Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 17 maart 2005
Plot Hotel Rwanda
"When the world closed its eyes, he opened his arms."
In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.
Paul Rusesabagina
Roger Rusesabagina
Diane Rusesabagina
George Rutaganda
lorenzovds
Heb hem een week of 3 / 4 geleden in de CineSneak gezien.. (Als ik me goed herinner)
De scene waarvan ik vind dat iedereen hem gezien moet hebben is als alle niet-Rwandezen worden geëvacueerd en alle Rwandezen moeten blijven.
Het moment waarop het weeshuis vol met kinderen aankomt.. Dat zal ik m'n leven lang niet vergeten. De muziek die daar werd gebruikt.. Camera-standpunten.. Ik kreeg er een brok van in m'n keel. En dat gebeurt niet vaak met films..
Ik geef hem 4,5 sterren.. Absoluut een film die meedingt naar topper van 2005..
spuit11
De scene waarbij ze met de auto langs de rivier rijden en dan erachter komen dat ze de 'hobbels'die ze voelen, lijken blijken te zijn. En vervolgens zien dat langs de weg voor hen ook allemaal dode mensen liggen, zorgde ervoor dat bij mij de rillingen over mijn rug liepen.
andrew
Zeer indrukwekkende en schokkende film. Door deze film wordt de tragedie die in Rwanda heeft afgespeeld en de afzijdige houding van de westerse wereld aan het grote publiek getoond.
De film maakt veel indruk en ik kreeg een schaamte gevoel dat "wij" als westerse wereld gewoon de andere kant hebben opkeken toen het gebeurde.
Dat een aantal mensen deze film niet schokkend genoeg vinden kan ik niet begrijpen, deze hele tragedie is gewoon schokkend, ook weergegeven in de film door emotionele scene's, zonder allemaal beelden van moorden, verkrachtingen etc..
teunz
Echt zo'n film waarbij je geneigd bent met hoge beoordelingen te gaan strooien omdat "het allemaal zo erg is". Maar als film vind ik het eigenlijk niet zo gek veel voorstellen. Erg aardige (voor mij: verrassende) rol van Cheadle, maar er zitten allemaal nét iets te veel makkelijke film-trucjes in die mij af en toe wat tegenstonden. Krappe 3.
Ik kan hier weinig aan toevoegen. Van mij krijgt hij 0,5* meer.
3,5* dus.
BoOgie_p.I.m.P
hoogste score krijg ie van me ,want ik kom zelf uit Rwanda en heb wat jullie daar zagen ook mee gemaakt ,ik was toen vier .We hebben ook kunnen vluchten dankzij Belangrijke mensen.Nu ben ik 20 jaar oud .De film brengt een hoop gevoelens boven dat ik een tijdje niet gevoeld heb. Paul Rusesabagina is ook een kennis van ons .we hebben hem leren kennen in belgie hij en zijn kinderen.De man is nu eigenaar van een taxi bedrijf en het gaat goed met hem.NAdat ik de film gezien had ,al die gebeurtenissen weer zag ,kreeg ik weer de geur van al die lichaamen voor me neus.Eerlijk gezegd snap ik het nog steeds niet waarom die elkaar gingen vermoorden.Dat de mens in staat is om zoiets vreselijks te doen
Cool JJ
Ik vind Hotel Rwanda een film die heel belangrijk is om vertoond te worden aan ons als westerlingen. Voor je beeldvorming, algemene ontwikkelingen, en bewustwording van wat zich daar afgespeeld heeft, als je je daar nog nooit bewust van bent geweest.
Ik denk dat iemand als jij, BoOgie_p.I.m.P, de beste recensie op deze film kan geven. Ik zou me nooit (misschien een heel klein beetje door een film als deze) voor kunnen stellen wat er in Rwanda is gebeurd. Ik kan geloven dat je bij het zien van deze film alles opnieuw weer voelt en mee moet maken.
'Dat de mens in staat is om zoiets vreselijks te doen', dat was ook wat bij mij achterbleef na het zien van deze film.
Shots die ik erg aansprekend vond:
Ik vond het zo eng en aangrijpend die beelden van die interahamwe soldaten met die felle shirten aan met machetes en geweren die schreeuwden, en die vreselijke radio die ze helemaal ophitst en bloeddorstig maakt...
Don Cheadle vond ik ontzettend goed acteren, het emotionele, zijn reacties, precies zoals je zou verwachten. Ook Nick Nolte was erg goed, als hoofd VN vredesmissie, die niks aan de situatie kan veranderen terwijl hij wel wil, maar bevelen moet opvolgen. Vreselijk, dat moment dat de VN en alle westerse mensen het land uitgaan en dat zo de internationale gemeenschap zijn handen terugtrekt, en dat daarmee het startsein voor de genocide eigenlijk gegeven wordt.
Het stukje als die auto over de lijken rijdt, en de stukken dat het VN konvooi door de blokkades moeten vond ik het meest aangrijpen denk ik. En je proefde ook zo die angst de hele film door.
Er waren zoveel andere beelden die ook zoveel zeiden, de hele film was dat ook eigenlijk.
Ik heb vorig jaar op mijn stage (basisonderwijs) een Rwandees jongetje in de klas gehad. Ik weet niet of die familie nog met de genocide te maken heeft gehad of dat die hier toen al woonden. Maar daar denk ik nu steeds aan na het zien van deze film.
Ik vond Hotel Rwanda één van de meest aangrijpende films die ik ooit gezien heb. Je kunt deze film absoluut niet vergelijken met 'speelfilms' vind ik. Dit is waargebeurd, en eigenlijk nog steeds niet helemaal voorbij. Ik kan ook echt kwaad worden op reacties zoals een stukje terug. 'Ik vond het niet schokkend genoeg.' Misschien een ongelukkige formulering en bedoelde degene het iets anders, maar komt op mij over als: hoe moet het nog schokkender? Is 1 miljoen afgeslachte mensen niet genoeg? Sorry, daar kan ik echt niet bij.
Wat ik trouwens heel mooi vind is de nieuwe vlag van Rwanda, die in 2001/2002 in gebruik is genomen. Een groene strook onderaan (land), voor de rest helemaal blauw (lucht), met een felle gele zon. Een symbool van hoop!
Score: 4.5*
Violet-Oi!
Cool JJ:
Heel erg mooi verwoord, je neemt me de woorden uit m'n mond. Voor mij had het ook echt niet schokkender gehoeven. en als die stem op het radiostation in werkelijkheid ook zo eng was, brrr echt rillingen. Je weet gewoon dat het in werkelijkheid nog 1000 x zo erg was, al kun jeje het niet eens voorstellen, de echte angst zul je nooit begrijpen. Ook dat stukje van nick nolte over dat ze niet eens niggers zijn maar gewoon afrikanen, dat wanneer ze niks meer uit een land kunnen halen het maar gewoon aan hun lot over laten, erg mooi gedaan.
jolandajurgen
een film die je echt moet zien.heel erg indrukwekkend.ben er emotioneel van geworden wat ik niet vlug hebt.ben er over na gaan denken hoe het kan dat mensen zoveel haat in hun kunnen hebben dat ze andere als beesten afslachten.
Waku
Net als de film Warriors,Savior (enige verschil is dat deze over voormalig Yugoslavie gaan) een bikkelharde film.
Ondanks dat eerder genoemde produkties gruwelijker waren door keiharde scenes is Hotel Rwanda even realistisch en gruwelijk.
Hier zijn geen uitgebreide slachtpartijen voor nodig.
Er valt niets weg te wuiven door te zeggen:"Het is maar een film"
Het is 100%realiteit en dat maakt Hotel Rwanda nog aangrijpender.
Voor diegene die een film willen zien met inhoud is deze Hotel Rwanda een aanrader.
Cool JJ
Helemaal met je eens Waku!
gemaster
De hele geschiedenis in Rwanda is natuurlijk verschrikkelijk en ook zeer interessant om in een film te gebruiken. Helaas komt deze film niet verder dan de gebruikelijke cliché's en is het verhaal niet bijster interessant. Ik vind het ook een beetje misplaatst dat je op het einde een 'happy end' krijgt voorgeschoteld terwijl er 1 miljoen doden zijn gevallen. Paul gaat met zijn familie en 20 weesjes naar het vrije Tanzania, maar wordt er dan aan voorbij gegaan dat die kinderen allemaal hun ouders hebben verloren? Het wil er bij allemaal niet in
3 hele kleine sterretjes.
Haka
Heb de film gezien afgelopen weekend en hij heeft zeker indruk op me gemaakt. Ik kan me uit die tijd niet meer herrineren dan dat er "iets" speelde tussen de hutu's en de tutsi's. Dat het zoiets belichaamde daar was mij niet duidelijk.
Mijns inziens zeker een aanrader om te kijken. Al is het alleen maar om te zien hoe het gaat als je niet belangrijk bent voor de wereld.
MAC
Aangrijpende film. Een film die ik niet snel zal vergeten al is het alleen maar omdat die gebeurtenissen echt hebben plaatsgevonden.
Crazy~Dutchman
Ik moet het met Haka eens zijn. Destijds speelde " er wel wat " daarginds. Althans, zo voelde ik dat ook een aantal jaar geleden. Ben dankzij deze film weer iets wijzer geworden.
Crazy~Dutchman
Snap niet hoe je dit niet interessant kunt noemen, een stuk wereldgeschiedenis wat waar gebeurd is , en geen verzonnen verhaal. Dat het je smaak niet is kan ik begrijpen, maar wat voor films vind je dan wel interessant ?.
gemaster
Het achtergrondverhaal is reuze interessant, het is echter totaal niet goed uitgewerkt. Als film opzich stelt dit geen fluit voor.
Tanja83
Indrukwekkende film, zeker als je beseft wat er destijds daar gebeurd is. (Sommige dingen wist ik niet)
Cheadle speelt uitstekend, ondanks dat het personage zelf niet altijd even geloofwaardig overkomt.
Een film die iedereen moet zien.
**** sterren
Crazy~Dutchman
Hoe het je het dan uitgewerkt willen zien ?. Met spetterende actie scenes ?. Het verhaal is verfilmd zoals het waarschijnlijk ook heeft plaatsgevonden.
jacksparrow
Perfect verfilmd. Geeft de angst en de idiotie van de situatie goed weer zonder een bloederige horrofilm te worden.
gemaster
Ik had het graag een stukje minder cliché willen zien. Iedere keer loopt het net op het einde goed af voor de familie. Er wordt constant een kleine spanningsboog opgebouwd, maar die is na de 3e keer niet meer effectief. Ik leefde toen al lang niet meer mee met de hoofdrolspelers.
Goodfella_90
Geen leuke film, maar wel een goede. Ook iets wat je eigenlijk wel gezien moet hebben om te begrijpen wat daar allemaal gebeurd is.
Hansjuh
Mooie film, best schokkend en aangrijpend soms. Deze film krijgt van mij 4*
Alba
Heb die gehuurd in de videotheek en vanavond gezien.
Een prachtige film, met heel veel gevoel gemaakt.
Gelukkig geen film waar de gruwelscènes een hoofdzaak zijn, maar wel het realisme van de genocide die daar heeft plaats gehad, en waar de westerse wereld niet eens wou tussenkomen.
Zo zie je maar dat waar geen baat bij kan gevonden worden, niemand zich druk maakt over massamoorden.
Een aangrijpende film die niemand kan koud laten.
Voor mij verdient die film een fikse 4*
Disk
Arme Nick Nolte, door zijn voormalige drank problemen kan de man alleen een alcholist spelen.
De man is gewoon niet meer geschikt om te acteren.
Fat Bastard
Heb de film afgelopen week gezien, zeer indrukwekkend, en brengt toch wel het besef dat wij "Westerlingen" hier een lelijke flater hebben geslagen.
Schijnbaar zijn de diverse volkerenmoorden die in Afrika "schering en inslag" zijn, voor de rest van de wereld niet belangrijk. Valt zeker niks te halen in deze landen??
4 sterren.
Tanja83
4 sterren.
Je hebt toch voor een groot deel gelijk. Ook voor wat er nu in Congo gebeurt, is nauwelijks aandacht.
Capleton
ik denk dat het doel van de makers juist is dat je er over na gaat denken wat daar gebeurd is en niet wat voor goede of slechte film het is,zoals sommige hier zeggen

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002