
Michael Clayton (2007)
Verenigde Staten
Drama / Thriller
119 minuten
geregisseerd door Tony Gilroy
met George Clooney, Tom Wilkinson en Sydney Pollack
Michael Clayton is een gehaaide advocaat die werkzaam is bij één van de grootste kantoren van New York. Zijn firma houdt zich bezig met de verdediging van megaconcern U/North, dat in de clinch ligt met kleine boeren die een schadeclaim tegen het bedrijf hebben ingediend. Zo goed als Clayton is in zijn werk, zo'n puinhoop is het in zijn privé-leven. Hij is gescheiden, heeft een ingewikkelde relatie met zijn zoontje, is een verwoed pokeraar en heeft problemen met zijn verslaafde broer. Wanneer zijn vriend en collega Arthur, de architect van de verdediging van U/North, paranoïde gedrag gaat vertonen en het proces van U/North begint te saboteren, heeft Clayton er nóg een probleem bij en wordt hij geconfronteerd met zijn geweten en moraal.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=VFwrJY_cZug
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,2 / 156153)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)
George Clooney speelt erg indrukwekkend al vond 'k de rol van Tilda Swinton eerder beperkt.
Zeker geen film die je moet bekijken na een zware dag werken, want dan vrees 'k dat je het einde niet zal halen.
En toen de film aanvang nam met een halfuur druilerige staart leek de verwachting te worden bewaarheid.
En verrassend genoeg werd de film beter en beter! Na een uur zat ik er zelfs echt helemaal in.
Heel fraai vond ik het neergezet. De film als thriller had iets rustieks, zo kwam het op mij over.
Misschien door die heuvel met de paarden aan het begin van de film. Het doel was context maar het zou best kunnen dat deze de toon (wilde) zetten voor beleving en benadering.
Hoe dan ook, altijd leuk om verrast te worden. 3,24 vind ik echt te weinig. Ik zeg 4*
Luchtiger? Ik denk niet dat je de opzet van de film snapt dan.
Nee, ik denk dat ik het niet snap.
Maar hoe had het luchtiger gemoeten dan? Het onderwerp zou dan minder geloofwaardig en ongepast zijn. Volgens mij dan.
Een goede film, maar die wel iets luchtiger gebracht had mogen worden.
Juist niet. Dit is perfect zo. We krijgen al genoeg 'luchtige' films uit Hollywood.
3,5 sterren.
Clooney zet namelijk een ijzersterke Clayton neer, en de regie van Gilroy is ingetogen en geeft toch de atmosfeer van het harde business wereldje goed weer. Daarnaast speelt vooral Wilkinson een erg sterke rol. Het eerste uur van de film verwonderde ik mij dan ook over het feit dat de film vanuit het oogpunt van Clayton werd gespeeld en niet vanuit Wilkinson, maar later voelde dat al weer wat logischer aan.
Vooral de donkere editting beviel mij goed. Als een soort metaforische wolk hangt er constant een donkere ruis over de scenes, wat de film veel harder en kouder maakt, en dat gaat perfect samen.
Het subplot met de persoonlijke drama’s van Clayton kan ik echter niet goed plaatsen in relatie tot de rest van de film, behalve met het feit dat Clayton genoeg heeft van ‘alles’. Daarnaast vond ik de meerwaarde van het knippen in de chronologische volgorde van de film niet duidelijk genoeg om op waarde te schatten, het voelde meer aan als een truc.
Het is daarnaast erg jammer dat we verder geen inkijk krijgen in de persoonlijke worstelingen die meerdere karakters moeten doormaken. Van Wilkinson hebben we al snel door dat zijn geweten al snel zo hoog opspeelt dat hij redelijk krankjorum wordt, maar zowel de vrouwelijke advocate van U/North (Swindon) als Clayton zelf vind ik hier wat minder in uitgewerkt. Swindon heeft hoogstens een scenetje op het toilet waar het allemaal wat teveel lijkt te worden, maar vooralsnog plaats ik dit meer als zorgen voor het bedrijf/baan dan dat ze daadwerkelijk lijkt te beseffen dat het bedrijf wat ze vertegenwoordigt is vergiftigd is tot het bot. Het is mij dan ook een groot vraagteken waar de Oscar vandaan komt.
Toch is de 2e helft van de film erg goed. De spanning is duidelijk aanwezig en ontwikkelt zich ook duidelijk tot een climax. Wel moet worden gezegd dat dit einde een beetje anti-climax aanvoelde (met het telefoontje), maar dit nemen we maar voor lief.
Echter heb ik nog een klein vraagteken, en dat is waarom Clooney bij de paarden ging kijken? Was dit gewoon omdat hij er tussenuit moest? Wel toevallig dan. Des te meer omdat in dat boek van z’n zoon een plaatje stond van 3 paarden bij een verlaten boom. Had gehoopt dat we als kijker hier nog een geniale hint zouden krijgen, maar helaas…
Ik had een doorsnee thriller verwacht. Nee, eentje net onder de maat eerlijk gezegd.
En toen de film aanvang nam met een halfuur druilerige staart leek de verwachting te worden bewaarheid.
En verrassend genoeg werd de film beter en beter! Na een uur zat ik er zelfs echt helemaal in.
Heel fraai vond ik het neergezet. De film als thriller had iets rustieks, zo kwam het op mij over.
Misschien door die heuvel met de paarden aan het begin van de film. Het doel was context maar het zou best kunnen dat deze de toon (wilde) zetten voor beleving en benadering.
Hoe dan ook, altijd leuk om verrast te worden. 3,24 vind ik echt te weinig. Ik zeg 4*
Die heuvel met die paarden vind ik het minpunt vd film... Waarom stapt-ie uit de auto? Om even naar die mooie paarden te gaan kijken...? Te makkelijk...
Verder een erg goeie thriller met klasse acteerprestaties.
Echter heb ik nog een klein vraagteken, en dat is waarom Clooney bij de paarden ging kijken? Was dit gewoon omdat hij er tussenuit moest? Wel toevallig dan. Des te meer omdat in dat boek van z’n zoon een plaatje stond van 3 paarden bij een verlaten boom. Had gehoopt dat we als kijker hier nog een geniale hint zouden krijgen, maar helaas…
Ja inderdaad Pitakaas, jammer van die paarden.
Wederom is dit een film met George Clooney die me zeer teleurstelt.
Het is me al meerdere malen overkomen dat Clooney's filmen tegenvallen, meer slechte dan goed, en dit is er weer eentje waarin ik zijn acteerprestatie ondermaats vind.
Ook het verhaal (nochtans geschikt vanaf 6 jaar ?!?!) is veel te ingewikkeld en moeilijk om volgen.
Het laatste half uur van de film kon me echt boeien, daarvoor was het een aaneenschakeling van onnodige dialogen en verwarrende situaties.
Wat me aan deze film het meest zal bijblijven is het laatste optreden van Sydney Pollack, zowel als acteur als producer, zoals iedereen wel zal weten is de man vorige maand (mei 2008) overleden. En ook hier zet hij, zoals steeds in een bijrol, een prachtprestatie neer.
Ook Tom Wilkinson is zeer goed in zijn rol. Het is dankzij deze beide heren dat de film toch nog het bekijken waard is, want ook Tilda Swinton vind ik geen Oscar waardig.
Ik hoop echt dat een volgende prent met Clooney beter is, want ik denk er anders sterk aan om zijn filmen in de toekomst in de rekken te laten liggen.
Daar deze film in een box zat met nog 3 andere (veel betere) filmen, tevens Oscarwinnaars, heb ik deze prent opnieuw bekeken, en blijf het een teleurstellende, middelmatige film vinden.
Heb bijgevolg niets te wijzigen aan mijn eerdere commentaar.
Acteerwerk is over het algemeen behoorlijk, een van de betere Clooney's, en de kritiek richting Tilda Swinton deel ik niet, ze zet een overtuigende ambitieuze en gewetensloze zakenvrouw/bitch neer die de top in de zakenwereld bereikt maar dit een maatje te groot is voor haar als zakenvrouw.
Het script is prima, dat de film met een flashforward begint vond ik niet erg, al is mij ook niet geheel duidelijk waarom hiervoor is gekozen, of het nut van die scene, die toch los van het geheel lijkt. Het begin, op die flash na, had wel wat introductie kunnen gebruiken, er gebeurt veel maar wat er gaande is wordt veel te onduidelijk overgebracht.
De veelbesproken paardenscene vond ik mooi, je ziet dat terwijl hij rijdt veel hem door het hoofd spookt, en dan stopt hij de auto en zoekt hij rust op. Qua timing natuurlijk wel erg toevallig, maar op zich niet vreemd.
Prima onderhoudende thriller.
Michael's zoon leest het boek Realm and Conquest. Waarover hij zijn vader ook uitgebreid vertelt en aanspoort om te gaan lezen. Het boek met de rode kaft, die zijn zoon thuis bij Michael op de keukentafel heeft gelegd.
Arthur's telefoongesprek met Michael's zoon gaat over dit boek. Waardoor Arthur dit boek zelf gaat lezen en zelfs de documenten die de waarheid bevatten over U/North print met een rode kaft en zelfde titel.
Als Michael inbreekt in Arthur's huis na zijn dood, vind hij hetzelfde boek. Terwijl hij hier in bladert komt hij op een pagina tussen twee alinea's een afbeelding tegen. Hier staat een paard tussen de bomen op een heuvel.
Hierdoor stopt Michael op de landweg zodra hij op een heuvel de paarden ziet staan tussen de bomen. Deze plek doet hem denken aan zijn zoon en Arthur, de mensen om wie hij het meeste geeft in de wereld en hij voor zijn gevoel in de steek heeft gelaten.
Hoop dat hierdoor mensen de film wat beter begrijpen, want dit is toch wel de belangrijkste scène in de film naar mijn mening waar veel mensen blijkbaar over heen hebben gekeken of gewoon niet snappen.
Een degelijke thriller, maar hier en daar had hij wel wat korter mogen zijn.
de kritiek richting Tilda Swinton deel ik niet, ze zet een overtuigende ambitieuze en gewetensloze zakenvrouw/bitch neer die de top in de zakenwereld bereikt maar dit een maatje te groot is voor haar als zakenvrouw.
Prima onderhoudende thriller.
Had die Swinton niet een Oscar gekregen voor haar rol hierin? Ik vond haar erg prima. Maar dat is ze meestal, bijv. ook in The Curious Case of Benjamin Button.
zo juist opmerkte. Het is het scharnierpunt tussen heden en verleden.

Een heleboel zijverhalen hadden voor mij geen toegevoegde waarde. (Dat boek van dat zoontje is daar een voorbeeld van.)
Het verhaal zat prima in elkaar. Het acteerwerk was goed (Arthur vooral).
Echter ontstijgt deze film nauwelijks het niveau van de gemiddelde thriller.
Weet mij niet echt te boeien.