Genre: Horror / Thriller
Releasedatum: 24 januari 2008
Bekijk via SkyShowtime
Vandaag om 03:05 uur op Sat 1
Plot Cloverfield
"Some thing has found us."
Een groep jonge mensen organiseert een afscheidsfeestje voor Rob Hawkins, die naar Japan vertrekt. Wanneer er een korte aardbeving gevoeld wordt en er korte tijd later een gigantische explosie plaatsvindt, is het duidelijk dat hun avondje uit er één wordt om nooit te vergeten. Met een videocamera slaagt Hud, één van de jongeren, erin om de diverse taferelen die zich die nacht voordoen, vast te leggen. De beelden tonen onder meer het verloop van een beangstigend chaotische nacht in New York City, waarbij veel slachtoffers vallen.
- Trailer (YouTube)
Jenn
Antonio
Charlie
puckb96
En boondock saints is wel orgineel? Die film heeft ook erg veel te danken aan films als pulp fiction, en zo hebben alle films hun inspiratie bronnen, ALLEMAAL. Dat is ook helemaal niet erg, maar geen argument waarom het slecht is- omdat het op een echte situatie lijkt.
Ook denk je dat de regisseur hetzelfde als de blair witch project wilde bereiken, omdat de film ook met een handcamera is gefilmt. En daarom denk je dat hij de wereld wilde laten denken dat de wereld echt is aangevallen door buiten aardse wezens(`en daar waar blair witch wel slaagde in de hype of het echt of niet was`)? Ik zie ook niet zo wat de kwaliteit van de marketing met die van de film te maken heeft.
Consistent gedrag is realistisch gedrag, en dat is heel mijn punt het is constistent en dus realistisch, anders is het namelijk niet consistent. Jij vind het slecht geacteerd en daarom niet realistisch- daarom vind jij het kul, maar weer een louter persoonlijke reden, dus kom niet hier verkondigen dat iedereen de film slecht moet vinden. En wat is er nou in godsnaam prententieus aan de film. Het wat het is, een rampenfilm gefilmt met een handcamera. En omdat er in zon film nu eenmaal panieksituaties verkomen, kijkt de regisseur naar de meest recente: 9-11, logisch.
Als deze film makkelijk cashen is, dan geldt je kriteik net zo goed voor LOTR, die is helemaal gebaseerd op een boek. Voor Babel (2006) had de regisseur twee identieke films gemaakt, ook weinig orgineel. Dit doet allemaal niets af aan de kwaliteit van die films, allen hebben ze hun inspiratie bronnen, en net als voor deze film is dat geen reden waarom hij slecht is. En er staat nergens dat jij het moet pruimen. Ik probeer alleen aan te tonen dat als je echt kritiek op een film wil leveren, een argument als; ´ik vind het slecht want de acteurs acteerden slecht´, een drogreden is, de specifieke reden WAAROM het slecht is, daar gaat het om. Hopelijk begint dat te dagen.
´Ook al is het totaal onwerkelijk?´ zoiets dus, geen argument.
Valt Cloverfield te vergelijken met The Boondock Saints dan?
killerfreak
deze film viel me gisteren eerlijk gezegd een beetje tegen. Het heeft natuurlijk wat weg van andere films (blairwitch project, war of the worlds, ja zelfs paranormal activity), maar dat is op zich geen probleem voor mij. Ook dat het verhaal gaten openlaat is geen probleem, verre van zelfs. Want sommige dingen zijn nu eenmaal niet te verklaren
Maar toch, de manier waarop het in beeld gebracht wordt. Enerzijds chaos voor de mensen, maar ook voor de kijker. De chaos wordt wel goed overgebracht, maar als kijker heb je amper een idee wat er gebeurt en met wie. Zo kan ik het bij wijze van spreken ook. Ook heb je enkele clichézinnetjes als 'we made it', net voordat het natuurlijk foutloopt, waardoor je niet echt verrast wordt. Daarom dat het voor mij geen geweldig hoogstaande of verrassende film is geworden, maar de manier waarop blijft me wel interesseren. Bovendien was het denk ik de eerste 'rampenfilm' die in dergelijke stijl is gefilmd, waarvoor dus ook dank
ErickZonderK
Ik heb Cloverfield toen op de premiere gezien in de bios. Het was zeker de moeite om daar naar toe te gaan, want het was een gave film. In deze review zitten geen spoilers, dus iedereen kan de review gewoon doorlezen. Als je niet weet waar Cloverfield over gaat, het over een groep vrienden die een afscheidsfeestje organiseren voor hun beste vriend die naar Japan vertrekt en die nacht valt een mega groot monster Manhattan aan. Het is geproduceerd door J.J. Abrams, die ook producer is van de tv-serie Lost. Het is geregisseerd door Matt Reeves, en het scenario is geschreven door Drew Goddard. Naar mijn mening, vond ik de hele film 100% gaaf. Ik verwachtte zeker niet dat het zo goed was als het was. Ook weet het Paramount weten te overtreffen van wat zij dachten dat de film ging opbrengen. Dus voor hun een groot succes. Ze dachten namelijk dat het minder dan 20 miljoen ging opbrengen, maar het bracht nog veel meer op dan dat. Ik weet niet precies hoeveel. Het was zeker succesvoller dan 27 Dresses, een film die op dezelfde dag/week uitkwam ofzo. Maar de pluspunten: het is zeker de moeite waard om te kijken. Ik was er benieuwd naar en het was zeer intense en emotioneel. Soms was het ook best wel creepy omdat het zo realistisch was. Maar de effecten waren geweldig en met name zeer realistisch. De acteurs/actrices en de dialoog waren allemaal prima, er waren af en toe wat dialoog waarvan ik dacht: een beetje onnodig, maar zeker niet zo erg dat het ging irriteren. Maar al en al: zeker een goede film die de moeite waard is om te kijken. Het is beter dan ik verwachtte. Dus kortom: deze film moeten jullie zeker kijken! Ik hoop dat jullie er ook van genieten.
John Lee Hooker
Ik was bang dat deze erg zou tegenvallen, omdat ik inmiddels al verschillende films achter de rug heb met deze camerastijl. Het viel wel mee, ook hier weten ze weer wat spanning te creeëren.
Ik vind het erg jammer dat ze die Michael Stahl-David hebben gekozen voor de rol van Rob. Hij kwam niet echt bang of paniekerig over.
T.J. Miller en Mike Vogel zijn bekende gezichten en dat doet je eraan herinneren dat het allemaal gewoon in scène is gezet. Bij zulke soort films zie ik liever een totaal onbekende cast.
De special effects zagen er redelijk uit maar echt fantastisch wil ik ze niet noemen. Die spin-achtige beesten konden wel wat beter evenals sommige explosies.
Ik vond het wel geweldig om te zien dat het leger helemaal los ging met hun tanks en bombardementen, en 't hoofd van het vrijheidsbeeld zie je ook niet iedere dag voorbij rollen.
Overigens vind ik het niet echt logisch dat die camera zo lang mee gaat ondanks alle geweld, en de batterijen raken ook maar niet leeg. Ook komt het gezicht van Hud precies op het gras voor het beeld, nadat hij door dat monster is opgetild. Een beetje ongeloofwaardig, en ja het is een science-fiction maar bij deze film is de camera juist een essentiël wapen om overtuigend over te komen.
De ingrediënten voor een geslaagde movie zijn aanwezig. Echter had alles nog wat scherper uitgewerkt mogen worden, zijn sommige momenten voorspelbaar en de cast viel me ook een beetje tegen.
Vergeet niet dat T.J. Miller voor Cloverfield nog niet in andere films had gespeeld he. Zie ook net pas dat hij die grppige vriend uit She's out of my League is. Echter is dit natuurlijk wel de mest bombastische cam film dus ik had altijd eigenlijk al wel door dat dit in scene gezet was.
Martijnnn
Inderdaad, het was zijn eerste rol, en Mike Vogel kende ik eigenlijk ook nog niet, vond ze onbekend genoeg
Fran
- 1953 berichten
Ik vond het verhaal wel spannend in elkaar gezet en leefde me helemaal in met hetgene er gebeurde. Van de film "Blair Witch Project" was ik geen fan dus ik was een beetje bang dat de manier van filmen me ging iriteren maar dat viel me alles mee. De effecten vond ik ook heel goed weergegeven. Bijvoorbeeld het moment dat ze over de brug heenlopen vond ik erg goed in elkaar zitten. Verder viel me niet zo veel bijzonders op bij deze film maar hij is zeker wel goed.
Goirle_NL_Bas
Leuke film.
Het verhaal is erg spannend, je vraagt je eigen steeds af hoe het veder afloopt, en of ze het overleven.
Het acteerwerk vind ik niet echt geweldig, en ze hadden het ook wel ietsje beter kunnen filmen, het idee om het met een video camera te doen is erg leuk bedacht, maar vond het soms wel irritant.
Er zitten veder ook weinig special effects in de film, maar omdat het verhaal boeiend is, is het toch wel een leuke film om naar te kijken, en krijgt van mijn een voldoende.
psycholamp
- 1960 berichten
Er zitten veder ook weinig special effects in de film.
Sorry!?
Awake78
De hele film is een grote special effect. Kijk anders de 'making of' maar eens die op de dvd staat, dan piep je wel anders
Goirle_NL_Bas
Ik vind het wel mee vallen, zo spectaculair waren de special effects niet.
Heb de making of niet gezien.
glimlicht
Ik vind het wel mee vallen, zo spectaculair waren de special effects niet.
Heb de making of niet gezien.
Nou... op het laatst in die neerstortende helikopter is best knap gedaan hoor. In de bios kreeg ik er echt een raar gevoel in mijn buik van
Silap
Er zijn films die niet lang genoeg kunnen duren... en er zijn films waarvan je zou wensen dat het einde snel nabij is. Cloverfield duurt slechts 84 minuten en dat is een pré. Geen niemendalletje, geen topper .. zeker vermakelijk en het kijken waard. Drie sterren lijkt mij een juiste waardering.
ossman1987
zonder enige voorkennis heb ik deze film gisteravond bekeken en het is me geweldig bevallen.
Mooi dat je na zoon introductie van een kwartier net zo verrast bent als de mensen in de film zelf.
Vervolgens heb ik ruim een uur ademloos naar het scherm zitten staren. Alles zat erin wat mij betreft.
De handcam beelden waren dan ook absoluut een must voor deze film je zit er daardoor echt helemaal in. Alleen de impact al op het moment dat er iets instort, geweldig gewoon.
Verder zaten er ook een paar uitstekende schrikmomenten in die ik echt heel spannend vond zoals het moment waarop ze door ratten werden voorbij gerent in de metro tunnel en dan ineens op nightvision beeld de monsters ziet naderen, geniaal als je het mij vraagt.
Ook de beelden van het machteloze leger die het monster proberen af te schieten waren prachtig.
Daarom begrijp ik het commentaar van sommige mensen ook niet.
Enerzijds klagen ze over het feit dat de hoofdpersonen van die onlogische dingen doen.
Maar tegelijkertijd zijn ze wel tevreden over de hoeveelheid actie en spanning die de film bevat.
Ik vind wel dat deze personen moeten begrijpen dat het 1 een gevolg is van het ander . En dit dus in mijn ogen met een korreltje zout moeten nemen.
Voor mij was dit in ieder geval een topper, jammer dat ik het destijds niet in de bios gezien heb. 4,5*
De hoofdrolpersonen gedragen zich wat dat betreft ook niet onlogisch. Of je moet menselijk handelen onlogisch vinden. Ik vind de film extreem realistisch binnen het genre overkomen. De herziening met ossman beviel me dan ook nog steeds uitermate goed. De adrelanine wordt gedurende de film steeds meer opgepompt in mijn lichaam en de spanning is nog steeds te snijden op sommige punten. De overgang van het feestje naar de actie is overigens ook briljant. Heerlijke cinema!
Daarnaast helpt het grote budget ook erg in de film, de actie is extreem spectaculair in beeld gebracht. De ramp is mooi en chaotisch tegelijk. Precies zoals de mensen zich ook voelen. Favoriete scene blijft toch het moment dat het groepje vrienden langs de zijkant van de weg zit en door het midden van de weg komen knallende tanks en militairen langslopen. Geweldig geluid ook bij die scene.
Dit is net zoals mijn bioservaring nog steeds een briljant stukje handycam cinema. Ik denk wel de beste in zijn soort.
Die 4,5* blijven dik verdiend staan!
RuudC
Na enkele keren gezien te hebben weet ik het nog steeds niet. Monsters in grote steden doen het eigenlijk altijd wel goed, getuige Godzilla. Cloverfield kan me niet overtuigen. Het hele handcam idee spreekt me nog steeds wel aan, maar beperkt je wel tot het volgen van een enkele verhaallijn. Aan de andere kant wordt de chaos beter in beeld in gebracht. Soms te goed, want in de bioscoop zorgde de schuddende beelden soms voor hoofdpijn. Op tv valt het gelukkig nog wel mee. De beelden waarop je precies kan zien wat er aan de hand is, zijn goed gedaan, maar ik blijf met teveel vragen zitten. Waar komt in hemelsnaam dat monster vandaan? Ik snap wel dat het er ineens moet zijn, anders is er geen verrassing meer, maar ik mis een (kleine) verklaring, een reden. Al had je de handcam even op een televisie gericht waarin wat meer duidelijk wordt van de oorsprong. Andere zaken zijn onlogisch. Het beest wordt meerdere malen beschoten en het brult het ook regelmatig uit van de pijn, maar achteraf is er geen schade. Zelfs niet waarin een B2 bommenwerper dat beest helemaal aan gort schiet, is er niks aan de hand. Prima wanneer aliens onkwetsbaar zijn (War Of The Worlds, Independence Day), maar hier is het simpelweg niet te verklaren. Zet dan 20 van die grote koeien in en maak ze eventueel intelligenter.
Ik heb simpelweg niet het idee dat ik een volledige film gezien heb, maar slechts een hoofdstuk. Wanneer het afgelopen is, blijf ik met een onbevredigd gevoel zitten. De film is vermakelijk, maar vaak te makkelijk. Teveel keuzes zijn onlogisch: Het dametje dat gespiest uit haar flat wordt gehaald, rent daarna moeiteloos over straat. Waarom een ijzeren staaf door haar schouders als ze ook gewoon bewusteloos had kunnen zijn.. Gemiste kans.
nakada
RuudC
Ik ga er een verhaal van maken, anders wordt het wel heel onoverzichtelijk
Herkomst: ik vind het te makkelijk wanneer zo'n gigantisch monster en veel spinnen met de grootte van een Golden Retriever zomaar vanuit het niets verschijnen. Wanneer er een gigantische militaire operatie opgezet wordt, dan kan het niet anders dat er een heel leger wetenschappers aan de slag gaan om alles uit te vogelen over zo'n monster. Ik hoef als kijker geen complete analyse te zien, maar op z'n minst kleine beetjes info om me geprikkeld te houden. Juist omdat het een monster betreft (met een waarschijnlijk laag IQ) vallen al heel veel opties af waar het vandaag zou komen. Het interesseert me niet of ze uit bloemkolen geboren zijn of door aliens gedropt. Een kleine, zelfs minieme hint zou hartstikke welkom zijn.
Onkwetsbaarheid: dikke huid, mogelijk. Dat gewone kogels niets doen vind ik zeker in zo'n geval logisch, maar bij artilleriegeschut begin ik te twijfelen. Wanneer vliegtuigen bommen gaan droppen, dan heb je het makkelijk over grof geschut waarmee zelfs een meter gewapend beton makkelijk doorboord kan worden. de oplossing zou dan inderdaad te simpel zijn, maar dat is makkelijk op te lossen. Zoals ik al zei: gooi er 20 monsters in, maak ze wendbaar, maak ze slimmer, geef ze een alienkunstje mee. Genoeg opties.
Gewonde arm Beth: Ik geef toe dat ik de film had opgenomen en de opname inmiddels verwijderd is. Ik wil het nu eigenlijk wel even nakijken, maar ik kan me niet herinneren dat ze er buiten haar flat er nog last van had.
Top dat je reageert in ieder geval. Ik heb het idee dat over het algemeen maar weinig mensen de discussie aandurven.
Tonypulp
Jij wilt dus gewoon gestuurd worden door een regisseur.
Het is mijns inziens véél interessanter als je op sommige dingen zelf wat mag bedenken binnen de context die de regisseur aanbiedt.
RuudC
Draai het eens om: wil jij door de regisseur in het diepe gegooid worden? Tuurlijk is een stukje vrijheid in denken een goede zaak en ik houd ervan wanneer je fantasie geprikkeld wordt. Daarom zeg ik bewust dat een kleine hint al heel welkom is. Ik vind dat ik hier als kijker teveel in het diepe gegooid word, en dus de regisseur de kijker meer bij hand moet nemen.
Tonypulp
Zo diep is Cloverfield echter niet, dus als er iets wordt weggelaten lijkt het veel.. maar wat voor meerwaarde heeft het om zulke dingen te melden? Nul komma nul. En ook praktisch onhandig en geforceerd gezien het type film, zelf-documentatie.
RuudC
Naja, wat voor meerwaarde. Ik vind dat de regisseur het zich hier veel te makkelijk maakt. Het verhaal is me te simpel. Waarom zijn hints geforceerd en onhandig? Heb je heel toevallig iets van Steven Erikson gelezen? Die man vertelt in zijn verhalen haast niets over de wereld, de directe omgeving en de wezens die er wonen, maar een enkele zin kan 200-300 pagina's betekenis geven. Hoe makkelijk is het om een soldaat, een voorbij rennend persoon iets te laten roepen over het monster, waardoor je ineens veel meer te weten komt of je fantasie veel mer geprikkeld kan worden. Nogmaals: een gemiste kans.
Tonypulp
Hmm ok. Jij vind het makkelijk maken, ik vind het de juiste essentie pakken en geen randzaken. De ultieme achtbaanrit is er één zonder uitleg, ''u gaat nu naar beneden en nadert een S-bocht''.
Helaas, geen type voor een boek
psycholamp
- 1960 berichten
Let goed op bij de eindscene in het reuzenrad, daar zie je op de achtergrond iets in zee storten, of dit nu een meteoriet is, die het monster wekt of het monster zelf is, wordt in het midden gelaten, maar geeft iig. wel iets van een verklaring.
Helaas, geen type voor een boek
En toch snap je niet wat ik bedoel. Ik wil juist die achtbaan met loopings, corkscrews ed. Jij geniet van een achtbaan die slechts twee rondjes maakt.
sinterklaas
Er zitten veder ook weinig special effects in de film,

Ben juist blij dat Cloverfield niet meedoet aan de uitleghype waaraan veel films tegenwoordig lijden. We bekijken dit vanuit het perspectief van de New Yorkse man, we weten net zo veel/weinig als de mensen die dit overkomt omdat je middenin de actie zit. Ben net als jij blij met de manier waarop de film is gemaakt.
RuudC
Om mezelf maar even te quoten:

The Cloverfield Paradox
2018

10 Cloverfield Lane
2016

Horrorfilm 'Cloverfield' van Matt Reeves vanavond op televisie: 'Nog steeds kippenvel'

Ook deze goed beoordeelde films verdwijnen binnenkort uit het Netflix-aanbod

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Netflix voegt vandaag onder meer deze zes films toe

Jurassic Park
Avontuur / Sciencefiction, 1993