Genre: Oorlog / Drama
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Saving Private Ryan
"The mission is a man."
Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.
- Trailer (YouTube)
- Saving Private Ryan (BoekMeter)
- Saving Private Ryan (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
T-Medic Irwin Wade
Captain Fred Hamill
Corporal Timothy Upham
Bart Simpson

Jammer dat je er zo over denkt. Zo dacht de geallieerde legerleiding in de Eerste wereldoorlog er namelijk ook over en....die zijn achteraf heel akelig teruggefloten. Er is dus wel degelijk een discussie mogelijk, alleen is de vraag of je die aan wil gaan.
Ik blijf bij mijn standpunt: die man was gewoon laf bezig. Hij had makkelijk in kunnen grijpen, op dat moment had het niets met een ''ziekte'' te maken, aangezien hij later in de film wél in kon grijpen. De periode tussen zijn ''laffe actie'' en het moment dat hij wel ballen kreeg en zijn ''vriend'' neerschoot, zou in de realiteit niet langer geweest zijn dan 5 á 10 minuten. Dan is er geen sprake van een ziekte, want een mens met een dergelijke ziekte, herstelt zich niet in 5 á 10 minuten. Meestal zijn de gevolgen van zo'n ziekte blijvend en daar was hier geen sprake van. Dus volgens mij is een discussie daarover niet mogelijk, wel een discussie over de ''ziektes'' die je wél kunt hebben tijdens een oorlog, zoals de ''ziektes'' tijdens WO1. Alleen dat past niet in dit topic, dus we moeten maar een WO2 forum opzoeken, ik ken er wel een aantal
Arnhemmer
Wat helden/goede soldaten lafaards onderscheid is ondanks die verlammende angst wél kunnen handelen.
Dat is dus hetzelfde als iemand die zonder benen in een rolstoel zit, en wel zou kunnen lopen. Mijn punt is: als je verlamd bent van angst, kun je niet bewegen/handelen.
Daarbij word een soldaat een dusdanig verantwoordelijkheidgevoel voor de groep, en voor de missie bijgebracht, dat je een maat in nood, nooit op die manier in de steek kan laten. in die situatie is jou angst niet belangrijk, daar moet je je overheen zetten.
Hoe ik zou reageren is moeilijk te zeggen, maar voor mij is het niet te bevatten om een vriend te laten sterven en niets te doen.
Maar mocht ik zo reageren, dan moet ik niet zeiken dat ik als lafaard door het leven moet.
Arnhemmer
Ik lees hier wel heel vaak de term `ziekte`. Bij mijn weten heb ik het daar nooit over gehad. Jij doelt waarschijnlijk op de term `shell shock` oftewel post traumatische stress. Zelfs dat is geen ziekte en heel wat anders dan wat ik bedoel.
Nee, dank je. Ik heb geen zin om te discussiëren over `dysenterie` en `trench feet`.
83Utreg!
Nee ik ben niet van een wervingsbureau, maar ik heb zelf bij de luchtmobiele brigade gezeten, en ben nog steeds werkzaam bij defensie. Iedereen die daar werkzaam is zal mijn verhaal beamen. Ook jongens die in gevechtssituaties hebbn gezeten (op een enkeling na) zeggen dat je in die situatie wel bang bent, maar door je goede training kunt terugvallen op je ''drills''.
Daarom denk ik dat je geheel voor je zelf spreekt, en je verhaal geen enkel raakvlak heeft met dat van een militair. Wat je ook zegt over dat geen enkele instructeur je iets anders zou kunnen bijbrengen, zegt eigenlijk genoeg. Dit betekent dat je er totaal niet voor openstaat, en `dat je inderdaad niet geschikt zou zijn voor zo'n baan. Overigens leer je niet om in je eentje op een mitrailleurnest af te stormen, maar gezamelijk de strijd aan te gaan, en zeer veel acht te slaan op je persoonlijke veiligheid, en dat van je maten.
Maar goed angsthazen bestaan ook, die kun je nog zoveel trainen en drillen, maar als het er op aankomt laten ze het afweten, deze mensen noemt men lafaards.
Arnhemmer
Zolang de situatie niet uit de hand loopt wel ja. Maar wat als `t mis gaat? Totale chaos. Je ziet `t dagelijks gebeuren in Irak en Afghanistan. En ook onze eigen jongens van Dutchbat konden in 1995(?) niet terugvallen op hun `drills`. Daar ga je dan met je goede training.
Hoezo niet? Ik probeerde alleen duidelijk te maken wat het primaire oerinstinct van de mens is. Is een militair dan geen mens? Ik spreek niet voor mijzelf. Dit is een bewezen feit.
Klopt als een bus 83Utreg. Jij bekijkt `t van de militaire kant, ik van de menselijke. Jouw stelling uit bovenstaande post, druist, voor mij, tegen alle menselijke logica in. Daarom ben ik ook inderdaad niet geschikt voor zo`n baan. Daarom ben ik ook verpleegkundige geworden.
Klopt!!! Daarom noemde ik de persoon in mijn post, die dat wel doet, een grote idioot. Voor anderen zou ie misschien een held zijn.
Angst is een natuurlijk fenomeen, waar ieder levend wezen mee bekend is. Als door dat natuurlijke fenomeen je lichaam `t laat afweten, is ook dat weer een natuurlijk fenomeen. Misschien is dat militair falen, ik noem `t een menselijke en natuurlijke reactie. Ik vind `t ver gaan om deze mensen meteen als lafaard te bestempelen vanwege een natuurlijke reactie.
Stephan
Net zo'n onzin als:
"De grootste macho's roepen vaak bij het sterven nog om hun mamma. Die mensen noemt men watjes."
83Utreg!
Maar Arnhemmer, jij doet net alsof het normaal is dat iemansd niets meer kan op een slagveld. Dit kan wel eens voorkomen, maar gelukkig doet het merendeel gewoon wat hij geleerd heeft. Als het doodnormaal is dat je totaal verlamt van angst zouden wij nu Duits praten waarschijnlijk.
Dutchbat 1995 is een volledig niet vergelijkbare situatie. Hier werden militairen niet geconfronteerd met geweld. ze konden gewoon niets door de politiek, die het liet afweten, wat betreft bevoegdheden.
Maar goed, je hebt gelijk, oordeel misschien te makkelijk als ik ''lafaards'' zeg. Misschien is dit inderdaad een puur lichamelijke reactie. gelukkig dat meeste militairen door die zelfde overlevingsdrang wél vooruit komen.
Je geeft toe dat je niet geschikt bent, oké, maar je doet net alsof alle helden die ook voor jouw vrijheid hebbn gevochten, een stel halzen zijn die geen oog hadden voor veiligheid. Juist omdat het allemaal mensen zijn is het zo bijzonder wat ze gedaan hebben.
Arnhemmer
Abnormaal vind ik `t tijdens zo`n traumatische gebeurtenis zeker niet.
Wat een onzin. Alsof de Duitsers geen angst zouden kennen.
Waar gingen ze volgens jouw dan wel voor op de loop. Tot een directe confrontatie is het daar inderdaad niet gekomen, maar dat bedoelde ik ook niet. Ik bedoelde dat als alles volgens plan loopt, er geen vuiltje aan de lucht is. Toen Screbrenica onder de voet dreigde te lopen was de chaos compleet en wist Karremans niets anders te doen dan zijn handen er vanaf te trekken en een genocide toe te staan, terwijl het juist zijn opdracht was om de enclave en zijn bewoners te beschermen. Wat heb je dan aan je `drills`en training?
Da`s nog maar de vraag. Op het moment dat ik dit schrijf zijn ze daar nog over aan `t bakkeleien.
Is ook goed mogelijk.
Dat heb ik nergens beweerd. Ik sprak alleen over die ene grote idioot, die een ander een held noemt. Het gezegde is niet voor niets: De meeste helden liggen op `t kerkhof.
Juist omdat het allemaal mensen zijn is het zo bijzonder wat ze gedaan hebben.
Hier ben ik `t helemaal met je eens. Hoewel diegene die een medaille ontvangen voor `betoonde moed`, zichzelf vaak niet eens als held zien.
Bart Simpson
Lol, 83Utreg! jij zegt:
''Juist omdat het allemaal mensen zijn is het zo bijzonder wat ze gedaan hebben.''
Wat had jij dan verwacht? Varkens die aan land gingen in Normandië en koeien die boven vijandelijk gebied gedropt werden?
Arnhemmer
Kom op Bart, niet zo sarcastisch.
Wat ik denk dat 83Utreg bedoelt is dat het allemaal gewone, normale mensen zijn die iets bijzonders gedaan hebben.
83Utreg!
Het enige wat ik over Srebrenica ga zeggen is dat de militairen er niets aan konden doen. De politiek, de VN en inderdaad Karremans treft de blaam. De mannen daar hadden onvoldoende materieel, mankracht, en bevoegdheden, daarbij komt nog dat het op dat moment nog niet duidelijk was dat er genocide zou plaatsvinden. Overigens is hier wel les uit getrokken, men stuurt militairen niet meer op deze manier op een missie. Hier wil ik het bij laten, we gaan wel erg ver off/topic namelijk.
Ik bedoelde niet dat Duitsers geen angst kenden, ik bedoelde dat er dappere mensen nodig waren om de Duitsers te verslaan. Met mannen die slechts voor lijfsbehoud kozen hadden de galieerden nooit gewonnen. En dan hadden we waarschijnlijk Duits gepraat, zo bedoelde ik het.
De meeste helden liggen op het kerkhof, dat klopt. Des te meer eer voor diegene die vielen. Het is ook iets van de laatste jaren dat sneuvelen op het slagveld niet meer als eer word gezien, een product van tientallen jaren vrijheid en welvaart denk ik.
Lol, 83Utreg! jij zegt:
Snap je echt niet wat ik bedoel, of wil je gewoon lekker bijdehand doen
Nomak
Die wil gewoon bijdehand doen met zijn denigrerende opmerkingen in elk topic.
Stephan
Nou ja.. de Srebrenica mannen wilden misschien wel, maar waren politiek correct. Laat staan die snormans die vriendelijk vraagt de pianist niet neer te schieten.
Ik heb me altijd afgevraagd hoe de intl. gemeenschap gereageerd zou hebben als de Dutchbatters gewoon geschoten zouden hebben bij het betreden van de savezone. Ik denk dat de oorlog daar anders zou zijn verlopen, maar met een tiental Nederlandse helden op de ere begraafplaats.
Kijk... dát zouden dan écht helden geweest zijn.
Arnhemmer
Tot slot zou ik willen zeggen: Lees dit boek eens 83Utreg. Misschien krijg je dan een goed beeld wat de soldaat in de tweede wereldoorlog bezig hield met betrekking tot eer, heldenmoed en lijfsbehoud. Erg openhartig en eerlijk. Verwacht geen spektakel à la Band of Brothers.
bol.com | Soldaat van easy company, Malarkey, D., welch, B. & Welch, B. | Boeken (Nederlands)
83Utreg!
Nou ik vind band of brothers nou niet bepaald spectaculair,. wel erg realistisch. Ik heb daar overigens meerdere boeken over gelezen, ook het verhaal van Guarnere en Heffron. Laten we het er op houden dat het voor ons moeilijk te beoordelen is, dat het nooit zwart wit is, en dat het een intrigerend onderwerp blijft. Bedankt voor de tip trouwens.
Waar kan ik anders mijn 1000ste bericht
kwijt dan hier?
Absoluut prachtige film die zeker tot mijn top 10-niet op MovieMeter-hoort. Metteen van 4,0* naar een toebehorende 5,0*.
Minotaures
Ik heb het net onderzocht.
Imdb geraadpleegd en de dvd nagekeken. En wat er op imdb staat klopt.
Ik zal het voor de zekerheid toch even allemaal in een spoiler zetten. Ik laat het wel in het Engels staan, ik heb geen tijd om alles hier te vertalen, daar is het nu een beetje laat voor.
Maar dit zijn dus gewoon feiten waar geen discussie over mogelijk is.
Why do I recognize the German soldier that shoots Miller?
Because this man is the same prisoner of war that was released earlier in the film by CPT Miller himself! Known as "Steamboat Willie," this German soldier stumbles away from the main characters while many of the men complain that Miller just let the enemy simply walk away. He rejoins the ranks of the German army and (if by mere coincidence or planning?) encounters Miller's men during this particular battle. Whether Steamboat Willie knows he is shooting Miller is debatable, but it is a sad and ironic twist of fate that Miller is shot by the man towards he showed so much mercy. Upham sees Steamboat Willie shoot Miller, and in a act of revenge, kills Steamboat Willie.
Is 'Steamboat Willie' the one who has the bayonet fight with Mellish?
No! This is an extremely common misconception. The soldier who has the melee fight with Mellish in the upstairs part of the restaurant is NOT Steamboat Willie. Upham being the coward he is, stays on the stairwell and cries while Mellish is screaming for help. The German soldier then sees Upham on the stairs. Seeing that Upham was of no threat to him, he spares Upham's life. We later see Steamboat Willie in the same battle, as he is the one who shoots Captain Miller. Many viewers misconstrue that Upham convinces Captain Miller to let Steamboat Willie go and that he later rejoins the Wehrmacht and kills Mellish and Captain Miller, which then prompts Upham to shoot Steamboat Willie when he is unarmed. This is not the case.
Die personages zijn ook gewoon twee verschillende acteurs.
Joerg Stadler = de Duitser die door Miller is vrijgelaten, en hij schiet later ook Miller neer.
Mac Steinmeier = de Duitser die de Amerikaan in een man tegen man gevecht dood maakt met een dolk.
Lijkt me duidelijk.
Hierbij van een duidelijkere website Steamboat Willie vs. Waffen-SS soldier. Het bevat een betere vergelijking, met foto's en al. Voor de mensen die het nog niet weten.
Vroeger dacht ik ook dat Mellish door dezelfde gevangene gedood werd, tot ik deze site zag en las.
Aanrader voor iedereen om het website bij sommige punten door te lezen. Staan alle materialen en manschappen die in Saving Privat Ryan genoemd en gefilmd werden.
Gtaboy107
Het is een prachtige film zeg, heb het verbaasd zitten kijken, omdat het zo goed was gemaakt. 5*!
dörpsgek
wat mij betreft de beste oorlogsfilm die de laatste jaren gemaakt is..
bild
Enigsinds overgewaardeerd en enorm gecommercialiseerd prent van Spielberg met Hanks. De film heeft een degelijk verhaal en kent goed acteerwerk die bij vlagen zeer vermakelijk kan zijn.
AmazingShikoku
Bij ver uit de best geportreteerde tweedewereldoorlogsfilm ooit gemaakt. Zoals verwacht van Tom Hanks en Steven Spielberg wordt ons een film gepresenteerd die bol staat van de historische correctheid dat toch een enorm goed geproduceerde hollywoodproductie oplevert.
De film gaat over de zoektocht naar Private Ryan die achter de vuurlinie in vijandelijk gebied wordt gedropt door een squad uit het 101st Airborne division. Het begint al heel spetterend met de openingsscene op omaha beach en dat is toch eigenlijk wel het algemene hoogtepunt van de film.
De rest van de film blijft gewoon van een betere kwaliteit dan andere tweedewereldoorlogsfilms hanteren maar is toch degelijk minder dan de openingsscene die toch wel bui uitstek het beste stuk van de film is.
5/5
Minotaures
Ik vindt het wel lichetlijk irritant dat Serg. Horvath (de dikke) heel vaak de cameralens aanstaart.
Mattson
Sorry hoor, maar wanneer een film net geen 3 uren duurt kunnen we echt niet spreken van een gecommercialiseerde film
bild
Waarom niet ? Deze film heeft meer dan 5000 stemmen. Bijna iedereen heeft hem haast gezien en de film komt nog zeer veel op tv.
AddictedToMovies
Die snap ik niet helemaal... Kan een film niet commercieel zijn als ie 3 uur duurt?
...Titanic...
...Titanic...
Titanic is inderdaad het perfecte voorbeeld van een langdurige gecommercialiseerde film.
charmed one
ik hou normaal niet van oorlog films maar deze is heel goed een dikke 5 verdiend

WOII-film 'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg morgen te zien op televisie

'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

'Saving Private Ryan' verdwijnt uit het streamingaanbod: 'Cinematografisch zit alles perfect'

'Civil War' is razend populair: Welke andere oorlogsfilms mag je ook niet missen?

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
war crimesself sacrificeoorlogsveteraantweede wereldoorlogwar shipvliegtuigbraverynormandy, franceparachutetroopswaffen ssomaha beach legerepischcowardiced-daygebaseerd op een waargebeurd verhaalrescue missionamerican flagwar memorialdeserted town soldaatdoodlegermilitary operation jaren 40brutal violence