menu

Werckmeister Harmóniák (2000)

Alternatieve titel: Werckmeister Harmonies

mijn stem
3,86 (254)
254 stemmen

Hongarije / Italië / Duitsland / Frankrijk
Drama / Mystery
145 minuten

geregisseerd door Béla Tarr en Ágnes Hranitzky
met Lars Rudolph, Hanna Schygulla en Peter Fitz

Een rondtrekkend circus strijkt neer in een Hongaars dorpje. De bewoners vergapen zich aan de belangrijkste attracties, zoals het opgezette skelet van een walvis en een geheimzinnige 'Prins', die als een ware demagoog de bevolking in zijn greep probeert te krijgen. De door de Prins gemanipuleerde massa ontketent een collectieve vernietigingsdrang die het stadje uiteindelijk naar de ondergang voert.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=8YGdkxI0rU4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van LimeLou
4,0
Leuk dat ze dat ook bij het begin van de winter draaien, gepaste datum.

avatar van Spetie
3,5
Intrigerende film met enorm sterk camerawerk, die uiterst sterk begint. Ook het moment daarna, als hoofdrolspeler Janos naar huis loopt, ziet er schitterend uit.

Toch had ik daarna enorm moeite om in de film te komen. Verhaaltechnisch was er niet altijd een touw aan vast te knopen en daarnaast bleef het allemaal nogal afstandelijk. Toch kwam ik halverwege nog behoorlijk goed in de film terecht. De beelden blijven regelmatig erg goed en de combinatie met de erg fijne soundtrack werkt erg goed.

Er zitten zeker momenten in dat de film erg intrigeert, maar ook momenten dat de film minder is en oogt. Daarom krijgt de film ook zeker geen topscore van mij, maar ik moet zeggen dat de film grotendeels toch wel geboeid heeft. Het fantastische camerawerk en de mooie soundtrack zijn voldoende voor een bovengemiddelde beoordeling.

3,5*

avatar van Friac
3,5
Baggerman schreef:

Bij filmmakers als Tarr heb ik het idee dat ze wat dromen, deze droom niet begrijpen, de droom verfilmen en dan vervolgens hopen dat iemand op een site als moviemeter de droom helpt te verklaren.
Gisteren voor de tweede maal bekeken, mijn mening blijft nagenoeg onveranderd. Op inhoudelijk vlak - daar zijn de meesten het hier over eens - vind ik deze film veel te leeg/ongrijpbaar. Ik hoopte dat ik meer van het verhaal zou snappen, maar het blijft bij een vreemdsoortig "aanvoelen", voortgedreven door peinzende blikken en melancholische muziek. Nog steeds weet ik niet waarom Janos in het gesticht belandt op het einde van de film; wie heeft de helikopter gezonden die hem op de treinsporen achtervolgde?, waar de Prins precies voor staat,...
De vaagheid op narratief vlak zit puur kijkplezier voorlopig nog steeds in de weg, zeer jammer.

Net zoals mijn eerste kijkbeurt had ik het gevoel dat teveel scènes te lang worden aangehouden (wanneer Janos en de muzikant-filosoof zwijgend over straat lopen, de opstandige kinderen,...); bij andere scènes versterkt het de acties en/of het sentiment, maar af en toe draait het helaas net andersom uit en dreigt verveling/ergernis toe te slaan.
Wat me ook opviel, is dat er zo pover "geacteerd" wordt in de ziekenhuisscène, een van de cruciale scènes uit de film: er zit te weinig overtuiging in, soms komt het een tikkeltje lachwekkend over. Hoe mooi de combinatie muziek - beeld van de oude man in het bad ook mag zijn, dan nog vind ik het heel vreemd dat de woedende meute 2 tellen na dit beeld zwijgend afdruipt. Ondanks de pracht vond ik het wel hoofdzakelijk "mooifilmerij" die op dit moment wegens de prachtige muziek - die meteen inwerkt op je gevoel - ook te makkelijk aanvoelde.


De openingsscène (en dan vooral het shot waarbij Janos de herberg verlaat: een van Tarrs visuele hoogtepunten), de slotscène en de manier waarop de ziekenhuisscène wordt uitgewerkt dwingen nog steeds bewondering af. Tarrs cinematografie blijft hoe dan ook betoveren, en het moet toch een ongelooflijke krachttoer zijn om dit soort lange shots tot een goed einde te brengen (toch wanneer de camera vlot doorheen de ruimte zweeft).


Echter: na een tweede kijkbeurt is Werckmeister Harmoniak nog niet helemaal wat het voor mij zou moeten zijn. Voor velen is deze film Tarrs meesterwerk, maar ik blijf resoluut voor Karhozat kiezen. Misschien omdat die film zich nog meer op de emotie richt.

De 3,5* blijft, maar er is groeimarge.


P.S.: Het viel me op dat nagenoeg elk personage Janos begroette met letterlijk dezelfde zin: "Hoe gaat het, Janos?". Iemand die hier een ruimere betekenis in ziet?

Malick
Friac schreef:
Gisteren voor de tweede maal bekeken, mijn mening blijft nagenoeg onveranderd. Op inhoudelijk vlak - daar zijn de meesten het hier over eens - vind ik deze film veel te leeg/ongrijpbaar.

Hmmm, is niemand hier dan bekend met het boek Jona? Het antwoord kun je vinden in de interactie tussen 'János', de 'Walvis' en de 'Prins'.

Gisteren voor het eerst Werckmeister Harmonies gezien. Maar dit gaat toch wel door merg en been.

avatar van Baldur
3,5
De scene wanneer János eindelijk naar huis gaat na dat achterlijke rollenspel te hebben gespeeld is kippenvelwaardig. En zo komen er nog veel prachtige zwartwit shots voorbij, zwaar versterkt door de muziek.

Gemixte gevoelens. Tergend saai zijn bijvoorbeeld de scenes met de oude man, waar de scenes op het plein weer veel indruk maakten. En zo gaat het eigenlijk de hele film door. Sátántangó zal hem waarschijnlijk nooit worden, maar misschien waag ik nog een andere poging bij Tarr. Erg sfeervolle poster trouwens.

avatar van Paalhaas
5,0
Malick schreef:
dit gaat toch wel door merg en been.

Ja, fenomenale soundtrack. Bij weinig films zo sterk ervaren dat deze enorm toevoegt aan de beleving. Of dat je bij beluistering meteen weer ontzettende behoefte krijgt om de film op te zetten. Ik vind deze misschien nog wel mooier trouwens.

avatar van Cellulord
3,0
Spetie schreef:
...enorm sterk camerawerk...
Toch had ik enorm moeite om in de film te komen...bleef het allemaal nogal afstandelijk. De beelden blijven regelmatig erg goed en de combinatie met de erg fijne soundtrack werkt erg goed.

Er zitten zeker momenten in dat de film erg intrigeert, maar ook momenten dat de film minder is en oogt. Daarom krijgt de film ook zeker geen topscore van mij... Het fantastische camerawerk en de mooie soundtrack zijn voldoende voor een ...gemiddelde beoordeling.


Phoenix schreef:
Bij vlagen wonderschoon. Bij vlagen strontvervelend. Beide vlagen zijn product van de traagheid van deze film. Dan straalt de film een serene, duistere sfeer...
Maar dan is de film soms gewoon ongelofelijk irritant (... kutkoters met trommels...).

avatar van Fikret8
3,5
Baggerman schreef:

Bij filmmakers als Tarr heb ik het idee dat ze wat dromen, deze droom niet begrijpen, de droom verfilmen en dan vervolgens hopen dat iemand op een site als moviemeter de droom helpt te verklaren.

Hij droomt dan wel elke keer hetzelfde.

avatar van boukeve
4,5
Malick schreef:
(quote)

Hmmm, is niemand hier dan bekend met het boek Jona? Het antwoord kun je vinden in de interactie tussen 'János', de 'Walvis' en de 'Prins'.
(


Ik zou de aanwezigheid van de walvis ook eens proberen te verklaren vanuit de context van The Leviathan van Hobbes.

boukeve schreef:
(quote)


Ik zou de aanwezigheid van de walvis ook eens proberen te verklaren vanuit de context van The Leviathan van Hobbes.
Yes!

avatar van Black Math
4,0
Bijzonder. De naam Tarr was mij niet onbekend, vooral omdat ik weet dat hij een film van 7 uur geschoten heeft. Omdat ik over niet al te lange tijd naar Hongarije ga, leek het me aardig om een film van de man te kijken. Sátántangó, de film van 7 uur, leek me iets te veel van het goede als kennismaking, vandaar de keuze voor Werckmeister Harmóniák.

Op het eerste gezicht past het vertoonde prima in het rijtje Tarkovsky, Bergman en Sokurov, regisseurs waar met de nadruk op filosofie en overdenking. Toegegeven, ik heb van deze heren niet veel gezien, en wat ik heb gezien vond ik over het algemeen niet geweldig, maar hun films bevatten wel interessante elementen. Maar Tarr gaat wel verder, en dat ligt vooral aan het camerawerk. De kadrering is vaak subliem, met veel oog voor symmetrie. Maar tegelijkertijd voelt de camera bijzonder vrij aan. Als een waarnemer die ongezien vrij rondloopt. Ik snap het dan ook volledig als ik lees dat Gus Van Sant door Tarr beïnvloed is, want in Elephant had ik eenzelfde gevoel bij het camerawerk. En ook ik moest denken aan Gerry bij de close-up van twee hoofden tijdens het lopen. En die film heeft ook z'n lange takes.

Een scène waarin het camerawerk essentieel was, is de beginscène met de zonnestelseldans. Leuk idee, maar zonder goede uitvoering kan zoiets hopeloos falen. Zoals het hier gedaan is, was het echter prachtig. Verder is er slechts spaarzaam muziek, maar als ze klinkt, is het werkelijk schitterend. Zeker in combinatie met de contrastrijke zwart-wit beelden kan dat voor prachtige momenten zorgen, met als absoluut hoogtepunt de oude naakte man. Wat zag dat er prachtig uit, met die lichtval, terwijl je dat niet verwacht bij de woorden "oude naakte man". En dan wordt ineens de muziek bruut afgekapt. Onbegrijpelijk.

Het verhaal is behoorlijk symbolisch en kon ik niet helemaal volgen. Dat is niet erg, de film bovenaan in mijn top 10 is ook onbegrijpelijk, en als de beelden en muziek mooi genoeg zijn kan je dan heerlijk weg dromen. In dit geval dwalen mijn gedachten af naar een walvis die ooit aan de Nederlandse kust is aangespoeld, en die in de kustplaats waar ik ben opgegroeid van zijn vlees ontdaan is, om vervolgens het skelet in een museum in die stad tentoon te stellen. Het vlees verwijderen gebeurde in een voormalig Duitse bunker dicht bij mijn ouderlijk huis. Wat stonk dat als je er langs fietste! En later in het museum stonk het skelet nog een lange tijd. De laatste keer dat ik dat skelet zag was de stank voorbij, maar ik moest er wel aan denken toen in de film naar de geur van de walvis werd gerefereerd.

Na het zien van deze film durf ik het aan om morgen Sátántangó te kijken. Nog steeds een beetje bevreesd, maar Werckmeister Harmóniák biedt voldoende hoop dat ik er doorheen kom. 4*.

avatar van John Milton
4,0
Haunting, contemplatief, meditatief, traag, saai, te lang, hypnotiserend, pretentieus, prachtig...

Bovenstaande uiteenlopende woorden of hun equivalenten vind je veelvuldig in de voorgaande commentaren terug. En het bizarre is, ze zijn eigenlijk allemaal van toepassing op mijn eerste Bela Tarr ervaring, die hoewel niet vlekkeloos, toch op zijn minst bijzonder was.

Hij lag al even op stapel, Werckmeister Harmóniák, jaren zelfs. Bij discussies met andere Cinefielen na een filmquiz, was Tarr al regelmatig voorbij gekomen. Ik zag er een beetje tegenop, met name tegen Sátántangó, dus dit zou de eerste worden. Maar het liet alsnog een paar jaar op zich wachten.

De muziek en de beelden waren beiden vrij geweldig. Ik ga dan ook meteen na deze review op zoek naar de soundtrack. Ik ben een sucker voor long takes, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik toch nog even een omslag moet maken waar het op slow cinema aankomt. Het idee staat me erg aan en ook het intellectuele aspect ervan, de reflectie en contemplatie die erbij komt kijken, maar in de praktijk merk ik dat ik er toch nog niet aan gewend ben.

Maar hoezeer ik ook afdwaalde af en toe, Ik zou deze dolgraag eens op een groot scherm zien, zonder afleiding van goedbedoelende vriendinnen, lege drankglazen die lonken gevuld te worden of andere zaken die zo'n bijzondere filmervaring kunnen verstoren. Werckmeister Harmóniák gaf Black Math hierboven de moed om Sátántangó te gaan kijken. Laat ik voorzichtig zeggen dat ik nog iets meer geprikkeld ben om dat te doen dan voorheen, maar dan moet ik echt een vrije dag hebben zonder verstoringen en ook echt de tijd.

4* voor de eerste viewing

avatar van wendyvortex
5,0
Als we eens een rijtje zouden maken van de belangrijkste regisseurs van dit moment: Reygadas, Zvyagintsev, Sokurov en Tarr zouden het worden waarschijnlijk.
Derde Tarr achter elkaar die het volle pond scoort: een hattrick in voetbaltermen.
Circus komt aan in een dorp, bestaande uit twee hoofdattracties: een in staat van ontbinding verkerende walvis en een geheimzinnige freak genaamd de prins en het nieuws is het circus al vooruit gesneld, in voorgaande dorpen bracht de prins rampspoed, klokken die spontaan weer gingen lopen en bomen die subiet uit de grond vielen.
Hoofdpersoon wordt door allerlei ooms en tantes het dorp doorgestuurd en zoals we weten houdt Tarr er van om achter lopende personages aan te zitten.
Redelijk behapbare tijdsduur dit keer al blijft Tarr soms minutenlang op één en hetzelfde gefocust, met als dat resultaat dat we bij die kutkinderen zo haast wel de film in willen stappen om ze op te laten houden!!
Meesterwerk!

avatar van Dievegge
1,5
Ooit heb ik een cursus kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw gevolgd. Daarin werd een schilderij van Yves Klein getoond dat volledig blauw was. Vervolgens legde de professor uit waarom dat een meesterwerk was. Klein begreep dat een schilderij slechts verf op een doek was en niet een landschap of een mythologisch tafereel. Het probleem met dat soort kunst is dat het kunstwerk zelf weinig voorstelt, dat het volledig rond de esthetische theorie draait en de uitleg die critici eraan geven.

Hetzelfde probleem heb ik met Tarr. Ik zie een acteur met een vervelende kop die rondwandelt en het is traag en het is in zwart-wit. Een plot zit er niet in. Vervolgens lees ik dat het een weergaloos meesterwerk is, want Tarr is op het geniale idee gekomen dat een film niet dient om een verhaal te vertellen. Met die theorie boort hij 99% van de filmgeschiedenis de grond in.

Het idee waar de titel naar verwijst boort dan ook nog eens een paar eeuwen muziekgeschiedenis de grond in. Zonder de "onnatuurlijke" stemming van Werckmeister waren Bach, Chopin etc. niet mogelijk geweest.

Kortom, een excentriekeling met interessante theorieën wiens werk mij voor geen meter weet te boeien.

avatar van cucciolo
4,0
Voor mij de eerste contemplative cinema die werkt. En Tevens mijn eerste Tarr. Dit is natuurlijk gewoon een meesterwerk. Bloedserieus en politiek geladen drama, dat niet schuw is voor bijtend cynisme. Dat de hoofdpersoon een uiterst zachtaardige jongen is, maakt de vele contrasten die de film uitspeelt nog effectiever. Evenals de uiterst esthetische, poëtische vormgeving, die een bikkelharde weergave van de werkelijkheid verhult. Ja, als dit geen kunst is, wat dan wel..

avatar van Woland
3,0
Werckmeister Harmóniák staat om een dubbele reden op mijn watchlist: naast het feit dat het an sich een goed bekend staande film is waar ik best benieuwd naar ben, is het ook een soort opwarmertje voor een andere film in mijn lijst: Sátántangó. Sátántangó is een geweldig boek, maar de film is om begrijpelijke redenen nogal een uitdaging: zeven a acht uur film van een niet bijzonder toegankelijke variant. Werckmeister Harmóniák is van dezelfde regisseur (Bela Tarr) en ook dit is gebaseerd op het werk van László Krasznahorkai, ook de schrijver van Sátántangó.

Werckmeister Harmóniák is met z'n kleine twee-en-half uur al een behoorlijke zit. Jazeker, het is prachtig gefilmd, met bijzonder fraaie beelden die me regelmatig aan Tarkovsky deden denken. Maar ook hier: het is ontzettend traag, met een verhaal wat voortkabbelt en wat ik niet altijd even goed kon volgen. Ja, er komt een circus naar de stad, waardoor er een soort van destructieve spiraal onder de inwoners wordt ingezet, maar lang niet alle scenes maakten het verhaal duidelijker. Actie, spektakel, humor, dat soort aspecten kan je sowieso niet verwachten hier, maar het verloop van de film intrigeert ook maar half. Prachtige scenes met fantastisch gefilmde beelden worden afgewisseld met periodes waarin tergend weinig gebeurt, en ook zijn er regelmatig scenes waarin m'n gedachten heen en weer gaan tussen 'Wauw, dit ziet er weer fantastisch uit!' en 'Jezus, dit is al de vijfde keer dat we die Janos minutenlang door de stad zien lopen".

Het ziet er fantastisch uit, maar op dit moment gaat het m'n aandachtsspanne toch een beetje te boven. Er zit meer in dan ik er op dit moment uit kan halen. Alsnog drie sterren voor de prachtige beelden en het licht surrealistische verhaal wat tot nadenken uitdaagt, en misschien komt daar ooit meer bij als ik meer eelt op m'n geduldknobbel heb gekweekt.

4,0
Het is een slome maar geen saaie film: er gebeurt net genoeg om de aandacht vast te houden maar geeft wel alle ruimte om na te denken over wat je ziet (en de grauwe beelden van een armoedig en ouderwets Oost-Europa zijn op zichzelf in zekere zin intrigerend). Het is ook een erg filosofische film in mijn optiek: het lijkt erover te gaan dat de mens heeft geprobeerd God te worden door een kunstmatige orde en harmonie te scheppen, maar die orde en harmonie is in werkelijkheid vals (hetgeen zeker geldt voor de communistische maatschappij waarin het verhaal zich afspeelt). Zoals de Prins van het circus weet is alles gebaseerd op illusie en leugen (zoals de walvis die het circus meezeult dat ook is); er is slechts leegte en duisternis en het dorp bereikt zijn ‘zonsverduistering’ – het moment dat men zich bewust wordt van de valse, kunstmatige harmonie – in een climax van misdaad, woede en vernietiging. Zoals na elke zonsverduistering de Zon weer terugkomt, wordt ook de (kunstmatige) vrede en harmonie in het dorp weer snel hersteld; alleen de hoofdpersoon lijkt niet meer wakker te worden uit zijn persoonlijke zonsverduistering. Al met al ervoer ik zo beschouwd de filosofie achter de film als erg Nietzscheaans met de Dionysische ontregelende werkelijkheid die elke illusoire ordening vernietigt (maar waarna we toch weer een nieuwe ordening moeten verzinnen).

5,0
Eeuwig zonde dat Eye, dit tonend over 2 week, het zo laat én doordeweeks programmeert dat het voor liefhebbers van ver als ik (Grunn) vrijwel onmogelijk bij te wonen is. En duur, maar dat heb ik wel over voor de droom Tarr films op groot doek te zien.
Niet makkelijk maar met 5-10min van het einde missen is de laatste trein te halen...trein+filmkaartjes gescoord woohoo! Na alles van Tarkovsky op groot scherm, over oaar maand beste/meeste Tarr ook gehad, puur droommateriaal. Rest enkel nog een "best of Angelopoulos" marathon

4,0
Zoals Richardus aangeeft binnenkort dus bij EYE te zien. Briljante zet trouwens van Eye, een hele maand geweid aan Bela Tarr.
Werckmeister harmóniák at EYE Film in Amsterdam | EYE - eyefilm.nl

Weet iemand trouwens een mooi artikel over de thematiek van deze film? Vind het een mooie film om over te lezen en een beetje op te kauwen.

4,0
Wat mij gisteren opviel bij de voorstelling in EYE: alle beelden die werden getoond tijdens de muziek van Mihaly Vig waren gerestaureerde (4K?) beelden....maar bij de film zelf is er gekozen voor het oudste exemplaar. Is er geen gerestaureerde versie beschikbaar, of vinden liefhebbers dit dan weer 'authentieker' o.i.d.?

5,0
Ik denk dat het gewoon een originele band is, in roulatie geweest dus, die Eye in de collectie heeft en dat achter de muzikant voor het gemak een dvd of dat werd gebruikt?

Anywayz: was dik genieten vanavond in bijna gevulde zaal 1! Waren mensen die blijkbaar nog eerder dan ik weg moesten, alleen laatste 7 a 8 min geloof ik moeten missen once in a lifetime experience misschien, me happy!

avatar van cucciolo
4,0
nummer2 schreef:
Weet iemand trouwens een mooi artikel over de thematiek van deze film? Vind het een mooie film om over te lezen en een beetje op te kauwen.
‎‘Werckmeister Harmonies’ review by Edgar Cochran • Letterboxd

avatar van de grunt
Is hier een dvd van met Nederlandse ondertiteling?

avatar van tbouwh
4,0
Deze in de bioscoop zien als eerste Tárr was het beste dat me kon overkomen. Nu nog minder zin om films als Sat. en TTH thuis aan te zetten. 'S mans werk is gemaakt voor een groot scherm en duisternis. Was echt even 'weg'.

avatar van Drulko Vlaschjan
3,5
Tien jaar geleden zag ik deze film voor het eerst. Het deed mij weinig en daar baalde ik van; het leek me echt een film voor mij, ik zou dit fantastisch kunnen vinden, vijf sterren, maar het raakte mij niet. Misschien was ik te jong, te onervaren. Gisteren kwam de herkansing.

Het is fantastisch gemaakt. Het ziet er prachtig uit. Wat een regie, of misschien is choreografie een beter woord. Hogere filmkunst. Daar kon ik erg van genieten. Maar uiteindelijk raakte het mij weer niet. Zelfs de meest heftige scènes lieten mij volkomen koud. Ik moest vechten tegen de slaap, terwijl ik niet moe was. Misschien probeer ik het over tien jaar nog een keer.

3,5
Naar inhoud en verhaal ben ik op mijn honger blijven zitten. De ganse film komt me voor als één metafoor maar daar heb ik al veel uiteenlopende meningen over gelezen, zodat een uiteindelijk besluit even broos blijft.
Sfeerscheppend, cinematografisch, beeldvorming met lange real-time shots én met een indringende soundtrack is dit wel top en als ik scène per scène beoordeel, bijwijlen indrukwekkend van uitbeeldingskracht. Expressieve personages bevolken de film en de houterige filmstijl bij de inval in het ziekenhuis deden me denken aan een pioniersfilm, van Russische makelij bijvoorbeeld. Merkwaardig.
Heel bijzondere film waar ik niet volledig bijkon.

avatar van Flavio
4,0
Flavio (moderator)
Tweede Tarr na vorig jaar overdonderd te zijn door Satantango. Waarom er ruim een jaar tussen de films zit- geen idee maar time sure flies.

Misschien oneerbiedig maar ik start met de muziek. Vig heeft namelijk weer een geweldige soundtrack afgeleverd- misschien niet zo indrukwekkend als die voor Satantango maar de films van Tarr zouden toch wel heel wat aan sfeer inboeten als er willekeurig welke componist zou zijn gebruikt voor de longtakes of soms tergend trage tracking shots.

Werckmeister Harmoniak doet ook in andere opzichten aan eerdergenoemd meesterwerk denken maar heeft toch ook wel een heel eigen smoel. Letterlijk, met de koboldachtige Janós als hoofdpersoon. Overigens een perfecte buitenstaander, pluim voor de casting. Waar de film nu precies over gaat, wat ermee wordt gezegd- er zit iets in van de intrigant die het volk opstookt tot geweld en dan met name tegen de zwakkeren (het zal niet voor niets zijn dat juist een ziekenhuis wordt aangevallen) maar ik weet het verder ook niet en eerlijk gezegd vind ik het niet eens het meest boeiend. En dat terwijl ik normaal gesproken vind dat een goede film begint met een goed verhaal. Maar de beelden, ondersteund dus door de -niet overmatig gebruikte- muziek, zijn van een haast onwereldse schoonheid, dreigend en geruststellend tegelijkertijd, net als de helikopter op het eind: kwam die redding brengen of was het juist het gevaar (ik neig naar het tweede, vooral na de lusteloos voor zich uitkijkende Janós in het volgende shot)? De scènes met de walvis zijn ook bijzonder, met ook hier weer die dubbelzinnigheid- de "monstervis" is weinig dreigend -eerder extreem kwetsbaar- in zijn dode, afgebladderde toestand maar toch raakt het dorp in rep en roer na zijn komst. Een metafoor voor de afleiding van het groteske wellicht?

Moet nu toch wel snel meer van Tarr gaan zien, en niet weer een jaar wachten. Jammer toch dat hij met vervroegd pensioen is gegaan.

avatar van deridder
5,0
Ik snap de film ook niet: ik geloof niet dat het iets met Hobbes in i.i.g. te maken heeft, of de Jona. De rel door de prins is namelijk geen 'state of nature' want het wordt aangestuurd door de prins (d.w.z. niet Hobbes), en de hoofdpersoon is daarnaast geen profeet die zich verzet tegen het geweld van de mensen uit de stad (d.w.z. niet Jona). Ik denk dat de film eerder een gedicht is waarbij men vrij mag associeren.

Ik denk anders wel dat de film een thema heeft. Ik denk dat het thema de stilte van God is of de afwezigheid van durende betekenis (want dit klink heerlijk diep). Nu is Tar volgens mij atheïstisch, maar ik lees de film -aangezien we vrij mogen associëren - domweg religieus. De mensen zijn eenzaam, opzoek naar zin, maar het ontglipt hen. Ze scheiden, proberen te geloven in een eeuwen oude kosmologie, drinken, willen niet naar bed, zoeken liefde, ze zijn telkens onrustig, telkens opzoek.

Dit is goed te zien in de eerste scene: de mensen gaan op in he theaterspel maar worden, het voelt goed, het is mooi, maar dan wordt het plotseling afgekapt. Alles van betekenis lijkt vluchtig. Als resultaat zoeken de mensen in de stad hun heil bij een afgod. De prins.

Aan de andere kant zijn de dorpelingen weer bang voor het andere en het vreemde. Voor de prins en voor de walvis. Sommigen houden zich vast aan de structuren van het dorp. Zij willen juist blind verder leven. Maar is dit niet de keerzijde van hetzelfde geloof? De ene zoekt zijn heil in een afgod. De prins. Maar de prins is een soort van anti-these van Jezus: een boodschapper van dood i.p.v. leven, van haat i.p.v. liefde. De ander ontkent dat hij niet meer in God gelooft, maar omdat hij diep van binnen weet dat alles is toegestaan wilt hij niet verder kijken dan zijn of haar neus lang is. Ze willen niets met de walvis en de prins te maken hebben. Zowel de ene als de ander kunnen niet in de Christelijke God geloven en kunnen niet accepteren dat de horizon is uitgeveegd, dat ze nu dolen door een oneindig niets.

De badkuip scene is de mooiste scene die ik ooit heb gezien (naar mijn mening dan). De mannen worden geconfronteerd met het gelaat van de ander, en worden plotseling getroffen door een gevoel van verlatenheid. Er is een moment van diepte, van zwaarte. Hier zien we in de film dat achter alle schijn, achter alles dat vluchtig is, nog steeds iets van waarde schuilt. Juist omdat de mens van alle macht is beroofd, zien we dat hij heilig is. En of God spreekt!

avatar van GoodOldJack
5,0
Waar te beginnen bij een film als deze? Bij het begin dan maar, wat een magisch begin de eerste scène waarin ons hoofdpersonage gebruik maakt van de lokale karakterkoppen / dronkaards om een wetenschappelijk concept uit te leggen op een bijna kinderlijk eenvoudige manier en toch ben je méé meteen, je voelt dat dit misschien wel gaat zijn waarover de film gaat gaan, niet letterlijk maar figuurlijk gaan we beetje bij beetje richting totale verduistering waarna er opeens toch een moment komt dat het licht terug schijnt, inclusief nieuwe inzichten het moment met de oude naakte man waarna de vernielers op hun stappen terugkomen past behoorlijk bij de zonsverduistering .

Niet de enige mooi gefilmde scène, ook de eerste keer dat ons hoofdpersonage Janos op het plein terechtkomt, en doorheen de mensenmassa kuiert is fantastisch. Diezelfde mensenmassa die al van in het begin allerlei verhalen verteld, gehoord van ergens, over de wonderbaarlijke walvis en prins, de ene nog straffer dan de andere, beslist dan wel en masse om niet in die vrachtwagen te stappen om te gaan kijken. Dacht men toch reeds alles al gehoord te hebben over het circus? Heeft men angst voor het onbekende? Heeft men zich angst onnodig laten aanpraten? Is het fantaseren over altijd leuker dan de realiteit zelf? Kuddegedrag dat enkel doorbroken wordt door een enkeling? Zelfs niet door de intellectueel van de stad? Alles van dit een beetje en tegelijk misschien ook niks van dit alles, opvaallend is het echter zeker en stof tot nadenken idem.

Ook het tergend traag aankomen van het circus, zou snel saai kunnen worden maar hier straalt er zo'n rust en sereniteit en tegelijk opwinding en onheil, vanaf dat die gewoon sterk genoeg is om je aan je beeldscherm te kluistere .

Over wat gaat deze film nu? Ik weet het niet zeker maar ik haal er wel vanalles uit, hoewel iemand anders er vast en zeker andere dingen uithaalt of misschien wel gewoon nog aanzienlijk meer.

De mens die zich als God gedraagt/probeert te gedragen en dingen probeert te veranderen en te verklaren die niet te veranderen of te verklaren zijn, zoals bv in de muziek bepaalde zaken onjuist gaan spelen of aanpassen om zo betere muziek te verkrijgen. Zoals bv de vele rodelaars die proberen te verklaren hoe alles in mekaar steekt maar onwetend zijn en op de momenten waarop ze wel echt kunnen weten hoe iets in mekaar steekt dan toch terug vervallen in kuddegedrag, angst voor het onbekende en angst om misschien wel ongelijk te krijgen. De angstigheid van de mens met andere woorden die zich uit in het proberen te verklaren van alles wat er in de wereld gebeurt: "They think because they are afraid and he who is afraid knows nothing".

Overduidelijk ligt er ook een politieke saus over deze film, wie bang is weet niks en de gewone mens wordt bang gehouden en doet dingen die hem, door de intellectueel van de film, die de bevolking toespreekt uit puur eigen belang, worden opgedragen. Kritiek op hoe de maatschappij op vlak van (politieke) macht in mekaar zit. Op een bepaald moment wordt ook duidelijk gemaakt dat men wel in staat kan zijn om dit om te draaien, geld gaat hen niet redden wordt letterlijk gezegd ergens rond de periode dat men het ziekenhuis binnengaat en dat blijkt ook zo, het volk is krachtig genoeg om alles kort en klein te slaan en daarnaast komen ze tot inkeer en beseffen dat de manier waarop men bezig is in het ziekenhuis niet ok is, de mens is dus van nature wel fatsoenlijk, als je hem te ver drijft kan dit fatsoen even stoppen maar in de kern weet de mens wat juist is en heeft die daar geen intellectueel of God voor nodig. Een oude zieke man, die laat men met rust. Durf ik uit de scène die de ommekeer inleidt in het ziekenhuis ook een voorzichtige poging afleiden om aan te geven dat ook het kapitalisme en de manier waarop we leven ook weer niet geheel fout is? En dat revolutie niet werkt of pas ten hoogste wanneer ze juist gericht is? Ik durf dat, al kan het prima dat ik het nu te ver zoek. "Geld redt hen niet"

Verder zie ik duidelijk een pleidooi voor kunstenaars, een pleidooi dan nog vooral voor kunstenaars om zichzelf te zijn en blijven en om géén toegevingen te doen, of zo weinig mogelijk. Ga je daarom een perfect gelukkig leven hebben en is er de zekerheid dat dit altijd goed gaat? Nee. Maar de ene keer dat onze musicus een toegeving doet, uit eigenbelang weliswaar, heeft dit enorme gevolgen. Ik denk ook aan "You will hang for it Janos".

Tegelijkertijd kun je je dan ook weer gaan afvragen in welke mate het een goed idee is om anders te zijn dan de norm, je vrouw kwijt, een enkeltje richting gekkenhuis/ziekenhuis, is jaknikken en zwijgen dan toch beter? Of zoekt men te moeilijke oplossingen op simpele problemen? Is de curiositeit van de mens een vloek of een zegen? Voor zichzelf of de mensheid? Ik twijfel nog steeds, fantastisch leuk.

Dit alles wordt dan vormgegeven door middel van (tracking) shots die zo'n rust uitstralen en tegelijk zo onwaarschijnlijk veel sfeer brengen. En ondersteund door perfect gekozen en gecomponeerde muziek en prachtig passende zwart-wit beelden dat ik absoluut van een kunstwerk durf spreken. Geen hapklare brok, en misschien zit ik zelf wel ronduit fout, maar ik heb kippenvel gehad en enorme pupillen tijdens het kijken, en dat vind ik al ruim voldoende.

5* meesterlijk wat mij betreft, welkom in de top 250

avatar van chevy93
2,5
Béla Tarr is het soort regisseur waarbij een film als 2001: A Space Odyssey een vlotte blockbuster lijkt. Daarin zit voor mij dan ook het pijnpunt. Misschien ben ik te veel een kind van deze tijd, maar prachtige beelden worden afgewisseld met slaapverwekkende shots waarin je tien minuten kijkt naar twee mannen over straat lopen, waarbij het shot ook nog eens zo gekozen is dat er werkelijk niets te zien valt. Het zal voor sommigen de charme zijn, maar het is mij iets te veel 'slow cinema'.

Daartegenover zet Tarr een intrigerende openingsscène en rond de hele film hangt een air van mysterie, niet in het minst vanwege het eigenzinnige verhaal. Toch is film bovenal een audiovisueel medium en de vele erg fraaie shots kunnen niet voorkomen dat het als geheel toch een vermoeiende zit is. Het is mij te contemplatief. Wellicht dat een film als deze over een jaar of 20 beter op haar plek valt.

avatar van cinemanukerke
Wanneer ik jong was, was de zomer mijn favoriete periode. Zon, spel, feest en niks doen. Op een dag keek ik in de spiegel en ik was plots oud. Er was nog iets veranderd. Nu is de winter mijn favoriete periode. Vooral als het vriest en sneeuwt. De stilte, de rust, het landschap. Een vredig, verlaten tafereel van dwarrelende sneeuwvlokjes terwijl het langzaam donker wordt. De song ‘Famous blue raincoat’ van Leonard Cohen houdt mij gezelschap en maakt de gemoedsstemming compleet. Gisteren eindelijk opnieuw zo'n sneeuwdag mogen meemaken en misschien daarom dat ik een onweerstaanbare drang voelde om nog eens Werckmeister Harmoniak te zien. Vooral voor die openingsscene. Zo magisch, zo filosofisch geïnspireerd, zo mooi uitgebeeld en met een mooie begeleidende piano score dat ik er warm van werd. De sequentie sluit af (met nu een meer orkestscore) van Janos die eenzaam in de nacht door de sneeuw wandelt. Prachtig. Maar Béla Tarr heeft mij niet altijd mee. De scene daarop zien we Janos die zijn nonkel in bed stopt en afruimt. Waarom die lange sequentie van een banale huishoudelijke taak ? Net zoals in Damnation vind ik hier veel nietszeggende scenes, scenes die me doelloos en overbodig lijken. Ook gevoelsmatig. De prachtige fotografie doet daar niets van af. Veel dialoog, veel uiteenzetting en veel vragen (waarom die scene van het vrijend oudere paar bv ?). Visueel mooi, technisch sterk maar ik kan bepaalde beelden niet linken aan inhoud of aan emotie. WH kan mij soms bekoren maar kan mij ook vervelen. Nee, finaal gezien kan WH mij geen ontroering en tristesse schenken. Geef mij maar 'Famous blue raincoat' van Leonard Cohen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:05 uur

geplaatst: vandaag om 11:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.