- Home
Releasedatum: 30 september 1993
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot Jurassic Park
"An adventure 65 million years in the making."
Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.
Chainsaw
Ja, dit is dus jeugdsentiment ten top! Prachtige avonturenfilm, zeer spectaculair met effecten die nu, en waarschijnlijk over 20 jaar, nog steeds baanbrekend zijn. Prachtig opgebouwd en vormgegeven, ijzersterke score, goede spanning, uitstekend acteerwerk, beter amusement bestaat eigenlijk niet. Eén van die weinige films die nu nog net zo leuk is als vroeger.
4,5 sterren.
BoordAppel
De collectors editie gekocht en gisteren maar weer eens gekeken. Het blijft toch een erg leuke film, ik waande me weer helemaal 11 jaar terug toen ik als 10-jarige in de bioscoop deze film mocht aanschouwen en helemaal onder de indruk was. En nu nog steeds maakt deze film een indruk. De perfecte manier waarop de CGI de animatronics aanvult staat nog als een huis, de score is heel erg goed, het verhaal ook en de acteurs doen het erg leuk. De T-Rex scene blijft voor mij het hoogtepunt van de film, prachtige spanningsopbouw en is het iemand al ooit opgevallen dat er helemaal geen muziek bij zit? Erg goed gedaan. Ook de Velociraptor scene in de keuken is fantastisch. Ondanks een paar plotholes/rare foutjes blijf ik mooi op een 5 zitten, voor 0,5* toch uit de grote nostalgische waarde.
Captain Pervert
Een supergoede film die wat aan kracht inboet omdat hij twee (en waarschijnlijk drie!) uitmelk-vervolgen heeft gekregen.
Ondanks dat een briljante film qua special effects. De kinderen waren behoorlijk irritant en ook bij andere personages had je steeds dat vervelende "doe dat nou niet, dan weet je dat je dood gaat..." gevoel. En natuurlijk krijg je dan steeds weer gelijk.
Puntje van kritiek is het overmatig gebruik van die blije tune aan het begin. Vanaf het moment dat ze bij de opgraving vertrekken, tot de dingen mis beginnen te gaan hoor je dat symphonieorkest. Dat duurde net even wat te lang.
Rianneke_Dan
steven spielberg is geweldig, goeie actie film met wel goeie effecten, en een spannend verhaal!!
sinterklaas
Best leuke film, heb hem op video en inmiddels al 40 keer gezien. Maar toch vond ik the lost world spannender(z.o.z.)
4,0
maxcomthrilla
Het moet ergens in november 1993 zijn geweest toen ik deze film zag in de bioscoop. Hij maakte toen een overweldigende indruk op mij. Ik was ook helemaal in de ban van de dinosaurussen. Ik ging naar school met een t - rex op mijn broodtrommeltje en had verder nog veel meer dino stuff. Ik weet nog goed dat ik die sinterklaas een stoere Jurassic Park jeep kreeg van de goedheiligman. De film zelf bleef lang nadreunen en stond zelfs nog een tijd op nr. 1 in mijn top 10.
Ik had de film al een paar jaar niet meer gezien en hoopte er maar het beste van. Anno 2006 zien de dino `s er nog altijd even magisch uit, werkelijk verbluffend hoe echt de dinosaurussen op het scherm overkomen. Ze vertederen, ze zijn grappig en ze zijn afschrikwekkend. Zo kan ik de film nu ook wel omschrijven.
Afschrikwekkend vind ik de vele dialogen die deze film kent. Vooral aan het begin van de film wordt er teveel gekletst en dat terwijl de film het daar niet van moet hebben. Maar als men eenmaal het Costa Ricaanse eiland nadert en de bijbehorende muziek weer door mijn oren klinkt voel ik mij weer thuis en laat ik mij als toeschouwer meevoeren door een pretpark, die unieke attracties kent. De combinatie actie - humor werkt bij deze film uitstekend. Zoals Film_Kaza hierboven al grappig omschreef zijn de acties van met name Tommy niet altijd even leuk, ik kan me voorstellen dat iemand zich er aan ergert. Toch, kwam hij er bij mij mee weg. Dit is absoluut geen meesterwerk meer in mijn ogen, maar die 4,5* die blijven nipt staan.
Net weer voor de tigste keer gezien en wat blijft dit toch een enorm sterke film. Keer op keer zit je weer aan de buis gekluisterd, hopend dat de T-rex niet door het glas van de auto heen bijt, blijven de velicoraptors ontzettend eng (dat geluid!) en blijft het gehele idee totaal absurd, maar slik je het toch keer op keer.
Eén van Spielberg's beste, als je het mij vraagt. 5*
thunderball
Verhaal stelt niet veel voor (zeker niet wanneer je, zo als ik, eerst het boek had gelezen en daarna de film pas bent gaan zien, wat was dat toen een teleurstelling), slechts de helft van het originele verhaal van Chriton is gebruikt en ook het mooiere einde is weggelaten.
De special effects zijn indrukwekkend, maar voor een Spielbergfilm is de rest toch wel onder de maat, je verwacht van hem gewoon wat meer. Leuk, spannend en spectaculair, maar zeker niet briljant.
3,5 ster.
Matchostomos
Bij zijn eigenlijke bioscooprelease deed 'Jurassic Park' hemel en aarde daveren als nooit tevoren, en ook ik was daar destijds getuige van. Ruim 10 jaar na mijn laatste herziening was Spielbergs monsteronderneming enigszins in de vergetelheid geraakt en werd het tijd voor een kersverse herziening. En hoewel 'Jurassic Park' nog steeds een superieure vorm van entertainment biedt, heeft het geheel opvallend aan spankracht moeten inboeten. Spielberg laat zich te vaak meevoeren in de opwinding van het moment, met als gevolg: een gebrek aan schwung en een overdaad aan niet relevante intermezzo's (vooral inzake personages).
Toch blijft 'Jurassic Park' een Spielberg pur sang, getuige de verwondering voor het onbekende. Een kenmerkend element bij Spielberg, dat we terugvinden in de immer grensverleggende en tijdloze special effects, maar evenzeer in de meeslepende score van Spielbergs huiscomponist John Williams. Gekoppeld aan de ethische kwestie en een primaire angst voor het onbekende, levert dat enkele gedenkwaardige momenten en een alsnog geslaagde prent op.
Typische Spielberg productie. Het verhaal is goed en ook boeiend en de special effects zijn schitterend. Alleen jammer dat vaak in Spielberg films kinderen een hoofdrol moeten spelen, want dan weet je ook meestal wat eigenlijk de doelgroep is. Jeff Goldblum en Sam Neillvond ik best goed.
Deze film was een groot kassucces in 1993.
De goede cast ten spijt is dit werkje nergens echt heel bijzonder, m.u.v. de destijds revolutionaire SE. De spanning wordt wel flink opgevoerd en de film hapt lekker luchtig weg. Voorzien van een schitterende soundtrack. Een nipte goed.
Tonypulp
De geweldige special effects hebben een grote bijdrage aan het eindresultaat, geloofwaardig en spannend.
Toffe setting en goede regie, éen die in mijn optiek een top250 plaats wel verdient 4*
jumpstylemovie
Jurassic Park is een film die mij onverwachts in zijn greep hield, en op geen enkel moment verveelde!
Naarmate de film op gang komt in het park, en de eerste Dino's worden vertoont, ziet alles er al geweldig uit.
De Grote Dino (Ik weet niet of dat een T-rex was) die je als eerst ziet ontsnappen bij de stilstaande auto's, was wel het hoogtepunt.
Al met al een geweldige film waarbij ik soms op het uiterste puntje van mijn stoel heb gezeten.
Top 10 plaatsje waard!
hellblazer93
Nogmaals op tv bekeken en ik sta nog steeds verbijsterd van de effecten. Alles ziet er verschrikkelijk echt uit, maar er worden wel aan aantal nepfeiten verteld. In de film wordt bijvoorbeeld verteld dat een Tyranosaurus ruim 50 km/h kan rennen, terwijl dat nooit mogelijk zou zijn. Ook waren Velociraptors niet zo groot als gezegd werd. Maar goed, dit zijn ook maar kleine dingetjes en ik wil er ook geen punten aftrek voor geven.
In mij ogen een zeer goede sci-fi film.
Prudh
Schandalig eigenlijk dat ik Jurassic Park, de film waar ik in mijn ganse leven het allermeeste naar uitkeek, zo'n tien jaar geleden voor het laatst zag. En ondanks dat,was er bij recente herziening geen scène die ik me niet voor de geest kon halen. Dat komt natuurlijk omdat deze prent bestaat uit louter memorabele scènes.
Dr. Grant bijvoorbeeld, die uitleg geeft over Velociraptors aan dat brutale jochie, of de aankomst op Isla Nublar, de eerste maal dat we levende dino's spotten, de geboorte van een kleine raptor en vele stukken hiertussendoor en erna. Wie mijn beschrijvingen nu niet haarscherp voor de geest kan halen heeft de film vast niet gezien. Waarom zo memorabel? Spielberg natuurlijk. Hij voelt weer feiloos aan wat werkt en wat niet werkt en hij weet hier zodoende echte attractiecinema van te maken. Als kijker kan het niet anders of je bent net zo overdonderd als de filmpersonages, wanneer er onder de begeleidende muziek van Williams voor het eerst Brachiosaurussen in beeld komen.
Maar vanzelfsprekend zijn alle stukken met de T-Rex nog het allerbeste, beginnende bij dat o, zo herkenbare bekertje water. Dat beest ziet er wonder boven wonder nog steeds fantastisch uit, daar kunnen veel films vandaag de dag nog een puntje aan zuigen. Mede daardoor blijft dit een uiterst spannende film. Vooral als Lex en Tim met hun zaklamp beginnen te klooien, weet je dat het goed mis gaat.
Naast alle enge scènes houdt Spielberg de film ook nog luchtig. De interactie met een verkouden Bronto-, nee, Brachiosaurus is minstens zo herkenbaar als de overbekende keukenscène. Door deze afwisseling houdt Jurassic Park een meer dan aangenaam tempo aan en wordt de prent hierdoor misschien nog wel eerder een spannende familiefilm dan een thriller of avonturenfilm. Ik moet een jaar of negen geweest zijn toen de lichten in de bioscoop eindelijk doofden en de film toen ook écht begon... geen moment te eng, maar tot de laatste snik op het puntje van mijn stoel.
Driewerf hoera dus voor Spielberg en de zijnen, voor de eerste film die me echt beroerde. Dat kan ook niet anders, in een donkere en volle zaal, nadat je de afgelopen maanden als kleine kereltje in je knuisten wreef bij het bedenken dat deze dag zou aanbreken... Maar onder leiding van een andere regisseur was dit heel wat minder groots geweest. Jurassic Park is en blijft zondermeer een film van wereldklasse.
royalfox
deze film gezien toen ik nog een jongentje was en ik vond hem echt prachtig!, laatst weer gezien en ik blijf hem leuk vinden. het is in mijn ogen een topper.
Jawaddedadde
Gisteren nog maar eens bekeken.
Dit blijft toch echt wel een fantastisch stukje cinema! En ondanks zijn relatieve "leeftijd" komt hij geen enkel moment gedateerd of nep over. De dino's zien er anno 2009 nog steeds levensecht uit.
Er zijn ook een aantal memorabele scènes bij die ik nooit zal vergeten: de T-Rex-scène met de auto's en natuurlijk de raptor-scène in de keuken op het einde . Wat een suspense!
En dan die muziek! Ook die blijft hangen.
Heb deze film nu al tig keer gezien, en toch blijft ik steeds aan de buis gekluisterd. Wordt stilletjes aan een tijdloos meesterwerkje!
verhoging met 0.5* > 4.5*
MLCK
Gister nog eens bekeken, absoluut jeugdsentiment!
Echter ook 16 jaar later absoluut nog de moeite waard; goed verhaal, spanning, actie, spraakmakend thema, muziek, personages en natuurlijk de gigantische dino hype die er indertijd mee gecreëerd is vandaar een 4.0
Vinokourov
Haha, ik weet het nog wel. Als kleine Vino was ik een beetje bang om deze film te gaan zien. De dinosauriërs zagen er levensecht uit met hun angstaanjagende gebitten enzo. Maar uiteindelijk viel het allemaal wel mee. Het is een erg leuke en spannende blockbuster, die mijn interesse voor dinosauriërs wist op te wekken. Het zijn gewoonweg hele toffe beesten die erg tot de verbeelding spreken. Mijn favoriet was de Triceratops, welke hadden jullie als favo?
Don MN
Jurassic Park
Opnieuw een erg sterke film van Steven Spielberg. Jammer dat hij al een decennium lang niet meerdere geweldige/memorabele films heeft geleverd zoals in de 70's(Jaws en Close Encounters of the Third Kind), 80's (E.T. en Indiana Jones) maar vooral de 90's (Schindler's List en Saving Private Ryan). Het is in de periode 2000-2009 alleen gebleven bij de prachtfilm Munich, aan Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull was weinig speciaals, een leuke avonturenfilm, War of the Worlds en Minority Report waren visueel mooi, maar werden beide nooit súperspannend. Spielberg en spannend moeten samen in één zin, dus dat is zorgwekkend. Het hoog genoteerde Catch Me If You Can is Spielberg's laatste hoop want over dik tweeëneenhalve maand zeggen we dag tegen de 00's. Jurassic Park hoort tot de kwalitatief sterke films die blijven plakken, al zijn de jaren verstreken.
Ten eerste heeft Jurassic Park een uitermate spannend plot. Dinosauriërs op aarde en de daarbij behorende commotie, het lijkt wel alsof hij aan alles denkt. Bij deze grote ontdekking lijkt het wel alsof de mens meer dan ooit anderen voor eigen gebruik nodig heeft. Zo komen twee paleontologen het park in om een goed woordje voor de directeur te doen. Deze heeft een trauma opgelopen aan de kermis die hij ooit beheerde, waarin kleine kinderen doorhadden dat de trucs niet echt waren. Zodoende heeft deze vrolijke meneer al zijn energie gestopt in een controversieel park met kloon-dino's. Vraag me niet waarom de mathematicus met de adviseur van de geldschieters meegaat, misschien omdat hij meer wist van die sekse-switch, die door de kikkers kwam, maar Goldblum is altijd zo'n fijne toevoeging als het om grappen gaat.
Humor, grof gezegd vind ik Jurassic Park ergens tussen Jaws en Indiana Jones in liggen. De hoofdpersonen gaat het gevaar tegemoet, het roept ongeveer hetzelfde gevoel op als in Jaws, maar vaak wordt er luchtiger op bepaalde situaties gereageerd en was er veel meer reden tot lachen. Zoals de computergenie die het 'Park' oplicht door er met embryo's vandoor te gaan en dan vast komt te zitten. Het eindigt uiteindelijk heel triest en best goor, maar dat die Dilophosaurus hem achtervolgt als een soort verloren hondje is echt grappig. De kinderhater die uiteindelijk een echte kindervriend wordt wanneer de situatie verslechterd is te cliché, maar hé het werkt, mag ik eigenlijk geen woorden vuil aan maken. Zoals al eerder gezegd steelt Goldblum op dit gebied echt de show, zonder hem beweer ik zelfs dat de film minder goed was geweest.
Een spannend avontuur dat wordt aangevuld door een humoristische cast en een vanzelfsprekend uitstekende soundtrack van John Williams zijn natuurlijk niet de hoofdredenen dat het uiteindelijk zo'n succesfilm is. Alles valt in het niet bij de speciale effecten van deze film. Het is al vaker ter sprake geweest, maar hoe mooi zijn die beesten wel niet gemaakt. De Tyrannosaurus Rex is terecht een monsterlijke verschijning en de scène met de verwonde Tryceratops liet me best aan E.T. denken, in positieve zin, Spielberg laat levenloze objecten als geen ander tot leven komen. Hij bewijst zijn verdienste opnieuw, doet er nog een schepje bovenop door zes maanden na de release van Jurassic Park met het meesterwerk Schindler's List aan te komen zetten. Mr. Spielberg, we willen nog een pareltje erbij!
movie acteurs
Ja, Spielberg heeft in 1975 de bekendste haaien film gemaakt. En in 1993 de bekendste dinosaurus film. Al zou ik met iemand praten over een dinosaurus film dan praten ze eerder over deze film dan The Lost World etc.
Ik vind deze film erg clichematig. Als ik hier naar de score kijk zoals 3,72 vind ik eerder dat Jaws deze score verdiend. Vond deze film vroeger ook niet zo super. Waarschijnlijk komt dat omdat het onderwerp dinosaurus mij nooit boeide. Maar nog lang niet het slechtste van Spielberg. Het slechtste van Spielberg is naar mijn mening de remake van War of the Worlds. Goede film vind ik dit zeker maar geen top film.
Fixi88
Prachtige film van Steven Spielberg. Sowieso naar mijn mening de beste film over dinosaurussen. Robots zien er echt mooi uit. Binnenkort toch weer is gaan kijken en misschien nog wel een half puntje er bij gooien.
Lang geleden alweer.
Ooit gezien in de bios, toen deze film uitkwam. Ook toen al vond ik het niet echt een geniale film, maar zeker wel vermakelijk. Daarna nog wel eens wat delen teruggezien maar nooit meer in z'n geheel.
Opvallend dat sommige stukken er nog steeds geloofwaardig uitzien. Vooral de dinos zelf dan, want het park is al redelijk sci-fi uit vervlogen tijden. Mooi hoe de dinos met hun omgeving omgaan, het wordt iets minder wanneer ze tegenover elkaar komen staan.
Soundtrack is geweldig kut, dat dan weer wel. Ongelofelijke fanfaremuziek die onder de hele film gemonteerd zit. Acteerwerk is ook aardig belabberd. Neil en Dern zijn twee aardappelzakken, ook die kindjes niet te pruimen.
Spielberg had het verder ook beter bij de dinos gehouden. Er zitten een aantal idiote zijlijnen in, zoals Neil die z'n kindjesangst overwint. Wat dat nu bij een film als deze komt te doen is mij nogal onduidelijk. Goldblum hangt er meestal ook maar wat bij te hangen.
Gelukkig verder een aardig vlotte film met een aantal leuke blockbusterscenes, maar de ouderdom begint al een beetje te knagen, bij momenten lijkt het zelfs al wat op een B-film. Acteurs en muziek zitten daar zeker voor iets tussen. Al bij al toch één van de beste Spielberg's die ik hier beoordeeld heb.
bennyboy
Grandioos. die man op de wc
maar de scene dat ze alle stroom opnieuw opzetten en dat die dikke probeert te ontsnappen vind ik echt de beste.
acteer prestaties zijn goed, inc. die van de kinderen.
alleen soms zijn de dino's wat nep. maar ja... wat verwacht je van een film uit 1993. deze moet in de top 250 staan. hij verdient het.
huVILEub
Erg leuke film. De dino's zagen er nog best wel leuk uit. Mooi verhaalen goed neergezet. Kon me alleen wat ergeren aan de wat domme acties als ze in gevaar waren... maar ja. Wat doe je als je wordt achterna gezeten door een t-rex.
eltorro
Het was inmiddels al weer 2 jaar geleden dat ik hem voor het laatst zag, dus heb ik hem gister maar weer opgezet.
De film blijft een kijk ervaring.
De eerste scene wekt de spanning direct hoog op, een echte Spielberg scene (het idee geven dat er iets is zonder het te laten zien). Daarnaast is deze scene een goeie reden om, Dr. Grant, Dr. Sattler en Dr. Malcolm bij het verhaal te betrekken. Daarna volgt de opgraving scene, die de personages Dr. Grant en Dr. Sattler sterk en geloofwaardig maakt.
En dan is daar de eerste scene van Jurassic Park, het muziek de beelden van het park en de eerste dino staan voor eeuwig in mijn hersens gegraveerd.
Na nog wat scenes zijn ze in het centrum, waar ik een klein (montage) foutje opmerkte. Dr. Grant, Dr. Sattler en Dr. Malcolm komen bij een broedkamer waar net een ei van een raptor aan het uitkomen is. Onder het uitkomen houdt een robot arm het ei vast, maar als de camera naar een andere hoek gaat is de robot arm opeens weg. Niet echt een noemswaardig foutje, maar het viel me nu pas op.
Dan begint de rit door jurassic park.
De hoge hekken, de poorten en de wildernis, geven de kijker echt het idee dat er dieren achter zitten, die niet voor niets uitgestorven zijn. En natuurlijk het bekende van Spielberg het idee geven dat er iets achter die hekken zit zonder het te laten zien.
Natuurlijk volgt de scene met de zieke triceratops, knap gemaakt. Erg sterk voor de film, geeft ook goed het idee dat de dino's geen monsters maar dieren zijn.Een stukje verder zijn we bij de stroomuitval, waarbij de t-rex uitbreekt. Prachtig gefilmd, de stukjes gefilmd uit de auto zijn niet onduidelijk, en geven echt het idee dat daar een simpel maar gevaarlijk dier rond loopt van 12 meter.
Het gedeelte met Alan en de kinderen, die door Jurassic Park ronddwalen, bevat ook een paar noemswaardige scenes. Te beginnen met de brachiosaurussen scene, de reuze die ver boven de boom toppen uitsteken. Het blijven prachtige reuzen, die je niet graag ziet niezen
. Daarna volgt het stukje met Alan die er achter komt dat Ian Malcolm gelijk had, life will find a way. De scene op het veld
met die kleine dino's (vergeet de naam telkens
), blijft ook geweldig. Ze ''zwermen" om de personages heen, mooi gefilmd. En daarna de jacht van t-rex, zo zie je maar goed dat het gewoon dieren zijn.
Natuurlijk de raptor scenes op het einde, zijn er een paar om niet te vergeten. Die dieren die zo sluw en gevaarlijk zijn, grijpen je vast (positief bedoeld), en zorgen er voor dat je ze nooit meer vergeet. Maar hoe sluw en gevaarlijk ze ook zijn, uiteindelijk laat de t-rex zien wie er echt de koning is van Jurassic Park.
Het verhaal is perfect, niet te moeilijk of te makkelijk. Daarnaast is van bijna iedereen (inclusief de kinderen), het acteerwerk goed tot geweldig. Met name Sam Neill is erg goed, bijvoorbeeld zijn blik als hij voor het eerst een dino ziet, onvergetelijk!
Alleen Bob Peck (speelt Robert Muldoon), vond ik een beetje overdreven acteeren.
De special effects zijn na 17 jaar nog steeds fenomaal. Ze zijn niet overdreven aanwezig, maar gewoon waar het nodig is. Waardoor ze veel realistischer worden. Over de soundtrack hoef ik eigenlijk niks te zeggen, gewoon luisteren en je vergeet het nooit meer.
Nog een klein minpuntje, de afgebeten poppen arm van Ray Arnold (gespeeld door Samuel L. Jackson), had deeltje 2 ook al mee te kampen.
Nu deel 2 nog maar een keer kijken, die bijna net zo goed is.
raptorjeroen
de beste dinosaurus aller tijden alleen jammer van dat de velicoraptors niet goed zijn weergegeven
crazylegs
5.0
Jurassic Park staat op mijn tweede plaats in de top 10 van mijn films.
Werkelijk alles klopt aan deze film de spanning, humor, en de totale chemie van de acteurs is fantastisch. De special effects om er maar over te zwijgen.
MNV2
John Hammond: All major theme parks have had delays. When they opened Disneyland in 1956, nothing worked!
Dr. Ian Malcolm: But, John. If the Pirates of the Caribbean breaks down, the pirates don't eat the tourists.
Jurassic Park is zo'n typische film die ik waarschijnlijk al een stuk of vijf keer gezien heb, en dan vooral als kind. Het is een Spielberg op zijn Spielbergst, een grootschalige avonturenfilm dat duidelijk CGI naar de 21ste eeuw gebracht heeft.
Nochtans wou Spielberg aanvankelijk alleen maar gebruik maken van animatronics, pas later in pre-production zag Spielberg dat CGI al geavanceerd genoeg was om er zijn dinosauriërs mee te laten bewegen. Een technologie die nog duidelijk in zijn kinderschoenen stond aangezien James Cameron een paar jaar eerder, in The Abyss en in Terminator 2: Judgment Day pas voor het eerst echt gebruik maakte van een volledig 'wezen' uit CGI. Natuurlijk is deze computertechnologie ook weeral ver gevorderd en zijn we al een King Kong (van Peter Jackson) en een Avatar verder maar de beelden van een paar bewegende brontosaurussen blijven toch wel adembenemend. Jurassic Park en The Lost World: Jurassic Park lijken trouwens ook wel geïnspireerd te zijn (naast het gelijknamige boek) op vroegere 'dinosaurus'-films zoals The Lost World uit 1925 en King Kong uit '33 (vooral het gevecht tussen Kong en de T-Rex is geweldig). Bij beide films probeerde men zo realistisch mogelijk dinosauriërs te laten bewegen, en hoe houterig of onrealistisch de prehistorische dieren ook bewogen, het publiek wilde kennelijk meer. De stop-motion effecten van Willis O'Brien in beide films stonden aan de basis van de special effects in films. De technologie evolueerde uiteindelijk ook nog naar go-motion effecten (eerdere Star Wars-films).
Technologisch is de film dus verbluffend, maar ook wat verhaal betreft is deze film een leuke ervaring. Het concept van een gigantisch pretpark met levende dinosauriërs is nu eenmaal iets wat iedereen in het echt wel eens zou willen zien. Maar een film zou een film niet zijn als er tijdens dat ritje door het park niets mis zou lopen, zo krijgen de hoofdrolspelers het onder andere te maken met een T-Rex en met een groepje velociraptors. Maar het is en blijft een Spielberg-film dus het einde laat zich dan ook wel redelijk gemakkelijk raden. Het acteerwerk varieerde wel een beetje, vooral Jeff Goldblum is een geweldig en overtuigend acteur. Hij speelt de fanatieke wetenschapper (wat me ook wel een beetje aan The Fly deed denken) Dr. Hammond en zorgt van tijd tot tijd voor wat sarcastische humor. Sam Neill en Laura Dern deden het beiden ook niet slecht als experts die Hammond's park moeten goedkeuren. Richard Attenborough was dan weer uitstekend gecast als succesvolle zakenman, verder is het ook altijd leuk om Samuel L. Jackson in een bijrol te zien. Enigste personage waaraan ik me echt stoorde soms was Wayne Knight als Nedry, echt een vervelend personage bij momenten. Geweldigste scènes waren naar mijn mening de T-Rex aanval bij de twee jeeps en de keukenscène met de velociraptors.
De filmmuziek van John Williams zal door iedereen wel als anders ervaren worden, de één vind het té bombastisch terwijl de ander het dan weer episch vind. Ik ben iemand die wel in de laatste categorie valt, een heerlijk memorabele soundtrack die op de juiste momenten overheersend is. Een soundtrack die in elk geval uitstekend past bij een avonturenfilm van dit formaat. Jurassic Park is een onvergetelijke beleving.
4.0 sterren
Stu-Pot
Leuke avonturenfilm. Qua acteurs zit het best wel goed. Sam Neill doet het oké, Goldblum vind ik persoonlijk de ster van de film. Laura Dern vind ik de zwakke schakel, vooral de scene dat ze aan tafel zat met John Hammond nadat de dinosaurussen losgebroken waren. De special effects zijn ook best te pruimen, al ziet het er soms wat gedateerd uit. Ook de combinatie tussen special effects en het gebruik van die poppen kon ik niet waarderen. Eerst zie je een Brachiosaurus (die realistisch eng op het beeld tevoorschijn komt) en dan later zie je het hoofd van een Brachiosaurus maar heb je niet meer hetzelfde gevoel. Ook wordt mijn favoriete scene gekenmerkt door talloze fouten. Soundtrack is gelukkig nog zeer goed, al wordt er iets te veel gebruikt van gemaakt. Jurassic Park is een leuk filmpje maar door te opvallende fouten geen 3.5*.

Jurassic World: Rebirth

Jurassic Park III
2001

The Lost World: Jurassic Park
1997

Netflix verwijdert komende week meerdere veel bekeken titels

Universal moet op zoek naar andere regisseur voor nieuwe 'Jurassic World'-film

Nieuwe 'Jurassic World'-film: releasedatum en mogelijke regisseur bekend

Nieuwe 'Jurassic World'-film in de maak met script van originele 'Jurassic Park'-schrijver

Gladiator

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991
exotic islanddnapaleontologytyrannosaurus rextriceratops brontosauruselectric fence eilanddinosaurusattractieparktheme parkjurassic park