• 9.378.629 stemmen

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Spaans, Frans, Japans en Russisch

Releasedatum: 2 november 2006

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Babel

"If You Want to be Understood... Listen."

Twee jonge tieners in Marokko gaan gewapend met het jachtgeweer van hun vader eropuit om hun kudde geiten te begeleiden. Onderweg besluiten ze om dit geweer te testen en dit heeft desastreuze gevolgen. Het leven van vier groepen mensen staan in direct verband met het voorval. We zien het verhaal van een Amerikaans toeristenechtpaar, een Mexicaanse oppas die twee kinderen de Amerikaanse grens over smokkelt en een Japanse dove tiener en haar vader. Hun gebrekkige communicatievaardigheden ten overstaan van de mensen om hen heen zorgen ervoor dat zij, ondanks een incident wat hen allen verbindt, volkomen geïsoleerd blijven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van dewulfda

dewulfda

zalige film gewoon

4,5 *

avatar van spidermonkey

spidermonkey

Meesterwerk

3 verschillende culturen en allemaal bol van de emotie.

Heel ingetogen in beeld gebracht, niet zoals je tegen woordig ziet de MTV stijl (een shot mag niet langer dan 2 a 3 seconden duren).

Hoewel de 3 verhaal lijnen een beetje ongeloofwaardig aan elkaar gekoppeld worden.

avatar van Reinbo

spidermonkey schreef:

Meesterwerk

...

ik snap echt niet hoe dit film zoveel oscarnominaties had, en er zitten teveel flashbacks in de film.

avatar van ASroma

ASroma

ga mee met de recensie op de vorige bladzijde, het is gewoon een schitterende film. You either love it or you dont

vooral de kleine dingen zoals de bus die wegrijdt, pitt die geld aanbiedt aan de Marokkaanse gids die daar natuurlijk niks van wilt weten, de ontredderde oppas die in Mexico wordt opgehaald door haar zoon nadat ze alles wat ze in 16 jaar heeft opgebouwd in 1 klap kwijt is zijn ontroerend en is prachtige drama

alleen de japanse verhaallijn was een beetje onduidelijk wat ze daar nu mee wilden.

uiteindelijk dacht ik dat ze zelfmoord had gepleegd, of dat de vader en dochter samen zelfmoord zouden plegen, had de drama misschien wat kunnen verstevigen

Ziggy007

Brad Pitt is natuurlijk onzin voor een film als deze. Beter hadden ze een andere (minder bekende) acteur genomen.

Erg mooie film qua beelden. Het verhaal is echter wel heel makkelijk. Veel inkoppertjes (terrorisme, wtf één toerist?) en de verhaallijnen zijn wel heel makkelijk bloot gegeven. Slechte samenkoming van de verschillende verhalen.

Natuurlijk hoeft niet alles met elkaar te maken te hebben of op elkaar betrekking te hebben, maar nu kwam het op mij over als we bedenken 4 verhaaltjes, gebruiken sowieso een topacteur, laten 4 verschillende culturen zien, steken erg veel tijd in locatie en shit, en zoeken dan achteraf wel ff wat de connectie tussen de verhaaltjes wordt...

Ondanks dat de verschillende culturen erg mooi in kaart zijn gebracht - uiterlijk van de film (4*), blijft bij mij die uitwerking (2*) de kop op steken. Daardoor vond ik hem ook te lang duren, in mijn ogen een boel onnodige scènes.

Hoger dan een 3* geef ik hem niet, maar dan ben ik kritisch.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Ziggy007 schreef:

Kun je dit uitleggen? Ergens voel ik waar je heen wil, maar achteraf vond ik dat Brad Pitt erg goed speelde en niet 'uit de toon viel' of niet 'in de film paste'. Het was in ieder geval niet zo dat hij de aandacht op zich vestigde door zijn bekendheid, vond ik.

Ziggy007 schreef:

Ik had het gevoel naar een tedere, intieme en toch ô zo grootse Brad Pitt te kijken. Met ongezien gemak acteert hij de 'stardom' van zich af en levert hij misschien de (voorlopig) beste prestatie uit zijn carrière.

Ziggy007

Wtf man, beste prestatie uit zijn carrière? Fight Club, Snatch, Twelve Monkeys, Se7en ed wel gezien? Wat deed hij zo goed dan hier, zijn woede uitbarsting tegenover de toeristen wanneer die dreigde te vertrekken zonder hem ? Boos worden op de marokkaanse politie, terwijl het zijn eigen land was dat voor problemen zorgde (ambulance kwam niet langs blokkade). Nee sorry, die 10min dat hij hier op het scherm was heeft hij verre van groots gespeeld. Begrijp me niet verkeerd, niet slecht, maar voor zo'n film moet je geen grote acteur kiezen. Als voorbeeld neem ik requiem for a dream, als je daar een hollywood ster in ploft geeft het de film al een heel ander tintje. Zo'n film als deze, die pretendeert origineel te zijn moet je dan niet een pak 'm beet Brad Pitt-je in zien.

Matchostomos

Hij mag dan al weinig screentime krijgen, hij benut ze ten volle om een bijzonder indringende en emotioneel oprechte vertolking te brengen.

En sinds wanneer is het verboden dat acteurs als Pitt niet in dit soort films mogen plaatsnemen. Het valt simpelweg niet op dat we naar Brad Pitt zitten te kijken...

avatar van Inperfections

Inperfections

Ziggy007 schreef:

Geen Hollywood sterren? Jared Leto speelt ook in Lord Of War, Fight Club, Lonely Hearts en Panic Room.

Jennifer Connelly speelt Blood Diamond, House Of Sand And Fog en A Beautiful Mind.

Marlon Wayans speelt (en maakt) irritante komedies als alle Scary Movies, Date Movie, Little Man en White Chicks.

Of een heel slecht voorbeeld, of een hele slechte reden om een voortreffelijke Brad Pitt af te kraken.

Ziggy007

Dan ligt het aan mij, of we moeten een kansloze discussie over welles of nietes willen houden?

@ Inperfections: niet bij het grote publiek zeg

Matchostomos schreef:

Allemaal gezien, en ik blijf overtuigd van mijn standpunt. Brad Pitt is in 'Babel' helemaal niet de mens die we in zijn andere films en in het dagelijkse leven te zien krijgen. .

Eh... wanneer zie jij Brad Pitt in het dagelijkse leven?

Prima prestatie van Brad, overigens. Maar ik heb wel eens indrukwekkendere rollen van hem gezien.

Ziggy007 schreef:

Als voorbeeld neem ik requiem for a dream, als je daar een hollywood ster in ploft geeft het de film al een heel ander tintje. .

Wat dan? Ook daar zaten acteurs in die we al vaker hadden gezien, dus wat is er dan het verschil met een ster? Dat er meer mensen komen kijken? Het gaat er toch om hoe goed en geloofwaardig die acteur speelt?

Wouter schreef:

Nee het gaat om je bankrekening en de mediaaandacht die je krijgt, je weet toch.

Nogmaals. Die gasten uit requim for a dream zijn echt niet bekend bij de grote massa. Filmliefhebbers kennen ze wel ja, vaag of niet vaag. Brad Pitt kent iedereen.

Tis niet mijn smaak om zo'n acteur in een film als deze te proppen.

Wouter schreef:

Eh... wanneer zie jij Brad Pitt in het dagelijkse leven?

Via al wat media is, aangezien de man niet bepaald deel uitmaakt van mijn vriendenkring.

Inperfections schreef:

Mooie films die ze ná de betreffende film hebben gedaan ja .

Ik ben het wel eens met ziggy. Vooral het Japanse verhaal was volledig overbodig. De rol van Pitt had iedere ander respectabele acteur kunnen spelen. Het was wel ok, daar niet van.

Het was mij vooral te makkelijk hoe ze probeerden te 'scoren' met onrechtvaardige dingen in het leven. In plaats van één goed uit te diepen kregen we er nu meerdere tegelijk zonder dat het mij echt raakte. Dat heeft ook te maken met smaak, maar dit was weer één van de vele films in de zelfde stijl waarbij meerdere verhaallijnen elkaar uiteindelijk kruizen. Hoewel, hier kan je niet overal spreken van kruizen .

Die regisseur mag het nu wel is op een andere tour gooien na drie hetzelfde soort films, om te laten zien of hij een echt goede is. Vind ik dan .

Ow en de Desert scene is zo gejat van een andere film *.

Matchostomos schreef:

Lijkt me niet genoeg om daar conclusies aan te verbinden.

Wouter schreef:

Lijkt me niet genoeg om daar conclusies uit te verbinden.

Niet helemaal, al geeft de media ons wel een beeld om mee te werken.

avatar van gotti

Het geeft je een beeld. Niet hét beeld...

Ziggy007 schreef:

Tis niet mijn smaak om zo'n acteur in een film als deze te proppen.

Maar je legt nog steeds niet uit waarom niet. Bij film A) zag je acteurs die niet bekend waren bij de grote massa, die dan ook wegbleef. Bij film B) zag je een een bij de massa bekende ster, waardoor er veel meer mensen naar de bioscoop gingen.

Beide gevallen zeggen nog niets over de kwaliteit van de film. Persoonlijk vond ik dat Pitt prima speelde in deze film en ik weet zeker dat deze film geen groot succes zou zijn geweest als een onbekende die rol zou hebben gehad. Door Pitt te casten heeft deze film een groter publiek aangesproken. Is dat je probleem?

Als hij het nu slecht gedaan had, had je een punt. Het is niet alsof Wendy van Dijk plots in die film zit.

avatar van neo

neo

Ja een nogal scheef beeld vaak.

Matchostomos schreef:

Niet helemaal, al geeft de media ons wel een beeld om mee te werken.

En daardoor denk je dat Pitt in het geheel niet lijkt op de persoon die hij in deze film speelt? Hoe denk je dan dat hij is? Ik vermoed namelijk dat hij in het dagelijks leven (waarvan wij dus nooit iets gezien hebben) meer op deze persoon lijkt dan op het karakter dat hij speelt in The Fight Club of Twelve Monkeys.

Dat mag ik hopen ja

avatar van Respekked

Respekked

Komt erg traag op gang en blijft dat ook wel, maar het laatste uur is zeer sterk drama. Vooral de woestijnscène gaf een belkemmend gevoel.

Wouter schreef:

Het gaat erom dat Pitt zijn imago van zich af weet te werpen en ons doet vergeten dat we naar een 'celebrity' aan het kijken zijn.

Het komt inderdaad neer op vermoedens, want de beelden die we via de media ontvangen zijn zeer twijfelachtig; al moeten we het daar toch enigszins mee doen, niet waar?

Respekked schreef:

Ga Gerry kijken, 10x beter!

avatar van Reinbo

Totaal andere film, ook niet beter.

Reinbo schreef:

Totaal andere film, ook niet beter.

Als je van woestijnscenes houdt wel slimpie.

Matchostomos schreef:

Praat is voor jezelf sjaak