• 9.378.976 stemmen

Gesproken taal: Russisch, Zweeds en Engels

Releasedatum: 20 maart 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Lilja 4-ever

De 16 jaar oude Lilja leeft in een arme wijk in een stad van de voormalige Sovjet-Unie. Haar vriend is de jonge jongen Volodja. Samen hangen ze wat rond in de buurt. Ze fantaseren over hoe het leven voor hun gemakkelijker kan worden. Op een dag is er een sprankje hoop als Lilja verliefd wordt op Andrej. Hij vraagt haar om mee te gaan naar Zweden, waar zij samen een nieuw leven kunnen gaan opbouwen.

avatar van ricky2612

ricky2612

Jaah in de veronica kreeg deze film wel 2 hele sterren :S!!echt belachelijk..

avatar van Teskuh17

Teskuh17

ricky2612 schreef:

Jaah in de veronica kreeg deze film wel 2 hele sterren :S!!echt belachelijk..

in troskompas 4*

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

De Veronica-gids staat vol met belachelijke beoordelingen

The One Ring

In mijn gids (de avro-bode) krijgt hij er 4. Ik kijk 'm zondag wel, ook al beloof die afgrijselijke poster niet echt veel goeds.

sydney

Wat is er mis met de poster?

Naomi Watts

Ik vind de poster ook niet 1 van de mooiste maar als je denkt dat het wat over de film zegt, denk dan nogmaals.

sydney

Idd. Een poster moet iets zeggen over de film. Als de inhoud van de film niet mooi is dan moet dit ook tot uitdrukking komen op de poster.

Naomi Watts

Groot gelijk, ik vind ook dat de poster iets moet zeggen over de film(synopsis lezen doe ik niet). Dit vind ik geen 'mooie' poster maar wel 1 die bij Lilja 4-ever past. Haar gemoedstoestand is zo goed uitgedrukt op deze poster. Je kan haar recht in de ogen kijken en de pijn als het ware meevoelen, volgens mijn beleving althans.

Maar vanaf een lelijke poster kan je niet afleiden dat de film afgrijselijk is.

avatar van gotti

Naomi Watts schreef:

Maar vanaf een lelijke poster kan je niet afleiden dat de film afgrijselijk is.

Niet helemaal waar. Vele posters die ik tegenkom stralen al een 'crappy' (kijk vooral eens bij straight to video films) sfeertje uit en als ik dan zo'n film bekijk blijkt dit het meerendeel ook wel zo te zijn.

Naomi Watts

Het kan inderdaad voorkomen maar dat is niet meer dan toeval. Maar zonder de film gezien te hebben en dan dat oordeel vellen, daar kan ik niet zo goed bij.

Het gebrek aan stilering valt in ieder geval perfect af te lezen uit deze poster. Lelijke poster, lelijke film. Gelukkig nog wel redelijk aangrijpend, al vrees ik ook daar voor bij herziening.

sydney

Als dat jouw mening is, dan kan ik daarmee leven.

The One Ring

Ik heb niet gezegd dat de film niks is, maar alleen dat de poster geen goede eerste indruk geeft.

avatar van tdrost

tdrost

Wat een trieste film mooi, 3,5 sterren!

The One Ring schreef:

Ik was even bang dat je de film niet ging kijken, vandaar. Was een gedachteveranderings actie.

avatar van De GeuS

De GeuS

Inderdaad een trieste film. Alhowel je het einderuim van te voren zag aankomen; 3,5*

avatar van joeri15

joeri15

deze trieste film is echt prachtig verfilmd, heeft mij echt aan het denken gezet over hoe goed wij het wel niet hebben.. 4*

Ik vond de film vergelijkbaar met El Bola, ook een hele mooie maar trieste film.

---

Dit is nog eens wat anders dan Mr. & Mrs. Smith

avatar van avalanche

avalanche

Mijn stem weer met 0,5 verhoogd, het enige wat ik irritant vind is de dance muziek die gebruikt word in de film

avatar van Quentin

Quentin

avalanche schreef:

Past juist bij het goedkope sfeertje waar de film zich in afspeeld.

avatar van mikey

mikey

Wat een toestanden in deze film. misschien gaat de film af en toe kompleet over de top en is herr en derr wat simplistich (en af en toe wat foute symboliek), maar hij is een stuk beter dan de nederlandse loverboy. 2.5 of 3*

avatar van zoutzak

zoutzak

erg indrukwekkende film,
alles ademt uitzichtloosheid en treurigheid rondom de fantastisch spelende Lilja.
Ik vond een van de eerste scenes misschien wel de meest indrukwekkende; het moment dat haar moeder Lilja verliet. Uiteindelijk vond ik de muziek van Rammstein nog wel het grootste manco in de film.

Het knijpt echt je strot dicht als je ziet hoeveel onrecht zo'n meisje wordt aangedaan.

avatar van Teskuh17

Teskuh17

Goede en indrukwekkende film. De film loopt in een goed tempo, interessante verhaallijnen en die Andrej, toch wel een knappe gast maar goed. Verder drukt het je neus maar weer eens op de feiten, omdat loverboys ook bezig zijn in ons landje. 4*

avatar van mikey

mikey

Teskuh17 schreef:

..die Andrej, toch wel een knappe gast..

Knappe jongens zijn niet te vertrouwen.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Wat een lekker hard, rauw deprimerend drama! Gewoon een prachtfilm, meer kan ik er niet over zeggen...

*****5***** (kan misschien nog verlaagd worden naar 4.5)

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Ik heb gister al een half uurtje gekeken, en vooral de soundtrack van Rammstein (het prachtige 'Mein Herz Brennt') is echt een toegevoegde waarde in deze film!

Vandaag (of morgen) kijk ik deze ontroerende film af, en zal ik mijn oordeel vellen.

avatar van mikoz

mikoz

Goede film maar viel mij licht tegen na al de recensies die ik gelezen had.

Het onderwerp op zich is vrij simpel

Iemand heeft het slecht , word meegenomen en beters beloofd en beland dan als hoertje ..

Natuurlijk was deze film beter uitgewerkt en had het meer ( bijv met de rammstein muziek ) een toegevoegde waarde.

Wat ik wel jammer vond was dat over de belangrijke gebeurtenissen erg simpel werd gedaan. Bijvoorbeeld toen de moeder van Lilja wegging .. Dat werd dan maar even aan de tafel verteld , en totaal GEEN ontroering bij Lilja die het al zo lang over de VS had , natuurlijk was de moeder koud en later krijg je ook te horen dat het een ongewenst kind was , maar ik had wel wat meer ontroering willen zien bij Lilja.

Verder Had ook het stuk met Valodja mooier kunnen zijn.

Verder vond ik die vleugels overgens wel te fake maar goed.

Over het algemeen gezien toch een prima film die boven de gemmidelde uitsteekt , met natuurlijk een erg ontroerend einde.

3.5/4 *

avatar van avalanche

avalanche

mikoz schreef:

3.5/4 *

Nochtans vond ik bij dat afscheid waar Lilja nog plots haar moeder na loopt enorm pakkend en zonder dat er haast gesproken wordt veelzeggend.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Erg indrukwekkende film inderdaad! Het verhaal boeit van begin tot eind. Erg sterk geacteerd ook door iedereen. Deze film pakt je toch wel even bij de strot en laat even heel duidelijk zien hoe het er tegenwoordig aan toe kan gaan.

Erg 'mooie' film!

The One Ring

Ik verpest de sfeer bij topics niet graag, maar gisteravond heb ik me gewoon vreselijk lopen ergeren aan deze film en ik heb zelf overwogen om hem gewoon de lage 0,5 sterren te geven.

Wat me niet beviel? Ik weet niet waar ik moet beginnen. Ten eerste lijkt de regieseur op het begin bijzonder veel haast te hebben. Alles gebeurt snel achter elkaar en de reacties van personages op bepaalde gebeurtenissen zijn zo snel dat het al gauw onrealistisch wordt en erger: alle mogelijkheden tot medeleven met de hoofdpersonen gelijk vergruizelt wordt. Later in de film geeft Moodsysson de kijker meer de tijd om dieper in te gaan op het karakter Lilja. Helaas moet ik bekennen dat ik haar eigenlijk een heel irritant personage vond, vooral op het begin. Waarom zocht ze overigens geen gewoon werk? Ik heb haar daartoe geen poging zien ondernemen.

Dit is zo'n film waarvan je haast verplicht bent om 'm goed te vinden alleen maar omdat het zo zielig is. Meeleven met Lilja vond ik eigenlijk vrij lastig, met name doordat ik me aan haar ergerde soms en doordat Moodysson op het begin zo'n haast heeft. Alle ellende zie je overigens al vanaf de eerste minuut al aankomen. Geen seconde gebeurde er iets onverwachts. Dit hoeft niet storend te zijn als het maar boeiend is wat er gebeurd, maar daar was de film weer te afstandelijk voor. Het verhaal is prachtig, maar de uitwerken, manier hoe het in beeld gebracht werd, leek voor mij haast niet te werken. Natuurlijk horen dit soort dingen niet te gebeuren, maar het vreemde gevoel dat Lilja het er zelf naar gemaakt heeft (wat achteraf gezien niet zo is) blijft maar hangen. Dit wil niet zeggen dat de gebeurtenissen niet zielig zijn, dat zijn ze zeker wel, maar waar ik me gewoonlijk bij dit soort films me er wel betrokken bij voel is dat hier afwezig. Waar dat aan ligt weet ik niet. Ik wou elke seconde de film uitzetten. Echt goed verwoorden wat ik er nou zo slech aan vond kan ik niet, maar Queto en Ramon K spreken in hun reacties mijn gevoel over deze film al uit.

Nog een punt: de camera Deed me denken aan Festen, maar bij Festen voegde het wat toe. Hier irriteerde het me.

Als ik de reacties hier lees heb ik haast het gevoel dat ik me schuldig moet voelen dat ik deze film met een 1,5 waardeer. De reacties over de film grijpen me vreemd genoeg meer aan dan de film zelf. Dat kan geen goed teken zijn. Misschien was ik te moe en niet in een goede bui, maar veel hoger zal het punt niet worden.

En de poster? Die blijft spuuglelijk!

Naomi Watts

Je intuitie werkt dus best goed.