• 9.113.589 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.088.464)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

De scène in de keuken met Lex en Tim is 1 van mijn favoriete scènes in de gehele cinema geschiedenis!

avatar van martijn011

martijn011

• 2012 berichten

Voor de zoveelste keer herzien met het oog op het laatste Jurassic World deel wat in de bioscopen verschijnt. Aangezien ik groot fan ben van de gehele reeks is het geen straf om dit wederom te herzien. Zeker deze klassieker blijft fantastisch en gaat nooit vervelen.

Het valt me elke keer weer op dat deze toch wel iconische film de tand des tijds prima heeft doorstaan, met uitzondering van de computers en systemen uiteraard. De dino's zien er nog steeds indrukwekkend uit en ik kan me goed voorstellen dat dit enorm revolutionair was in die tijd. Helaas was ik toen pas vier jaar oud dus heb er toen niks van meegekregen..

Spielberg heeft van deze film een regelrechte klassieker gemaakt met levensechte beelden van dino's en enkele scènes zijn voor de rest van je leven in je geheugen gegrift (denk aan de T-rex die de man op de wc doodt en de dood van Nedry. Maar de beste en spannendste scène is toch wel die met de raptors in de keuken, dat blijft een hoogtepunt.
4.5* stonden blijven en staan.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Spielberg blijft de meester van de blockbuster. Derde kijkbeurt en Jurassic Park blijft een geniale film. Die scène met de T-Rex is een iconische en spannend opgebouwde scène alsook die met de raptors op het einde.... De special effects maken indruk... Hoe doet Spielberg dat toch? Neem een scène waar een auto uit een boom valt naargelang de takken breken... Hoe maak je toch zo'n perfecte timing. Je kan deze film tientallen keren opnieuw bekijken, het blijft een kijkfestijn die zowat de helft van de wereld gezien heeft. Alles is er : een super geloofwaardig uitgangspunt, leuke personages, humor, big budget actie... top-cinema.

avatar van des1

des1

Sjittes, alweer 30 jaar oud. Trek 30 jaar af van 1993, en je belandt in het jaar dat John F. Kennedy werd omgelegd. Da's pas oud.

avatar van Boneka

Boneka

Het eerste deel heb ik persoonlijk nooit zo geweldig gevonden, terwijl dit vaak wel de knaller moet zijn voor het vervolg. Ben begonnen aan de 4K reeks waarvan dit eerste deel waarschijnlijk het 'slechtste' beeld heeft. Het geluid heeft overigens geen Dolby Atmos. Beetje jammer, maar goed het beeld is een beetje wisselend. Groen en natuurschoon zijn vaak op een 4k transfer verbluffend mooi. Dat geldt zeker ook voor dit eerste deel. Wat minder is zijn de met name zachtere pastel kleurtjes. Hier mis ik die frisse kleuren die een 4K transfer vaak zo mooi maken. Toch is dit zeker geen slechte transfer.

De film moet duidelijk op gang komen. Feitelijk kun je het eerste uur gewoon door skippen. Het tweede uur vergoedt heel veel en krijgen we toch wat we willen zien. Bloeddorstige Dino's.

Film 3.5

Beeld (4K) 3.5

Geluid 4.0

avatar van The Oceanic Six

Welcome...to Jurassic Park!

Wow, eindelijk afgelopen weekend in de bioscoop gezien voor het eerst in mijn leven. Zo'n kans laat ik niet lopen want destijds was ik iets te jong maar wel een fan van dino's. En damn, deze film was al geweldig, maar is op het grote scherm nog vele malen meer imponerend. Een van de allerbeste blockbusters ooit gemaakt, vol met spanning en avontuur dat geregeld retespannend en bruut is. Het moment dat Dr. Grant op het eiland de eerste dino ziet en helemaal in shock is blijft prachtig, maar is slechts een voorbode van wat er nog zal gebeuren. Ook heel tof dat veel verschillende soorten dino's allemaal een moment van aandacht krijgen. Visueel is het nog altijd prachtig, ongelofelijk dat ze in 1993 zulke beelden wisten te produceren. Ik geloof elke keer weer in de illusie dat ik naar een echt eiland vol met dinosaurussen zit te kijken. Heel knap hoe Spielberg het zo levensecht wist te maken.

En de muziek van John Williams is ook voor de eeuwigheid, fantastisch.

Eigenlijk heb ik geen reden om dit niet te verhogen naar de volle 5 sterren!

5* (was 4,5*)

avatar van robertinho

robertinho

Goeie keuze The Oceanic Six.

Vroeger ontelbare keren gezien. Bijna iedere keer als we bij m'n opa en oma een film mochten huren, kozen we deze. Uiteindelijk hebben m'n ouders 'm ook aangeschaft op VHS. In mijn dvd-fase zelf gekocht. En iedere keer als ie op tv is blijf ik hangen. Maar toen ie een paar jaar geleden bij de pleinbios was maakte het toch weer indruk, vooral op dat grote scherm.

Mijn all time favorite.

avatar van Mr. Rock

Mr. Rock

Jeugdsentiment van de bovenste plank. Ik zal nooit echt objectief naar deze film kunnen kijken. Vele tientallen keren gezien in de afgelopen 25 jaar, waarvan het overgrote deel tussen mijn zesde en tiende. Maar ook nu zet ik 'm heel soms nog wel eens aan en dan kan ik alle scènes dromen, de teksten meespreken tot in de kleinste details, inclusief de dinogeluiden .

Nog altijd een feest om naar te kijken. Het vele gebruik van animatronics maakt deze visueel superieur aan de recente vervolgen, die volledig op (vaak matige/opzichtige) CGI steunen. De dino's zien er nog steeds volstrekt geloofwaardig uit.

De combinatie van avontuurlijke spanning, visueel spektakel, de iconische soundtrack, het verhaal zelf: het klopt allemaal. Zelfs dat het acteerwerk niet top is draagt bij, te goed acteerwerk zou op de een of andere manier mismatchen met deze film.

De film staat bol van de iconische scènes: als kind waren mijn favorieten de toiletscène, de raptors in de keuken en T-rex vs. raptors helemaal op het einde. De 'dinoloze' stukken waarin de achtergronden werden uitgelegd vond ik toen saai en ingewikkeld. Maar het valt juist te prijzen dat er serieus werk is gemaakt van de achtergronden bij al het spektakel.

avatar van JollyMira

JollyMira

Vanavond weer eens gekeken,en nog helemaal geen stem uitgebracht.Verschillende keren met mijn zus in de bios gezien en op dvd.Ook een soort van jeugd sentiment.Geweldige film.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Natuurlijk waren er heel veel verschillende dinosaurussen, en ze leefden niet allemaal in dezelfde periode, maar het is toch niet te bevatten dat het tijdperk van die beesten bij elkaar zo'n 160 miljoen jaar geduurd heeft. Ongelooflijk lang zeg. 160 miljoen jaar. Dat is 100.000 keer zo lang als tussen nu en het einde van het West Romeinse Rijk.

Sorry, ik weet dat ik soms uit de bocht vlieg, en dat er dan mensen zijn die denken: schop die kerel van de site af. Ze hebben gelijk, en ook weer niet. Er zijn dingen die groter zijn dan ik kan beseffen, en die overvallen me soms. Ik doe mijn best die dingen onder controle te krijgen, maar het lukt me niet altijd. De wereld is altijd gruwelijk groter dan je meest fantastische dromen.

avatar van martijn011

martijn011

• 2012 berichten

Graaf Machine schreef:

Niet om meteen een hele lange discussie aan te zwengelen, maar dan zou het tijdspad van de wereld volgens de Bijbel veel logischer zijn..

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

martijn011 schreef:

Ik geloof niet dat logica daar ook maar iets mee te maken heeft, maar laten we die discussie maar voor bijbelmeter.nl bewaren. Of natuurlijk gewoon op boekmeter.nl, daar is die site immers voor.

avatar van Puffy81

Puffy81

Dat Steven Spielberg het aankon om zowel Jurassic Park als Schindler's List in een tijdsbestek van 2 jaar kon maken, is echt vakmanschap!

Beginnen aan Jurassic Park en dan overstappen naar Schindler's List en via satelliet en telefoon de editing rond krijgen van Jurassic Park.....Wauw!

En wat zijn beide film totaal verschillend, maar allebei ook werkelijk fantastisch!

Chapeau Steven!

5. Jurassic World: Dominion 2022 *** sterren

6. Jurassic Park III 2001 ** sterren

avatar van ibendb

ibendb

Dankzij de De Roo & De Rycke Filmclub van Studio Brussel gisterenavond Jurassic Park mogen bewonderen in een intieme setting. Het kleine perszaaltje van de VRT zat vol met fans van de film en dit zorgde voor een bijna onvergetelijke ervaring.

Als 27-jarige ben ik te jong om Jurassic Park in de bioscoop gezien te hebben. Op 8-jarige leeftijd hebben mijn grootouders me geïntroduceerd aan deze klassieker - ze gaven me rond dezelfde periode enorme trauma's en een levenslange angst voor de zee met Jaws, ook van Spielberg. Als tiener was ik eerder gefascineerd door de dino's in de sequels maar heb het origineel een paar keer op tv gezien. Nu, als volwassene ben ik volledig opnieuw in betovering gebracht door deze dijk van een film.

De hele film is een achtbaanrit. De verwondering die je voelt bij de introductie van Jurassic Park zelf, de kinderlijke anticipatie van de dino's als de personages doorheen het park cruisen, de slopende spanning die wordt opgebouwd wanneer de storm opkomt,... De scène met de T-Rex is een subliem voorbeeld van hoe je jouw publiek op het puntje van hun stoel kunt laten zitten. De rimpels in het glas water, de pupil van de T-Rex die verkleint door het licht dat er in schijnt, de voetafdruk van het beest in de modder,... De film laat je vanaf nu niet meer los.

Alles wat volgt is een en al blockbuster-spektakel. De perfecte mix van CGI en practical effects. Ik denk dat niemand echt kan bevatten hoeveel werk er werd geleverd om alles er zo realistisch uit te laten zien. Het is duidelijk gemaakt door mensen met een passie voor het vak. Toegegeven, enkele CGI-shots zijn merkbaar gedateerd maar daar kan echt doorkijken. De iconische soundtrack van John Williams vat de grandeur van alles perfect samen. Dat er gekozen wordt om in extreem spannende stukken geen noot muziek toe te voegen is nog genialer.

Dat Jeff Goldblum een gigantisch seksicoon was, dat weten we. Blijkbaar wist Spielberg dat ook. Er is geen enkele reden om dat ene shot van een stomende Ian Malcolm met ontblote borst zo lang te laten duren. Ik dank de makers er nog steeds voor. Waarom iedereen houdt van Dr. Grant, Dr. Sattler en Ian Malcolm is overduidelijk. Het gigantische charisma van de hele cast is enorm aanwezig en zorgt voor een perfecte chemie.

Nja, ik kan blijven gooien met superlatieven maar dit is nu eenmaal wat ik doe als ik volledig van mijn sokken ben geblazen. Mijn innerlijke kind is weer tevreden gesteld. Mijn kinderen zullen ook opgroeien met deze film. Ik beloof hen nu alvast dat ik naast hen zit, vol verwachting en een tintelend gevoel in m'n buik.

De dikke 5* voor deze klepper van formaat.