• 9.377.215 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Nick Nolte en Sophie Okonedo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 17 maart 2005

Plot Hotel Rwanda

"When the world closed its eyes, he opened his arms."

In 1994 vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

Paul Rusesabagina

Roger Rusesabagina

Diane Rusesabagina

George Rutaganda

• 1978 stemmen

De vergelijking met Schindler's List is al vaker gemaakt, maar het knappe aan Hotel Rwanda is dat de kijker zich inderdaad gaat schamen. Iedereen is verantwoordelijk voor wat daar is gebeurd. Duidelijk wordt dat die verantwoordelijkheid ook geldt voor toekomstige conflicten.
Dit gebeurt in onze wereld.

De scene waarin de vrachtwagens wegrijden en de kinderen in de regen achterblijven, met daarbij dat zingen. Dat is indrukwekkender dan een slachtpartij.

avatar van Drezic

Drezic

Prachtige film, enorm confronterend, ontroerend en beschamend; voeg hierbij het feit dat het op waarheid gebaseerd is en je hebt kippenvel van hier tot Tokyo. Een klassieker!

Nog even aan toegevoegd: het feit dat je geen geweld ziet in de film maar juist de gevolgen en dat op zo'n confronterende manier onderscheid deze film van anderen in het genre. Als er slachting in beeld was gebracht dan was de film veel minder origineel geweest.

Het irriteerd me dat er mensen zijn die om meer geweld vragen. Dat is wel heel heeeeeeeeeeeel erg platvloers. Het is schrijnend om te lezen hoe erg mensen zijn gewend aan direct geweld en er over heen stappen en erger nog: het missen als het er niet is. De gevolgen alleen zijn niet genoeg? Walgelijk.

mijn rating:

avatar van braambes

braambes

Er is hier niemand die om geweld vraagt omdat ze wat bloed willen zien (want dan kijken ze wel een horrorfilmpje), sommigen vragen zich gewoon af of een venijnige portie machete-doden de film niet veel confronterender had gemaakt. Dat is volgens mij niet zo, maar het is helemaal niet platvloers.

avatar van demelza84

demelza84

ik heb vreselijk zitten janken bij deze film.. Erg sterk geacteerd door Don Cheadle... In 1 woord PRACHTIG

Ik schaam me ervoor dat er mensen zijn die zulke barbaarse dingen doen.. Bah

avatar van Tarkus

Tarkus

Fantastische film over een drama dat zijn weerga niet kent. Indertijd wel geweten over de moord op (onze) de Belgische para's. Maar over het lot van de burgers zelf werd niet gesproken. Deze film maakt wel heel veel duidelijk. Helaas dat dit in een 'beschaafde' wereld nog kan gebeuren. Deze film zou iedereen gezien moeten hebben.

avatar van Beeckman

Beeckman

De vergelijking met Schindler's List had ik ook gemaakt. Na de film zet het je wel even aan het denken. Echt een prachtige film, had ik er totaal niet van verwacht.

avatar van Mischa

Mischa

Werkelijk diep van deze film onder de indruk. Heel confronterend en pijnlijk, andere woorden heb ik hier niet voor. En als je dan bedenkt dat er in deze regio van Afrika tot op de dag van vandaag dit soort slachtingen plaatsvinden...

*****

avatar van Jus-T

Jus-T

IJZERsterk. Scene's die men voor mij niet meer zo snel zal overtreffen, zo mooi neergezet.

Confronterend, schokkend, beschamend, ontroerend, diep.

Wat wil je nog meer?

Tarkus schreef:

Was dat niet in Somalië?

avatar van sarin

sarin

jammer, de laatste 10-15 minuten verpestten het voor mij. werd ineens nog wel een heel happy draai aan gegeven, 2 kindjes die ineens nog leefden, hulpverleenster wier auto op de kop lag onderweg duikt weer op, enz..
Daarom geen 3,5* maar slechts 2* voor mij.

avatar van Guyke

Guyke

Hotel Rwanda heeft mij helemaal overdonderd. Geen tijd om te letten op de acteerprestaties, de cinematografie, de muziek… het drama dat wordt verteld is zo aangrijpend dat alles daarvoor moet wijken. Het verhaal van een holecaust in Africa, door iedereen in het Westen ontkend (misschien omdat Rwanda geen aardolie heeft), maar met bijna een miljoen doden. Gezien vanuit het oogpunt van de mensen ter plaatse, zonder goedkoop geweld, zonder veel onnodig bloed maar met des te meer menselijk drama. Gewoon een film die je moet gezien hebben. Een film die je bovendien tot nadenken stemt.

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

Ik heb de film vandaag gezien als schoolproject. Fantastisch geachteerd. Verschrikkelijke feiten. Een welverdiende 4

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Hotel Rwanda niet zo goed als Shindler's List ?

avatar van s1moon

s1moon

wow! zó indrukwekkend

ik had soms gewoon tranen in mijn ogen.

4!

avatar van otherfool

otherfool

De waanzin in beeld gebracht, maar echt raken (in de zin van tranen in m'n ogen) wilde het maar niet, heel raar. Je kijkt ernaar en kunt het bijna niet geloven. Verder speelt Nolte heel erg slecht, dus ik houd het bij 3*.

avatar van DH*jessy

DH*jessy

Ik vind het een erg mooie film.
Heel erg wat er gebeurd is.
Vooral dit volgende stuk vond ik erg aangrijpend:
Het is donker en Paul rijdt is zijn auto over een weg bij de rivier. Er zitten allemaal hobbels in de weg, athans dat denkt hij. Hij stopt om te kijken, het blijken allemaal lijken te zijn. Overal lagen ze, maar het was niet echt duidelijk te zien in de film.
Het verschil tussen de hutsi's en de tutsi's is helemaal niet te zien. Hoe kunnen mensen dan een oorlog daarover beginnen.
Het is ook mooi hoe paul alles opoffert om zijn vrouw, vrienden en familie te redden.

Een dramatische film met mooie afloop.

Halcyon

Bij het zien van deze film was ik echt sprakeloos en ben ook meerdere malen in tranen uitgebarst.
Als Belg zijnde, die de actualiteit en politiek toch redelijk volgt, heb ik nooit geweten hoe het daar precies aan toe is gegaan. Dat zegt al genoeg over de "censuur" of weerhoudendheid van de media (onder invloed van de politiek welteverstaan) om over zo'n gebeurtenis verslag uit te brengen. Bijna elke week zie je een documentaire over Nazi-Duitsland, maar nooit wordt ook maar met enig woord gerept over dit conflict. En dit ondanks onze betrokkenheid bij dit conflict, of moet ik zeggen "omwille van" onze betrokkenheid.
Heb ook meerdere malen kippenvel gekregen van perfect overgebrachte emoties als wanhoop, moed, schaamte, haat en absolute horror. Dit is echt een film die je bij de keel grijpt vanaf het begin en je niet meer loslaat tot...Ik heb er zelfs over gedroomd vannacht!!
Enkele memorabele scènes als Phoenix die afdruipt uit schaamte en de conversatie tussen Nolte en Cheadle over het terugtrekken van de VN werkten echt in op m'n gemoed en zullen eeuwig op m'n netvlies gebrand blijven. Ik ben er nog steeds niet goed van.

DH*jessy schreef:

Het is inderdaad absurd. Op de Rwandezen hun paspoort staat met een stempel gedrukt of ze Hutu of Tutsi zijn, doet me een beetje denken aan de davidsster ten tijde van het Nazi-regime.

Porto

Ik heb gisteren Hotel Rwanda gezien in het bij zijn van twee Afrikanen die zelf ongeveer heltzelfde hebben meegemaakt in de burgeroorlog in Sierra Leone (West Afrika).

De jongen vertelde dat hij de film wel tien keer heeft gekeken, hoe erg het ook is, omdat het verdriet eruit moet, en er daarna over te praten.

Het meisje vertelde dat zij erbij was toen militairen van het rebellenleger in het huis van haar vader kwamen, ze wilden weten waar zijn vriend, de voormalige machthebber in het land, was, die wilden ze vermoorden. Haar vader wist niet waar die was, toen hielden ze een pistool tegen zijn hoofd en wilden al zijn geld en zijn auto. Daarna gingen ze weg, maar na twintig minuten kwamen ze terug. Haar vader zei tegen haar (ze was toen 15): verstop je onder de bank.

De rebellen schoten hem toen alsnog neer, omdat hij zou hebben gelogen. Hij leefde nog even en heeft nog dingen tegen haar kunnen zeggen voordat ze naar buiten vluchtte.

Daar gebeurden ook verschrikkelijke dingen: kindsoldaten dwongen mensen te kiezen of ze 'lange of korte mouwen' wilden. Bij lange mouwen werden hun handen afgehakt, bij korte de hele armen. Ook werden de buiken van zwangere vrouwen opengereten en de babys in de lucht gegooid. En - dit vertelde ze niet maar dat weet ik uit haar IND vluchtverhaal - ze is zelf ook verkracht.

En nu komt de grap: dit meisje is asielzoekster in Nederland en de IND van minister Verdonk wil haar het land uitzetten. Waarom? Ze heeft geen paspoort om te bewijzen dat ze uit Sierra Leone is gekomen, en dat is het enige dat telt voor Verdonk. En zo zijn er nog duizenden in Nederland uit allerlei oorlogsgebieden die het zelfde lot wacht.

Denk nu eens aan deze film, denk je dat dat de slacht-offers die het geluk hadden om te ontkomen rustig hun paspoort konden pakken en meenemen, als ze dat al hadden?

Het Westen heeft Afrika tijdens de genocide(s) van de laatste jaren al zo vaak in de steek gelaten, zoals we in Hotel Rwanda konden zien, maar ook in Liberia, Sierra Lone, Sudan, Angola en tal van andere landen waar de burgers massaal het slachtoffer zijn geworden. En deze oorlogen zijn geen interne gelegenheden van Afrikanen onderling, ze zijn juist ontstaan als gevolg van vuile spelletjes van wapenhandelaren, diamanthandel, olie-industrie en natuurlijk de enorme armoede in het algemeen.

Wat dat betreft heeft het Westen vuile handen (denk ook eens aan ons eigen Shell in Nigeria) en het uitzettings-beleid van de slachtoffers is al net zo smerig.

Hopelijk dat deze prachtige film in ieder geval iets aan het bewustzijn en geweten van sommige Nederlanders en anderen verandert, en misschien toch een steentje bijdraagt aan rechtvaardigheid.

Halcyon

@ Porto: Erg boeiend om lezen. Ik ga straks naar de bib om me te verdiepen in Afrikaanse burgeroorlogen. Ben echt geboeid geraakt in dit onderwerp.

Porto

Ik kan je de boeken van Els de Temmerman aanraden, een Belgische journaliste die er bij was in Ruanda, maar die ook over andere oorlogen in Afrika heeft geschreven.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Indrukwekkend,aangrijpend en erg boeiend! Maar ook inderdaad, wat ik in een van de reacties hierboven las, beschamend,want wat hebben de westerse landen het hier af laten weten zeg,gatverdamme! Wel alle blanken westerlingen uit het land evacueren,maar geen hulp bieden aan de bewoners van Rwanda die het nog harder nodig hebben.

De film is er een waar je de gehele film met een brok in je keel zit te kijken. Als je het hier af en toe niet een beetje moeilijk krijgt qua emoties,vraag ik me af of je wel enig gevoel hebt. Athans zo beleef ik dat dan hè!

Don Cheadle zet een fantastische acteerprestatie neer waar je U tegen zegt. Dat accent ook... schitterend!

Sommige beelden zijn echt afschuwelijk om te zien,gelukkig niet al te lang in beeld voor de mensen met een zwakke maag. Maar wel 'goed' dat ze ze laten zien,al was het alleen maar om de westerlingen te laten zien wat ze hadden kunnen voorkomen.

Ook de korte dialoog van de mevrouw van het Rode Kruis (ben even haar naam kwijt) over de Hutu's die zelfs de kinder Tutsi's afslachten om het gehele voortbestaan van het ras stop te zetten is echt schokkend om te horen.

Als ik dan ook het verhaal van Porto hierboven nog lees,ja dan is het eigenlijk niet bevatten wat er in Rwanda allemaal heeft afgespeeld. Afschuwelijk!

Des te meer respect krijg je dan voor mensen als Paul Rusesabagina die hun leven wagen om maar liefst 1268 mensen te redden van een haast wel zekere dood...

Zulke films zouden eigenlijk niet gemaakt hoeven worden,maar helaas door nalatendheid is het maar goed dat deze film wél gemaakt is...

Deze film laat echt een diepe indruk bij mij achter.

Porto schreef:

Ik zal er naar uitkijken als ik nog eens naar de bib ga.

Heb momenteel een boek van Dirk Draulans in m'n bezit. Over burgeroorlogen in verschillende Afrikaanse landen en voormalige Belgische kolonies. Maar nu ben ik een boek aan het lezen van Filip Reyntjens (Danse Macabre) over de etnische en politieke geschiedenis van Rwanda en Burundi.

Porto

Ik heb de film afgelopen vrijdag gezien, maar sindsdien ben ik nog steeds zwaar onder de indruk.

Niet echt prettig, maar ik moet er steeds aan denken.

Als ik naar de twee grote grasvelden tegenover mijn huis kijk zie ik ze soms in gedachten bezaaid liggen met lijken, of mensen die bezig zijn anderen aan stukken te hakken.

Brrr... teveel fantasie. Ik wilde die film daarom eigenlijk ook helemaal niet zien, maar toen ik bij die mensen was die hem op DVD hadden, en wilden laten zien wat zij ook ongeveer hadden meegemaakt moest ik wel... Nu ben ik toch blij hem gezien te hebben, maar vrolijker word je er niet van. Nou ja, het zal wel slijten, in Rwanda zelf gaat het op dit moment schijnbaar wel aardig, en hebben de Tutsi's en Hutu's zich enigszins verzoend met elkaar, noodgedwongen, en in Burundi, waar ook 300.000 mensen zijn gedood in de strijd tussen de Hutu's en Tutsi's, gaat het naar verluid ook beter.

avatar van Leno

Leno

Aangrijpende maar wat trage film. Don Cheadle draagt de film die gelukkig nergens echt sentimenteel wordt, al is het einde wel wat overdreven. Nolte heeft een aardige bijrol. Verder komt de boodschap goed over.

avatar van twanos

twanos

De scene waarin de VN en de westerlingen zich terugtrekken uit het hotel en Rwanda vond ik erg heftig. Ik kan me geen scene in geen enkele film herinneren die ik zo intens vond als deze.

avatar van Ghola

Ghola

Jordy schreef:

Echt zo'n film waarbij je geneigd bent met hoge beoordelingen te gaan strooien omdat "het allemaal zo erg is". Maar als film vind ik het eigenlijk niet zo gek veel voorstellen. Erg aardige (voor mij: verrassende) rol van Cheadle, maar er zitten allemaal nét iets te veel makkelijke film-trucjes in die mij af en toe wat tegenstonden. Krappe 3.

Hoewel ik niet twijfel aan de goede intenties van de makers, sluit ik me hier helemaal bij aan. Krap 3*, inderdaad.

Jordy schreef:

Dit gevaar is zeker aanwezig. Maar 'gevoel' is bij een beoordeling voor veel mensen erg belangrijk. En ik vond deze film, inderdaad door de thematiek, nogal verpletterend. Dan ga ik niet meer zoeken naar allerlei filmtechnische argumenten om een lagere score te geven.

avatar van Ghola

Ghola

eRCee schreef:

...ik vond deze film, inderdaad door de thematiek, nogal verpletterend. Dan ga ik niet meer zoeken naar allerlei filmtechnische argumenten om een lagere score te geven.

Als de film een verpletterende indruk op je maakt, dan moet je daar natuurlijk ook niet naar gaan zoeken, nee. Maar voor mij had de film maar weinig impact, en dan kan ik die filmtechnische argumenten natuurlijk best aanvoeren.

Toe maar dan.