C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
jordkaka
Ik denk omdat er maar 3 namen staan, op IMDB komt hij als 4e, en volgens mij gaat het om wie het meeste in de film voorkomt. (iig hier)
- 1948 berichten
Ok, vreemd. Ik wist niet dat ze de info van imdb haalde.
- 1948 berichten
Ik weet ook niks. Ik gok maar wat.
chevy93
Op MovieMeter worden er gewoon 3 namen gekozen. Daar bedoel ik mee dat er geen criteria voor zijn. Bij IMDb is het gewoon wie er volgens de aftiteling als eerste credits krijgt. Waarschijnlijk heeft men dit gewoon van IMDb genomen. Ik zal even een correctie insturen, maar Bronson is wel een stuk belangrijker dan Robards.
Uzza_Sparta
Valt me nu pas op eigenlijk, waarom staat Charles Bronson niet boven bij de cast? Was toch de hoofdrol speler. Very strange.
Claudia Cardinale was de hoofdrol speler
En als je maar drie kan kiezen dan had ik zelf Cardinale, Fonda en Bronson gekozen
AGE-411
Op de poster zie je op de eerste lijn HENRY FONDA, CLAUDIA CARDINALE en JASON ROBARDS staan.
Uzza_Sparta
CHARLES BRONSON
zijn zo opgezet op alle posters die ik ken (ik heb twee uit Frankrijk, en 1 uit GB)
Zeriel
Het is een merkwaardig verschijnsel, maar het komt best vaak voor, vooral bij jonge hoofdpersonen of buitenlanders (vooral als het Afrikanen of Indianen enz. zijn). Volgens mij heeft het vooral te maken met de status van de acteurs, qua contract en bekendheid. Of ze wel of niet een hoofdrol hebben, en/of de sterren van de hemel spelen, komt vaak daarna pas. Belachelijk natuurlijk.
Ik weet niet hoe het hier precies zit, Bronson is iig groots.
Leone, Morricone en Bronson & co. hadden gewoon een stapel oscars moeten krijgen hiervoor, maar ja.... de Oscars....fuck de academy! Niet één nominatie!!!
- 1948 berichten
Nou ik wil niet zeuren maar als dat het geval is dan moet Bronson direct na Fonda komen
FunkStarr
- 1922 berichten
Dus omdat het toevallig zo op de hoes/posters staat wordt het maar klakkeloos overgenomen? Bronson hoort er als eerste in te staan, niet eens achter maar voor Fonda. Je gaat toch niet de stoerste acteur (welke nota bene de hoofdrol speelt) zijn naam weglaten omdat het niet zo op de posters staat?
Dat is zo'n beetje hetzelfde als bij The Good The Bad & The Ugly de naam van Clint Eastwoord weglaten... ik begrijp hier echt helemaal niets van maarja...
stfuympos
Lekker belangrijk.
Zullen we het maar weer over de film hebben.
- 1948 berichten
Nee ere wie ere toekomt toch? Of gaan we Clint Eastwood zijn naam ook bij Dirty Harry halen. Ja dat vind ik wel belangrijk.
filmliefhebber92
Is bij zo'n films niet beter als er vier of vijf namen staan?
- 1948 berichten
Ja maar als je kan kiezen uit 3 namen, zou jij Bronson dan weglaten?
Bronson is de hoofdrolspeler, samen met Cardinale. Robards kan zonder probleem weg. Anders ook nog eerder Fonda.
CHARLES BRONSON
De posters geven enkel een beeld van wie de grootste ster op dan moment was, dan wie de belangrijkste rol had.
- 1948 berichten
Ja dat ben ik weer met je eens, want die speelde ook een meer dan geweldige rol, maar Bronson vertolkt toch echt de hoofdrol vind ik. Maar goed soms is het gewoon lastig, maar iedereen kent Bronson van deze rol. Fonda en Bronson maken deze film tot wat hij is, prachtig aangevult door Cardinale en Robards. Leone had oorspronkelijk Charles Bronson gewild voor de Dollar films en hij was enthousiast over de dreigende, verwarrende glimlach en het onbewogen gezicht van Bronson -"een soort granieten blok, ondoordringbaar maar door het leven getekend. Een man die precies weet hoe lang hij moet wachten.
Leones meest ambitieuze openingszet- Clint Eastwood, Lee van Cleef en Eli Wallach als de drie moordenaars in de openingsscénes, waarmee hij voor eens en voor altijd symbolisch de "Dollars" serie de doodsteek gaf - mislukte toen Eastwood ervoor koos om in plaats daarvan zijn eerste hoofdrollen in Amerikaanse films te nemen in "Hang 'em high" en "Coogan's bluff".
Wel wat jammer want dat had ik als groot fan van de "Dollar" films graag gezien.
Kanisz
Schitterende film. Enorme decors en landschappen, prachtige muziek met een apart thema voor iedere hoofdpersoon. Vlak na Good Bad & Ugly gezien, maar toch niet echt vergelijkbaar qua verhaal. Deze film is veel trager en bevat minder actie. Daarom ook een half puntje minder in mijn cijfer: ik vond het (vooral eerste uur) soms erg traag gaan. De beelden, dialogen etc. blijven echter subliem. De spanning die wordt opgebouwd in scenes als wanneer Frank rondloopt in het dorpje na de ontmoeting met Harmonica in het hotel, of de 'shoot-out' tussen Harmonica en Frank. Top! 4.5*
antoinetteb41
Dit is gewoon de allerbeste western ooit gemaakt.
Na 15keer kijken blijft ,hij nog boeiend.
LimeLou
- 2048 berichten
Jammer, dat ik het enthousiasme met andere mensen niet deel over deze film. De 1e keer dat ik het keek was het één van mijn favo films, maar na herziening verlaag ik het toch naar 4 sterren. Vreemd, aangezien meeste mensen zeggen dat de film juist beter wordt na een herziening...
orbit
- 12092 berichten
Misschien nog eens zien? Werkelijk geen speld tussen te krijgen, episch!
LimeLou
- 2048 berichten
Misschien.. Heb het op blu-ray, dus binnenkort opnieuw kijken is een mogelijkheid.
Dogie Hogan

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film