Genre: Actie / Misdaad
Releasedatum: 24 juli 2008
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight
"Welcome to a world without rules."
Bruce Wayne
Ramirez
Wuertz
Scarecrow
Angrod_Pallanén
Hoe dat nu weer? Wat was er in hemelsnaam slecht aan dat? Echt bewonderingswaardig was ze niet, maar ik vond haar toch best goed in dergelijke scenes.
DMF
Mijn eerste Batman film. Eigenlijk heb ik weinig met dit soort superhelden verhalen, maar na de hype rond deze film moest ik 'm toch even bekijken. Daar heb ik uiteindelijk geen spijt van gehad, maar er valt genoeg op aan te merken.
De film start flitsend met de bankoverval van Joker en consorten en daarmee hoopte ik dat direct de toon gezet was. Wat betreft de Joker is dat ook zo: die blijft gedurende de hele film onvoorspelbaar en vooral ongrijpbaar. De film zelf levert qua vaart uiteraard wel in en bij vlagen vond ik dat wel storend. Er zaten wel een paar overbodige scènes in waarin echt veel te veel geëxpliciteerd werd, terwijl alles wel duidelijk was. Vooral de scène waarin Gordon zegt dat het de bedoeling was van de Joker om gearresteerd te worden. Joh, je meent het? Ik vind het op zich niet zo erg dat dit gezegd wordt, maar de manier waarop was wel tenenkrommend slecht. Een shot van een seconde of vijftien waarin Gordon dan ein-de-lijk het licht ziet.
Er zijn nog wel meer dingen op de film aan te merken. Naast de overbodigheid van een aantal scènes stoorde ik me ook wel aan het grote aantal toevalligheden in de film. Uiteraard is dat te verwachten in een actiefilm, maar op den duur ging ik me er enigszins aan ergeren. Bovendien was de film op momenten wel een beetje voorspelbaar. Ook mocht de moralistische ondertoon ook wel achterblijven van mij. Nergens voor nodig in dit soort films.
Dat zijn dan de kritiekpunten, maar er viel genoeg moois te beleven. Over Heath Ledger is al genoeg geschreven en ik kan me daarbij alleen maar aansluiten: ik vond hem echt een fantastisch karakter neerzetten. Zijn strijd met Batman voorspelde veel goeds en de uitwerking daarvan kon mij wel bekoren. De combinatie van de mooie beelden, prachtige kostuums, make-up en de sterke special effects zorgt er voor dat The Dark Knight een prima film is om naar te kijken. Helaas is het niet de absolute topper geworden die ik verwacht had.
* * * ½
Tjeerdd
Beestachtig goede film!! Machtig mooie rol voor Heath ledger!! (RIP)
Actie van begin tot eind, 2uur en 30 minuten lang!
1 klein puntje wat mij opviel (dit is ook het enige). Het viel nogal op dat hij weer ''uit'' de bank weg reed met de schoolbus. Dat valt toch wel op dacht ik zo. Maar goed.
AANRADER 5* !!!
PascaL
Actie ???/ wanneer dat dan.. langzame boel.. over hyped door iemand zijn dood..
Actie ???/ wanneer dat dan.. langzame boel.. over hyped door iemand zijn dood..
Tijd dat je eens langs de opticien gaat lijkt me....
Malli
De teleurstellende breuk met de stijl van Tim Burton nog indachtig (Batman Begins) en nog half gedegouteerd van de overdreven afgoderij van Heath Ledger ("Zou hij als The Joker echt zo goed zijn? My ass, dat zeggen ze alleen omdat hij dood is! Bovendien is Jack Nicholson de definitieve Joker en daarmee basta!"), mag ik wel stellen dat ik niet geheel onbevooroordeeld languit ging liggen voor The Dark Knight.
Zalig zijn degenen die af en toe dwalen.
De film kwam traag op gang en leek in eerste instantie mijn vooroordelen te bevestigen: een te realistische setting en The Joker leek mij ook maar een flauw ventje te zijn die in niets aan de fantastische Jack Nicholson deed denken. Bovendien bleek Katie Holmes vervangen te zijn door een lookalike, maar dan wel één die nog niet half zo mooi is. Dit kon niet goed aflopen.
Wist ik veel dat ik hier te maken had met een diesel die even moest worden voorverwarmd om vervolgens al zijn duivels te ontbinden? Want dat is precies wat er gebeurde. The Joker ontpopte zich helemaal tot wat hij hoort te zijn: een inslechte psychopaat, maar dan wel 1 van het soort waar je maar niet genoeg van kan krijgen (DIKKE pluim voor Heath Ledger, die mij werkelijk een mot in het aangezicht verkocht met zijn fantastische acteerprestatie). Christian Bale zal wel nooit mijn lievelingsacteur worden, maar hij IS Batman en de strijd die hij in deze film tegen The Joker, zichzelf en de buitenwereld moest leveren, was ongemeen boeiend tot de laatste minuut.
Uiteindelijk heb ik mij geen seconde gestoord aan de afwezigheid van de Tim Burton-decors, allicht omdat in deze film met de aanwezigheid van The Joker en Two Face sowieso de kaart van de fantasie werd getrokken.
Dikke aanrader.
Camiel77
Ik had er zo veel goed over gehoord en had grote verwachtingen. Maar nu ik hem gezien heb kan ik concluderen dat ik hem tegen vond vallen. Te veel opgehypt door het overlijden van Ledger. Grootste irritatie punten vond ik de 152 ninuten, veel te lang. En het snel overschakelen naar een andere scène. Er zouden van mij nog meer scènes in hebben gemogen dat Bale en Ledger elkaar te lijf zouden gaan. Natuurlijk Ledger zette de Joker ontzettend goed neer, maar eigenlijk had ik hem nog zieker (lees: gemener) verwacht. Dan vond ik Jack Nicholson toch net wat beter.
Misschien dat als ik deze nog een keer terug zie dat ik nog wat positiever kan zijn. Maar voor nu zijn dit de dingen die ik er van vind.
boomboompow
wat kan ik nog over deze film zeggen: super, waanzinnig, prachtig enz.
heath ledger overtreft zijn rol in brokeback mountain... c.nolan laat alweer zien hoe een echte superheld moet worden gemaakt, 1 minpuntje: waarom kunnen de vrouwen niet acteren in c.nolan's films?
planet_of_death
Was er wat mis met Maggie dan? Ze acteert niet heel goed, maar ook zeker niet slecht.
boomboompow
ik vond en vind haar nog steeds slecht in tdk
planet_of_death
Maar vond je haar ook storen? Ze heeft wel eens betere rollen gespeeld ja.
boomboompow
Maar vond je haar ook storen? Ze heeft wel eens betere rollen gespeelt ja.
in een film als the dark knight kan niks je storen
Het stoort je niet maar je vind haar wel slecht? Wat is dat nou voor kromme redenering, als niks je stoort in TDK, stoort Maggie Gyllenhaal je zeker niet en kan ze wel acteren;)
boomboompow
dus als jij iemand slecht vind, moet het je gelijk storen dat slaat volgens mij nergens op
Tuurlijk wel, als je iets slecht vind in een film stoor je je eraan toch? Anders vind je het niet slecht...niet meer dan logica!
Enkel films die expres slecht zijn gemaakt, veelal pulpfilms kan je het anders bekijken, waardoor het vermakelijk wordt. TDK is echter een serieuze film...
boomboompow
ik vind haar slecht, maar omdat tdk zo'n goede films is stoort het mij niet
Tsja, vind het eigenlijk wel een erg groot minpunt, vooral als je de film ook nog is 5* geeft.
Overigens is er niets mis met Gyllenhaal, prima actrice! Wat vind jij slecht aan haar dan?
Ace Hanlon
De allereerste Batman was nog te pruimen, maar wat ik nu net gezien heb, is dat eigenlijk niet. Gezien het hoge gemiddelde, hier op de Moviemeter, had ik er meer van verwacht. Maar alles bij elkaar genomen is het gewoon een verzameling stuntwerk, waar een mager verhaaltje aan is opgehangen. Was dit nu een misdaad/actiefilm, een -/thriller, een -/komedie of een -/drama??? Wie het weet mag het zeggen. Wel veel spectaculaire stunts, maar actie? Nee!! Spannend? Leuk? Dramatisch? NEE!!!! Geen van allen. Zonde van mijn tijd, die had ik nuttiger kunnen besteden Alles bijeen vind ik dat ik met 1,5* nog te gul ben geweest, dus ik zal het nog verlagen naar 1* voor de moeite.
boomboompow
ik zei niet dat ik haar zelf slecht vind, ik vind haar rol in tdk slecht
Hmm moet je dit ook duidelijker vermelden, je vindt het script dus minder. En dan alsnog..wat vind je slecht aan de rol die zij heeft in de film dan?
Ew_MK1
Ik heb geen verstand van Batman als stripheld en de voorgaande films niet gezien maar dit was toch een prma misdaad-aktiefilm (zie daar je antwoord) over het kat en muis spel tussen Batman en the Joker met een waanzinnige goeie rol van Ledger.
Je kan je tijd ALTIJD wel nuttiger besteden dan een film kijken maar dat je maar 1 ster geeft kan ik niet bevatten iig.
paul83
je gaat me toch niet vertellen dat Jack Nicholson beter is als de joker (of zieker). Ik heb me namelijk kapot gelachen toen hij de mafia baas een handje gaf en hem daarmee (letterlijk) tot op het bot electrocuteerde.
ow ja: Ace hanlon (zie 3 reacties boven) levert een prima mening zie ik....
boomboompow
ik vind het script niet minder, ik vind alleen haar rol slecht en dat ligt niet alleen hoe haar rol is geschreven want ze acteerd ook slecht (in deze film in iedere geval)
BosmaniaK
ik heb niet zoveel met superheldenfilms omdat het snel standaard en cliché is.
TDK is voor mij een superheldenfilm die volwassen is geworden. Realistisch, harder. Het hoeft niet altijd een happy end te zijn, de superheld hoeft niet alles te winnen.
Ace Hanlon
Verschil van mening kan en mag er altijd zijn, graag zelfs. Maar ik vond juist de rol van Ledger tegenvallen. Misschien heeft zijn voortijdig einde er toe bijgedragen, dat hij de hemel in werd geprezen, maar hij deed mij veel te veel denken aan Michael Keaton (inderdaad, ook ooit een Batman) in zijn rol in "Beetlejuice". Wat mij persoonlijk betreft, deden er maar 2 echte ACTEURS mee aan deze film: Morgan Freeman en Michael Caine.
Ew_MK1
Iemand de hemel in prijzen als hij dood is daar zijn mensen idd goed in maar daar irriteer ik me altijd aan dus dat is bij mij iig niet het geval.
Beetlejuice ken ik niet maar het zou kunnen dat hij daarvan heeft afgekeken.
Ik vond iig dat hij de rol van Joker super neerzette, na-geaapt of niet.
Michael Caine en Morgan Freeman hadden vergleken bij Ledger maar standaard rollen. De rol van The Joker had veel meer dimensie en uitdaging.
Ik denk niet dat Freeman of Caine deze Joker rol net zo goed hadden neer kunnen zetten als Ledger dat heeft gedaan.
Ik snap er echt niks van, eerst zeg je dat Gyllenhaal slecht is in deze film. Daarna zeg je dat ze niet slecht acteert, maar dat haar rol slecht is. Nu zeg je dat het beiden is
Snap jij jezelf nog wel eens? Zeg dan ook is wat je er slecht aan vindt, in plaats van die algemene zinnetjes de hele tijd.
Cybill.
Amusante film. En toch had ik ietsje meer actie verwacht! Heath Ledger zorgt er toch wel voor dat de kwaliteit omhoog gaat. Leuke beelden, beetje langdradig soms. 3,5*
Diësso
Buiten de rol van Gyllenhaal (ongetwijfeld slechte casting, niet haar fout) spelen de andere de pannen van het dak. Een welverdiende post-mortum-oscar voor Heath Ledger, die de joker een waardige vertolking schenkt!

The Dark Knight Rises
2012

Batman Begins
2005
Legendarische Batman-film 'The Dark Knight' van Christopher Nolan woensdag op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Dit is de reden dat Heath Ledger als The Joker steeds aan zijn lippen bleef likken

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
dc comicscrime fightergeheime identiteitanti heroscarecrowsadismechaosburgerwachtjokersuperheldgebaseerd op striptragic herogeorganiseerde misdaadanti villain criminal masterminddistrict attorneysuperkrachtimaxsuper villainfighting crime neo-noirdc extended universe (dceu)batmanbatman most wantedbased on comic strip bold