C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
the new guy
Eindelijk gezien! En wat een fantastische film, was helemaal sprakeloos. Alles klopt, zelfs 43 jaar na dato!
Oke nu beetje uitgebreider:
Een fantastische film dus! Waar ik mijn hele filmleven heb gedacht dat Henry Fonda de goodguy was en Charles Bronson de badguy, bleek dat andersom. Dat verbaasde me op het begin maar dat pakt zeer goed uit. Dit mede omdat de goodguy in de film erg mysterieus is en bijna tot vervelens toe mensen kan irriteren door niets te zeggen. Dat is natuurlijk snijdend spannend wanneer Bronson de rol speelt en zou lachwekkend zijn wanneer Fonda dat zou spelen.
Naar mijn mening is de film zó goed omdat er echte karakters in zitten. Mensen die je aankijkt en meteen zijn hele leven ziet. Tegenwoordig moet de mannelijke hoofdrol worden gespeeld door dezelfde acteur die ook Sanex-reclames en Axe-reclames voor zijn rekening neemt. Gelukkig was dat vroeger allemaal anders! Diep gegraveerde gezichten en ogen die wat hebben meegemaakt in de hoofdrol, dat is pas echt goed.
Het verhaal stelt op zich weinig voor. Toen ik de synopsis hier las moest ik meteen denken aan een oude aflevering van Lucky Luke waarin hetzelfde verhaal zit, maar dan in 20 minuten! Ik had er dus een hard hoofd in. Maar door de verdieping in de karakters en de fantastische muziek is de film echt een meesterwerk en is het verhaal niet meer belangrijk. Het snerpend langzame tempo maakt de film de gehele rit spannend omdat je helemaal meeleeft met de acteurs. Leone heeft precies door wanneer er iets gezegd moet worden, hij heeft echter nog beter door wanneer er niet gesproken moet worden. Daar kan Tarantino nog van leren. Stil zijn is ook acteren!
Kortom: Sfeer, acteerwerk, muziek en vorm zijn perfect!
stfuympos
Henry Fonda de goodguy was en Charles Bronson de badguy, bleek dat andersom.
Angelo2
Hmmmm , ik vond het tempo juist erg vlot. De film is zo voorbij vind ik. Gebeurd genoeg, prachtige beelden, mooie drama. Ik vind eigenlijk dat de film zo voorbij is altijd en dan ben ik bijna in staat om hem voor een tweede keer op te zetten. Juist het begin vind ik fenominaal met die windmolen. Juist omdat dat zo traag gaat bouwen ze de spanning op naar ongekende hoogte, maar dat was je al met me eens.
Tempo vlot?? Dan ben jij 1 van de weinige die dat vind denk ik. Deze film staat bekend om zijn enorm lage tempo. Maarja iedereen ervaart een film anders.
Sergio Leone
Een western hééft nu eenmaal een laag tempo. En dat valt in deze klassieker nog goed mee. Sergio Leone had het misschien een half uur korter kunnen maken, maar had het dan beter geweest? Neen, dan zou het te afgehaspeld geweest zijn én had ik een half uur minder genot.
the new guy
Dat lijkt me ook! Maar een dappere keuze die heel goed heeft uitgepakt!
Driello
Hoezo? Als je kijkt naar de types die ze moeten spelen ligt een dergelijke casting veel meer voor de hand dan andersom.
herder
En welke versie hebben de meeste kijkers gezien? Heb de film nog niet gezien, maar de Engels gesproken scenes kwamen meer als een grote grap over.
Dus hopelijk hebben jullie niet naar de Engelse versie gekeken..
Brix
- 19683 berichten
@herder:
De meeste acteurs die belangrijke rollen spelen in de film zijn Engelstalig.
Maar jij zou liever een nasynchronisatie in een andere taal horen?
herder
Meneer Brix, ik wil de film graag kijken zoals de regisseur het destijds bedoeld heeft. Als het goed is heb ik een scene gezien waar een Italiaan met een fake of zeer overdreven Engelse accent (nasynchronisatie) zijn rol speelde, dus vond het wel raar overkomen.
De titel is ook nog eens in het Italiaans; C'era una Volta il West...
Dan ga je wel denken dat de eerste versie gewoon een Italiaanse versie was.
Ruudtje; I am who I am, wees tolerant svp
Brix
- 19683 berichten
Meneer? Dank voor de "eer "
Een western komt voor mij nog altijd 't best over in 't Engels.
Maar er zijn inderdaad nagesynchroniseerde spaghetti westerns die heel slecht naar 't Engels vertaald zijn, dat geef ik meteen toe.
Dat is m.i. hier niet het geval.
Engelstalige acteurs in het Italiaans horen spreken blijf ik wel raar vinden.
Maar gelukkig heb je de keuze uit twee talen...ieder zijn smaak.
(' Spiel mir das Lied vom Tod' kan ook eventueel nog
stfuympos
Iedereen was ook in de war door de poster.
the new guy
Klopt, dat zeg ik ook. Alleen vooraf weet je dus niet wat voor types het zijn. Normaal gesproken, wanneer je hoort dat een western wordt gemaakt met in de hoofdrollen Henry Fonda en Charles Bronson ga je uit van het omgekeerde. Ik tenminste wel. Daarom is het zo goed dat er in de casting niet is gekeken naar stereotypes, maar naar de beste rol.
Pardon?!
De titel is ook nog eens in het Italiaans; C'era una Volta il West...
Dan ga je wel denken dat de eerste versie gewoon een Italiaanse versie was.
Ruudtje; I am who I am, wees tolerant svp
Deze film is met Amerikaans geld gemaakt en een flink aantal acteurs waren Engelstalig. Hij kwam hier ook gewoon uit als Once upon a time in the west. Ik zou ook graag de Italiaanse zien, daar niet van. Zeker de lange versie, die niet bestaat in het Engels.
tommykonijn
Na het herzien van The Good, The Bad & The Ugly kon deze natuurlijk niet achterblijven. Een film die ik op iets van 11 jarige leeftijd zag, hier omschreef als de beste film die ik ooit gezien had, en vervolgens nooit meer naar omkeek..
Wat me bij deze herziening opviel, is dat ik de vorige keer gewoon echt veel minder heb opgelet. Alles leek veel helderder dan ik me kon herinneren. Maar dat kan ook schijn zijn. Hoe het ook zij, het is een prachtige Western. Ik hou absoluut niet van het genre, en vind zelfs het merendeel vrij saai allemaal, maar bij de twee films die ik afgelopen week heb gezien zit het toch anders. Het verhaal is zeer mooi, en de uitvoering ook. Het acteerwerk is echt geweldig. Charles Bronson en Henry Fonda in het bijzonder. Maar ook Jason Robards en Claudia Cardinale waren erg goed op dreef en zetten prachtige vertolkingen neer. De film duurt een tijd, maar verveelde niet. Ook leek de film korter dan dat hij in werkelijkheid was. Het was een lange zit, maar voor mijn gevoel viel het toch wel mee. De film bevat mooie locaties en scenes. De climax 'onthulling' van Harmonica werden erg spannend in beeld gebracht. Ook de muziek is erg mooi. En.. hij kan, ondanks een iets lager gehalte aan effecten (wat deze film trouwens ook helemaal niet nodig zou hebben gehad) nog prima mee met deze tijd. Een pracht film dus! Een echte klassieker. En samen met de andere film die ik van de week zag een absolute aanrader! Zeker voor fans van het genre. Ik vond deze nog nét iets beter.
5* verdiend!
missl
Wederom een klassieker waar de meeste mensen helemaal lovend over zijn behalve ik. Een trage western met geen bijzonder verhaal. Een te dun verhaal voor de duur van deze film. Wel mooi dat er de tijd word genomen voor de omgeving, ziet er mooi uit en heel episch allemaal maar deze film was voor mij een hele zit.
LimeLou
- 2048 berichten
Geen bijzonder verhaal? Sorry hoor maar daar zou ik wel wat argumenten voor willen horen
Als je de clichés bedoelt van cowboys en outlaws... Dat was een beetje expres gedaan en om niet een beetje geschrokken te zijn door de plotwending (Harmonica's broer werd door Frank vermoord) verbaast me ook.
Pardon?!
Niet zo ingewikkeld hoor. Henry Fonda is voor mij bij uitstek een acteur die een charmante, goed gebekte, sluwe en handige kerel kan spelen. Dat dit in deze film nou net de 'bad guy' is, doet daar niets aan af. Datzelfde geldt omgekeerd voor Bronson. Die zou ik zelf ook niet als een praatgraage, gladde kerel in een film proppen maar eerder als een wat zwijgzaam type. Iets wat in deze film dus de 'good guy' werd.
Fonda als zwijgzame wraaknemen zou ik behoorlijk vreemd vinden.
Zo dus.....
Driello
Ik vind dit juist een film waarin het verhaal, naast de zorg voor de mooie beelden, een van de sterke punten is. Niet twee partijen die elkaar een beetje lekschieten, maar meerdere die allemaal wat met elkaar te maken krijgen. Verschillende verhaallijnen die mooi samen komen. De voorgeschiedenis van twee van de hoofdrolspelers die langzaamaan duidelijk wordt enz........er zit echt van alles in. 'Te dun verhaal' vind ik eerlijk gezegd een onbegrijpelijke uitspraak.
sabsabsab
Ik heb deze nog nooit gezien, ik heb hem gister gekocht, dus ik ga het binnen kort kijken als ik er de tijd voor heb.
Ben benieuwd
Boneka
Lang geleden ooit gezien, maar nu een prachtige herbeleving op Blu Ray. Werkelijk fantastisch beeld en geluid. De film ben ik nog meer gaan waarderen. In mijn optiek de beste western ooit, met een uistekend plot en cast. Claudia leeft overigens nog steeds. Alleen op het eind wordt hij wat te langdradig. Maar als je de hele film bekijkt zit hij gewoon zeer goed in elkaar. Muziek is bij deze film misschien wel het mooitste wat ze ooit hebben gekozen. Topfilm!
sabsabsab
Ik heb hem vandaag net bekeken, en het was wel een goeie film, het begint nogal stilletjes en later gebeurt er steeds meer, veral het muziek is mooi.
Op het laatste moment werd het nogal langdradig en begon ik wel een beetje op het einde te wachten.
3,5
mv23
Fantastische western van Sergio Leone! De acteurs zetten ijzersterke karakters neer: Bronson, Fonda en Cardinale dragen het verhaal naar een hoog niveau. Het einde, met feedbacks, brengt de verschillende verhaallijnen op een mooie manier bijelkaar. De film is naast de eerder genoemde redenen en door de prachtige en ontroerende muziek van Ennio Morricone, de 5 sterren meer dan waard.
m1chel
- 1948 berichten
Zo hé, ik heb vanmiddag de Blu-Ray gekocht en ik heb net de restored version zitten kijken, maar mijn God zeg...wat hebben ze deze weer prachtig op de schijf gezet. Voor mij persoonlijk is dit de beste western ooit gemaakt, misschien wel de beste film ooit gemaakt. Ik heb hem tenslotte al tijden op 1 in mijn top 10 staan. 6 * van mij, maar ja hier gaat de teller maar tot 5
K. V.
Hij is beter meegevallen dan gedacht. 'k had me er dan ook helemaal op voorbereidt dat het een lange zit ging zijn (de film duurt bijna 3 uur) en gelukkig maar, want wat meteen opviel dat het tempo erg laag ligt.
Maar toch heeft de film iets. De film is toch veel meer dan een ordinaire western. Dit heeft ook wel deels te maken door de muziek, die er toch echt wel uitsprong en dat de film ook meer is dan gewoon mensen dood schieten.
'k was trouwens erg verrast door Charles Bronson. 'k dacht dat deze enkel in actiefilms meedeed.
Het zal nooit m'n favoriete film zijn, maar vond hem toch eens het bekijken waard, zelfs voor niet-western fans.
onlyconnect
Claudia leeft overigens nog steeds
Kijk, dat is informatie waar we wat mee kunnen.
AGE-411
Kijk, dat is informatie waar we wat mee kunnen.

Ludovic
Ennio Morricone heeft zich onsterfelijk gemaakt door deze soundtrack. Sodeju! Beste soundtrack ooit? Zou een moord plegen als ik dit in de bioscoop kan aanschouwen. 10/10.

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film