• 9.378.921 stemmen

Gesproken taal: Russisch, Zweeds en Engels

Releasedatum: 20 maart 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Lilja 4-ever

De 16 jaar oude Lilja leeft in een arme wijk in een stad van de voormalige Sovjet-Unie. Haar vriend is de jonge jongen Volodja. Samen hangen ze wat rond in de buurt. Ze fantaseren over hoe het leven voor hun gemakkelijker kan worden. Op een dag is er een sprankje hoop als Lilja verliefd wordt op Andrej. Hij vraagt haar om mee te gaan naar Zweden, waar zij samen een nieuw leven kunnen gaan opbouwen.

avatar van De GeuS

De GeuS

The One Ring schreef:
Alle ellende zie je overigens al vanaf de eerste minuut al aankomen. Geen seconde gebeurde er iets onverwachts.

Moet ik je gelijk in geven. het lag er op een gegeven moment gewoon te dik bovenop.(de verkrachting, de zelfmoord van het jongetje)

Zelf verlaagd naar 3*

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Is ellende niet de grote troef van deze film?

avatar van mikey

mikey

Ja misschien wel, het is ook niet mijn smaak. Maar ik vind wel dat het verhaal goed is verteld, het is helder. En moodysson kan gewoon bijzonder goed filmen. toch maar een 3.

mikoz

Hierbij geef ik Rob ( The one-ring.) en ook de veronica gids die ookal zei dat alles er te dik bovenop lag toch wel een beetje gelijk.

Vond de film zelf toch wel mooi alleen had het ook veel minpunten.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Ik denk dat het ook niet de bedoeling was om onverwacht uit de hoek te komen. Hij wou gewoon het leven van een arm meisje ,dat verlaten wordt door haar moeder, schetsen; en wat kan je dan anders verwachten dan ellende, toch? En het einde was toch mooi, of niet soms?

Ik gaf hem 3 sterren

avatar van vdc

vdc

Tja, wat kan ik hierover zeggen ?
Natuurlijk is dit hartverscheurend. Een tragedie die niet mag verzwegen worden. Een thema dat zich ook hier naast de deur kan afspelen. Geen afwijzend woord in die richting.
Maar ik denk dat het vooral de vorm is waarin het verhaal gegoten werd, dat me niet zint. Dit is een rechttoe rechtaan verhaal, dat nauwelijks weet te verrassen. Ik weet het, de werkelijkheid is niet anders, maar juist daarom haal ik er niet méér uit dan een documentaire.
Waar Moodysson pogingen onderneemt om zich te onderscheiden van een documentaire, vind ik, faalt hij.
- de omschakeling van dat jongetje naar een engel vind ik melig en ongepast.
- Lilja rebelleert wel op het einde, maar het overheersende gevoel is en blijft machteloosheid. En daarom vond ik het gedreun van Rammstein ongepast. Populair is veilig, moet Moodysson gedacht hebben (deed ie ook al met die mega-hit tijdens de kus-scène in ‘Fucking Amal’). Een regisseur als David Lynch springt dan heel wat subtieler om met zijn muziekkeuze, vind ik.
- Waar Moodysson in Fucking Amal er perfect in slaagde om de werkelijkheid te projecteren, vind ik dat deze film sommige ‘gemaakte’ uitvergrotingen bevat, en dat is jammer. Lilja’s arrogante houding tegenover haar buurt (tante, klasjuf, winkeldame, appartementbewoners) strookt bijv. niet met de onzekere en hulpbehoevende situatie waarin ze verkeert. Als ze ten onrechte als hoer beschuldigd wordt, wordt ze ineens uitgescholden en worden voorwerpen naar haar toegegooid, en dit door jongens die vermoedelijk zelf nauwelijks bestaanszekerheid hebben. Dat jongetje wordt eruit gegooid en later nog ‘ns z’n basketbal stukgemaakt door z’n vader. Beetje onrealistisch allemaal. Ook in Zweden : wat een eenzijdige benadering (die 10 opeenvolgende hijgende aanranders). Dat het voor Lilja een hel is, betwijfel ik niet, maar ik vind het gevoel dat je als kijker moet krijgen, goedkoop voorgeschoteld. Er ontbreekt tegengewicht. Gesprekken met de pooier, bijvoorbeeld. In ieder geval : met de toestand zoals het hier aangebracht werd, is het voor mij realistisch dat het voor zo’n pooier ooit eens fataal moet aflopen, en dit is toch niet zo in werkelijkheid ?
Ik blijf steken bij 2*.

RemyBl

Mijn eerste film van Moodysson en het is er geen een om vrolijk van te worden, wat een tragedie.... De film heeft een hoge maatschappelijke relevantie, omdat dit voor veel meisjes in arme landen dagelijkse kost is.

Rustig ga je als kijker mee in de wereld van Lilja, fantastisch vertolkt door Oksana Akinshina. Langzaam wordt je zo naar beneden de put in gezogen...

Ik zie dat er op dit forum geklaagd wordt over de stilering, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is niet echt mooi, maar dat is de omgeving van Lilja ook niet en het werkt goed mee aan het vertellen van het verhaal. Net als de afgrijselijke muziek die bijvoorbeeld in de disco gedraaid wordt, wat een klere herrie!

Daarnaast wordt er geklaagd over de geloofwaardigheid van het gedrag van Lilja, wat ik eerlijk gezegd helemaal niet vond. Elke seconde heb ik met haar meegevoeld....

4 *

avatar van movie-freak

movie-freak

Gelukkig hij komt weer. Vorige week had ik hem opgenomen via belgie 2 en miste ik het laatste kwartier omdat hij flink uitliep. Dat gebeurt me nu geen tweede keer meer, dus ga hem vanavond kijken. Ben benieuwd.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Nu ik de film gezien heb blijf ik de poster lelijk vinden, al past hij perfect bij de film. Het is namelijk ook maar een lelijke film met veel lelijke mensen en lelijke gebeurtenissen. De uitzichtloosheid zie je overal in terug en dat maakt het toch wel een erg goede tragedie. Een impact was er maar net iets minder dan ik verwacht had.

4*, ben benieuwd wat een herziening brengt.

Pluspuntje trouwens nog voor de muziek, meestal niet om aan te horen maar erg goed gekozen.

FisherKing schreef:

Soms moet je geen films herzien....... (later meer)

We wachten, FK.

avatar van AHWA

AHWA

Beetje met een half oog liggen kijken, het was voor mij ook al laat. Begint erg sterk en ook het einde vond ik erg goed, het middenstuk heb ik af en toe een beetje gemist omdat ik in lag te dommelen, dus ik hou het voorlopig op 3*. Misschien dat die beoordeling nog hoger wordt bij een eventuele herziening.

Wel leuk trouwens om de film lekker beukend met Rammstein te beginnen.

avatar van Bigby

Bigby

Was idd een echte 'feel-bad' movie. Wel een redelijk goede.
De uitzichtloosheid en het verlangen naar een betere wereld vond ik goed in beeld gebracht.
In de film is goed te zien dat ze zich totaal geen raad weet met de situatie en dat ze steeds dieper in de shit terecht komt. Het 'had ik maar...(gezegd dat groenten niet in de winter groeien)' aan het eind vond ik tekenend voor de manier waarop beslissingen invloed op het leven kunnen hebben. De opgeplakte vleugels bij de engel waren trouwens wel iets minder

avatar van synesthesia

synesthesia

Ik vond het een erg mooie film. Ik had wel vaak zoiets van 'doe het nou niet, je ziet toch dat dit niet goed kán aflopen!', maar als je totaal geen idee hebt van hoe dingen gebeuren (ze zit er middenin, ze heeft geen idee), dan kan je daar nog wel eens voor vallen.

De film had af en toe echt van die momenten die je in je gezicht sloegen. Ik weet niet waarom, maar de meest indrukwekkende vond ik wanneer Volodja (wat een verschrikkelijke naam overigens) haar de deur van haar flat in Malmö (meen ik?) opende. Toen stond ze daar, opeens. Helemaal alleen. Vrijheid, en je weet niet wat je ermee moet.

Die stukken waar Volodja een engel was vond ik ook mooi, vooral de dingen die hij zij.
En de vergelijking van haar en haar moeder vond ik ontroerend. Ik bedoel, hoe ze Volodja later in de steek liet net zoals haar moeder dat met haar had gedaan. Goed over na gedacht.

Soms vond ik dat er wat te overhaaste beslissingen genomen werden, maar ik vond het een hele mooie film. Vooral het einde, waarbij ze had gedacht hoe ze alles had moeten aanpakken, maar hoe ze toch al wist dat dat veel te laat was. Ik vond 'in de winter kun je geen groenten plukken' overigens ook een mooi stukje, vooral hoe dat verfilmd was. Heel dromerig.

Nog iets over het einde: Ik vond het mooi dat het een droevig 'happy-end' was. Zeg maar een slecht einde met een vrolijk omhulsel. Dat laat best een bitter gevoel achter.

En nu ben ik ook nog vergeten toe te voegen dat de muziek de beelden en gevoelens perfect aanvult.

4½ *

avatar van xenne

xenne

aangrijpende film, heel triest ... jammer genoeg realistisch. of dit een topfilm is weet ik niet echt, daarvoor was hij misschien toch wel iets te voorspelbaar.

maar ik heb iig geboeid zitten kijken van begin tot einde, op sommige momenten werd ik echt wel kwaad.

't is een film die iedereen wel zal aanspreken, dus een aanrader.

ik geef 3 en een halve ster

avatar van Bas17

Bas17

synesthesia schreef:

4½ *

Goed verwoord zo voel ik alles ook alleen valodja opende de deur niet, de pooier was vergeten de deur in zijn haast dicht te doen toen hij lilja had mishandeld
Ook mooi vond ik de verkrachtingsscene, die vele overdone vonden, terwijl deze helemaal niet dramatisch werd gebracht, alleen maar een teken van vriendschap omdat Valodja de kleren weer naar boven bracht erg mooi en niet over gedramatiseerd en heel indrukwekkend hoe hulpeloos lilja was toen ze in de badkamer stond, afgeknipte haren als een clowntje.

Ook de dood van valodja kwam voor mij totaal niet overdone aan, hij kon nergens anders heen, Lilja ging (hoewel pijn in haar hart dat ze Valodja moest achterlaten) toch begrijpelijk voor eigenlijk geluk en Valodja kon gewoon niks meer, geen huis niks .. en hij had nu eindeljik een goede vriendin, ook al weg... Daarnaast zijn de engeltjes gewoon de mooiste manier om alles te visualiseren, had geen betere manier kunnen bedenken

Zelf vond ik ook dat groete in de winter plukken prachtig!

De kritiek (overgedramatiseerd) op deze film vind ik dus onterecht (ooit een documantaire gezien over prositutie? Dat is evenveel drama, maar dan werkelijk, deze dingen gebeuren gewoon echt!, en heb geen enkel element als overdone ervaren of iets dergelijk.

Tel daar de geniale acteerprestaties bij op vooral van Oksana Akinshina en dan heb je voor mij een perfecte film!

Lukas Moodysson is mijn held! Mein herz brennt

avatar van hypochonder

hypochonder

Film zonder verrassingen, met alle cliché's die voorhanden zijn. De "neukshots" fantasieloos, en tristesse tristesse zonder meer. Een mindere aflevering van "de matroesjka"s" waarvan de rammstein-scène meer doet vermoeden. Kon nog een bittere nasmaak achterlaten, maar die engeltjes op het einde doen geen goed aan het gewicht van de film.

• 1954 stemmen

Erg zwaarmoedige film, die wel blijft hangen. Maar Moodysson zet wel extreem zwaar aan, een beetje te.

predator schreef:

Licht filmpje over vrouwenhandel en systematische sex onder dwang?

U vraagt, wij draaien:

Silvio Dante schreef:

Vond het einde nogal geforceerd eigenlijk.

avatar van gotti

Loverboy was veel te soft. Het deed me allemaal geen drol. Dan heb ik liever het "smack in the face-gevoel" wat deze film achterlaat.

Vond ik ook, hoor.

avatar van chris jr.

chris jr.

er zijn niet veel films die mij zo diep geraakt hebben als lilja 4-ever. ik kreeg echt een gevoel van: "wtf? dat dat soort dingen gewoon gebeuren..." het greep me echt aan. het is nu een paar dagen geleden dat het op nederland 3 oid was, en ben nog steeds bezig met het te verwerken. zoals eerder gezegd, na het kijken van deze film had ik echt het gevoel dat ik iets voor die meisjes zou moeten doen. als ik op een gewone dag iemand was tegengekomen als die vent, die zo'n meisje dwong seks te hebben enzo, zou ik waarschijnlijk de politie bellen, rustig blijven en omstanders om hulp vragen enzo, maar als ik de bioscoop uit zou komen en had de film net gezien en had zo'n gast tegengekomen, had ik helemaal geflipt, dat weet ik zeker. ik zou hem blind aan hebben gevlogen en hem in elkaar gemept hebben (als hij mij dan niet eerst zou hebben, gezien mijn leeftijd). zo erg heeft deze film me geroerd.

-Grtz-

Chris

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Gisteravond zag ik op Canvas een zeer schokkende reportage van Ter Zake over de welig tierende kinderporno-industrie in het nieuwe EU-land (!) Tsjechië. Zelfs baby's, veelal van hoertjes, worden op grote schaal verhandeld. Deed me onmiddellijk denken aan deze film. En de werkelijkheid blijkt dus nog veel gruwelijker.

TerZake Zomer: Kan je in een lidstaat van de Europese Unie een kind van tien jaar huren voor de prijs van een GSM? In de Republiek Tsjechië kan het, om seks mee te hebben of een pornofilm te draaien. Met een verborgen camera bezocht een Franse ploeg dit nieuwe Mekka van de West-Europese pedofielen, waar een moeder van zes kinderen haar zoontje van tien verkoopt; ze onderhandelt zélf over de prijs. Het gebeurt op twee uur vliegen van Brussel.

avatar van pbarac

pbarac

Heerlijk sobere film. Mooie beelden en goed acteerwerk van Oksana Akinshina. Enig minpuntje is het nummer "Forever young" bij de botsautoscene. Vond het niet origineel, aangezien hij het nummer in Fucking Amal ook al gebruikte. In die film raakte het me behoorlijk.

Desalniettemin 4,5*.

RemyBl schreef:

Licht filmpje over vrouwenhandel en systematische sex onder dwang?

Hoeft voor mij niet zo licht te zijn als Loverboy, maar de ellende werd er in deze film wel erg doorheen geramd. Het slaat bij mij op een gegeven moment dan een beetje dood.

mikoz

Te veel van het goede ( slechte ) op een gegeven moment inderdaad.

RolfWolf schreef:

Zeer schokkende reportage idd, maar bij een film zoals Lilja verwacht ik toch net iets anders dan een dergelijke reportage.

predator schreef:

Sorry ben het totaal niet met je eens. Wat wordt er doorheen geramd?? Je zit gewoon op je bank te kijken naar een film. Ik vond dat Moodyson de kijker spaart, had nog veel gruwelijker gekund en dan had het nog meer de waarheid benaderd.

Dat je de film niet leuk vindt, ja dat snap ik... , maar dat je de film kwalijk neemt dat het te zwaar is, snap ik niks van...

mikoz

Ik vond het allemaal een beetje te snel gaan .. verder was de emotie erg slecht gedaan .. er gebeurde wel veel emotionele dingen maar hoe die personages daar mee omgingen .. dat wasd erg min vooral Lilja met haar moeder en dat jongetje .