Genre: Animatie / Familie
Met onder meer: Matthew Broderick, Rowan Atkinson en Jeremy Irons
8,5 (1.245.554)
Releasedatum: 24 november 1994
Plot The Lion King
"The greatest adventure of all is finding our place in the Circle of Life."
In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa. Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.
Simba (stemrol)
Zazu (stemrol)
Young Simba (stemrol)
Young Nala (stemrol)
Youp Elzing
Ik ben een groot fan van Disneyfilms. Mijn jeugd bestaat er zelfs voor 95% uit.
In tegenstelling tot de meeste trekt The Lion King me het minst.
Allereerst het verhaal. Qua verhaal is het in grote lijnen hetzelfde als de kaskraker van het jaar ervoor: Aladdin. Net als in Aladdin is er een schurk (A: Jafar, TLK: Scar) die aast op de troon (A: Sultan, TLK: Mufasa). De schurk verzint een list om de troon over te nemen (A: vorst uitschakelen door een wonderlamp, TLK: vorst uitschakelen door een kudde gnoes). Weliswaar zitten er ook veel verschillen in, bijvoorbeeld de vader-zoon relatie van Simba en Mufasa, maar in grote lijnen gaat zowel Aladdin als The Lion King over jaloezie en verlangen naar de troon.Daarnaast denk ik dat ik het toch fijner vind om te kijken naar mensen (ook al hebben de dieren in dit verhaal de karaktertrekken van mensen). En ik ben nog wel zo'n dierenliefhebber!
Zeker niet slecht, maar naar The Little Mermaid, Beauty & the Beast, Hercules en Mulan kijk ik liever.
lol ze hadden voor deze film 4 jaar nodig. Dus konden ze niks uit aladin hebben gehaald. Jammer joh!
Thomas83
Dat is natuurlijk wel een vrij klassiek thema. Werd in Sneeuwitje ook al gedaan.
Kricky
best wel grappig als je leest wie de stemmen deden, daar lette je vroeger niet op en je kende ze niet. James Earl Jones(Darth Vader, coming to America), Jeremy Irons(Die hard 3, Eragon),
Orizzonte
Echt een groot jeugdsentiment deze film! Vroeger keek ik deze film minstens 2 keer in de week en ik betwijfel of de videoband het nog wel doet, echt een klassieker.
Toen ik klein was vond ik de liedjes nooit zo leuk, maar als ik de film nu terugzie vind ik juist al die liedjes hartstikke leuk! Hakuna-Matata blijft een meezinger en ja, verder zijn alle liedjes gewoon meezingers
De animaties zijn heel mooi gedaan en het feit dat het over dieren gaat vind ik ook een groot pluspunt. Zo is dat beginstuk al meteen heel mooi, wanneer die aap (Rafiki toch?) Simba omhoog houdt om hem aan alle dieren in het koninkrijk te laten zijn. Ik weet ook nog dat ik als klein meisje altijd moest huilen bij het deel waar Mufasa doodt gaat en Simba dan heel zielig 'papa?' tegen 'm zegt, zo schattig!
Tot en met voor kort dacht ik trouwens dat het verhaal erg origineel was, maar ik heb laatst Hamlet behandeld met Engels en wouw, de Lion King lijkt daar toch wel veel op!
Scar doodt Mufasa, zonder dat het in eerste instantie op moord lijkt/de broer doodt de koning (Claudius doodt Hamlet sr., maar niemand weet dat in eerste instantie) - Simba wil wraak (Hamlet jr. wil wraak) . Dat is toch wel een beetje de hoofdlijn van het verhaal van Hamlet/Lion King, lijkt veel op elkaar!
Ik weet niet of de schrijvers daar hun inspiratie vandaan hebben, maar goed, de film wordt er voor mij niet minder om. En het is niet zo opzichtig als het feit dat Lion King 2 op Romeo&Julliet lijkt
Shakespeare is geliefd.
In elk geval blijft het echt een nostalgische film die nog steeds leuk is om te kijken
JJ_D
Geen jeugdsentiment voor mij, en deze namiddag een moedige poging ondernomen met mijn vriendin, maar de gedachten dwaalden al snel af. Om later nog eens te proberen, liefst met de kinderen erbij...
laulau
geweldige jeugdfilm
pik nog altijd nog een traantje mee als ik deze film zie
een van mijn lievelingsfilms
de grafhond
blijft een prachtfilm voor mij. Ik ben een fervent aanhanger van het gore genre, maar af en toe moet ik ook natuurlijk ook eens meekijken met een ander. Tijdens een kinderfeestje via via trok een mannetje van 4 ofzo aan mijn broek om mee te komen kijken in een kinderhoek. Daar ik op dat moment degene was geweest die bier moest halen heb ik sorry gezegd tegen die gasten en maar met dat mannetje meegelopen. Ik ben niet meer uit die kinderhoek geweest!!!!!!! Nu heb ik zelf een kleine van 1 jaar en hem gedoopt op het nummer the cirle of life!
K@i
weer gekeken
blijft gewoon een PRACHT FILM ! enkel jammer van de korte speelduur
Carealot Carrot
Prachtige film, allerbeste disneyfilm allertijden.
Van verhaal tot animaties, van drama tot liedjes.
jumpstylemovie
4 jaar!? Voor zulke crappy animation?
Mlis
4 jaar!? Voor zulke crappy animation? [/quote]
Nou meningen verschillen, toen maakte Disney nog schoonheid!
Deze film heeft niet voor niets 1 plaats in de top 250 een welverdiende plaats. Ik vind de film voor die tijd (al 15 jaar geleden inmiddels) erg mooi, net zoals te verwachten is bij Disney.
MNV2
- 1900 stemmen
wat is er dan zo crappy aan!?? Ik vond het juist een van de laatste Disneyfilms waarbij je nog het gevoel krijgt dat er veel werk ingestoken is.
JellevOosterhout
ja dat vind ik nou ook!
iris.vessem
knap dat een tekenfilm in de top 250 staat, ik vind het trouwens een mooi filmpje!
Phoebe318
Mooiste Disney film die ik ooit gezien heb! Andere klassiekers zoals Pocahontas, Aladdin en Beauty and the Beast vind ik ook prachtig, maar geen één overtreft The Lion King! Jeugdsentiment, heeft een verdiende plek in de Top 250 (mag nog wel hoger van mij) en in mijn eigen Top 10.
Sinds ik weet dat Jeremy Irons the stem van Scar heeft ingesproken/gezongen, kijk ik anders tegen Be Prepared aan. Moest wel even lachen bij het idee dat Jeremy Irons dat heeft ingezongen, als kind stond ik daar natuurlijk nooit bij stil. Maar het nummer blijft mooi, daar veranderd niks aan.
Mee eens!
markie1978
Flauwe kinder film, opvoedkundig niet op zijn plaats.
Kinderen krijgen zo een verkeerd beeld van dieren.
Dieren kunnen immers niet praten en al helemaal niet denken.
De film is ook een grote comercieele pulp.
Er is zelfs een musical van deze film gemaakt, die ook een tijdje in Nederland te zien is geweest.
Ik kan zelf niet verklaren waarom deze film zo hoog in de top 250 staat.
kimberlyVD
Flauwe kinder film, opvoedkundig niet op zijn plaats.
Kinderen krijgen zo een verkeerd beeld van dieren.
Dieren kunnen immers niet praten en al helemaal niet denken.
Komaan seg, hoeveel kinderfilms (tekenfilms) bestaan er waarin de dieren niet praten? Zo goed als in elke disney film komen sprekende dieren voor, zijn die dan allemaal slecht en opvoedkundig niet op zijn plaats?
En ok, dieren kunnen inderdaad niet praten. Maar denken kunnen ze volgens mij.
MNV2
- 1900 stemmen
Flauwe kinder film, opvoedkundig niet op zijn plaats. Kinderen krijgen zo een verkeerd beeld van dieren.
Daar ben ik het volledig mee oneens, opvoedkundig is de film juist erg goed voor kinderen aangezien er in de film een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de morele waarden 'goed' en 'kwaad'.
Dieren kunnen immers niet praten en al helemaal niet denken.
De dierenwereld staat symbolisch voor de mensenwereld om die morele waarden duidelijker in beeld te brengen, The Lion King is dan ook een bewerking op het bekende verhaal van Shakespeare, namelijk Hamlet.
De film is ook een grote comercieele pulp.
Elke film heeft commerciele doeleinden, een goed voorbeeld daarvan is de LOTR-trilogie waar action figures, t-shirts, limited box-editions enz. van op de markt zijn.
Ik kan zelf niet verklaren waarom deze film zo hoog in de top 250 staat. Wel kan ik me voorstellen dat veel oudere jongeren deze film als kind gezien hebben, en daarom deze film niet goed kunnen beoordelen omdat er ook een beetje sentiment mee speelt.
De film geeft inderdaad jeugdsentiment, dat neemt niet weg dat ik de film met een kritische blik herzien heb en er een oordeel aan gegeven heb. Het thema van The Lion King mag al oud zijn maar de uitwerking van het verhaal is vele malen beter dan in de huidige generatie Disney/Pixarfilms. De soundtrack van Elton John en Tim Rice zijn zelfs vandaag de dag nog altijd bekend, 'Can You Feel The Love Tonight' kreeg zelfs een oscar voor Best Original Song. Deze film is gewoon een klassieker hoe je het ook draait of keert.
K@i
Snap niet hoe iemand negatief kan zijn over deze film
Enkel op basis van deze Tracks krijgt deze van mij al de Maximale Score !
YouTube - A Lion King Tribute [Circle of Life - Elton John]
YouTube - The Lion King -Can you feel the love tonight Elton John
YouTube - Jimmy Cliff / Lebo M - Hakuna Matata (Lion King Soundtrack)
Lion King the - Undisputable King
ROARRR
de-mama
dit is de 1e disney film die ik me kan herinneren die ik ooit gezien heb ,
ik vind dat er hele mooie stukken bij zitten .
en als je ver denkt ook erg leerzaam ...
*4.0
Donvado
Voor deze film ging ik voor het eerst naar de bioscoop! Jeugdsentiment dus!
Heb hem zojuist weer een keer gekeken en het blijft gewoon een prachtige film! De momenten hoe je ze vroeger beleefde, beleef je ze nu ook weer!
JDSsmetje
Deze heb ik op mijn 8 jarige leeftijd gezien om een televisiescherm in een of andere winkel. Ja , heb hem helemaal kunnen uitkijken!
De meesten vinden dit zo triestig, maar ik kan me nog herinneren dat ik dit niet echt triestig vond. Maar goed, zoveel kan ik me ook niet meer herinneren.
ps: mijn kat heet ook Simba. Mijn broer die toen elf jaar was was zot van de film.
Als je je niet meer zoveel kan herinneren, waarom geef je dan wel een vette onvoldoende als stem? Herkijk hem dan eerst eens misschien?
Koelkast
Volgens mij was ik een jaar of 7 toen ik deze film zag. Waarschijnlijk de beste Disney film (voor mij persoonlijk dan) die ik ooit gezien heb. 5 sterren is wat veel van het goeie misschien, 4,5 is het absoluut waard.
Tomkx
Vroeger vond ik hem vele beter en emotioneler.
Nu is het heel wat minder. Ik had net dat ietsje meer verwacht om m'n 500ste stem aan te geven...
Je snapt toch wel dat het de zelfde film is als vroeger? En nog iets, het is een kinderfilm. En geloof me elk kind zou hier 5 sterren voor geven
Maar ook jij bent zo'n type die gewoon elke film zit af te kraken, naja die mensen moeten er ook zijn
Tomkx

Sen to Chihiro no Kamikakushi
Animatie / Fantasy, 2001

Earth
Documentaire, 2007
afrikaverlies van geliefdeleeuwfather murdermanipulationvillainmusicalwild boaroomtekenfilmmoordwarthog meerderjarig wordenshamanverlossingkoningscarfamiliehyenameerkat natuurhamletmandrill adapted into play or musicalmurder confession inspirationalwildebeest comfortingpowerful