• 9.378.924 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.163.786)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Dat de film alweer 20 jaar oud is??? Waar blijft de tijd. Ik was toen 20 jaar. En helemaal weg van deze film. Sowieso films met monsters/beesten vind ik geweldig. Zoals Jaws, King Kong, Anaconda, Godzilla, etc. Maar deze film blijft na 20 jaar nog steeds GEWELDIG. Zoveel mooie special effecten. Super goede soundtrack van John Williams. En een zeer spannend verhaal. Wat alleen Steven Spielberg kan. Zelfs de scene's zonder Dino's zijn spannend, zoals de auto in de boom, of het hek waar de stroom weer op wordt gezet. Echt knap gedaan. Deze film blijft zelfs na 20 jaar nog mijn nummer 1 film.

avatar van baspls

baspls

paul83 schreef:

Klopt, maar ik doelde meer op de SFX. De animatronics zien er altijd top uit.

JP heeft qua Dino's/Draken inderdaad de beste SFX.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Damn wat is deze film nog goed na al die tijd. Verbazingwekkend hoe special effects uit 2011 er nu niet meer uit zien, maar deze dino's vandaag nog even geloofwaardig overkomen als twintig jaar terug. Een van de meest spannende avonturenfilms aller tijden.

avatar van avdj

avdj

Samen met The Lion King is Jurassic zonder twijfel de film die als kind de meeste indruk op mij heeft gemaakt. Nadat ik de 3D versie van de Disney klassieker had gemist hoefde ik dan ook niet lang na te denken om ditmaal wél bioscooptickets te boeken om Jurassic Park opnieuw te beleven.

Ik kan niet anders zeggen dat de film nog zo stevig staat als een wolkenkrabber. De opbouw van de film is ontzettend sterk. Als kind had ik de neiging het eerste uur regelmatig door te spoelen, nu besef ik dat vrijwel alles daadwerkelijk iets toevoegt. De geboorte van de baby dinosaurus vond ik nu ook veel aangrijpender dan twintig jaar geleden. Mooi is ook dat de in eerste instantie cynische Ian Malcolm de kijker weet te veroveren na de kinderen eenmaal (mede) gered te hebben.

Maar de échte ster van de film blijft natuurlijk de Tyrannosaurus Rex. Nadat ze eenmaal is losgebroken komt ze regelmatig terug, de tussenpozen zijn precies lang genoeg om de spanning vast te houden. De special effects zijn ronduit verbluffend. Steven Spielberg wordt terecht weleens bekritiseert om zijn neiging tot romantiseren maar na deze herziening staat voor mij vast dat hij waarschijnlijk de meest baanbrekende CGI film ooit op zijn naam heeft staan.

De Velociraptors lijken je echt aan te kijken. Na de zoveelste herziening blijft de keukenscène nog altijd fenomenaal. Omdat het geluid in de bioscoop lekker hard staat hoorde je ze ditmaal echt ruiken: fantastisch! Het moment dat de T-Rex de Velociraptors te grazen nam liet mij net als vroeger inwendig juichen.

Deel 2 en 3 zal ik binnenkort nog eens gaan kijken maar het eerste deel zal nooit meer overtroffen worden. Mijn dinohobby heb ik al jaren geleden opgegeven maar dat niets af van deze klassieker.

5* dus, klein beetje dankzij jeugdsentiment maar ik ben dan ook geen onafhankelijk journalist.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Een hele tijd geleden had ik een beoordeling gegeven aan Jurassic Park. Op dat moment waren er ook al een flink aantal jaren voorbij gegaan nadat ik 'm daadwerkelijk had gezien. Effe refreshen kan dus geen kwaad. In mijn herinneringen was het een angstaanjagend portie jeugdsentiment en dat is bij deze herziening niet veel anders. Alhoewel het duidelijk Amerikaans is opgezet met herkenbare patronen is er opvallend goed gebruik gemaakt van licht en locaties. Daarbij werkt de combinatie van kleine kinderen en vleesetende monsters erg goed. Vooral die scène waarin de jongen en zijn zus onder die glazen plaat liggen en die ruige snuit met vlijmscherpe tanden er tegen aan beuken zorgt voor een gaaf contrast. De scène met die dikke Nedry in het beregende bos waarin hij zijn bril verliest en een nonchalant praatje maakt met een kleine dino mocht er ook wezen. Grappig maar tegelijkertijd ook best zielig. Ook dat stuk waarin Muldoon op het toilet zit, het huis om hem heen in elkaar stort en hij van bovenaf wordt beetgegrepen was spraakmakend. Verder fijn dat het jochie juist wél nog wordt geraakt door die 10.000 volt wanneer zijn vader aan het aftellen is. Meestal weten personages zich in zo'n situatie op flauwe wijze te redden.
Ik ben geen fan van Spielberg's volledige oeuvre maar hier mag hij gerust trots op zijn.

avatar van Bijdevaate11

Bijdevaate11

Wat gaaf om deze een keer op groot scherm te zien!!!

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Bijdevaate11 schreef:

Wat gaaf om deze een keer op groot scherm te zien!!!

Inderdaad een verademing. Eindelijk die 2 uur jeugd sentiment op het grote scherm.

3D bril op? 3D bril af? Mij allemaal prima.

Het Jurassic Park verhaal kan inclusief specialeffects nog prima mee met de tijd.

De meeste scenes zijn nog altijd oogverblindend mooi, het blijft NON-stop spannend en ik geloof als een klein kind nog alles wat ik hoor en zie. Knap van Spielberg, die ook zo bijzonder veel aandacht heeft besteed aan de details. Iets wat ik nu jaren later pas besef.

Ik ga hem weer in mijn top 10 knallen, en beloof hem daar ook niet meer uit te halen. Sterker nog ... we maken van die 4,5 gelijk een 5je!

Ik moet nog ergens van 20 jaar geleden een Jurassic Park potlood en gummetje hebben liggen. Ik ga ze direct zoeken ! Bamm!

avatar van vantagev82

vantagev82

Een van de beste films die de popcorn wereld veranderde. Blijf nog altijd hopen op een goede nieuwe insteek, want deel 2 was redelijk en 3 zeer matig. Verdiend een mooi slot.

avatar van the new guy

the new guy

De 3D versie gezien. Voegt dus niets toe. Maar dat is niets minder dan een compliment aan het origineel dat al zo´n spektakel was dat zelfs de huidige technieken weinig toevoegen.

avatar van Thorongil

Thorongil

Vroeger als kind kon ik deze film appreciëren, maar nu totaal niet meer. Saai, traag begin, special effects die serieus gedateerd zijn en personages die ook niet echt engagerend zijn/ Heb hem na een klein uur uitgezet, kon hem niet afkijken.

avatar van paul83

paul83

Thorongil schreef:

Saai!? Gedateerde SFX!?

De film heeft een prima opbouw en laat je meeslepen in het verhaal van Jurassic Park als thema park. Dat je geen geduld hebt is dus wel duidelijk. Dan raad ik aan om lekker Transporter films te gaan kijken of The Punisher 2.

De SFX zijn nog steeds beter dan bijna elke film met CGI beesten. De grootste bullshit die ik gelezen heb. Jaws is qua SFX gedateerd, maar dit?

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het ziet er inderdaad nog steeds heel goed uit en ook vaak beter dan veel huidige effecten. Het enige wat ik nu een klein beetje matig vind, zijn de Brontosaurussen.

avatar van Thorongil

Thorongil

Saai!? Gedateerde SFX!?

Ik kan heus wel geduld opbrengen voor films, maar deze film ligt me gewoon niet (meer).
De personages irriteerden me en ben ook niet echt de grootste Spielberg fan.
Ieder zijn smaak. Spielberg films vind ik nu eenmaal vaak overschat.
Denk dat sommigen wat deze film betreft zich te veel laten meeslepen door nostalgie en best wat kritischer mogen zijn.
Sfx vind ik toch wel gedateerd, top van zijn tijd dat wel, maar nu toch wel soms pijnlijk om te zien. BV. Als ze die eerste dinosaurus zien en er naast lopen

avatar van paul83

paul83

Thorongil schreef:

De personages irriteerden me en ben ook niet echt de grootste Spielberg fan.

Ieder zijn smaak. Spielberg films vind ik nu eenmaal vaak overschat.

Maar ga dan geen onzin praten over de slechte SFX. Heeft niks met nostalgie te maken. Die staan gewoon nog als een huis.

Je bent blijkbaar in een rare eend in de bijt (no offense) als je de films van Spielberg vaak overschat vindt. Het is dus niet zo dat als jij de film overschat vind, dat ik/wij kritischer moet(en) zijn. Klassiekers zijn nooit perfect. Er is altijd wel wat te zeiken.

avatar van baspls

baspls

Ik ben het helemaal met paul83 eens!

avatar van The Oceanic Six

Ik heb deze week Jurassic Park eens herzien na vele, vele jaren en het blijft toch wel overtuigen als erg geslaagde avonturenfilm. Er valt op zich best wel wat over te klagen, want een hoop clichés worden niet vermeden, maar op zich is dat niet zo heel storend.

Jurassic Park brengt als 1 van de weinige films de dinosaurussen echt tot leven. Ondanks dat de film 20 jaar oud is, weten de effecten nog steeds te overtuigen, al valt natuurlijk wel op dat het niet perfect meer is. Maar het is nog altijd beter dan het gros van de films van tegenwoordig met hun simpele CGI-effecten. De film wordt echt leuk vanaf het moment dat het goed fout gaat. Het is alleen wel jammer dat Spielberg er een familiefilm van heeft gemaakt, met niet al te veel geweld. Het had van mij wel gemogen, al snap ik wel waarom dat een beetje weggelaten is.

De film maakt nog steeds indruk, al moet ik wel zeggen dat het niet altijd boeiend is. Zo begint de film erg traag en kent het in het middenstuk ook wel wat mindere momenten. Verder is ook niet elke acteur even sterk op dreef. Wel grappig om ''Newman'' uit Seinfeld in deze film mee te zien spelen trouwens, net als Samuel L. Jackson in een bijrolletje.

Ik kom wederom op 4* uit, die ik destijds ook al had gegeven.

avatar van mrkos

mrkos

Uhmm hoeveel keer heb ik deze gezien? 10 keer ofzo? Hij blijft hoe dan ook geweldig. En cliche dit en cliche dat? Het leven is vol met cliches, gaan mensen daar serieus aan ergeren? Lijkt wel het woord van 2013. Hoe dan ook, blijft een meesterwerk, net als Jaws.

avatar van MRDammann

MRDammann

Ik vond het een hele fijne blockbuster. Typisch Spielberg, super spannend en goed acteerspel. Kortom, chips klaar zetten en genieten!

avatar van Insignificance

Insignificance

Nooit fan geweest van het hele dino festijn, al moet gezegd dat anno nu de SFX zich nog altijd best aardig staande houden. Pas tegen het einde, rond de raptors, dat het allemaal wat minder indruk maakt. Ik kan dit soort films van Spielberg vaak wel hebben, er is altijd iets dat aardig draait, maar hier lijkt de formule te haperen. Dan komen zaken als de sullige humor, het doorzichtige verhaaltje en de vervelende kids te vaak bovendrijven. Verder geen acteur die de boel op sleeptouw neemt, Knights bijdrage is zelfs hopeloos. Het grote avontuurlijke gevoel sijpelt zo de film uit.

avatar van rico_defender

rico_defender

De 3D variant vond ik opvallend goed omgezet! Het geeft net even een extra lading diepte en spanning. Oké de film heeft plotgaten, maar dit is geen Schindler's List of Saving Private Ryan.,

avatar van tattoobob

tattoobob

Binnenkort maar eens de 3d blu-ray opzetten!!

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Vooral vroeger toen ik nog niet zoveel films keek een van mn favorieten. Vond hem erg spannend en het zag er toch ook goed uit zeg. Lekker verhaal en met een regisseur als Spielberg moet het dan wel goed komen. Nou dat kwam het ook.

Erg leuke film

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik ben geloof ik een van de weinigen op deze pagina bij wie Jurassic Park geen jeugdsentiment is. Ik zag de film pas voor het eerst een paar jaar geleden. Daarnaast vraag ik me af of ik hem wel echt van begin tot eind heb gezien, want er waren slechts enkele stukken die ik me nog echt goed herinnerde.

Het is natuurlijk iets waar je als klein jongetje door gefascineerd zou raken: een pretpark vol dino's. Des te interessanter wordt het als je een paar hopeloze mensen tussen hen in gooit die moeten zien te overleven. Steven Spielberg heeft een duidelijk beeld gehad van hoe hij zijn publiek wilde vermaken en dat heeft hij op de juiste wijze naar voren gebracht.

Indrukwekkend zijn de effecten waarmee de dino's tot leven worden geroepen. Nee, het ziet er niet altijd even levensecht uit, maar wel heel goed. Uiteraard is die T-Rex(?) - ik ben geen expert in de namen van de soorten - die met die twee auto's staan te klooien helemaal geweldig. Vooral als een van de kinderen wild met licht gaan liggen zwaaien is zo'n momentje waarbij je hardop commentaar gaat geven. Ook dat mormel dat Wayne Knight om het leven helpt is eentje waarbij je nekharen overeind gaan staan. Grappig ook dat de beesten opeens overal opduiken. Ik trok op een gegeven moment een vergelijking met de Alien films.

Het is vooral genieten van de creativiteit die Spielberg met zijn werk laat zien. De wereld is prachtig vormgegeven en ook het acteerwerk van o.a. Sam Neill en Jeff Goldblum is prima in orde. Is er ook een storende factor? Jawel, de kinderen. Van kinderen in films ben ik sowieso geen fan, maar Amerikanen maken er vaak van die vreselijk arrogante typetjes van die 'raad' geven aan hun volwassen ouders. Nu valt dat hier gelukkig nog wel mee, maar een aantal typische 'trekjes' konden niet worden voorkomen. De film nam ook even de tijd om op gang te komen. Opzich een goede zaak natuurlijk, maar bij dit soort films ben je geneigd direct een hoop bombarie te verwachten. Gelukkig neemt de film naderhand daar nog voldoende de tijd voor.

Montage, acteerwerk, verhaal, effecten: het lijkt opzich allemaal wel te kloppen. Ook wederom een compliment voor de ronduit fantastische muziek van John Williams; de man is echt geboren voor zijn vak. Jurassic Park is een hele fijne blockbuster die gewoon garant staat voor een leuke avond. Popcornvermaak op het hoogste niveau.

Ik vind Jurassic Park een heel goede film! Voor die tijd (en voor nu ook nog) zijn de special effects perfect gemaakt. Ik vind hem de beste van alle jurassic park films

avatar van Placide

Placide

Gisteravond Jurassic Park in 3d gezien en het ziet er allemaal nog geweldiger en grootser uit.

Twintig jaar na dato staat deze film nog steeds als een huis.

De special effects zijn baanbrekend en de film is gewoon helemaal af.

Een absolute topper Jurassic Park en daarnaast ook nog eens loeispannend.

avatar van Awasiku

Awasiku

Laatst nog gezien op Blu-ray , de 3D versie .

Ik vind het een slaagde conversie van 2D naar 3D

Na 20 jaar staat deze film in mijn ogen nog steeds als een huis , destijds nog in de Bios gezien .

De Soundtrack van John Williams , Sterke Verhaal van wijlen Micheal Crichton , mooie Settings , mooie ballans tussen CGI & VFX van ILM en de prachtige SFX animatronics van wijlen Stan Winston en natuurlijk de visie van Steven Spielberg .

Karakters zijn goed gespeeld , vooral Jeff Goldblum als Dr. Ian MalColm is mijn favoriet .

Genoeg grappige schoonheidsfouten te spotten , maar daar heeft de film volgens mij geen last van .

Een topper van Steven Spielberg , hoewel de beste man hierna nog genoeg goede films hebt gemaakt is Jurrassic Park ( deel 1 ) in mijn mening de laatste met zijn vertouwelijk "Spielberg Touch" .

avatar van Montorsi

Montorsi

Weer eens gezien en dit blijft toch wel met gemak overeind. De SFX ogen absoluut niet 20 jaar oud en staan nog als een huis, het script is degelijk genoeg voor een film als dit, en de wetenschappelijke onderbouwing is geloofwaardig genoeg. Verder genoeg memorabele en spannende scenes. Alleen ietsje cheesier dan ik me kon herinneren zo links en rechts maar ach.

Een film die ik intussen van voor tot achter uit mijn hoofd ken en desalniettemin geweldig weet te vermaken. 4.0*

avatar van Flavio

Flavio

Prima avonturenfilm met meestal geslaagde dino´s en een leuke opbouw. Het park werd echt geloofwaardig neergezet, en Attenborough deed het prima als ietwat excentrieke en kindse baas. Laura Dern vond ik minder- ik kan haar niet los zien van Lynch-films,waarin ik haar uitstekend vind, en hierin acteert ze dan toch een beetje op de automatische piloot. Haar altijd wat halfopen schreeuwmond en blik die het midden houdt tussen verbazing en doodsangst helpen ook niet mee. Kinderen vind ik in dit soort films meestal een storende factor maar viel mee dit keer.

Het verhaal wordt rustig vertelt, maar helaas was de eerste dino een beetje een tegenvaller. Later werd dat wel weer goed gemaakt met de T-Rex en ook de meeste anderen, maar de "veggie-dino" leek dan weer nergens naar, ook 20 jaar geleden zag die er veel te cartoonesk uit.

Aantal typische Spielberg scenes zoals de bizarre auto-achtervolging in een boom en de scene met "Newman" en de dino springen eruit. Einde was een beetje abrupt, en overkill aan Raptor-scenes.

avatar van dammit

dammit

Toch blijf ik mij verbazen, waarom deze film niet in de top250 staat...

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Ik blijf het bizar vinden dat een film uit 1994 nog steeds qua visuele effecten er beter uitziet dan een 100 miljoen kostende blockbuster uit 2013..