• 10.576 nieuwsartikelen
 • 161.751 films
 • 10.100 series
 • 29.657 seizoenen
 • 613.286 acteurs
 • 192.917 gebruikers
 • 8.965.873 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Thin Man (1934)

Komedie / Mystery | 93 minuten
3,49 133 stemmen

Genre: Komedie / Mystery

Speelduur: 93 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: W.S. Van Dyke

Met onder meer: William Powell, Myrna Loy en Maureen O'Sullivan

IMDb beoordeling: 7,9 (32.318)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot The Thin Man

"A laugh tops every thrilling moment!"

De jonge Dorothy Wynant benadert amateur detective Nick Charles als haar vader, een uitvinder, de grootste verdachte blijkt te zijn in een moordzaak. Ze is zelfs zo bang voor haar vaders schuld dat ze de detective wijs probeert te maken dat zij de schuldige is. Nick besluit alle schuldigen uit te nodigen voor een diner om de zaak op te helderen...

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Nick Charles

Nora Charles

Dorothy Wynant

Inspector John Guild

Mimi Wynant

Herbert MacCaulay

Gilbert Wynant

Arthur Nunheim

Chris Jorgenson

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van The One Ring

The One Ring

 • 29974 berichten
 • 4109 stemmen

Zoals verwacht is dit inderdaad een zeer aangename film, al is het wel bijna volledig te danken aan de scènes waarin Powell en Loy samen te zien zijn. Tijdens deze scènes is de film echt magisch en de twee zijn werkelijk fantastisch op elkaar ingespeeld en hebben een bijzondere chemie. Terecht een van de meest gewaardeerde filmkoppels ooit. Fijne humor ook in deze scènes.

Jammer is dan wel dat de film deze twee personages soms verlaat. In het eerste half uur komen ze zelfs nauwelijks voor. Ze worden hier wel al geïntroduceert, op erg leuke wijze, maar lijken dan nog haast bijrollen. Het iets te warrige plot is inderdaad een kapstok voor de grappen, maar daarom is het juist zo jammer dat er zoveel aandacht aan besteed wordt.

Maar veel te klagen heb ik verder niet. Het was ongeveer het soort film dat ik er van verwacht had en ik heb er met veel plezier naar gekeken. Als de vervolgen van ongeveer deze lijn voortzetten ben ik zeer tevreden.

4*


avatar van Brix

Brix

 • 19232 berichten
 • 4655 stemmen

Hier raak ik nooit op uitgekeken, wát een duo, eh...trio, want de Foxterriër Asta hoort er onlosmakelijk bij.

(Heb er zelf ook zo een gehad, nét zo'n karakter én super bij de pinken)

Wat vlogen die dialogen toch razendsnel heen-en weer destijds.

Powell en Loy zijn onnavolgbaar in hun rollen.

Ik heb al de 'Thin man' films gezien (meerdere malen) en me er geweldig mee vermaakt.

Ik zal ze toch maar eens moeten kopen op dvd.

In deze speelt Maureen O'Sullivan ook nog mee, tussen twee Tarzan films door.


avatar van Vinokourov

Vinokourov

 • 3143 berichten
 • 2909 stemmen

Mwah, ik ben niet echt onder de indruk van deze film met een vaag detective-plot. Het karakter van William Powell was nog wel leuk om te zien en met zijn tegenspelers heeft hij wel leuke dialogen. Daar zaten wel leuke vondsten tussen, maar voor de rest kon me dit niet trekken.


avatar van beavis

beavis

 • 6583 berichten
 • 13737 stemmen

5 december 1933 was de drooglegging ten einde, in 1934 viert de Thin Man dit groots! respect


avatar van Spetie

Spetie

 • 38582 berichten
 • 5461 stemmen

Now don't make a move or that dog will tear you to shreds.

Een zeer aangename komedie, die mij erg beviel en mag wat mij betreft gerekend worden tot de beste komedies uit de dertiger jaren.

Ik had hiervoor al eens een film gezien met William Powell en daarin beviel hij mij goed. Ook hier is hij weer lekker op dreef in een vlotte en charismatische rol, en vormt met Myrna Loy een aanstekelijk komisch duo, dat inderdaad erg goed op elkaar is ingespeeld. De dialogen zijn vlot en scherp en de humor is veelal geslaagd, waarbij ik toch een aantal keren behoorlijk heb moeten lachen, om wat er allemaal werd gezegd. Daarom heen is het niveau soms wat wisselend. Het plot is enigszins aan de rommelige kant, maar lijkt vooral gemaakt om de grappen te kunnen opvoeren, wat overigens goed werkt. Ik vond de afloop met het diner overigens ook uiterst vermakelijk en het een en ander bleek uiteindelijk net iets anders in elkaar te zitten dan ik had verwacht.

The Thin Man is in ieder geval een typisch voorbeeld van een bijna 80-jarige film, die qua humor totaal niet verouderd is en waar heden ten dage nog flink om gelachen kan worden. Ben best benieuwd of de vervolgen van eenzelfde niveau zullen zijn. Binnenkort maar eens kijken, of ik die ook kan vinden.

4,0*


avatar van John Milton

John Milton

 • 21474 berichten
 • 11670 stemmen

kos schreef:

Ghehe, wat een duo zeg, die Powell en Loy. De hele film een beetje zuipen en flauwe geintjes naar elkaar maken (die scene dat ie op die kerstboom zit te schieten ) en ondertussen een moord oplossen.

I agree, hun chemie maakt de film voor mij, naast enkele hilarische scènes zoals de kerstboom scène. Now excuse me, I have to fix myself a drink.


avatar van BBarbie

BBarbie

 • 12716 berichten
 • 7595 stemmen

Net de hele cyclus van “The Thin Man” films achter elkaar afgewerkt. Dat is een hele zit, maar je wordt rijkelijk beloond. Het zijn zonder uitzondering vrolijke, opgewekte films met een hoge amusementswaarde. Ik betwijfel of men dit soort films heden ten dage nog kan maken bij gebrek aan de juiste acteurs daarvoor en omdat het films zijn zonder modieuze actiescènes. In deze films gaat het vooral om de kostelijke, vlijmscherpe dialogen, die zelfs het plot af en toe naar de achtergrond drukken.

De chemie tussen William Powell en Myrna Loy is schier ongeëvenaard. De twee stuwen elkaar op haast achteloze wijze naar grote hoogte, mede door hun buitengewoon vermogen tot improvisatie. Regisseur Van Dyke liet ze vaak hun gang maar gaan, ook al leidde dat soms tot dialogen die met het verhaal weinig of niets te maken hadden en dus niet in het script voorkwamen:

Nick (William Powell): “What were you doing on the night of October 5, 1902?”

- Nora (Myrna Loy, geboren in 1905!): “I was just a gleam in my father's eye.”

Deze eerste van de zes Thin Man-films is de beste. Maar ze zijn allemaal meer dan de moeite waard, want ze ogen ondanks hun ouderdom nog uitermate fris. Op-en-top kijkplezier.


avatar van Insignificance

Insignificance

 • 3220 berichten
 • 5581 stemmen

Leuk, ontspannen filmpje dat enige tijd nodig heeft om z'n reputatie waar te maken. Ik neem aan dat de meesten het zullen opzetten vanwege de chemie tussen William Powell en Myrna Loy en het duurt even eer beiden de film naar zich toe kunnen trekken. Er is een opmaat, een verdwijning en nog een lijk voor nodig voordat het tweetal tot hun bekende actie kan overgaan.

Tot interactie vooral. Een ontwapenend duo dat het liefst met een drankje in de hand door de film heen banjert, zich op de moordzaak stort en dat vooral onbezorgd en avontuurlijk benadert met een aardige dosis geestige dialogen en zo af en toe een lollige scène. Zoals die met de ballonnetjes in de kerstboom, Nora kan een tikkie hebben en het hondje doet ook leuk mee.

Van Dyke zelf ook als hij, nadat de jacht op een verdachte is ingezet, een vangnet over Amerika legt. Het wordt wat moeizamer als het spul eromheen ook op de lach gaat mikken. Zo is de zoon van Wynant heel wat minder grappig. Er is een mysterie en nee, dat zet niet echt veel zoden aan de dijk en eindigt in iets dat doet denken aan een belegen moordspel, maar dat geeft niet.


avatar van joolstein

joolstein

 • 9084 berichten
 • 7558 stemmen

Wederom voor mij een bewijs dat komedie en ik niet samen gaan. ? Ondanks de hoge cijfers en lovende woorden vond ik het maar niets. Het plot van de film is meer een excuus voor de vele grappen. William Powell en Myrna Loy schiet op elkaar een heel batterij aan grappen en spitsvondigheden af waar ik helemaal kriegel van werd. Gelachen of geglimlacht heb ik geen één keer. En dan was er nog een hondje die voor een komische en vertederende noot moest zorgen. De veel aangehaalde scene met de kerstboom en ballonnen vond ik ook niet veel. Neem aan dat de acteurs speelde dat ze verveeld waren en zo kwam die scene bij mij ook over. Vervelend. Snapte niets van al dat gedoe over dat drinken? Het einde deed een beetje aan als een Agatha Christie maar was verder erg beroerd. Tja, na drie kwartier hoopte ik al dat het snel was afgelopen. Met alle goede wil van de wereld had ik willen zeggen dat ik het een goede film vond maar helaas. ?


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87189 berichten
 • 11936 stemmen

Vond het maar een saaie bende.

Als mysterie stelt het bitterweinig voor. Veel meer dan het klassieke kader van een mysterie is er niet. Zaak in het begin, beetje geharrewar in het midden en op het einde wordt alles stap voor stap uitgelegd. Daarvoor hoef je deze film al zeker niet te kijken.

De humor ... die deed me ook maar erg weinig. Heb ondertussen wel wat oudere films gezien waarvan ik de vlotheid en humor nog wel kon waarderen, maar daar behoort deze Thin Man niet toe. Zo scherp of spitsvondig was het allemaal niet, vond de personages eerder vervelend dan grappig.

Wat rest er dan? 90 minuutjes weinig aansprekende film. Audiovisueel is het ook allemaal maar vooral functioneel. Acteerwerk vond ik weinig bijzonder, verhaaltje was compleet oninteressant en de humor was vooral flauw. Zal snel vergeten zijn, deze The Thin Man. Die vervolgen laat ik ook maar zo.

1.0*


avatar van John Milton

John Milton

 • 21474 berichten
 • 11670 stemmen

Ik schrok even omdat ik dacht dat je The Third Man 1* had gegeven. Niet geheel verrassend was mijn opluchting slechts van korte duur


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87189 berichten
 • 11936 stemmen

Hmmm, vooral niet bij The Third Man gaan kijken dan


avatar van Mescaline

Mescaline

 • 6981 berichten
 • 2715 stemmen

De ultieme drinkfilm. Want er gaat heel wat alcohol doorheen.

Voor mij de eerste keer dat ik het duo Powell en Loy zie maar wel gelijk een prettige eerste kennismaking, daarbij helpt het natuurlijk ook nog wel dat ik Myrna Loy duidelijk 1 van de knapste actrices uit haar periode vind, wat een fijne verschijning.

Het whodunit verhaaltje is leuk verzonnen maar was eerlijk gezegd niet de reden waarom ik de film kon waarderen, sterker nog toen de dader aan het einde bekend werd moest ik goed nadenken wie dit ook al weer was. Waarschijnlijk komt dit vooral door het prettige komische duo wat duidelijk de show steelt en het voor mij persoonlijk ook een fijne kijkervaring maakte.

Dit smaakt wat mij betreft naar meer, pas na het kijken van de film kwam ik achter de ontdekking dat hier een hele reeks van bestaat.
Dit eerste deel krijgt in ieder geval al een dikke 3,5, benieuwd naar de rest!


avatar van Collins

Collins

 • 6187 berichten
 • 3696 stemmen

Veel vertrouwen had men er bij MGM niet in. Sceptisch was men over het project. Schoorvoetend ging men akkoord met de productie van The Thin Man. Onder het motto ‘tijd is geld’ werd van regisseur W.S. Van Dyke verwacht dat hij The Thin Man in drie weken zou draaien. Hij deed er twee weken over. Een prestatie die hem de bijnaam ”One-take Woody” opleverde. De film werd geheel onverwacht een kassucces, kreeg Oscarnominaties en bracht het zelfs tot vijf vervolgfilms.

The Thin Man is een geslaagde mengeling van een screwball-komedie en een detectivefilm. Een film die sprankelt. De hoofdzaak daarvoor is gelegen in het perfecte spel van het duo dat de hoofdrollen vertolkt. William Powell en Myrna Loy schreven geschiedenis als cocktail drinkend echtpaar met teveel vrije tijd dat voor de grap moordmysteries oplost. Het verhaal rondom het mysterie in de film is leuk maar duidelijk minder belangrijk dan de sprankelende verhouding tussen de beide hoofdrolspelers. De interacties tussen beiden maken het grootste deel uit van de charme die de film heeft.

Loy is Nora Charles. Een fijn personage. Een vrijzinnige vrouw die de idealen uit die tijd op charmante wijze tegenspreekt. Ze staat op gelijke voet met haar man Nick Charles (sympathiek maar ook wat gladjes gespeeld door William Powell), is heerlijk onderkoeld en bedient zich van prettig sarcasme om haar man en anderen op hun plaats te zetten. Haar alcoholconsumptie houdt weliswaar geen gelijke tred met die van haar man, maar is absoluut van hoog niveau. Haar verhouding met haar echtgenoot staat geheel in tegenstelling tot de emotioneel-patriarchale relaties zoals die in vroege films meestal worden getoond. Was Nora Charles een ander type vrouw geweest, dan was de charme van de film een stuk minder groot of misschien zelfs afwezig geweest.