Genre: Animatie / Familie
Met onder meer: Matthew Broderick, Rowan Atkinson en Jeremy Irons
8,5 (1.245.758)
Releasedatum: 24 november 1994
Plot The Lion King
"The greatest adventure of all is finding our place in the Circle of Life."
In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa. Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.
Simba (stemrol)
Zazu (stemrol)
Young Simba (stemrol)
Young Nala (stemrol)
JohnWilliams
Denk het zelf ook, zo rond die tijd (2012 - 2013). Ik vind dit zelf ook jammer...
Roseicollis
Circle of Life en Can You Feel the Love Tonight
zijn mijn favos
heb hier diversen versies van van instrumental klasiek pop dance tot Bounzz
maar de orginele versies blijven het BEST
de Afrikaanse versie heb ik ook en is ook dodelijk
hierin hoor je Leeuwen brullen Baviaanen blaffen
Buffels loeien Zebras hiniken Gnoes Snuiven Luipaarden kuchen
Olifanten trompeteren Hyenas lachen Neushoorns brommen
op de maat van de zang echt vet mooi gedaan
de originele versie van Circle of Life
zit op mijn weekend radio
tom de filmman
een erg leuke kinderfilm, volgens mijn ouders heb ik hem ongeveer 100 keer gezien.
kan natuurlijk niet mee met the godfather en the shawshank redemption maar toch een leuke film.
ik zou de film eer ontdoen als ik hem lager dan het gemmiddelde zou geven dus van mij part 4 sterren
Heb de film sinds vandaag weer in huis (had hem vroeger altijd al op video) en ik voelde me geroepen er wat over te zeggen.
Dit is de mooiste tekenfilm (niet animatiefilm) die ik ooit heb gezien. Alles klopt aan deze film. Het verhaal, de personages, drama, humor, soundtrack(s)...
Ik ken de nummers uit mijn hoofd, wat blijven ze mooi. Zeker The Circle of Live is prachtig.
Ik raak niet zo vaak ontroerd door een film, laat staan een tekenfilm, maar deze film is zo mooi gemaakt, met zoveel liefde..dat zie je terug in het eindresultaat. De kwaliteit is verbluffend.
Ik geef de film dan ook graag een 4,5*
Yis
Een super Disney-film!
Mooie beelden, leuk verhaal en spannend (vooral vroeger
) En de liedjes van de film zijn super leuk natuurlijk!
Angrod_Pallanén
7? Dan zou Sneeuwwitje volgend jaar al een herrelease hebben?
Pieter Montana
7? Dan zou Sneeuwwitje volgend jaar al een herrelease hebben?
Jep, normaal gezien wel. Al staat er nu wel voor oktober 2008 Sleeping Beauty gepland.
FilmFreakDimi
Leuke familie film met een verhaal erachter, toen die tijd een echte ´hype´
brookie
Een maat van me zegt altijd, en heel terecht:'Zoals The Lion King worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt.' En daar heeft hij volkomen gelijk. Geen énkele disney kan tippen aan deze film. 5*
timburton
Ik heb hem toch maar verhoogd naar een 4,0. Aangezien ik Sneeuwwitje een 3,5 heb gegeven, terwijl deze eigenlijk naar mijn mening de beste Disney-tekenfilm ooit is.
K@i
in alle serieusheid DIT is mijn favoriete film allertijden
1 kleine minpunt is dat ze op de cd en volgens mij ook dvd
een extra lied hebben gezet
Morning Raport
lordsnoopy
Je kunt toch ook via het menu de orginele bioscoop versie kijken?
Als je gelijk op spelen klikt, dan start de film met de extra scene.
Angrod_Pallanén
Ja, je kan de film gewoon in bioscoopversie kijken. Die vind ik trouwens beter dan de nieuwe versie, want het extra lied is niet het enige wat veranderd is. Maargoed, binnenkort maar weer eens kijken. Beluisterde vandaag de cd en het bracht me meteen in de Lion King-sfeer.
JohnWilliams
Dat kan, maar eigenlijk vind ik dat je het eigenlijk niet met elkaar kunt vergelijken. Er zitten echt jaren tussen! 1937 en 1994!!! Dus eigenlijk vind ik het nog knapper hoe ze Sneeuwitje hebben gemaakt (met de hand).
davy jones
echt een briljante tekenfilm en opnieuw prachtige muziek van hans zimmer en er zijn heel weinig villians die ik echt haat maar scar staat toch nummer 1
Kevin13
ik laat toch nog altijd een paar traantjes bij de dood van Mufasa.
prachtige film
martinovitch
Super mooie Disney tekenfilm.
Echt een klassieker heel mooi gemaakt en ook nog best spannend.
was vroeger mijn favorite tekenfilm heb deze zeker 10 keer gezien.
ozifreaxx
dit is zeker dé disney film, prachtige muziek en een prachtig verhaal
dit was vroeger de eerste disneyfilm die ik ooit gekeken had op 5 jarige leeftijd =)
ik haalde altijd een traantje weg bij de scene waar Mufasa dood ging *snik ach jaa blijft een grote tekenfilm klassieker
*****
Orginaltee
Perfectie in zijn genre. Het verhaal, muziek, animaties alles is perfect. En hij verveelt ook nooit. 5*
allerbeste disney film
Bijna de allerbeste maar hij behoort toch tot mijn top 5 van Disney Classics.
film_kaza
Ik hen deze vandaag moeten herkijken omdat ik het "geen ziek goeie" film vind.
De muziek is goed, ontzettend goed getekend en genoeg humor. Met die eigenschppen heb je al meteen 3,5 van mij te pakken.
Dan is het het verhaal dat verder moet komen.
MMhhh... moeilijk... Er zitten goeie stukken maar tegen die tijd dat hij bij Timon en Pumba komt is het verhaal doodeenvoudig samen te vatten. "Hij gaat terug, verslaat Scar en word koning.
Het stukje zelf vond ik al niet zo enorm spectaculair dus.. Disney dat wel op een hele intresante manier moeten vertellen om dat bij mij goed te krijgen. (Voor mij was het misschien niet zo goed, maar Disney heeft er genoeg liefhebbers mee weten te trekken)
Niet een heel goed verhaal vind ik dus. (Timon en Pumba vind ik geweldig hoor, een aanwinst voor disney, met hun is niets mis) "Verpest de film" kan ik begrijpen. Ik had hetzelfde met Mushu in Mulan hoewel hij ook grappig was.
3,5 voor deze. Als het verhaal iets moraallistischer was en me iets meer bijbleef zou het een 4 worden. Vind deze overgewaardeerd in z'n positie als "beste disney" (beste tekenfilm). De Klokkenluider vind ik evengoed
Maar dat ligt ook een beetje aan mij. Dierenfilms hebben nooit echt indruk op mij gemaakt.
Dinalfos
Film_Kaza, zo kun je het verhaal van iedere film wel samenvatten.
Bijvoorbeeld The Godfather: wat geneuzel met de maffia, mensen worden doodgeschoten, veel familiedrama, zoon van maffiabaas wordt de nieuwe Don, klaar is kees.
Tja, zo werkt het natuurlijk niet.
Anyway, ik vind dit een ronduit briljante film. Muziek, humor, drama avontuur en actie zijn perfect in balans in deze film. Het is zeg maar de perfecte kinderfilm, wat wil zeggen dat hij ook voor de meeste volwassenen goed te doen is. Dat komt vooral doordat vrijwel alles in de film 100% functioneel is, wat de pacing flink ten goede komt. Films als The Little Mermaid zijn te kort, terwijl Beauty & The Beast juist weer te weinig materiaal heeft om voor de volle speelduur te boeien. Daar heeft TLK geen last van.
En in tegenstelling tot wat hier wordt beweerd bevat de film wel degelijk een hoop inhoud. Zo worden er relevante thema's als familie, eer, (on)volwassenheid (zie daar de belangrijkste functie van Timon & Pumbaa, zij hebben als sidekicks veel meer waarde dan de meeste andere Disney-figuren), traditie etc. aangesneden en verwerkt. Wat dat betreft heeft de film de keuze van het onderwerp (leeuwen en hun prides) natuurlijk flink mee, aangezien die parallellen makkelijk te trekken zijn.
Hmm, ik zal eens kijken of ik mijn thesis over TLK nog kan vinden.
Maar goed, meesterwerk dus. Keer op keer de moeite van het bekijken waard. De film heeft op animatiegebied alleen concurrentie van films als The Iron Giant en enkele Japanse films als Mononoke Hime. Verder staat hij op eenzame hoogte.
film_kaza
Film_Kaza, zo kun je het verhaal van iedere film wel samenvatten.
Het is hier meer dat er weinig verdere diepe detais bij zijn, of ik merkte ze niet op. Ontmoeting met Nala en de aap, Scar bekend. Dat is voor zo'n lange tijd vrij weinig. Maar het komt omdat ik dat niet zo mooi vind als de vele anderen hier. Anders zou ik ervan genieten. Ik had iets van "ik weet hoe het gaat, ga nou maar verder.."
Ik heb juist precies het omgekeerde
karkiesiepie
[het is niet alleen een mooie tekenfilm er zit ook heel veel emotie in
:P
film_kaza
Zit wat in, alleen ben ik niet echt de juist aangewezen persoon voor het verhaal denk ik. Hoewel het zeker niet verkeerd is.

The Lion King

Sen to Chihiro no Kamikakushi
Animatie / Fantasy, 2001

Earth
Documentaire, 2007
afrikaverlies van geliefdeleeuwfather murdermanipulationvillainmusicalwild boaroomtekenfilmmoordwarthog meerderjarig wordenshamanverlossingkoningscarfamiliehyenameerkat natuurhamletmandrill adapted into play or musicalmurder confession inspirationalwildebeest comfortingpowerful