• 9.182.040 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 17 maart 2005

Plot Hotel Rwanda

"When the world closed its eyes, he opened his arms."

In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

Paul Rusesabagina

Diane Rusesabagina

George Rutaganda

avatar van tommykonijn

tommykonijn

In feite is Hotel Rwanda alleen al een interessante film omdat het toch voelt als een stukje weggemoffelde geschiedenis. Noem het een gebrek aan kennis, maar ik wist eigenlijk bar weinig over de genocide in Rwanda. Wat de film in ieder geval goed doet is een beeld schetsen van de gruwelen die tijdens het conflict hebben plaatsgevonden. Althans, tot op zekere hoogte. Waarschijnlijk geldt hier immers hetzelfde wat je wel eens hoort over films als Schindler's List: het komt nog niet eens in de buurt van de daadwerkelijke ernst. Maar het maakt in ieder geval indruk en zet je aan het denken.

Het duurde eventjes voordat ik er helemaal in zat, maar de film wist daarna moeiteloos mijn aandacht vast te houden. Don Cheadle zie ik sowieso altijd graag aan het werk en ook hier speelt hij de hoofdrol met veel overtuiging. Ook Sophie Okonedo vond ik een fijne bijdrage leveren. Bijrollen van Nick Nolte en Joaquin Phoenix worden goed neergezet, maar hun aandeel is begrijpelijkerwijs klein. Het einde, de last-minute hereniging met de kinderen, lijkt wel wat geromantiseerd, maar uiteindelijk doet het weinig afbreuk. Op de momenten die indruk moeten maken voelt het namelijk bijna alsof je er bij bent en vergeet je dat je een film zit te kijken. Daarmee heeft regisseur Terry George eigenlijk al een van zijn belangrijkste doelen bereikt.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Heb de film opnieuw bekeken, bijna 5 jaar na de eerste keer, en het blijft een indrukwekkende prent.

Ondertussen heb ik al meerdere filmen over dit onderw

erp gezien, en zelfs betere, maar toch blijft ook deze steeds nazinderen als je hem hebt gezien.

Don Cheadle speelt zijn rol voortreffelijk als de hotelmanager Paul Rusesabagina, de persoon die honderden Tutsi's van de dood redde. De echte Paul fungeerde als raadgever voor deze film, en ook hem heb ik ondertussen al aan het woord gehoord in documentaires over de genocide in Rwanda. De man leeft met zijn gezin tegenwoordig in België.

Zoals ik reeds zei in mijn bericht uit 2005, dit is een film die je gezien moet hebben en daar denk ik nog steeds zo over.

Nogmaals bekeken, en nog steeds onder de indruk van de film én de gebeurtenissen.

Indrukwekkend en afschuwelijk, maar kan je er niet van zeggen. Ik denk dat mijn vorige commentaren ook al voldoende info geven.

Moet je zien, maar wees gewaarschuwd, leuk en mooi is het zeker niet!!!

avatar van Lebarron

Lebarron

Hotel Rwanda gaat over de genocide door de Hutu's tegen de Tutsi's 1994. Paul Rusesebagina (Cheadle) is een manager van het luxe Hotel Mille des Collines, eigendom van de inmiddels failliete luchtvaartmaatschappij Sabena. Paul is Hutu maar weigert om dat een rol te laten spelen in zijn leven. Zijn vrouw is Tutsi en ook het personeel dat Tutsi is behandeld hij netjes. Wanneer de opstand uitbreekt en de massaslachtingen plaatsvinden kijkt de wereld weg. Paul vangt Tutsi's en gematigde Hutu's op in zijn hotel en probeert ze zo te beschermen tegen de genocide.

De film weet de materie van Rwandagenocide, een gevolg van de Belgische overheersing, boeiend in beeld te brengen zonder de massaslachtingen expliciet in beeld te brengen op enkele momenten na. Het toont vooral het menselijk drama. Zoals wanneer de Fransen de westerlingen evacueren maar de Rwandesen aan hun lot overlaten. Maar ook de scène waarin een lid van de Interahamwe,getooid in een clownspruik en bewapend met een schroeftol bebloede blauwhelmen op de grond gooit voor VN Colonel Oliver(Nick Nolte) is huiveringwekkend. De machteloosheid van Oliver straalt er gewoon vanaf. Don Cheadle speelt een sterke rol als Rusesebagina en Nolte even goed als Oliver, gebaseerd op de Canadese generaal Romeo Dallaire over wie ook een prachtige documentaire is gemaakt getiteld Shake hands with the devil. Verder spelen Joaquin Phoenix, David O'Hara, Hakim Kae Kazim(Black Sails) en Tony Kgoroge(Invictus) goede rollen. Er is ook een kleine rol voor Jean Reno als de directeur van Sabena. Met Paul Rusesebagina is het toch slecht afgelopen. Hij zit sinds 2020 vast in Rwanda waar hij wordt beschuldigd van terrorisme door het huidige regime omdat hij openlijk de oppositie steunt. Hij is op een vlucht van Dubai naar Burundi tijdens een ongeplande tussenlanding in Kigali gearresteerd en gevangen gezet. Volgens zijn familie is hij gemarteld en ze vrezen voor zijn leven. Dat dit internationaal nauwelijks stof heeft doen opwaaien is natuurlijk zeer opmerkelijk maar toont tegelijk dat Afrika door het westen als een verloren continent gezien word. In de film zegt Colonel Oliver het treffend tegen Paul: They think your dirt, Paul. You're not even a nigger, your an African.

Hotel Rwanda is een zeer sterk drama over de Rwandese genocide en tegelijk een portret van een moedig man.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

• 2053 stemmen

Meneer Rusesabagina staat er anno 2021 wel gekleurd op.

Held van 'Hotel Rwanda' schuldig bevonden aan terrorisme | NOS

Is zijn arrestatie dubieus? Ja. Is het proces helemaal eerlijk? Wellicht niet. Heeft hij hier zelf een aandeel in? Fucking yes.

Doet me een beetje denken aan Rodney King, de man die gearresteerd werd in 1991 en tikken kreeg van blanke agenten. Dikke rellen en half Los Angeles in de fik. Werd op het schild gehesen als zwarte messias in de strijd tegen politiegeweld.

Ging later gewoon (weer) lekker drugsdealen. Is nu dood. Verdronken in zijn eigen zwembad, waarschijnlijk dankzij een cocktail van alcohol, coke en PCP.

Heldendom is maar voor even, mensen.

avatar van eRCee

eRCee

• 1946 stemmen

Captain Pervert schreef:

Ik heb hier toch een beetje moeite mee hoor. Volgens mij kennen we de details niet, maar als ik zo het bericht op nu.nl lees dan is het gewoon het bekende verhaal van de activist die door de autoriteiten monddood wordt gemaakt (en vaak genoeg is het ook echt dood, dat gebeurt met honderden activisten per jaar wereldwijd). De mensenlevens die hij heeft gered, blijven gered. Je kan daarna achterover leunen of in een klooster gaan, dan weet je dat je nooit vuile handen maakt, maar zijn streven naar democratische verandering in Rwanda lijkt mij legitiem.

avatar van Brabants

Brabants

Hotel Rwanda is een ijzersterkte film. Zo goed gemaakt dat het net lijkt alsof je mee wordt genomen naar Rwanda halverwege de jaren negentig. Echt knap gedaan en geeft eens te meer weer dat het gevaar van genocide nog altijd op de loer ligt.