• 9.372.459 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.161.979)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van Jordy

Jordy

De special-effects hebben we inmiddels vaker gezien, maar wat waren ze destijds indrukwekkend. Het verhaal mag er ook zijn, er zitten wat grappige momenten in. 3 en een halve ster.

avatar van Blindfold

Blindfold

Leuke film, maar als je hem vaker ziet, vind ik hem steeds minder worden.

avatar van neo

neo

stukken beter dan deel 2.

avatar van dttom

dttom

Niet zo vaak gezien dus ik vind hem nog goed.

avatar van vic

vic

echt alle jurrasic park films en rip offs vond ik slecht. Geef mij maar de originele King Kong film die was top

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Deel 1 was nieuw, spannend, leuk en mooi, de delen erna werden alleen maar minder zoals gewoonlijk. 4 sterren voor Jurassic Park 1.

avatar van You_bastard

You_bastard

Ik vind deze film goed zeker als je in een bioscoop zit met hele goede geluidsysteem.

avatar van gotti

deel 1 vond ik de beste, deel twee vond ik al minder en de derde was echte heel slecht

maar voor deel 1 heb ik 4* over

avatar van vliegtuig13

vliegtuig13

Dit is toch echt de beste JP. Het spannendste en het origineelste, mooie sfeer en mooie muziek. GEWELDIG !!! Ik vond dit Spielbergs beste.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Goede spannende avonturenfilm; alleen een taai eerste gedeelte. 't Was toentertijd allemaal nieuw en de special effects waren toen echt verbluffend. En er zaten in totaal slechts enkele minuten dino's in de film! Vernieuwend en dus een klassieker!

avatar van FisherKing

FisherKing

vernieuwende Spielberg...

Zou 8 jaar geleden meer punten hebben gekregen en is over 10 jaar bijna vergeten.

Jeff Goldblum is de levendigste (echte ) acteur

avatar van jester

jester

Leuke film, maar wel een die erg afhankelijk is van de special effects. Het verhaal is minimaal, en de acteurs sneeuwen een beetje onder in het digitale geweld. Met name de kinderen vond ik vrij irritant.

avatar van EmDee

EmDee

Vond deel 1 nog wel een goed verhaal hebben dat voor een groot deel het boek volgt. Ook de uitleg over hoe de dino's tot stand zijn gekomen, wordt goed in beeld gebracht.

avatar van Yak

Yak

Met name de kinderen vond ik vrij irritant.
Maar kinderen zijn toch altijd irritant in films?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Kinderen zijn hinderen

avatar van jester

jester

Maar kinderen zijn toch altijd irritant in films?
Wel vaak, ja. Maar het ligt ook wel aan de kinderen. In films als The Sixth Sense en Witness heb ik er niet zo'n moeite mee.

avatar van jedymaster

jedymaster

prachtige film

avatar van Yak

Yak

Het ligt zéker aan de kinderen! Ik vond bijvoorbeeld dat joch in 'La vita e bella' echt hinderlijk, en dat is jammer want de film was prachtig. Als ik even graaf zal ik nog wel meer van dit soort voorbeelden voor de dag kunnen halen, denk ik.

avatar van EmDee

EmDee

Normaal gesproken heb ik juist een teringhekel aan films waarin kleine jongetjes meespelen omdat ze er vaak voor extra sentiment in zitten.

In La Vita e Bella is het echter noodzakelijk voor het verhaal en heb ik werkelijk genoten van de kleine acteur.

avatar van zonewarrior

zonewarrior

Hoewel ik eigenlijk 5 sterren had willen geven werd het toch 4

Deze film zette de lat voor fx op een geheel nieuw level dat we daarna zijn verwend door de grote studios met meer en beter wil niet zeggen dat dat in het voordeel van een film werkt

maar bij deze film kon je als toeschouwer nog denken dat je echte dino,s had gezien.

al met al de plot om van dino dna verkregen uit muggen gevangen in hars ook wel vernieuwend was word het daarna toch een beetje een monsterfilm alleen met dino,s

toch is dit ook een film die het jaren goed zal doen in je dvd collectie

avatar van maaike

maaike

echt een geweldige film. Heb 'em wel al honderd keer gezien en hij blijft geweldig

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik heb deze film lekker verhoogt naar 5 sterren omdat ie na 65 miljoen x kijken nog leuk is. Alleen jammer dat de muziek met carnaval zo tering jantje hard staat dat je de dag erna nix meer van die geweldige dino geluiden kan horen.

avatar van BS

BS

nog niet op gereargeerd? nu dan maar ff

dit is een film die die tijd een hele hype veroorzaakte.Ben zelf nog in de Kunsthal op de dino-tentoonstelling geweest.

De Special Effects hebben deze film enorm beroemt gemaakt en dat is terecht voor die tijd.Wij zaten allemaal raar te kijken en het is nog steeds een geweldige film die alles in zich heeft.

Hij begint rustig en bouwd een goede ondergrond.Daarna breekt de hel los en rennen de dinos eroplos.

absolute topper, dat neerkomt op 4,5 ster

avatar van neo

neo

ik vraag mij ook af waarom ik mijn stem nog niet heb verhoogd. vele films met special effects verliezen na jaren hun kracht, maar jp is nog steeds even opwindend. nog steeds krijg ik kippenvel op het moment dat settler voor het eerst zo'n prehistorisch dier ziet lopen en john william's laat zijn meesterschap horen. verhoogd naar 4,5 sterren

avatar van Droopy

Droopy

wat zal ik zeggen, je moet er van houden. ik vind het een beetje vergezocht allemaal.

1 ster voor de goede special effects

avatar van chrystel

chrystel

ik was vrij klein toen de film in de bioscopen kwam. ik wilde hem natuurlijk dolgraag zien. nou vooruit, ik mocht er naartoe. ik weet nog dat ik de hele film in trance was zo gaaf vond ik het!

de special effects waren trouwens niet de bedoeling. maar nadat spielberg een demo van de amiga had gezien was hij verkocht. daarom is de scene met die rennende dino's over het veld zo mooi geworden. dezelfde techniek is in the lion king gebruikt.

avatar van Hemdale

Hemdale

Hele coole film dit vind ik toch de beste van Spielberg!

avatar van FisherKing

FisherKing

Duel en Close Encounters of the Third Kind al gezien ?

avatar van Pablito

Pablito

killalot schreef:

dit vind ik toch de beste van Spielberg!

avatar van Hemdale

Hemdale

FisherKing schreef:

Duel en Close Encounters of the Third Kind al gezien ?

Ja, maar ik ben niet zo'n liefhebber van SF-films...