• 9.378.220 stemmen

Genre: Animatie / Familie

Alternatieve titel: De Leeuwenkoning

Geregisseerd door: Roger Allers en Rob Minkoff

Met onder meer: Matthew Broderick, Rowan Atkinson en Jeremy Irons

IMDb beoordeling: 8,5 (1.245.758)

Releasedatum: 24 november 1994

Plot The Lion King

"The greatest adventure of all is finding our place in the Circle of Life."

In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa. Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.

Simba (stemrol)

Young Simba (stemrol)

Young Nala (stemrol)

avatar van shanetjuh

shanetjuh

Ik vind dit toch 1 van de mooiste tekenfilms allertijden. Zelfs als volwassenen kan ik me met deze film vermaken. Knap gemaakt.

avatar van K@i

K@i

schaamteloos vertel ik jou dat

deze in mijn eeuwige top vijf 4 life staat

avatar van brymj

brymj

serpico schreef:

Eens. Jeugdsentiment wordt bijna gebruikt als smoesje om de film goed te vinden, maar deze film heeft ook gewoon kwaliteiten. Niks om je voor te schamen

oh, ik schaam me er ook absoluut niet voor hoor, natuurlijk heeft deze film kwaliteiten, één van de beste Disney's zonder twijfel, maar bijvoorbeeld andere hooggewaardeerde Disney films kunnen mij niet zo pakken, dus jeugdsentiment zegt toch wel iets, voor mij dan

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Fantastische Disney-film. Hoewel ik niet de voorkeur heb aan animatiefilms is dit echt een topper. Een goed verhaal, een mooie tekenstijl en leuke liedjes. De beste animatiefilm die ik ooit heb gezien. Zonder ook maar enige twijfel 4.5*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Niet onaardig The Lion King, mooie vloeiende animaties en fraaie achtergronden sieren de film dat zeker. Maar er zijn betere, grappigere en originelere Disney's vind ik, in die zin viel het me toch best een beetje tegen.

Het verhaal is nogal groots en mythisch van opzet maar weet eigenlijk nergens echt verrassend te worden dacht toch met enige regelmaat; Zoiets hebben ze in Bambi ook al eens gedaan alleen dan zonder al die bombast d'r omheen. Tja, het plot en de karakters voldoen gewoon keurig aan alle (Disney) verwachtingen.

Verder is de muziek bijna de gehele film door nogal behoorlijk overstuur en zo zwaar aangezet dat het bijna bijbels aandoet of wordt juist de toevlucht gezocht in die mierzoete tranentrekkerij van Elton John. Nee, had toch liever meer traditionele Afrikaanse muziek gehoord. Het is ook allemaal een beetje te veel van het goede. Een paar liedjes horen ook gewoon thuis in een Disney maar om nu op zondagochtend geconfronteerd te worden met een complete Joop van den Ende musical, mwa liever niet...

Afijn, Timon en Pumbaa vond ik dan weer wel grappig (geheel terecht dat die ook een eigen spin-off op TV hebben gekregen) het zorgt tenminste nog voor een vrolijke en relativerende noot in dit verder toch wel te veel over-the-top Afrikaans koningsdrama.

avatar van Renkum

Renkum

Ik heb heel wat weggehuild bij deze film. Als kind heeft deze film heel veel indruk op mij gemaakt.

avatar van MoviePom

MoviePom

heb deze film zo vaak bekeken dat ik de dialoog uiteindelijk uit mijn hoofd wist.

avatar van K@i

K@i

K@i schreef:

schaamteloos vertel ik jou dat

deze in mijn eeuwige top vijf 4 life staat

heb echter wel 1 minpunt

TIMON PUMBA

hun troken de boel naar beneden richting de standaard kinderachtige tekenfilm

avatar van ik_ben_gilles

ik_ben_gilles

als kind was dit mijn lievelingsfilm
favoriete scene's: mufasa's dood, het gevecht tussen Scar en Simba, het hele gevecht op pride rock en alles met Timon en pumba

zal altijd en eeuwig in mijn top 10 staan

avatar van film88888

film88888

Beste Disney film ooit gemaakt!

Deze heb ik vroeger op video kapot gespeeld (bij bewijzen va spreken.)

De acteur's, en de actrice's die hun stem geven aan de personage's vond ik wel leuk, want sommigen zijn nog wel bekend.

Het verhaal vind ik echt heel mooi, met een sterke dosis drama, en romantiek, en nog wel actie voor een animatie film.

Geen enkele scene is saai. Echt elke scene was lachen, huilen, en mee zingen.

Een echt wel verdiende 4,5 sterren.

avatar van Friac

Friac

Ik heb het elders op MovieMeter al gezegd, maar Disney was begin en medio jaren '90 echt wel op dreef.
Ook the Lion King is weer een sterke tekenfilm geworden, met een mooi verhaal (dat inderdaad parallellen vertoond met Bambi, zoals Madecineman aanstipte), leuke personages en erg goede muziek en liedjes. De beginscène is ook fantastisch mooi geanimeerd.
Echter wist de film me over de hele lijn nooit écht mee te slepen, niet met de romantiek, de spanning of de humor. De befaamde dood van Musafa vond ik overigens niet zo sterk uitgevoerd, ik moest er in elk geval geen traan om laten net als de dood van Bambi's moeder vind ik deze scène dus nogal over zijn paard getild. Het is een erg goede tekenfilm, maar aangezien hij me niet helemaal kon meeslepen op een bepaald niveau raakt hij net niet voorbij de kaap van de 4*.

avatar van EspenSGX

EspenSGX

Zucht, maakte Disney nu nog maar van zulke films in plaats van al die digitale troep, dat kunnen ze beter overlaten aan Pixar en Dreamworks.

avatar van Lady_*

Lady_*

Naar mijn mening de beste disneyfilm ooit gemaakt.

avatar van Jessica.

Jessica.

Lady_* schreef:

Naar mijn mening de beste disneyfilm ooit gemaakt.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Deze film is zo mooi en de muziek is prachtig. En het verhaal is zo aandoenlijk, spannend en gewoon super.

avatar van Dolphion

Dolphion

Beste Disney film ooit gemaakt. De muziek klopt met het verhaal en de personages komen goed over. het verhaal is mooi voor jong en oud.

avatar van drlina

drlina

echt heel erg leuk. Verhaal is gewoon prachtig!!

avatar van Anatolia

Anatolia

Begint toch flink aan kracht te verliezen bij mij; verhaal boeit niet meer zo, muziek vind ik niet even mooi als vroeger en de typische Disney zij-figuurtjes irriteren. Voorlopig een verlaging naar 'slechts' 3* (de onvoldoende blijft hem toch nog gespaard), maar een herziening zit er echt niet meer in.

avatar van Mlis

Mlis

Prachtige Disney film die mij ook blijft boeien. Ik ben gek op Disney romantisch en humor kunnen hun fantastisch combineren. Ik kan me herinneren dat ik vaak heb moeten huilen bij het ' ongeluk' in de film. Ook een eeuwige klassieker van Disney.

Chucky92

Gister nacht op DVD weer eens gezien, blijft een prachtige film.

Onderhond schreef:

Flauw sentimenteel gedoe.

Wat mij verraste was de technische competentie. De animatie was bij momenten echt verbluffend vloeiend. Zeker in de openingsscene leek het nog wel wat te worden.

Jammer genoeg stelt de visuele stijl van de film erg teleur. Designsgewijs is het vaak erg lelijk, personages zien er erg onsympathiek uit en met de zwaartekracht leek er regelmatig ook wat te schelen. Heb zelf wel eens naast een leeuw gestaan, erg dartel zijn die beestjes niet.

Verder wordt in recordtempo een voorspelbaar en uiterst clichematig verhaaltje opgezet en afgewerkt. Mooi volgens het boekje en compleet voorspelbaar. Wat het verschroeiende tempo redelijk overbodig maakt, want de tijd ging nog steeds tergend traag vooruit.

Wat de film echter de nekslag geeft is de pompeuze, potsierlijk bombaste soundtrack. Zimmer lijkt te denken dat hij muziekjes maakt voor LOTR battles, waar 100.000en krijgers op elkaar afstormen. En zelfs dan is deze soundtrack nog over-the-top. Daarnaast krijg je dan nog eens de beerput van de Top 40 van 15 jaar geleden geserveerd. Pure wansmaak, die enige emotie compleet de nek omwringt.

Voice acting is pover, vooral de kleine Simba (die er op zich nog schattig uitzag) komt over als een verwend Amerikaans joch. Ook een érg vreemde keuze om de stem van Darth Vader aan Mufasa te verlenen. al dat gebrabbel over zonen kreeg een vreemd nasmaakje mee zo. En tijdens The Lion King zit ik echt niet te wachten op Star Wars flashbacks.

Verder wordt de film nog om z'n humor geprezen, maar meer dan de immer irritante Disney sidekicks heb ik echt niet gezien.

The Lion King is technisch knap. En dan is het schandalig dat er zo'n prent van gemaakt wordt. Bah.

Binnenkort eens kijken of het origineel ergens te vinden is. Zien of ze daar ook zo'n bombastvehikel van gemaakt hebben.

Jou neem ik niet serieus, nadat ik je top 10 heb gezien=)

Want je bent bang van mensen wiens top 10 je niet kan thuisbrengen

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Je hebt gewoon een bijzondere Top 10 Onderhond. Maar ik wil nog wel films van jouw Top 10 kijken!

Chucky92

Is deze film eigenlijk op Blu-Ray verkrijgbaar?

avatar van lordsnoopy

lordsnoopy

Waarschijnlijk komt de Blu Ray pas als Disney hem opnieuw uitbrengt. Maar voorlopig nog niet...

avatar van Madara_

Madara_

Beste animatie-film ever made wat mij betreft

avatar van Madara_

Madara_

Madecineman schreef:

*Maar er zijn betere, grappigere en originelere Disney's vind ik, in die zin viel het me toch best een beetje tegen.*

Zoals?

En een 3.0 : , ben je niet een beetje "té" kritisch ?

Ben benieuwd welke disney-film hoger dan een 3.0 scoord bij jouw (en nu maar hopen dat ik je geen bambi hoor zeggen )

avatar van Resh

Resh

lievelings film van mij vroeger

avatar van ZIGGQ

ZIGGQ

Mooiste en Leukste Getekendefilm ooit gemaakt

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Die discussie hebben we al weet ik veel hoe vaak gehad. Kort samengevat: Beter goed gejat, dan slecht verzonnen.