• 9.373.383 stemmen

Genre: Komedie / Mystery

Geregisseerd door: W.S. Van Dyke

Met onder meer: William Powell, Myrna Loy en Maureen O'Sullivan

Plot The Thin Man

"A laugh tops every thrilling moment!"

De jonge Dorothy Wynant benadert amateur detective Nick Charles als haar vader, een uitvinder, de grootste verdachte blijkt te zijn in een moordzaak. Ze is zelfs zo bang voor haar vaders schuld dat ze de detective wijs probeert te maken dat zij de schuldige is. Nick besluit alle schuldigen uit te nodigen voor een diner om de zaak op te helderen...

Nick Charles

Arthur Nunheim

Chris Jorgenson

avatar van jay73

jay73

Ik had deze nog op video staan en ik heb hem net zitten kijken. De film komt ons, moderne-filmkijkers, bekend voor van Agatha Christie-verfilmingen of van Columbo. Compleet met een finale waar alle verdachten aanwezig zijn. Who did it? De film is verrassend fris voor z'n tijd met erg veel humor. Het detective-echtpaar, Nick en Nora, is geweldig. Voor alle liefhebbers van oude films is dit absoluut een aanrader!

4 sterren.

PS Queto, hoe kom jij nou bij 1,5 *?

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Als detectivefilm stelde het niet veel voor, het mysterie was niet al te hoogstaand, het leek wel of het alleen maar als kapstok diende voor de grappen, die dan weer te ver uiteen lagen om de film een komedie te noemen. Het diner aan het eind vond ik ook niet al te boeiend. Het is dusdanig clichematig dat het wel een parodie zal moeten zijn, maar een parodie moet wel iets belachelijk maken, niet simpelweg kopieren. Ik kan er niet veel meer dan anderhalve ster van maken voor een paar humoristische scenes.

avatar van jay73

jay73

Queto, ik vind dat je wel erg streng bent voor deze film. Ik heb hem laatst nog eens zitten kijken. Ik blijf hem erg leuk vinden. Het mysterie blijft een mysterie. Nick Charles is een hele leuke detective, die als voorloper beschouwd mag worden van Hercule Poirot en Colombo. In 1934 (de geluidsfilm was er net een paar jaar) moet deze film absoluut vernieuwend en verfrissend zijn geweest. De speelse kameraadschappelijkheid tussen Nick en zijn vrouw vond ik geweldig. Een huwelijk waar ook heden ten dage veel stellen een voorbeeld aan kunnen nemen.

En ja, die ontknoping aan de dinertafel... dat zouden we tegenwoordig een cliche noemen, maar in 1934 toch niet? Van een parodie op wat dan ook kan natuurlijk geenszins sprake zijn!

Mijn tip: kijk hem nog eens! Veel plezier (hoop ik )

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Natuurlijk blijft het mysterie een mysterie, maar dat neemt niet weg dat het mysterie erg mager was (zeker vergeleken met de werken die Agatha Christie - toen al - schreef, of met de latere verfilmingen daarvan), dus als volwaardige mysteriefilm kan ik dit niet serieus nemen. Natuurlijk zou je het als een komedie kunnen zien (wat het in mijn ogen dan meer is dan een mysterie), maar de grappen liggen te ver uiteen met daartussen grote stukken film die in mijn ogen totaal niet boeiend waren. Nu is humor erg persoonlijk, en vond jij mogelijk scenes waar ik de grap niet in kon vinden, wel komisch, wat dan waarschijnlijk ons verschil in beoordeling voor het grootste deel verklaart.

Geluid in films was er trouwens al sinds 1927, en tegen de tijd dat deze film uitkwam was een groot deel van de films al gewoon met dialoog, in dat opzicht was deze film niet verfrissender dan wat een willekeurige andere gesproken film die in deze periode uitkwam. Wel heb je er waarschijnlijk gelijk in dat de ontknoping aan de dinertafel toen nog niet zo clichematig was als ik het nu ervaar, de functie ervan ontgaat mij desalniettemin nog steeds (het concept was misschien grappig, maar de manier waarop het uitgevoerd is vond ik weinig humoristisch).

Ik heb helaas weinig zin om deze film te gaan herzien, mijn ervaring leert dat komedies die ik de eerste keer niet komisch vind er bij herhaald kijken niet komischer op worden.

avatar van gonnie

gonnie

Een van de meest gehoorde en foute uitspraken over vooroorlogse films is dat ze te traag zouden zijn. Wellicht geldt dat voor Europese films, maar zeker niet voor Hollywood prenten. The Thin Man heeft één manco: het tempo ligt veel te hoog! Karakters worden in een flits geintroduceerd, nieuwe feiten komen voorbij in TGV-tempo en de dialogen schieten uit de monden met de snelheid van kogels uit een mitrailleur. Zonder ondertiteling had ik deze film amper kunnen volgen. Als er hier en daar in The Thin Man een korte adempauze was ingelast dan hadden we hier te maken met een zeer goede prent. Toch is er genoeg te genieten, met dank aan de hoofdpersonen, het echtpaar Charles. Veel interessantere echtparen zul je niet tegenkomen in een film. De twee proberen elkaar verbaal uit te dagen en af te troeven, zitten allebei 's ochtends vroeg al aan de drank op een schaamteloze wijze (note: film is in de tijd net na de drooglegging, iedereeen had er kennelijk weer zin in), maar bovenal: er is een onderhuidse seksuele spanning die ontstaat omdat ze om elkaar moeten lachen: humor is de sleutel. Dit zie je echt zelden.

De rest van de cast zorgt voor de bijrollen naast de Charles'. En die acteerprestaties snijden niet altijd hout. Overall: vermakelijk zat.

avatar van Leno

Leno

Ontzettende vermakelijke film, waarbij Powell en Loy een energiek koppel vormen met heerlijke dialogen. Naarmate de film vordert komt er meer humor in het verhaal, en de climax is uitstekend.

Poisonthewell

Wat een heerlijke film is dit. Het moord-mysterie plot is simpelweg een kapstok (een 'macguffin', if you will) om de hilarische dialogen en karaktertrekjes van Powell en Loy aan op te hangen. De twee maken met hun constante bezopenheid en speelse, wederzijdse geplaag een perfect koppel. Ik ben erg benieuwd naar de andere vijf films in de serie. Alvast 4,5* voor dit deel.

'I'm a hero. I was shot two times in the Tribune'

- 'I read you were shot five times in the tabloids'

'It's not true. He didn't come anywhere near my tabloids'

'Say listen, is he working on a case?'

- 'Yes he is'

'What case?'

- 'A case of scotch. Pitch in and help him'

avatar van Beholder

Beholder

Zeer aangename film, zoals al een aantal keer vermeld met een geweldig koppel.

neo

William Powell kon er wat van als detective, met enkele malen de hoofdrol als Charles in de Thin Man serie, en daarnaast ook drie films als speurder Philo Vance in een andere reeks. De titel verwijst eigenlijk naar Wynant, maar doordat andere iedereen bleef verwezen naar Charles als de Thin Man ging de in diens naam verder boortdurend op die naam. Leuk gespeeld, met veel humor, doch een vrij dun verhaal. Wat dat betreft niet veel anders als de The Saintt reeks met George Sanders uit dezelfde periode. Beiden proberen in hoog tempo een boel te doen, met eenv saak niet al te ingenieus mystery en dient dan ook meer als gelegenheid voor een komisch acteur om zich uit te leven. De humor werkt niet altijd. Zo is Asta de hond nooit echt leuk. 3 sterren ''Shoot''

avatar van Gompie84

Gompie84

Heb gelijk de hele box gekocht. Heerlijk pretentieloos amusement, dat is dus iets wat we al jaaaaren misen op de TV.

avatar van Mug

Mug

The Thin Man is inderdaad pretentieloos amusement. Volop heerlijke dialogen en one-liners die me vaak hardop laten lachen.

Powell en Loy zijn hedentendage nog steeds een van de meest geliefde en succesvolle koppels op het witte doek. Ontzettend goed op elkaar ingespeeld. En hun sidekick de hond Asha zorgt ook voor de nodige lachers.

In het eerste deel was het misdaadverhaaltje nog het meest belangrijke, de 5 vervolgen zijn eerder komedies (er komt een kind, de hond wordt ook nog eens verliefd) met - vooruit - een misdaadverhaaltje.

The Thin Man cyclus doet me bijna naar de Martini fles grijpen.

Verhoogd naar 4 sterren. Ouderwets vermaak.

Waiter, will you serve the nuts? I mean, will you serve the guests the nuts?

starbright boy schreef:

Viel me eigenlijk wat tegen. Kon me niet zo boeien als de meesten hier. Op de leuke dialooggrapjes tussen vooral meneer en mevrouw Charles na, wist het me allemaal niet genoeg amuseren. Niet mijn vermaak. 2.5*

Als Gloria Grahame fan m'n vraag, of je SONG OF THE THIN MAN ook gezien hebt?

(...zit immers ook in THIN MAN Collection 7DVDboxset).

avatar van starbright boy

Nee, heb de boxset ook niet. Heb dit begin dit jaar van de BBC opgenomen.

starbright boy schreef:

Nee, heb de boxset ook niet. Heb dit eind vorig jaar van de BBC opgenomen.

OK, thanks!

avatar van starbright boy

Overigens: misschien weet je het al, maar zeker jij moet rond de kerst de BBC in de gaten houden. Echt bergen hollywoodklassiekers uit jouw favoriete tijdperk. Vaak wel 2, soms zelfs 3 op één dag.

starbright boy schreef:

Bedankt voor de tip... maar ben wel kritisch hoor. Ook voor 1975 is veel trash gemaakt, maar doorgaans wel veel minder dan daarna!

Ghehe, wat een duo zeg, die Powell en Loy. De hele film een beetje zuipen en flauwe geintjes naar elkaar maken (die scene dat ie op die kerstboom zit te schieten ) en ondertussen een moord oplossen.

kos schreef:

(die scene dat ie op die kerstboom zit te schieten )

Een van de beste scenes in de geschiedenis van filmkomedie

Theatertje

Ben je bereid om naar een oninteressante film te kijken? Wil je graag wat tijd van je leven kwijt? Kijk dan naar de slechte detective THE THIN MAN. Het is namelijk een belachelijke film, met als enig interessante personage het hondje dat een kleine rol speelt in de film. Dus liefhebbers van honden, eat your heart out. Alle andere mensen: mijd deze film.

neo

Waarom is ie dan belachelijk?

Persoonlijke aanval verwijderd.

Theatertje

Om eerlijk te zijn, neo: het ging mij te traag, ik zat mij te vervelen en van de enige actie die er gebeurde heb ik totaal niet kunnen genieten. Maar ik kan mij vergissen, misschien is de film wél goed. Maar toch blijf ik mijn eigen mening behouden. Daarentegen geloof ik dat ik altijd verkeerd kan zijn. Daarom zal ik het volgende doen: bij de eerstvolgende gelegenheid ga ik de film opnieuw zien, en daarna zal ik je weten te zeggen of ik me vergist heb of niet. Wat vind je daarvan???

neo

Traag kan je deze film nauwelijks noemen; daarvoor gebeurt er teveel. Je zal het wel oninteressant hebben gevonden

avatar van Matchostomos

Matchostomos

@Theatertje

In dat geval raad ik je aan wat extra aandacht te besteden aan de dialogen. Ik heb namelijk zelden zulke wervelende, hilarische en spitsvondige dialogen in een film mogen meemaken.

En hoe zie je de rol van de hond bovendien? Want wat mij betreft is hij zowat het hart en centrum van deze prent, aangezien hij symbool staat voor de relatie tussen Dorothy en Nick.

Theatertje

Matchostomos, je hebt waarschijnlijk gelijk: ongetwijfeld heb ik weer eens niet geod opgelet. Ik zal de film nog eens herzien en er meer over weten te vertellen. Maar dat het hondje belangrijk was, had ik wel door hoor. Maar Powell en Loy vond ik toch belangrijker, omdat zij niet zo passief waren als die hond.

P.S.: Vergeef mij als ik de film niet helemaal doorhad, ik ga die nodig nog eens moeten herbekijken in ieder geval

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik zag hier laatst een fragment van en dat vond ik erg leuk. Ik zie dat de box met alle delen niet al te duur te bestellen is. Is die box aan te raden of is er eigenlijk maar een deeltje leuk?

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

The One Ring schreef:

Ik zou dit deel zeker aanraden. Die andere delen heb ik helaas nog niet gezien. De sterke dialogen in deze film zijn zeer zeldzaam en alleen daarom is de film zeker de moeite waard.

Poisonthewell

Deel één is veruit de beste (en één van mijn favoriete films aller tijden), maar delen 2,3 & 4 zijn ook bovengemiddeld vermakelijk. De laatste twee heb ik zelf nog niet gezien, maar die box is sowieso aan te raden!

avatar van The One Ring

The One Ring

Dank voor de tip. Over de kwaiteit van deel 1 twijfel ik nauwelijks, maar voor zo'n aankoop verwacht ik natuurlijk dat de vervolgen ook vermaken. Maar ik denk dat hij wel in mijn collectie komt.