• 9.378.606 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Heerlijk om zo kristalhelder te kijken op een groot scherm ja.

avatar van nakada

nakada

Eindelijk ! Na misschien wel 30 jaar deze in zijn geheel herzien. Bluray en op 46 inch.

Ik wist dat ik hem goed vond, maar hij is nog veel beter dan ik dacht. Ik heb hem meteen naar 5 sterren gezet. De magnifieke beelden van extreme close ups tot weidse vergezichten, prachtige shots, geweldig acteerwerk en dat alles in combinatie met die magistrale muziek ! Ik zie, voel en hoor een dag later alles nog voorbijkomen. En hoewel veel mensen hem traag en zelfs langdradig vinden, voor mij verloopt alles in het juiste tempo. Niets wordt afgeraffeld, elke scene ( spanning ) wordt zorgvuldig opgebouwd. Geen geflits over het scherm waar mijn oogspieren zeer van gaan doen.

Eigenlijk een film zoals een film moet zijn. En met afstand de beste western.

Snel die andere Leone's gaan scoren !

avatar van chevy93

chevy93

Eenmalig en op maandagavond 22.00. Wie verzint dit?

avatar van RuudC

RuudC

?

avatar van Jonesy

Jonesy

Elk jaar aan het begin van het nieuwe studentenjaar schijnt Kriterion hem te vertonen. Ben er nog nooit geweest en vind het jammer dat ik altijd naar een stad in het westen moet Afreizen voor zo'n klassieker

avatar van R-beq

R-beq

Inderdaad met afstand de beste western! Een aantal momenten blijft voor eeuwig in je geheugen gegrift staan - bijvoorbeeld het spectaculaire begin, en de ophanging aan de ronde boog. Zomaar twee voorbeelden.

Van de zomer op de filmset van deze fenomenale film mogen staan in de woestijn in Spanje - Het staat allemaal nog overeind, eenzaam in de wijdse vlakte. Erg mooi om te zien, en op die manier is de film voor mij ooo nog meer gaan leven.

de filmmuziek van ennio morricone maar eens op lp gekocht; behoort tot de beste filmmuziek ever en geeft me - net als de filmmuziek in requiem for a dream van clint mansell - kippenvel iedere keer dat ik er opnieuw naar luister.

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Jonesy schreef:

Jonesy, pak je paard!!

Het is toch juist heel toepasselijk om naar het westen af te reizen om deze film te zien.

avatar van Jonesy

Jonesy

whaha.... daar heb je me goed te pakken jah...

avatar van markie1978

markie1978

Zit weinig tempo in deze film, film is niet meer van deze tijd dat is jammer. Weinig actie en special effects.

avatar van Wouter

Zucht.

avatar van AGE-411

AGE-411

markie1978 schreef:

Weinig actie en special effects.

avatar van Brix

Brix

• 19684 berichten

Hey markie! Verkeerde genre? Special effects?

Het is ' Once upon a Time in the West', en niet ' Once upon a Time in Space'.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

avatar van maxroelofs

maxroelofs

markie1978 schreef:

Zucht waarom moet alles tegenwoordig zo nodig met spetterende actiescènes de sfeer en het verhaal is dat waar het bij mij om draait. De rest is er om het effect van deze 2 te versterken.

markie1978 schreef:

dan kan je beter Star Wars gaan kijken, want dat was toen juist gemaakt als "een spaghetti western in space"

Arnhemmer

Mmm... hoe kan Star wars "een spaghetti western in space" zijn, terwijl deze film(s) niet eens (gedeeltelijk) Italiaanse produkties zijn. Dat is nl. de definitie van een spaghetti western.

Arnhemmer schreef:

voor Star Wars was George Lucas sterk beinvloed door Sergio Leone's spaghetti westerns. Toen Star Wars uitkwam werd het een spaghetti western in space genoemd.

En er word ook vaak gepraat over "the homages and borrowings of George Lucas' Star Wars" met betrekking tot spaghetti westerns.

zelfs in pre-production, Star Wars, a sort of spaghetti western in space, was pitched to Universal

Wist je dat niet?

"Star Wars- George Lucas’ spaghetti western in space, known as Star Wars, was a marvel in cinematic history despite the limitations and problems that occurred on the set of creating such a creative and special effects driven masterpiece. A space opera that doesn’t necessarily contemplate any higher philosophical questions as other science fiction films of its ilk, but Star Wars is simply one of the most awe-inspiring examples of how technical innovation and an unhinged creative drive can make some of the most iconic and enjoyable cinema that will remain referential and loved."

source: Generation Film’s Top 20 Films of the 70s « Generation Film! - generationfilm.wordpress.com

hier ook wat andere quotes:

George Lucas attributes the character of Boba Fett to the Man with No Name.

"Star Wars is a romantic fantasy about as serious as a spaghetti Western." -- George Lucas, describing the upcoming Star Wars to Newsweek, Dec 22, 1975

en zelfs op deze starwars website word er ook over verteld

"Lucas may have been inspired by the Sergio Leone Spaghetti Western films of the 1960s, which performed a similar function on the Western many years earlier."

Star Wars - Wookieepedia, the Star Wars Wiki - starwars.wikia.com

Uzza_Sparta schreef:

Wist je dat niet?

eh...moest ik dat dan weten?

ff zonder gekheid: Ik beschouw mezelf als een Star Wars fan van `t eerste uur. Ik heb alle bioscooppremieres meegemaakt en heb alle films daarna nog ettelijke keren op VHS en DVD bekeken. Van een vergelijking met spaghetti westerns had ik inderdaad nog nooit gehoord. Ik persoonlijk zie bij Star Wars ook niet zoveel ( om maar niet te zeggen geen) overeenkomsten met een spaghetti western, en de vergelijking van `Boba Fett` met de `man with the harmonica` zie ik al helemaal niet.

Jammer van al je genomen moeite, maar die quotes zijn grotendeels afkomstig van officieuze bronnen, waardoor een aantal,helaas, niet serieus te nemen zijn.

Ik zou zeggen: hoor `t uit `s mans eigen mond...na ongeveer 01: 10 min.

YouTube - George Lucas/Leonard Maltin Interview Part 1

Arnhemmer schreef:

...De werkelijke inspiratie voor Star Wars haalde Lucas uit de serie `Flash Gordon` uit de jaren `60.

Ik zou zeggen: hoor `t uit `s mans eigen mond...na ongeveer 01: 10 min.

YouTube - George Lucas/Leonard Maltin Interview Part 1

ja klopt. ik heb die interview nooit eerder gezien maar achteraf kan hij natuurlijk van alles vertellen, en zijn inspiratiebron Sergio Leone is ook al lang dood als Lucas deze interview doet.

Wel grappig dat hij in deze interview Alan Ladd Jnr noemt als persoon die wel geinterseerd was want volgens mij is dat dezelfde Alan Ladd Jnr van de Ladd Company die producent was van Sergio Leone's laatste film OUATIA?

Wat we wel weten, is dat voordat hij Star Wars had gemaakt liep George Lucas rond met een pitch/idee waarbij de Star Wars film of concept werd beschreven als een "spaghetti western in space".

Arnhemmer schreef:

Oeps!!! ff mezelf corrigeren: Als Uzza zegt `The man with no name`, moet ik `m alsnog gelijk geven, aangezien ie net als Boba Fett, een bounty hunter is. Sorry Uzza, hier had ik ff te snel en niet goed gelezen.

Uzza_Sparta

en trouwens, die bar in Star Wars, de Cantina? deed me ook denken aan een saloon in een western. Zelfs die bar scene in deze film met Jill, Harmonica en Cheyenne heeft wat weg van wat Lucas later doet met zijn Cantina in Star Wars

en Han Solo? Is dat niet gewoon een figuur uit een spaghetti western?

Arnhemmer

Zoals jij `t bekijkt Uzza, kun je personages en scenes vergelijken met iedere western, niet specifiek een spaghetti western. Daarbij vind ik de `Cantina scene` ook wel weer lijken op de barscene uit `Terminator 2`. Snap je mijn punt?

avatar van pierrrke

pierrrke

het is zo moeilijk deze te beoordelen. Als ik kijk hoe verzorgd de scenes en het verhaal zijn dan ben ik geneigd een 4 tot 4,5 sterren te geven maar naar mijn gevoel was hij lang niet zo goed als the good, the bad and the ugly. Misschien kwam het doordat ik eastwoods kop miste hier.

Dit is zo een film die ik 2 keer of zelfs meer moet hebben gezien om hem te kunnen beoordelen. het einde was wel weer fenomenaal

voor nu 3,5* (3,75)

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

pierrrke schreef:

voor nu 3,5* (3,75)

normaal is 3,75 afgerond een 4.

avatar van pierrrke

pierrrke

ah wist ik niet, het blijft toch 3,5 voorlopig

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Dat mag. Maar ik meen dat in het algemeen dat naar boven wordt afgerond.

avatar van Strali

Strali

Jaren geleden gekeken met mijn vader omdat het zijn favoriete film is. Was nog jong en vond het langdradig. Maar nu de film na jaren weer gezien te hebben behoort het tot een van mijn favoriete films. Wel een film waar je even goed voor moet gaan zitten. Alles is perfect aan deze film; de sfeer, de muziek, de prachtige Claudia Cardinale en nog veel meer. Top film!

avatar van Harmonica Man

Harmonica Man

Staat nog altijd als een huis. Deze film heb ik denk ik al 8 of 9 keer gezien en van veel scenes kan ik de teksten zo opdreunen.

Staat dan ook op nummer één in mijn top 10. Vanaf deze film werd ik tevens een enorme fan van Charles Bronson.

En Claudia Cardinale was natuurlijk ook niet onaardig om naar te kijken.

avatar van Angelo2

Angelo2

Heerlijke trage spaghetti western. Het beeld ziet er op blu-ray fenominaal uit, zeker voor zo'n oude film. Vele wat jongere kijkers zullen het tempo van de film waarschijnlijk niet kunnen waarderen maar naarmate de jaren strijken zul je de schoonheid er van inzien. Bij deze film geld dat tenminste wel. Die eerste scene ook...gebeurt gewoon niks maar die karakteristieke koppen van de bad guys. het gepiep van de windmolen, de afwachtende blikken die het spoor in de gaten houden en 1 mman in gevecht met een vlieg. Geweldig! En natuurlijk de muziek van Ennio Morricone die perfect bij de mooi getoonde beelden past. A must see!

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Hmmmm , ik vond het tempo juist erg vlot. De film is zo voorbij vind ik. Gebeurd genoeg, prachtige beelden, mooie drama. Ik vind eigenlijk dat de film zo voorbij is altijd en dan ben ik bijna in staat om hem voor een tweede keer op te zetten. Juist het begin vind ik fenominaal met die windmolen. Juist omdat dat zo traag gaat bouwen ze de spanning op naar ongekende hoogte, maar dat was je al met me eens.