menu

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

Alternatieve titel: Harry Potter en de Orde van de Feniks

mijn stem
3,50 (3761)
3761 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Avontuur / Fantasy
138 minuten

geregisseerd door David Yates
met Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Harry wordt dit jaar opgehaald bij de Duffelingen door een groep tovenaars van de Orde van de Feniks, opgericht door Perkamentus, welke proberen Voldemorts plannen te dwarsbomen. In het hoofdkwartier van de Orde blijkt al snel dat bijna niemand gelooft dat Voldemort is teruggekeerd. Harry heeft tegenwoordig vreemde dromen over Voldemort, die misschien wel eens echt zouden kunnen zijn... Uiteindelijk gaat Harry naar Zweinstein. Ook is er dit keer weer een nieuwe lerares Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Maar deze is vreselijk en leert de leerlingen helemaal niks. Hierdoor gaan Harry en zijn vrienden een geheim genootschap oprichten: de Strijders van Perkamentus. Dit genootschap van leerlingen leert van Harry hoe ze zich moeten verdedigen. Aan het einde van het jaar krijgt Harry een droom over zijn peetvader, Sirius Zwarts, die wordt gemarteld door Voldemort.

zoeken in:
avatar van Vinokourov
3,0
Mwaah... Dit is het niet helemaal. Bij HP 1 en 2 was alles nieuw, 3 en 4 waren best oke, maar dit deel is tot nu toe het matigste en bij tijd en wijle heel plichtmatig. Op een gegeven moment geloofde ik het wel. Toch knap hoe HP, Emma Watson en die andere gast zich hier doorheen weten te worstelen met nog drie films te gaan. Het is toch een heel omvangrijk project uiteindelijk.

4,0
ik vond het einde wel spannend maar de rest

avatar van Knisper
3,0
Eigenlijk vond ik dit het eerste uur de beste van de Harry Potter-films tot nu toe. Het lekkere duistere sfeertje zit er al vanaf het begin in en het interessante verhaal wordt al vanaf het begin opgebouwd, in plaats van dat er onnodige zijlijntjes inzitten. Dat zorgt ervoor dat de sterke punten goed naar voren komen.

Helaas verliest het plot de focus in het tweede deel, waar het gegeven eigenlijk vooral uitmondt in flauwigheden en wordt het eigenlijk nooit spannend, ondanks dat de basis daar best voor was. Jammer, want ik wacht nog steeds op het eerste echt goede deel uit de reeks. Visueel is het wel in orde, maar geef ik nog steeds de voorkeur aan de aanpak van Cuaron. Opnieuw drie sterren dus.

avatar van Albus Dumbledore
3,5
"Vijfde Potter Realistischer, Volwassener en Minder Magie"

De tovenaars achter de magische Harry Potter reeks kozen deze keer voor een totaal andere benadering voor de avonturen van de tovenaarsleerling, gespeeld door de (toenmalig) achttienjarige Daniel Radcliffe. Deze keer minder tijd voor vrolijke goocheltrucjes, maar meer tijd voor de serieuze zaken in de tovenaarswereld. Zo is Potters aardsvijand, Heer Voldemort, teruggekeerd en hij en zijn volgelingen zorgen voor een duisterdere tovenaarswereld, waarin de niet-magische bevolking, algemeen bekend als Muggles, steeds meer vermengd word met de verborgen toverwereld. Let hierbij niet alleen op de grote dingen (zoals dat Harry en de Order of the Phoenix op bezems door de Dreuzelwerled vliegen en Harry's neef die word aangevallen door een Dementor), maar ook op de subtielere dingen; keuzes in het camerawerk en de montage: de Muggles die tv-kijken, terwijl hun huis langzaam wegschuift, een vuilniswagen die langzaam wegrijd als Harry en co. landen met hun bezemstelen, de Dementor die bijna word aangereden door een vrachtwagen, de kinderen die sneeuwballen gooien voor het hoofdkwartier van de Order of the Phoenix. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Nieuwkomer David Yates lijkt te kiezen voor een serieuzere en volwassenere aanpak, waarmee hij griezelig dicht bij de sfeer van het boek komt. Vaak, tijdens het kijken van de film, had ik bij bepaalde scènes hetzelfde gevoel als ik had met die stukken in het boek. Erg knap.

De schrijver van de film weet het boek prima in een korte en krachtige versie te proppen, zonder dat het echt heel erg gehaast aanvoelde. Natuurlijk gaan we in een rap tempo door bepaalde dingen heen, maar dat neem ik schrijver Goldenberg niet kwalijk. Het is tenslotte het dikste boek uit de serie en misschien zelfs wel het moeilijkst te verfilmen boek. Nee, Yates en Goldenberg weten de kern van het boek goed vast te grijpen en ze laten hem niet meer los gedurende de hele film. Langzaam word er opgebouwd naar het mysterieuze object dat Voldemort wil verkrijgen en de vragen over de vreemde connectie die Harry met Voldemort heeft stapelen zich op. Ondertussen wordt Harry gekweld door het Ministry of Magic dat samenspant met de tovenaarskrant, de Daily Prophet, gezien zij maar niet willen inzien dat Voldemort echt is teruggekeerd om de macht in de tovenaarswereld in handen te krijgen. Zeer menselijke dingen spelen hierin een rol, zoals angst voor de waarheid, omgezet in woede door Minister Cornelius Fudge. Hij wil Dumbledore eens goed onder de duim drukken door Dolores Umbridge aan te stellen als nieuwe lerares op de school.

Dit levert erg vermakelijke dingen op, waar Yates leuke dingen mee heeft gedaan. Actrice Imelda Staunton zit heerlijk in haar rol als de gemene Umbridge. Leuk om te zien hoe Harry en zijn vrienden in opstand komen, terwijl in de geheime lessen die Harry aan zijn klasgenoten geeft, hij en de knappe meid Cho Chang langzaam naar elkaar toegroeien... totdat... jawel, Potter gaat zoenen in de vijfde film. Erg mooi en emotievol verfilmd en een erg grappige scène die volgt ("How was it?" "Wet." "Are you such a bad kisser?"). En zo maakt Potter vijf een erg goede film. Grappige scènes, emoties en vooral duister, zeer duister. Terwijl Harry en zijn vrienden zich langzaam klaarmaken voor de strijd, groeit het verlangen naar het antwoord op de vraag naar hoe het nu precies zit tussen de connectie tussen Harry en Voldemort. Snape geeft Potter onconfortabele lessen, maar wil slechts weinig uitleg verschaffen, net zoals Dumbledore, die Harry dit jaar lijkt te negeren. Hierbij valt me ook op dat Daniel Radcliffe heel erg goed deze nieuwe, gekwelde Harry Potter weet neer te zetten en dat bevalt mij. Zeker Radcliffe's beste prestatie tot nu toe. Dankzij een goede regie van Yates?

Die regie bevalt mij in ieder geval wel. Het camerawerk is erg goed, met aardig wat handheld voor een Potter, iedereen van de cast zet een ijzersterke prestatie neer. Zelfs de jonge acteurs weten er wat van te bakken deze keer. De soundtrack is misschien niet de beste, maar weergeeft toch de sfeer van de film prima en levert een paar mooie thema's op. Aan de visuele effecten valt ook niets op te merken. Ongelooflijke dingen worden op het scherm getoverd. Zeker in de uiteindelijke strijd in het Ministry of Magic, waarin "Potter finally kicks some ass". De dreigende ondertoon van heel de film komt eindelijk tot uiting in een paar 'coole' tovenaarsduels, met als klap op de vuurpijl een groots gevecht tussen Dumbledore en de Dark Lord himself. Geweldig vermaak. En dan vergeet ik nog bijna de prachtige acteerprestatie van Helena Bonham Carter als de gestoorde Bellatrix Lestrange te vernoemen. En dan neemt Voldemort eindelijk bezit van Harry, erg mooie scène met leuke flashbacks die verwijzen naar de vorige films. En ook Fudge ziet de waarheid onder ogen.

Maar dan komt het. De enige scène die het verpest voor de rest van de film. Heel de film vroegen we ons af wat Voldemort nu wilde, waarom hij dat wilde, wat dat precies inhield en hoe het nu zit met die connectie tussen Voldemort en Harry. Dit word allemaal niet beantwoord. Het enige dat nog word gezegd over deze mysterieuze profetie is dat Harry uiteindelijk Voldemort moet vermoorden, maar dat had ik ook wel zonder die vervloekte blauwe bol kunnen raden. Terwijl ik mij toch kan herinneren dat hier in het boek heel veel aandacht aan werd besteed en dat alle bovenstaande vragen werden beantwoord. In de film werden de vragen gesteld, maar een antwoord ontbrak. Daarmee ontbrak ook het antwoord op waarom Voldemort die profetie nu per se wilde, waardoor er ook geen antwoord is op de vraag waarom in godsnaam heel dat spectaculaire gevecht zich heeft plaatsgevonden! Ze hadden niet letterlijk het hele hoofdstuk van het boek over moeten typen in het script, ze hadden slechts een korte samenvatting hoeven te geven, slechts de antwoorden op die vragen. Als dat gedaan was, dan was dit naar mijn mening een van de beste Potterfilms geweest. Maar nu dat niet is, is dat een hele teleurstelling. Wat een misser, de film bouwde op naar dat hele gebeuren, maar dat is gewoon totaal niet uitgelegd.

Nieuwkomer David Yates levert een sterke Potterfilm af met een ijzersterke cast en hij en schrijver Goldenberg weten de kern van het boek goed vast te grijpen. Zeer volwassen en duistere Potter, maar het gehele niveau van de film word naar beneden gehaald door het ontbreken van een fatsoenlijke uitleg over de profetie. Toch nog een behoorlijk cijfer voor de vijfde in de reeks.

4,0 sterren.

Mijn zoveelste recensie over deze film. Maar ik kan door blijven lullen over Potter hahaha. Maar dit was ook omdat mijn mening toch wel was veranderd in positieve zin over deze film. Ik vind hem toch wel wat beter dan deel 6. I love the darkness in the Potters.

serpico schreef:
(quote)
Minder bedoel je?

Ik vergiste me, ik dacht dat deze discussie bij deel 6 stond. Deze was inderdaad aardig duister, maar de spanning was ook niet bepaald te snijden. Meer doden en bloed en gruwel had de film geen kwaad gedaan.


Bijna alles van deel 6 is gebaseerd op Voldemort en z'n verleden. Je kan natuurlijk niet iemand verslaan ( wat in het 7e deel gaat gebeuren, hoop ik ), als je niet weet hoe hij was en hoe hij " in elkaar zit "

Ik zou persoonlijk niet kunnen zeggen hoe hij in elkaar zit, omdat hij alleen maar de Heer van de Duister is, en z'n stok met 2 vingers vasthoud EN dat hij ook nog alleen "AVADA KADAVRA" schreeuwt en vervolgens iemand neerhaalt met groene stroom uit z'n toverstok.

Ik zou dan totaal NIET kunnen zeggen hoe hij IS en WAS .
Dat wordt dus allemaal in deel 6 uitgelegd, als je op z'n MINST nog een beetje goed keek.

En kom op man, deel 6 NIET DUISTER?
Ik vond deel 6 het duisterste uit de reeks tot nu toe.

avatar van Larsdijkstra
4,0
Alleen al 2 punten erbij voor helena bonham carter enevanna lynch echt geweldig hoe deze twee spelen! verder vond ik het wel een goede film al vind ik het zesde deel wel beter dan deze

4,0
Vanavond op sbs6 om 20:30 kan je deze film zien

Veel plezier

avatar van aspro
5,0
Sirr schreef:
Vanavond op sbs6 om 20:30 kan je deze film zien

Veel plezier


ook op een dvd. kun je hem helemaal uitkijken zonder afgeleid te worden door ellendige reklame

avatar van planet_of_death
3,0
Daar zijn ze op SBS heel goed in. Beeldvullende reclames tijdens de film. Vreselijk.

Sowieso, vanavond kijk ik CSI LV en Bones...Beter dan SBS6 kijken, teveel reclames/herhalingen etc. Het is te erg om SBS6 te kijken. Voor de film eindelijk voorbij is, zit de rest van Nederland al te slapen.

De film thought blijft geweldig:)

avatar van jumpstylemovie
3,5
planet_of_death schreef:
Daar zijn ze op SBS heel goed in. Beeldvullende reclames tijdens de film. Vreselijk.


In een epic gevecht met Voldemort komt Gerard Joling nog even gezellig langslopen

avatar van pim-klaver
vreselijke zender sbs
zo vraag je om downloads

avatar van ole1paella
0,5
manman wat een waardeoze film! Is er nu niets anders gebeurd dan det er een irritant vrouwtje 'de kindertjes' eens ging opvoeden en wat kinderachtige regels invoerde? Dat lijkt wel mathilda, hebben ze haar toch even mooi weggepest. Dit hele verhaal alleen om ons te overtuigen dat voldemort weer bezig is?

En die gevechten tussen perkamentus en voldemort had ik al een keer eerder gezien bij dragonball Z dacht ik. die sloegen nergens op.
De hele aflevering hadden ze mogen schrappen wat mij betreft, slechte film.
0,5 punt voor die reuze trol van hagrid

avatar van chevy93
4,0
Voor mij is die Harry Potter-reeks wel klaar. De nieuwsgierigheid is er vanaf, het wordt eentonig en bovenal langdradig.

Ik heb überhaupt weinig met het fantasy-genre. Op een paar uitzonderingen na, de eerste delen van Harry Potter waren zo'n uitzondering. Elke nieuwe Harry wordt bijna plichtmatig kijken. Jammerlijk eigenlijk, beetje hetzelfde als met Saw.

Die reclames van SBS6 zijn dan ook niet echt lustopwekkend.
Verder dan een 2,0* kom ik niet.

avatar van planet_of_death
3,0
jumpstylemovie schreef:
(quote)


In een epic gevecht met Voldemort komt Gerard Joling nog even gezellig langslopen


Of de makkers van die vreselijke Uri.

avatar van Al DeNiro
Dit vind ik de beste Harry Potter (samen met Half Blood Prince).

Veel serieuzer en grimmiger dan de voorgaande vier en eindelijk eens goede actie.

The Order vs handlangers van Voldermort

&

Perkamentus vs Voldermort.

Rabbitto
@ Al DeNiro. Ik het met je eens. Ik vind deel 5 verreweg het beste alleen al omdat ik de soundtrack heerlijk vind.
Ook deel 6 vind ik erg vermakelijk alleen is TE veranderd met het boek aangezien ik die laatst weer gelezen had ivm november 2010 om alles weer te verversen.

Deel 3 en 4 vond ik zelf ook geweldig maar 5 springt er toch met gemak bovenuit

Verder kijk ik nooit meer naar dat walgelijke commerciele sbs6 met der hart van nederland en 200 reclames.
Heb de film in blu ray parallel aan sbs6 gekeken

13woutie13
Laten we hopen dat deel 7 en 8 totaal verschillende wegen inslaan dan deel 5 en 6. Wat willen ze allemaal met een geromantiseerde versie van Harry Potter bereiken?

Ik mis het prachtige laatste emotionele stuk waarin Harry alles kapotmaakt wat er is te vinden in de kamer van Perkamentus. De woede van Harry aan het begin van het verhaal, wat ze hier laten zien is beroerd geacteerd, en ik neem hem nauwelijks sirieus. Hij is boos op Ron, maar binnen enkele minuten zijn ze alweer maatjes .
Ook nog eens een slechte soundtrack erbij,
en zo kom ik op de conclusie dat deze film overgewaardeerd is.

2.3* (2.5)

avatar van Parisa
5,0
De tot nu toe meest perfect gemaakte boekverfilming uit de HPserie. Dit boek had voor mij ook de beste sfeer en die is goed uit de verf gekomen. o.a. uiteraard door Carter als Bellatrix, Luna, de dood van Sirius, het vormen van Dumbledore's Army, de thestral enz. enz. 5*

avatar van ILDIB
3,0
De zoveelste potter film waarvan ik denk, waarom de ophef? De boeken zullen prachtig zijn, maar in de film is het standaard 2,5 uur niks, behalve wat fantasieachtige taferelen. Er gebeurt amper iets, tis alleen maar aankleding.

En ik ben aan het bedenken wie het irritantere personage is, Harry of Frodo. Wat een zeikmajoren.

avatar van Jesse93
chevy93 schreef:
Voor mij is die Harry Potter-reeks wel klaar. De nieuwsgierigheid is er vanaf, het wordt eentonig en bovenal langdradig.


Ik denk dat het ook vooral de leeftijd is. Toen ik jonger was (bij de 1e Harry Potter) was ik er veel meer in geïnteresseerd dan nu.

13woutie13
Jesse93 schreef:
(quote)


Ik denk dat het ook vooral de leeftijd is. Toen ik jonger was (bij de 1e Harry Potter) was ik er veel meer in geïnteresseerd dan nu.


Nee hoor, ze moesten gewoon de eerste 4 films aanhouden, en er geen Romantische komedie van maken.
Ik kan blijven genieten van de eerste 4 delen, hoe oud ik wordt.

avatar van Mochizuki Rokuro
1,5
Het gaat al mis bij een uitermate zwak en onsamenhangend begin, dat er ook niet heel erg overuigend uitziet. En het komt niet meer zo goed met deze Potter-film.

Ik ken de boeken niet, maar met die eerste vier delen kon ik redelijk uit de voeten. Dit lijkt me nog slechts voer voor fans. Flauwelkulnamen (de poes Knikkebeen als dieptepunt), intriges en eindeloos gewauwel staan in de weg van een consistent en vooral glad verlopend verhaal. Eindeloos opgehouden door bijfiguren die allemaal even langskomen als het gekerm van Emma Thompson en alle andere meesters en juffen.

De film is op zijn best met confrontaties van Radcliffe met Rickman onder andere, zoals ongevere halverwege een mooie scène zit. Maar de tormentatie van Potter wordt teveel in de weg gezeten door een tweederangs TV-regisseur die wat plichtsgetrouw een ongetwijfeld onderhoudend boek probeert in beeld te brengen, in paats van een film te maken.

2,5
Die kids zijn zo vervelend af en toe. Bijna elke emotionele of beladen uitspraak wordt vergezeld door een geforceerd opgezette intense blik. Vooral Emma Watson heeft er een handje vol van. Leuke heks wel verder.

avatar van planet_of_death
3,0
Nou je het zegt: Inderdaad ja!

avatar van TomaskeX
5,0
Geweldige HP film

avatar van Don MN
4,0
13woutie13 schreef:
(quote)


Nee hoor, ze moesten gewoon de eerste 4 films aanhouden, en er geen Romantische komedie van maken.
Ik kan blijven genieten van de eerste 4 delen, hoe oud ik wordt.

Dan wees gewaarschuwd. Als je dit al te veel romantische komedie vindt, zal het met Half-Blood Prince helemaal niet veel worden. Een beetje verliefdheid moet erin, anders zou het de boeken tekort doen.

Vanaf hier vind ik de films sterk afzwakken. Als film opzich, zit ie gewoon goed in elkaar; Sfeer is goed, camerawerk een dikke voldoende, acteerprestaties oke, muziek magistraal, montage lekker geknipt. Toch vind ik het niet geslaagd als een verfilming van het boek.
Heb daarom ook juist een dubbel gevoel bij de film (het zelfde geld voor mij ook bij film 6)
Ik vind het persoonlijk ontzettend jammer dat ze niet IETS aan het boek hebben gehouden. Zo hebben ze een grote twist in het verhaal compleet genegeerd, terwijl mij dat juist het meeste boeide in boek 5.

avatar van royalfox
3,0
Dit is het minste deel van alle zes verfilmde delen.

Ik had het boek gelezen en was onder de indruk maar de verfilming is allemaal zo verkort. Veel dingen komen niet voor in de film. En dat vind ik dan doodzonde!!! Dit deel had ook niet het Harry Potter sfeertje dat ik voelde bij de eerste 2 delen. Deel 3 en 4 waren ook leuk alleen hadden het juiste sfeertje een beetje minder maar na de eerste 2 delen lijkt het een beetje bergafwaarts te gaan met de boekverfilmingen. Erg jammer, Want kon nog wel wat leuks worden.

toch maar 3* omdat Harry Potter mij sowieso aanspreekt. En omdat het acteren niet slecht was.

avatar van Film Pegasus
2,5
Film Pegasus (moderator)
Nogal een saai gedeelte eigenlijk. Het verhaal is nergens verrassend en vertelt eigenlijk wat er verwacht werd na het vorige deel. Op zich is dat wel nodig natuurlijk, maar een beetje humor of spanning had toch wel gemogen. De sfeer zit wel goed, maar iedereen draait precies op automatische piloot en dat is jammer. Hopelijk gaat het niet bergaf met de reeks. De enige verfrissing is de nieuwe lerares die meteen voor het hoogtepunt van de film zorgt. Terwijl het eigenlijk rond de orde en de strijd met Voldemort zou moeten gaan. Verkeerde accenten gelegd?

Gast
geplaatst: vandaag om 16:57 uur

geplaatst: vandaag om 16:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.