• 9.377.104 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 17 maart 2005

Plot Hotel Rwanda

"When the world closed its eyes, he opened his arms."

In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

Paul Rusesabagina

George Rutaganda

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Fantastische film over een drama dat zijn weerga niet kent. Indertijd wel geweten over de moord op (onze) de Belgische para's. Maar over het lot van de burgers zelf werd niet gesproken. Deze film maakt wel heel veel duidelijk. Helaas dat dit in een 'beschaafde' wereld nog kan gebeuren. Deze film zou iedereen gezien moeten hebben.

Heb de film opnieuw bekeken, bijna 5 jaar na de eerste keer, en het blijft een indrukwekkende prent.

Ondertussen heb ik al meerdere filmen over dit onderw

erp gezien, en zelfs betere, maar toch blijft ook deze steeds nazinderen als je hem hebt gezien.

Don Cheadle speelt zijn rol voortreffelijk als de hotelmanager Paul Rusesabagina, de persoon die honderden Tutsi's van de dood redde. De echte Paul fungeerde als raadgever voor deze film, en ook hem heb ik ondertussen al aan het woord gehoord in documentaires over de genocide in Rwanda. De man leeft met zijn gezin tegenwoordig in België.

Zoals ik reeds zei in mijn bericht uit 2005, dit is een film die je gezien moet hebben en daar denk ik nog steeds zo over.

avatar van blok

blok

mcdaktari schreef:

(...)maar in zekere zin heeft hij wel gelijk. (...)en jij wilt beweren dat Markie1978 een beetje respect voor z'n medemens moet hebben ?? Dat is nou juist iets wat ze daar totaal niet kennen. Je moet eigenlijk zelf je eigen bericht eens nalezen nadat je een jaar ginds geweest zou zijn

Hij heeft wellicht niet volledig ongelijk wat Afrika betreft, maar verliest de Europese geschiedenis een beetje uit het oog….die Wereldoorlogen waren van Europese makelij, Hitler, Stalin, Joegoslavië. En in Irak en Afghanistan wekt het Westen ook niet echt de indruk om een Irakees of Afghaans leven meer of minder te geven. Nee, wij snappen wel hoe het moet. Cynisch ja.

Wat deze film betreft heb ik ook het idee dat het onderwerp te aangrijpend is om je niet te pakken, maar dat er ook veel meer in had gezeten. Onderwerp en Cheadle zijn top, uitwerking minder.

avatar van Goodwillhunting

Goodwillhunting

tis niet alleen afrika, heel de wereld is foked up, een mensenleven is pas iets waard als het geld op levert in deze wereld anders ben je maar een cijfertje in dit leven.

Hotel rwuanda is echt keihard maar uiteindelijk moet het volk van afrika zelf veranderen en al die lompe bijgeloven weggooien en het gebruiken van hersenen die je hebt gekregen , je kan bidden wat je wilt maar uiteindelijk zul je het zelf moeten doen.

avatar van b800

b800

Heb de film net gezien op tv, erg sterke film!

alleen wat minder, er zat geen 1 reclame tussen dus moest 2 uur zitten.

avatar van blablabla89

blablabla89

Aangrijpende film

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Indrukwekkend, omdat het allemaal echt heeft plaatsgevonden. De film zelf vond ik niet echt wat ik me er van had voorgesteld. Ik bedoel het leek allemaal zo alsof het me in partjes werd aangeboden of eerder door de strot gedouwd. Ook heel veel open deuren. Ik vond hem ook wat minder emotioneel overkomen als bijvoorbeeld blood diamond, terwijl heel veel mensen deze juist beter/mooier vinden juist omdat dit minder actie is.

Misschien is het gewoon zo dat je door alle ellende die je dag in dag uit ziet of hoort je ergens een beetje murw maken voor films met verschrikkelijke zaken uit het verleden. Ik had hem in 2004 moeten kijken en niet nu pas. Er werd overall goed geacteerd, behalve Nolte vond ik een doorn in het oog. Hij kwam gewoon absoluut niet over als VN-soldaat. Hij kan ook niet echt verdrietig/schuldig kijken. Dat hoofd heeft hij nou eenmaal niet meegekregen van zijn ouders.

Cheadle daarentegen was geweldig. Ik ken hem geloof ik alleen van Ocean's Eleven, maar verder nog niet veel films van hem bekeken. Dikke pluim. De rust en toch de kracht die hij uitstraalt.

Anyway ik heb met gemak de film uitgezeten en mij niet verveeld. Toch niet de topper waar ik op gehoopt had.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Heb de film al 3 keer gezien en hij blijft me aangrijpen. Geef hem 5 omdat ie zo emotioneel en aangrijpend is en omdat ik Cheadle gewoon erg sterk vond acteren.

Ook één van m'n favoriete films aller tijden.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Zeer aangrijpende film. Aan mij zijn de gruwelijkheden absoluut niet voorbij gegaan. We waren op de hoogte. Ik kon maar niet begrijpen waarom de wereld toekeek en niet ingreep. Er is natuurlijk niks te halen voor het altijd zo bemoeizuchtige westen wanneer hun eigen belang niet in het geding is.

Don Cheadle was geweldig.

avatar van Eduitveen

Eduitveen

Geweldig goede en realistische film. Geeft weer eens aan hoe wij in het westen geïsoleerd worden m.b.t. echte informatie. Ik kreeg bijna het gevoel van "ik heb het niet geweten"...

avatar van AGE-411

AGE-411

Toch nog even opnieuw bekijken.

Mooie film, maar toch geen topper.

Oordeel volgt later.

Probleem dat deze film heeft is dat het zich in afrika af speelt. Een neger die een andere neger dood schiet is minder aangrijpend dan een duitser die een jood dood schiet. Ze lijken ook allemaal op mekaar: die journalist in die film zei het al (they could be twins). Hutu's of Tutsi's

avatar van funkdoc

funkdoc

dat is wellicht de meest euro- en etnocentrische opmerking ooit.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Maar niet ver van de waarheid.

avatar van funkdoc

funkdoc

dat heb ik inderdaad niet gezegd. Het is gewoon jammer dat we er zo tegen aan kijken. Ikzelf ben meer geëmotioneerd door Hotel Rwanda dan bv Schindler's List (mss toch beetje zelfde concept). Anderzijds is het erg om toe te moeten geven dat je mensen inderdaad kan verstaan wanneer ze zeggen: "het zijn allemaal beesten". Als je vandaag ziet wat er in Noord-Kivu gebeurt: vrouwen die levend vaginaal worden opgesneden met een machette. Of in Darfur, waar vaders worden gedwongen hun gezin te verkrachten en dan af te knallen om zelf te overleven in de ogen van de Janjaweed? Mijn bescheiden conclusie is dan maar dat er andere waarden en normen heersen in dergelijke landen. Als mensen al honderden jaren leven van nomadisme in de woestijn, kan je moeilijk geavanceerde oorlogstechnieken verwachten. Gebrek aan modernisering versterkt alleen maar het barbarisme zeker?

P.S. Misschien raakt deze film mij ook meer wegens de rol van de Belgen in dit verhaal? Natuurlijk geraakten Hutu's en Tutsi's al slaags voordat België Rwanda als mandaatgebied kreeg, maar als je dan nog eens die raciale diversiteit gaat versterken door Hutu of Tutsi op een paspoort te plaatsen - een keuze van de Belgen, dank u - en dat nog durft te doen op basis van dubieuze argumenten (dikke neus, lange neus, enz.) dan heb je toch een groot aandeel in de genocide van 1994. Wat vooral erg is, is dat de gebieden die België ooit controleerde er het ergst aan toe zijn. Congo, Rwanda en ook Burundi staan wel héél laag op de HDI-index. Maar neen, vandaag de dag is Congo 50 jaar onafhankelijk, wordt er zelden gesproken over de rol van de Belgen in Rwanda of de toestand in Noord-Kivu én komen er zelfs boeken uit met de onwaarschijnlijke titel: "Congo, de beste tijd van mijn leven". O ja, ik ben toch fier op mijn land. Ik blijf het zeggen: slavernij en kolonialisme is vaak een reden voor elke afro-malaise. Of dat nu een jongere uit NY is uit het ghetto of een Tanzaniaanse boer. Fysiek, maar vooral mentaal schakelde kolonialisme en slavernij enkele cruciale knoppen uit bij de zwarte geesten.

avatar van Arnforpresident

Arnforpresident

Mogelijk een van de beste films die ik ooit gezien heb. Hij heeft mij alleszins zwaar geëmotioneerd. Ik ben zelden geschokt, beschaamd, gegrepen, geëmotioneerd, en ontroerd geweest door een en dezelfde film. Tot twee maal toe kreeg ik een krop in de keel.

Zeer goede acteerprestatie van Don Cheadle. Het verhaal is natuurlijk waargebeurd, en bij dit soort films vind ik dat echt een meerwaarde. Persoonlijk vind ik dit een schande in de geschiedenis van de VN.

Tenslotte heeft de film mij nooit verveeld, ik werd meegesleurd in het verhaal.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

AGE-411 schreef:

Typisch voor de meeste 'negers' of Aziaten lijken juist alle witjes erg op elkaar...

Verder natuurlijk een volkomen belachelijke veronderstelling.

avatar van Hannibal

Hannibal

Dat kunnen jij en ik belachelijk vinden, maar zo denkt men in het westen, waar wij ook toe behoren nou eenmaal over Afrika en zijn inwoners. De (zeer geringe) aandacht die het nieuws aan dit drama destijds in '94 schonk zegt genoeg. Wat zou er gebeurd zijn als dit in Frankrijk of Noorwegen had plaatsgevonden?

Het algemene beeld van domme, luie, negertjes in Afrika is er nog steeds. Dat Kuifje nu ineens wordt aangeklaagd omdat hij er ook zo over dacht vind ik hypocrisie van de bovenste plank. Zodra wij beschaafde westerlingen onze shit niet meer in Afrika dumpen, en serieus onze handen ineen slaan om Afrika eens echt te helpen, onze excuses aanbieden voor wat we daar aangericht hebben en eindelijk eens wat respect tonen, dan is onze held Kuifje aan de beurt...

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Vooral ook een veronderstelling van mensen die hun neus nooit buiten de veilige grenzen van Europa hebben gestoken of die nooit de moeite hebben genomen om eens echt te praten met bv een vluchteling.

avatar van Hannibal

Hannibal

Precies, en dat zijn er helaas heel erg veel.

avatar van Xen0n

Xen0n

Heel sterk geacteerd en goed overkomend verhaal. Het word erg realistisch neergezet, dat brengt die extra lading. Heel mooi.

avatar van renske

renske

Ik had hier veel meer van verwacht. Het acteren, de dialogen, de verhaallijn, het overtuigt me allemaal niet. Het is allemaal van een ultieme houterigheid. Tuurlijk het onderwerp is aangrijpend, met al die doden, en het kinderkoor doet me wat, maar dat is niet genoeg om de film te waarderen.

Wat ik het best gedaan vond, was hoe Pauls gevoel voor decorum min of meer leidt tot het behouden van het hotel en zijn gasten. Dat had wat mij betreft nog wel wat versterkt mogen worden in de verdere verhaallijn, of het nu realistisch is of niet.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Als je 'The Shawhank Redemption' slecht vindt dan moet je deze kijken

1000x beter dit.Veel beter drama.

avatar van flipflop

flipflop

Krappe 4*.

De film probeert voornamelijk met het leed indruk op te wekken, en dat lukt aardig. Hotel Rwanda heeft een aantal mooie maar ook heftige scenes. Verder stelt de film gelukkig ook geen teleur. Sterk acteerwerk, en goede muziek. Het verhaal kwam echter wat simpel en onuitgewerkt op me over. Bovendien vond ik dat de Hutu's wel erg als het 'kwaad' werden geschetst, terwijl de Tutsi's destijds ook heus geen lieverdjes waren. Het leek soms wel bijna Lord of the Rings met de Hutu's als Mordor

avatar van AC1

AC1

renske schreef:

Het viel me dan ook op dat de regie behoorlijk stumperig is.

renske schreef:

Tuurlijk het onderwerp is aangrijpend, met al die doden

Het is dan ook het dramatische en eenvoudig te begrijpen gegeven dat mensen aangrijpt, de film zelf is verre van speciaal. Hij kon door de eerste de beste TV-regisseur zijn gemaakt. Schindler's List haalt zijn meerwaarde uit het feit dat de film zo meesterlijk wordt verteld. Je hoeft zelfs het verhaal niet te volgen om onder de indruk te zijn.

avatar van dennis1979

dennis1979

AC1 schreef:

Het viel me dan ook op dat de regie behoorlijk stumperig is.

Ik kan me gedeeltelijk vinden in je opmerkingen maar je slaat, naar mijn bescheiden mening, ietwat door in je kritiek.

De manier waarop het verhaal in beeld wordt gebracht heeft invloed op de kwaliteit van de film, wat hierin belangrijk is, is om te begrijpen is wat de ware betekenis van kwaliteit is.

Hotel Rwanda wordt op een dusdanig indrukwekkende en bijna camcorderachtige (heel slecht Nederlands trouwens) manier gebracht dat je het gevoel krijgt dat je naar een documentaire kijkt, waardoor het kippenvel soms huizenhoog op de armen staat. Daarnaast zijn de acteerprestaties uitstekend! Nolte speelt aangrijpend, vooral de scène aan de bar met Cheadle is indrukwekkend maar, en ik heb het al eerder aangegeven, het is Joaquin Phoenix die met zijn piepkleine bijrol de meeste indruk maakt.

Dus jouw 1,5 is wat mij betreft wat te negatief, maar lage scores geven op goed gewaardeerde films is voor sommige mensen een manier om zich af te zetten

avatar van AC1

AC1

dennis1979 schreef:

Mijn score lijkt een beetje weinig naargelang de kritiek die ik heb geuit maar ik heb dan ook niet alles vernoemd. Ik was ook niet onder de indruk van de manier van acteren (niet dat het slecht is maar ik vind het ook niet buitengewoon) of van de toch wel oppervlakkige, brave voorstelling van de karakters. Je ziet alleen maar een hotelmanager de hele tijd inspanningen doen om zichzelf, zijn lieve familie en een hoop lieve, weerloze Tutsi's te beschermen tegen de eendimensionale Hutu's. Het is één van die films die een 'waargebeurde' geschiedenis vertelt in grote lijnen. Over het algemeen hou ik niet van films die waargebeurde verhalen vertellen en Hotel Rwanda vormt daar geen uitzondering op. Buiten het dramatische gegeven heeft de film mij niets extra gegeven. Ik zou er even veel aan hebben gehad als een vriend mij het verhaal van de film had verteld. Daarom een lage score.

Wat de algemene hoge waardering van de film betreft, ik kan alleen maar vermoeden dat het thema daar voor een groot deel verantwoordelijk voor is.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

indrukwekkende film. acteerwerk niet heel bijzonder maar zeker niet slecht!

3.5 ster

avatar van dennis1979

dennis1979

AC1 schreef:

Ik ben het zeker met je eens dat veel mensen hun score baseren op het thema, dat is menselijk, niet terecht, maar wel menselijk. Ik zelf waardeer deze film vanwege de sfeer en de manier van filmmaken, daar hebben wij een andere mening over, lang leven het forum.

avatar van ILDIB

ILDIB

Meest opvallende, hoeveel rommeliger oorlogen zijn dan dat we vaak denken. Helaas lieten de acteertalenten van teveel spelers te wensen over waardoor hij niet zo goed overkwam als had gekund. Als film was ie zelfs met momenten saai. Het gegeven is natuurlijk ingrijpend.

avatar van kuk

kuk

Hoewel ik met AC1 eens ben dat de personages en het acteerwerk van ondermaats niveau waren, ben ik toch geraakt door de film. Je moet toch wel een intens ziek egocentrisch ingestelde geest hebben om niet geraakt te worden als de cijfers op het einde over het beeldscherm rollen. Ook de scène waarin Paul nieuwe voorraden ging halen was indrukwekkend en dergelijke momenten hadden vaker gemogen. Was daardoor nog treffender geweest, hoewel dan het grote publiek het natuurlijk niet meer had geslikt.

Jammer blijft dat uiteindelijk dit gewoon een Hollywoodverhaal is, inclusief einde die wat dat betreft net zo misselijkmakend is als bende als Blood Diamond. Gelukkig is het hoofdpersonage iemand midden uit de strijd en wordt het confronterende af en toe niet geschuwd, waardoor het algemene plaatje een redelijke film met een indringende boodschap oplevert.

avatar van skipy05

skipy05

Niet slechte film. Maar totaal geen film voor mij. Ik ad hem wel al eens gezien. Niet zo een speciale film.