• 9.380.162 stemmen

Gesproken taal: Engels en Pools

Releasedatum: 5 april 2007

Plot Inland Empire

"A woman in trouble."

'Inland Empire' vertelt het verhaal van een actrice (Laura Dern) en een acteur (Justin Theroux) die gecast zijn voor een film. Naarmate zij zich dieper storten op de film, die een remake met een duistere geschiedenis blijkt te zijn, beginnen zij zich als persoon te verwarren met de personages die zij spelen in de film.

Nikki Grace / Susan Blue

Kingsley Stewart

Devon Berk / Billy Side

Freddie Howard

Piotrek Krol

Fortune schreef:
Ik ging van dogme95 stijl uit. Word wel dikwijls vanuit de losse pols en dicht op de huid gefilmd. Kenmerk van dogme.

mjah dat is niet alleen voorbehouden aan Dogme.
Dat is het pas als er niet veel wordt na-geëdit, geen muziek onder wordt gezet., chronologisch verteld wordt, geen gemaakte decors worden gebruikt etc. Alleen al het concept van Inland Empire (nachtmerrieachtige persoonsverwisseling) leent zich niet voor Dogme

Ik weet het.

Ik noem dit ook geen dogme film, maar op die manier is het wel een beetje dogme achtig. Om het duidelijk te maken.

Bottleneck

Ja maar om te voorkomen dat Fappie de film induikt met de verwachting een kabbelende dogme-kloon te zien en dan achterstevoren wordt geblazen of als een konijn verstrikt raakt in Inland Empire

(verwijderd)

Tegenwoordig ligt alle informatie binnen handbereik, dus waarom niet even op die muis klikken vooraleer er onzin uitgekraamd wordt:

Dogma 95

Verder zou ik de bewering dat er en een goedkope camera werd gebruikt, en dat er lelijk camerawerk werd verricht, willen toeschrijven aan een beperkte visie door overwoekerende wenkbrauw groei.

Bottleneck schreef:

Hahaha. Kun je dat allemaal uit die ene zin die ik heb gezegd halen? Ik vond Festen wel erg vet hoor, dus negatief is het niet. Het camerawerk is wat vreemd. Ik zag ook dat Lynch dit zelf heeft gedaan (evenals de editing). Hij heeft alles geimproviseerd en heeft 300 minuten geschoten. In de montage is hij tot dit verhaal gekomen.

Ik zit nu pas op de helft van de film trouwens.

fappie schreef:

[Hij heeft alles geimproviseerd en heeft 300 minuten geschoten. In de montage is hij tot dit verhaal gekomen.

Dit is pertinent onjuist!

• 2005 stemmen

Wat is er wel juist dan? Of zijn er weer van die kleine mierenneukerige details die niet kloppen? Ok op Wiki staat dat hij meer dan 300 minuten heeft geschoten en dat hij geen scenario had, maar vaak terplekke iets filmde. Aangezien je bij Dogma ook naar Wikipedia verwees, zou het hier toch ook wel kloppen?

avatar van Knisper

Knisper

Is dat de Engelse wikipedia? Want voor zover ik weet heeft Lynch gewoon elke scène voor het opnemen al geschreven.

fappie schreef:

ja knap heh was ook niet negatief bedoeld t.a.v. dogme maar om het verschil in type beleving aan te geven (ga ik althans van uit)

fappie schreef:

Ik zou zeggen: "koppen dicht en goed luisteren."

Lynch en Dern over INLAND E...

• 2005 stemmen

Allereest is de manier waar op je mij benadert een beetje vervelend. Daarnaast is dit geen totale ontkrachting van wat ik gelezen heb, omdat hij er een beetje omheen draait. HIj gebruikt het woord experimenteren ook niet, maar Laura Dern lijkt er ook anders over te denken.

Maar goed.. improviseren zal wel niet het goed woord zijn, omdat het idee er al grotendeels blijkt te zijn.

Gewoon de film kijken Fappie

• 2005 stemmen

Ik ben al op de helft, maar ziet er wel naar uit dat grote delen er later bij zijn verzonnen . Heeft tot nu toe wel wat weg van Mulholland.

fappie schreef:

En wat voor filmliefhebber ben jij in vredesnaam? Lynch zou de manier waarop jij 'n film bekijkt absoluut afkeuren. Zeker gezien het feit dat enige 'voorkennis' helemaal uit den boze is. Halverwege een beetje op internet rond struinen en een soort tussenstand kenbaar maken. 'T mot niet gekker worden...

Ik geloof niet dat wij een goede basis hebben om een zinvolle discussie over de kunstwerken van Lynch te onderhouden.

Desondanks wens ik je veel kijkplezier.

Fortune

Fappie, wat heb je nou gedaan?

Bij deze o zo toegankelijke film even op internet tussendoor wat informatie gezocht.

En dan ook nog een pauze tussendoor nemen

Bij deze zijn Lynch en Xav erg teleurgesteld in jou.

avatar van jipt

jipt

Info over de film opzoeken is inderdaad niet erg interessant. Verpest je eigenlijk een beetje het hele idee rondom de film voor jezelf, alles een beetje voor jezelf voorkauwen. Bij 2001 doe je dat toch ook niet, het is de bedoeling dat je bij zulk soort films zelf nadenkt. En ja, Lynch beaamt dit zelf nadenken.

• 2005 stemmen

Wat jullie ervan vinden kan me geen reet interesseren. Ik kijk hem wel gewoon af en geef een score. Daarbij wil ik benadrukken dat ik inhoudelijk niets heb gelezen over de film. Ik kijk deze in 2 delen, omdat die 3 uur duurt en ik nogal druk ben. En voor David Lynch praten is wel erg zielig. Ik denk dat hij het wel zou begrijpen .

avatar van jipt

jipt

fappie schreef:

Ik praat niet voor hem, ik citeer hem zowat. Maar je moet het lekker zelf weten jochie, loop je tenminste niet te zeiken dat je 'het niet snapt'.

Fortune schreef:

Fappie, wat heb je nou gedaan?

En dan ook nog een pauze tussendoor nemen

Bij deze zijn Lynch en Xav erg teleurgesteld in jou.

Maar was er in dat idee al iets van een thema, een betekenis?

Lynch:

Die was daarin te ontdekken. Als ik een idee krijg vraag ik me af: 'Wat betekent dit?' In het begin weet ik dat niet. Het zijn allemaal losse stukjes. En dan, ineens, openbaart het zichzelf. Maar inland empire is een film die bestaat uit een reeks ideeën die gezamenlijk een 'gat' vormen. Dat 'gat' is de kern van de film. Het heeft me drie jaar gekost om dat 'gat' te vertellen in die fantastische, in die mooie taal van de cinema. Maar zodra de film klaar is willen mensen dat ik dat 'gat' vertaal in woorden. Dat wil ik niet. Woorden schieten te kort. Die woorden worden opgevangen door mensen. En dat bederft hun ervaring als ze naar de bioscoop gaan. Zelf wil ik ook zo min mogelijk weten als ik een film ga zien. Ik wil een nieuwe wereld betreden, op ontdekkingsreis gaan, mijn eigen ervaring hebben en mijn eigen conclusies kunnen trekken.

Lynch over INLAND EMPIRE

• 2005 stemmen

Ja, ik weet het nu wel . Ik zei toch al dat ik inhoudelijk niets over de film gelezen heb!

Mja net afgezien. Goede film, maar wel de minste die ik tot nu toe van hem gezien heb. Lost Highway en The Elephant Man vond ik beter.

Ja, ik weet het nu wel.

Beter TE laat dan nooit.

Verder vond ik je commentaar 'n beetje mager, zeker voor iemand, die z'n nieuwsgierigheid niet kon bedwingen.

• 2005 stemmen

Mag jij vinden. Je hebt tot nu toe zelf meer relevante informatie geraadpleegd dan ik. Vrij hypocriet ben je dus.

Maar goed. Ik vond deze wel lijken op Mulholland Drive. Alleen was hier alles iets duidelijker. Het blijft een ingewikkelde film, maar in deze film zaten meer punten die duidelijkheid gaven en welke scenes er voor en na de andere scenes plaatsvonden. Of ik het verhaal echt heb begrepen weet ik niet. Bij Lynch moet je het vaak zelf uitvogelen. Snap niet waarom hij dit met een mindere camera heeft opgenomen. Zijn andere films zien er stuk voor stuk audiovisueel gelikt uit, maar hier moet hij zo nodig met een mindere camera filmen en ook nog zelf. Misschien wou hij het hier realistischer.. nja..

Acteerwerk was voor de rest goed, sfeer ook.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Deze duidelijker dan Mulholland Drive? No fucking way! Mulholland kun je na twee à drie keer kijken wel op hoofdlijnen (en ook best wat minder grote lijnen) goed snappen/plaatsen. Volgens mij kun je met Inland Empire na vijf kijkbeurten nog steeds alle kanten op.

Over het goedkope camerawerk: dat is een budgetkwestie, volgens mij.

avatar van Reinbo

Dat is ook een artistieke keuze. Het geeft de camera meer bewegingsvrijheid en je kan er dichter mee op de huid zitten. Twee gegevens die gezien het concept/verhaal wel hun voordeel hbben. Daarnaast is het ook vaak erg prachtig, de meest bizarre vervreemdende shots zitten erin.

avatar van Macmanus

Macmanus

Blijft nog steeds uiterst vreemd dat je dan kiest voor een PD150. Zelfde kun je ook echt wel met wat betere camera's.

Karl van H. schreef:

Over het goedkope camerawerk: dat is een budgetkwestie, volgens mij.

Vind ik wel in ieder geval. Het is al wel weer een tijdje geleden, maar van Mulholland Drive kon ik niet echt iets maken . Ik kon de link tussen de verschillende verhaallijnen niet echt leggen. Bij deze grotendeels wel.

avatar van Knisper

Knisper

Maar waar geeft de "kwaliteit" van de camera dan echt problemen? Wat ik zie, is een film die prachtige geschoten is en waar de camera perfect aansluit. Het enige punt is wellicht dat de daglicht-scenes snel overbelicht zijn, maar dat werkt op zich zelf ook weer vervreemdend en dat is hoogstens 5 minuten van de hele film.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

fappie schreef:

Bij Mulholland Drive is tenminste nog een beetje duidelijk wat er echt is en wat niet, bij deze film echt totaal niet.

Knisper schreef:

Niet alle shots zijn even mooi. Waarschijnlijk wel zo bedoeld, maar kijkt niet altijd fijn. De donkere stukken in de film zijn ook een probleem voor zo´n camera.

Karl van H. schreef:

Dat misschien wel. Maar goed.. het is ook geen kritiek naar die film toe . Vond het juist wel wat hebben. Heb hem ook een hogere score gegeven dan deze (4,0).

Beste Fappie,

Dat jouw intelligentie ver boven het gemiddelde uitsteekt, heb je al menigmaal laten blijken, en dat je deze film na een keer kijken begrijpt, verrast mij dan ook niet.

Waar ik echter moeite mee heb, is dat je mij hypocriet noemt en mag noemen, zelfs onder het alerte toeziende oog van de moraal-politie in de persoon van Knisper, die immers aangewezen is om onheuse woorden te kuisen. Waarschijnlijk zat ie te suffen, terwijl ie al deze berichtjes aan het lezen was. En gelezen heeft ie ze, want hij reageert in eigen persoon op een net zo intelligente manier als jij.

Dat jij niet begrijpt dat er een huizenhoog verschil bestaat tussen informatie verzamelen vòòr het zien van een film en informatie verzamelen nádat een film gezien is, doet mij veel verdriet.

Dat je niet verder leest dan je lange neus lang is, stemt mij ook al niet vrolijk. In de link naar dat filmkrant-artikel had je namelijk dit kunnen lezen:

Wat beviel u aan die testresultaten?

Lynch: Dat niet alles zo 'up front' is. Het deed me denken aan oude 35mm films, waarin ook niet alles haarscherp is. Dat geeft ruimte om te dromen.

Het is niet dat u een DV-camera heeft moeten gebruiken, omdat het moeilijk was om deze film te financieren?

Lynch: Nee. Ik ben in de gelukkige positie dat geld nooit een probleem is geweest.

Ik herinner mij een van Lynch's grootste aanwijzingen om z'n droom-films te doorgronden, nl:

"I like stories that hold so called reality with abstractions and those are the stories that get me going. Abstractions come from the ideas and they say just as much or more than the real, the so-called reality scenes but you have to use your intuition to decipher that. And that's the beautiful thing about the abstractions, it kicks in your intuition" (Lynch, 2007).

Aangezien, jij, Fappie, deze film begrijpt, zou ik je vriendelijk willen vragen, welke scenes als "so called reality scenes" gezien moeten worden, en als je dan toch bezig bent, legt dan even uit wie wie vermoordt en waarom.

alvast bedankt,

Xav