• 9.373.086 stemmen

Genre: Animatie / Familie

Alternatieve titel: De Leeuwenkoning

Geregisseerd door: Roger Allers en Rob Minkoff

Met onder meer: Matthew Broderick, Rowan Atkinson en Jeremy Irons

IMDb beoordeling: 8,5 (1.244.479)

Releasedatum: 24 november 1994

Plot The Lion King

"The greatest adventure of all is finding our place in the Circle of Life."

In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa. Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.

Simba (stemrol)

Young Nala (stemrol)

avatar van Kenshin

Kenshin

jaaah nostalgie... prachtig!!!!

Wat een mooie film.. wat een gafe liedjes

avatar van Anatolia

Anatolia

Beste animatiefilm ooit gezien. Prachtige Afrikaanse sfeer.

avatar van J@H@H

J@H@H

die 4,5 ster is die zeker waard + het feit dat die nu in de top 250 staat

avatar van jassonn

jassonn

Vreemd,ik dacht dat ik al op deze film gestemd had.

Pas geleden voor het eerst gezien,en het is zeker een van de beste Disney's.

Vond het verhaal hier en daar wel wat simpel,maar wat kun je verwachten van zo'n film.

avatar van MarkFish

MarkFish

heerlijke 'natuur'lijke sfeer. Mooie liedjes, mooie omgeving, leuke verhaallijn, wel voorspelbaar, maar leuk uitgewerkt. 3 sterren

avatar van eerdekes

eerdekes

de enige disney film die me echt raakt !!

ok, het kan dan wel enkele jaren geleden zijn dat ik hem heb gezien, maar ikv ond hem nou zoooo MOOI !!

dat vader en zoon schap, gewoon echt prachtig, en het is inderdaad voorspelbaar maar dat laat mij syberisch, het is gewoon af, daarmee is het gezegd !!

prachtig!!

avatar van benjamin

benjamin

Timon en Pumba rulez

avatar van DaaaNtje

DaaaNtje

1 in woord GE-WEL-DIG!!

Ik weet nog wel dat ik ontzettend heb gehuild bij deze film toen ik hem voor het eerst zag in de bios..

Esteban

Totally off topic but, http://www.kimbawlion.com/rant...

The Lion King is a 'stolen' movie. Niet dat het mij kan schelen, maar ik verschoot ervan dat de beschuldiging niet onterecht was. Dat Disney verklaarde nog nooit gehoord te hebben van Kimba (hell even the name is almost the same) is gewoon belachelijk.

avatar van braambes

braambes

dit moet je idd bekijken, kvind et behoorlijk erg

maar het blijft een goede film en wat geven kinderen (het belangrijkste publiek) nu om gestolen verhaaltjes

ik verminder men stem van 5 naar 4 !

Uit respect voor Disney (Tezuka zelf is/was een zeer groot fan) is hier nooit veel lawaai over gemaakt, maar ik dacht dat het toch wel een redelijk bekend gegeven was.

avatar van braambes

braambes

ik had er nog nooit van gehoord alleszins

Esteban

Integendeel Onderhond, er is wél lawaai rond gemaakt en nog zo geen klein beetje. Er werd om bevestiging gevraagd dat 'The Lion King' wel degenlijk een re-make was. Tegen Disney viel er echter niets te beginnen...

Die 'aanklacht' was zelfs zo actueel dat er een grap over gemaakt werd in 'The Simpsons'. In de afl. waar de Jazz-friend van Lisa sterft verschijnt de overleden leeuwenvader in een wolk en zegt 'Kimba', waarop hij zich herneemt met 'Simba'. De mop werkt ook als een verspreking, maar de bedoeling was duidelijk.

Enfin, eigenlijk veranderd het in mijn ogen niets aan 'The Lion King' (****1/2) op zich. I simply don't care, maar vond het wel interessant.

neo

En ik maar denken dat de makers dingen van Shakespear hadden gestolen ...

Esteban

Geen twijfel mogelijk dat 'Kimba' daar zijn inspiratie heeft gehaald

neo

Je wordt bedankt. Iedere keer als ik nu de naam Simba hoor als ik de film zit te kijken....

avatar van Indalicio

Indalicio

Aangrijpend begin. Maar is goed voor de film want het is natuurlijk de aanleiding van de rest van de film. Toch mijn all time Disney film. Ga binnenkort deel 2 en 3 ook maar eens huren. Ben benieuwd...

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Prachtig ontroerend maar ook grappig verhaal.

Ik denk toch wel dé Disney teken klassieker.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

4,5* bedoelde ik...

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Lang geleden dat ik hem nog eens had gezien, maar hij is na al die jaren nog steeds even mooi als ik me kon herinneren. Het verhaal is misschien niet iets té rechtlijnig, maar de werkelijk schitterende animatie en uitstekende stemvertolkingen maken dat weer ruimschoots goed. En van de beruchte sterfscène krijg ik nog steeds kippenvel.

Ik dacht trouwens de hele tijd dat Billy Crystal de stem van Timon deed, maar tot mijn grote verbazing was het Nathan Lane.

Hoe dan ook: het blijft genieten.

4 sterren.

avatar van Lauwie

Lauwie

Beste tekenfilm van Disney.. en dat betekent automatisch een 5*

avatar van miss_suus

miss_suus

wat is dit een mooie film al sinds dat die in de bioscoop was vond ik hem helemaal geweldig en inderdaad het is de beste tekenfilm van disny

*****

neo

Regisseurs Minkoff en Allens deden ook veel research en gingen in Afrika met safari touren mee.Een van de gidsen zong op een tourdag de hele tijd iets in Swahili, wat ze later hebben gebruikt voor Rafiki de Bilbaviaan:

(niet geheel correct)

''Asand casama Squash Bananas''

avatar van AHWA

AHWA

Alternatieve titel: De Leeuwekoning

Moet dat niet de Leeuwenkoning zijn? of is dat gewoon oude spelling zoals de film toen uitgebracht werd?

Oude spelling natuurlijk

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Ja, de nieuwe spelling werd pas in '95 ingevoerd.

avatar van AHWA

AHWA

Is het dan wel zo dat nieuwere delen wel met een -n- worden gespeld? Dat is dan wel weer raar.

neo schreef:

(niet geheel correct)