[Rec] (2007)
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot [Rec]
"Experience fear."
Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.
Ángela Vidal
Guillem
Hysterical Mother
Young Police Officer
Minotaures
Een uitstekende horror met een donkere sfeer.
Het is geen nieuwe verhaal, maar er zitten wel wat verbeteringen en extra's bij. Personages bestaan uit reddings- en noodmedewerkers plus een handjevol bewoners van het complex, die allemaal stuk voor stuk slachtoffer worden met het kwaad wat daar ronddwaalt.
De geïnfecteerden zijn gewoon doodnormale mensen die in aanraking met een beet (zombie-stijl) in dolle moordmachine's veranderen. Om nog maar te zwijgen bij het einde, met dat lange, dunne vrouw (de originele geïnfecteerde persoon). Wat was het spannend toen ze daar met z'n 2en waren, waar je het alleen door 'nightvision' kon zien.
Ook het complex is goed en duidelijk op beeld en is een goed locatie om een begin van een heuse chaos weer te geven. Evenals het tempo, die zit er lekker in en meteen begint het mysterie en dodental op te rekenen. En dan nog de camerastijl waarin het is opgenomen; briljant. Met dit soort camerawerk loopt de spanning alleen maar toe en geeft het je een FP-gevoel. Hetzelfde ervaring als Cloverfield en Diary of the Dead (slecht).
Zo zie je maar dat er genoeg landen zijn die kwalitatieve horrorfilms kunnen leveren (Spanje, Japan en Frankrijk bijvoorbeeld).
Liefhebbers van geïnfecteerden (The Crazies) en zombie's zouden dit als een possitieve ervaring kunnen meemaken. Dikke aanrader voor horror-fans!
illymens
Ik heb em vanavond even bekeken. Ik was op zoek naar een spannende horror met veel schrikmomenten. Toen kwam ik op Rec uit. Ik ben 1x geschrokken. Voor de rest vond ik het echt een slappe film. Schreeuwen oké, maar van begin tot eind is het schreeuwen, waardoor het niet meer geloofwaardig wordt. Verder vind ik het verhaal slecht.
Na een uur dacht ik, oké nu gaat de film beginnen. Toen werd ie spannend, ik schrok 1x, waarbij ik echt compleet van mn stoel sprong. Daarna een beetje donkerder en donkerder.....en 5 minuten later, afgelopen. voor mij 2 sterren. 1 ster voor Angela Vidal en de andere voor het schrikmoment.
kuk
Rauw en smerig, hoewel het natuurlijk helemaal nergens op slaat dat onze vriend Pablo maar door en door blijft filmen. Los van dat puntje der irritatie vond ik [Rec] behoorlijk goed geslaagd.
JacoBaco
Hoezo? De film gaat nou éénmaal over een idioot die maar door en door blijft filmen. En je kan niet ontkennen, dat er een aantal idioten op deze planeet rondlopen. Ik had die camera ook meteen al weggesmeten, maar Pablo dus niet. We zeggen allemaal tegen ons zelf, wat zou ik doen in zo'n situatie. Soms weet je het pas op het moment wanneer het gebeurd. En er zijn nou eenmaal mensen die het totaal anders doen dan jij.
John Lee Hooker
En hij wordt ook vaak aangemoedigt door Àngela om te blijven filmen.
kuk
Dat laatste lijkt me de voornaamste reden inderdaad. Nee sommige beelden waren best indrukwekkend, maar als je dan bedenkt dat Pablo als lokale journalist (met een maandsalaris waarvan je amper een fiets kan aanschaffen) achter de camera staat, word ik toch enigszins uit de actie gegooid. I know, het is de gehele insteek. Maar dat idee kon ik niet anderhalf uur onderdrukken. Neemt niet weg dat de beelden an sich geslaagd zijn en het gewoon continu genieten is
leuk!
nou was erg benieuwd naar deze film, had iets te hoge verwachtingen denk ik.
wat een 13 in een dozijn film.
niet origineel en niet spannend.
de actrice was leuk om te zien, en die scene met dat zolderluik was goed.
John Lee Hooker
Waarom vind je dit een 13 in een dozijn film? Omdat ze veel schreeuwen?
Het camerawerk moet je misschien een beetje liggen, maar origineel is het wel. Je gaat mee op patrouille bij de brandweer en komt in een huis terecht waar een besmetting heerst. Heb jij al vaker zo'n gekkenhuis aangetroffen, waar je ook nog eens opgesloten zit?
DeCol
Ontzettend vette film.
Dat ik [Rec] goed zou vinden, had ik al verwacht. Sowieso zou het aan de camerastijl niet liggen. Eerder The Blair Witch Project, Cloverfield, Paranormal Activity en Diary of the Dead al gezien in deze stijl en ik vind het echt iets hebben. Het lijkt meer realiteit en in combinatie met horror werkt het gewoon goed.
[Rec] is heel mysterieus omdat je pas laat weet wat er nou precies aan de hand is in het appartementengebouw. In de tussentijd is het constant spannend en er zitten toch wel wat schrikmomentjes in. Niet om een hartaanval van te krijgen, maar het zijn lekkere thrills. Het acteerwerk van de hele cast is ook dusdanig goed dat het 'echt' lijkt.
Horror as it should be en alles behalve 13 in een dozijn!
4,5
Redelijk
De zeer realistische manier van filmen die hier gebruikt wordt, bekend van films als The Blair Witch Project en Cloverfield, zorgt voor een aardig maar verder niet heel bijzonder filmpje. Momenten waarbij me opviel hoe natuurlijk de personen overkwamen waren de brandweermannen in de kantine en het oude stel dat geïnterviewd wordt.
Verder een aantal sterke thrills en een vrij beklemmend sfeertje. De erg chaotische manier van filmen stoorde mij echter behoorlijk, en ik hield door de hele film toch een beetje een 'been there done that' gevoel. Het kwam in ieder geval niet meer allemaal heel erg origineel over.
Al met al een vrij vermakelijk en spannend filmpje. Ruime 6.
PS Zal de volgende keer trouwens proberen hem niet op klaarlichte dag te kijken, dat zou kunnen helpen
stijf
Je zou sowieso geen Horrorfilms op klaarlichte dag moeten kijken.
John Lee Hooker
Cloverfield kwam later dan [Rec].
JulesTMNT
Cloverfield kwam later dan [Rec].
Ik merkte alleen op dat de manier van filmen bekend is van die titels. Heeft verder niet met de releasedatum te maken.
John Lee Hooker
Het kwam in ieder geval niet meer allemaal heel erg origineel over.
Je suggereert dan toch dat deze film minder origineel is qua camerawerk omdat je eerder al Cloverfield hebt gezien? Dat zou ik onjuist vinden... aangezien [Rec] al eerder geproduceerd was. The Blair Witch Project, ok...
JulesTMNT
Voor mij persoonlijk kwam het wat minder origineel over omdat ik al veel films in deze stijl heb gezien, waaronder Cloverfield. Wat die betreft is het idd niet de fout van [Rec].
John Lee Hooker
Oke, dat is te begrijpen. Hopelijk heb je het dan niet laten meewegen in je beoordeling.
JustMike
Een documentaire
Een vriend van me had deze film, hij vroeg of ik langs kwam om een documentaire te bekijken, ik kwam wel even langs, en toen werd het juist nog spannender, want toen wist ik helemaal niet wat ik kon verwachten. Hierdoor werd het erg spannend. Goed geacteerd. Leuke monsters. Alles was erg spannend.
Door het camera werk leek het net echt een documentaire, ik vond het camerawerk hier leuker dan in blair witch project. Ook al was die eerder. Maarja. Ik wil deel 2 eigenlijk ook nog zien haha.
4.0!
Oscars-Buzz
Ja de camera movement was mij iets te chaotisch, het is zeker iets wat ik al niet meer heb gezien sinds The Blair Witch Project.
Maar dat maakt de film niet beter of slechter..vond vele momenten saai maar werd meteen wel weer paniekerig door al die chaos dat niet te verklaren valt plus ze worden gewoon opgesloten daarzo etc.
Dan ga je toch vragen stellen..
En zoals ik al zei, het is de camera movement wat bij mij niets opriep behalve irritatie..
Alhoewel was de spanningseffect zeker wel hoog.. plus ik kijk bijna nooit horrorfilms in mijn eentje..altijd met meerdere mensen want dan is de schrik-effect ook veel leuker !! Maja ik had heus wel genoten van de film..
Het einde was zoals verwacht en het was wel te doen
Cijfer 3,0
BlueVelvet
Geinig filmpje. Leuke hoofdrolspeelster. De spanning en hysterie is groot, op de eerste tien minuten en de interviews tussendoor na. Heerlijke laatste scene ook, met een duidelijke knipoog naar/referentie aan Silence of the Lambs. Enige wat ik, binnen het plot, ongeloofwaardig vind: als je als overheid/politie zo drastisch een heel gebouw hermetisch afsluit, is het een beetje vreemd om dan één geel mannetje te sturen om poolshoogte te nemen. En als die niet terugkomt verder niets doen. Lijkt me aannemelijker dat het leger plus twintig gele mannen het hele gebouw uitkamt en schadevrij maakt.
ossman1987
Sterke film dat d.m.v. de handcam het hectische gebeuren in de flat goed weergeeft.
Ik vind de originaliteitsdiscussie dan ook niet relevant.
Verder liep het allemaal gewoon lekker vlot en was de spanning goed te voelen.
Ook het acteerwerk was wat mij betreft prima.
Alberto Nut
Er is een huis met een onbekend virus, het wordt hermetisch afgesloten. Zou het dan logisch zijn om maar een peleton soldaten naar binnen te sturen zonder dat je de risico's weet? Ik ben het wel met je eens dat ze dan op zijn minst 2 "gele mannen" naar binnen hadden kunnen sturen maar zolang de buitenwereld niet weet wat er zich in het gebouw afspeelt is het moeilijk om te beslissen hoe je het aan moet pakken hè.
BlueVelvet
Die soldaten krijgen natuurlijk ook beschermende kleding, en zijn er om de reeds besmette mensen af te weren/te doden. De twintig gele mannen zijn er voor de injecties. Zo onbekend leek het virus trouwens niet, want ze hadden toch werkende injecties bij zich?
Alberto Nut
Ten 2e laat dat "gele mannetje" zich opsluiten als hij gebeten is, als hij een tegengif zou hebben had hij dat wel gebruikt!
BlueVelvet
Daar heb je een punt. Maar als het tegengif mogelijk niet werkt, is het nogal onverantwoord om die ene man naar binnen te sturen. De soldaten die ik voorstelde hadden, nadat bleek dat het tegengif niet werkte, de besmette personen kunnen doden. Lijkt me toch iets meer verantwoord, met meer kans op gezonde overlevenden, dan op hoop van zegen een man naar binnen te sturen met experimentele injecties, en iedereen elkaar te laten uitmoorden..
Utrechter
Het is een film, je moet ook goed snappen waarom Pablo de camera niet weggooit, anders is het geen film, ze maken het juist extra spannend zodat wij kunnen kijken wat er in dat gebouw afspeelt.
Het geeft je intense gevoel alsof je er zelf erin speelde en die sfeer was lekker gezellig.
Maar ik zou niet graag in een gebouw vol met bezeten gekken willen zitten
Ro_mien
griezeligste film die ik ooit heb gezien... het einde heb ik met m'n handen voor m'n ogen gezeten. ik ben zowieso iemand die niet zo goed tegen thrillers/horror kan. Toch vond ik hem geweldig. Maar ik durf hem niet meer opnieuw te zien
DVD-T
Spannende, sfeervolle film.
Rec maakt effectief gebruik van het handycam gegeven. Op de een of andere manier maakt het een film als deze erg intens. De spanning is goed aanwezig. Vooral het begin en het einde zijn erg spannend. Ben me af en toe doodgeschrokken. Jammer dat het niveau niet altijd constant was, en dan doel ik vooral op het midden gedeelte. De wat lange dialogen werden op een gegeven moment wat langdraderig, en ook het vele hysterische geschreeuw werd me soms net even iets te veel. Daar tegenoevr staat een van de spannendste eindscènes die ik sinds lange tijd heb gezien. Geluid is ook top. Geeft de spanning toch net even die boost die het nodig was. Ondanks het wat trage midden heb ik me meer dan prima vermaakt.

[REC] 4: Apocalipsis
2014

[REC]³: Génesis
2012

[Rec]²
2009

De beste moderne Spaanstalige horrorfilms

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Mahanagar

When the Wind Blows
Animatie / Drama, 1986

À l'Intérieur
Horror / Thriller, 2007
terreurobsessiecamcorderreligion and supernaturalbitecinematographerattempt to escapelodgerlive-reportage zombiegevonden beeldenvirusfirefighterpov