• 9.377.372 stemmen

Night of the Living Dead (1968)

Horror | 96 minuten

Genre: Horror

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: Duane Jones, Judith O'Dea en Karl Hardman

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Night of the Living Dead

"If it doesn't scare you, you're already dead!"

De wereld wordt plotseling overspoeld door een epidemie van levende doden, die zich voeden met de levenden. Een groepje mensen kan zich verschansen in een afgezonderde hoeve. Ze worden doorlopend aangevallen, maar ook van binnenuit groeien de spanningen...

Harry Cooper

Helen Cooper

Karen Cooper / Corpse in House

Newscaster / Zombie

Zombie (as Bill Heinzman)

Zichzelf - Field Reporter (as Bill 'Chilly Billy' Cardille)

avatar van Wouter

Wat mij betreft nog steeds een van de beste zombiefilms ooit.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Hier begon het mee, en ik zelf ben er niet erg van onder de indruk.

Het basis principe van zombies vind ik zelf al niet zó, in vergelijking met de hedendaagse snelle zombies..

En hier zijn ze tergend traag, toch is de suspens erg goed voelbaar en is het voor z'n tijd erg spannend..

Geniet er wel van elke keer als ik hem zie, blijft toch iets speciaals hebben..

avatar van 606

Hele goede zombie film en sterk acteerwerk

Is er bewust gekozen voor zwart / wit ??

avatar van Halcyon

Halcyon

606 schreef:

Is er bewust gekozen voor zwart / wit ??

Financiële keuze als ik me niet vergis. Night of the Living Dead was in de eerste plaats een project van een groepje vrienden, niet zozeer van professionele filmmakers (alhoewel sommigen dat wel waren natuurlijk).

avatar van 606

Halcyon schreef:

Oke interessant de afwerking was zeker niet slecht

avatar van Walkure

Walkure

Ik heb een uitgave met 15 min. extra aan materiaal, volgens mij niet door Romero zelf geschoten. het zit in de film verweven. Het brengt de speeltijd op plusminus 95 min. Maar is dit wel de juiste speeltijd?

Die stukken doen overigens de film ook zeker niet ten goede.

avatar van niethie

niethie

De Nederlandse uitgave dus? Volgens mij is in die gerestoreerde versie uit 1998 de enigste dvd die hier van de film te krijgen is. Ik zelf heb deze uitgave,

Amazon.com: Night of the Living Dead (Millennium Edition)

(weet echter niet of dit wel de juiste is)

Edit: Misschien heb je hier wat aan,

Night of the Living Dead (1968) - Alternate versions - imdb.com

avatar van Walkure

Walkure

Ik heb de 30th Anniversary Edition, Nederlandse uitgave inderdaad. Zo te zien hebben ze er 15 min. uit gehaald om er vervolgens nieuw beeld in te proppen, zonder de betrokkenheid van Romero.

Ik ga maar eens een andere uitgave zoeken. Die editie die jij hebt Niethie, daar is niet met de film gerommeld? (Nieuwe scene's er in zetten enz.)

avatar van niethie

niethie

Ik had de versie uit 1998 vroeger op video en heb hem toen vaak gezien, later de dvd versie eens op de kop getikt en die ziet er in ieder geval heel anders uit, scenes zien er op sommige sctukken heel anders uit, dat scenes met die eerste zombie die in de gerestoreerde versie uit die kist stapt en aan het eind die priester in de nek bijt ontbraken (dacht ik) bijvoorbeeld, daarnaast is zijn de stukken in dat huis wat uitgebreider.
Heb hem er even bij gepakt en achterop de dvd staat ook een stukje geschreven door Romero zelf, waarop hij zegt dat hij blij is dat de kijker gekozen had voor de film zoals hij bedoeld was. Het is dus toch de orginele versie...

De kwaliteit van deze versie is echter niet al te best, weer niet hoe het komt, hij zou immers opgepoetst zijn. Het beeld rommelt (vooral in het begin) nogal. Ook op het gebied van extra's stelt het wat teleur. Nog iemand met deze uitgave die last heeft van het eerste probleem?

avatar van Chimpz

Chimpz

Een klassieker die het horrorgenre en zeker het zombiegenre immens beïnvloedt heeft. Zeer laag budget (wat duidelijk te zien is in de make-up, de gemiddelde gothic lijkt tegenwoordig meer op een zombie), maar wel zeer bepalend in enkele zombieregeltjes en uiteindelijk is hij nog goed kijkbaar. Is vrij degelijk veroudert, maar soms stoort de technische beperktheid nogal (het lijkt momenten op films à la Nosferatu, terwijl deze toch flink wat later is gedraaid).

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Tsja, cult en klassiek! Dat is het! Historisch vast een belangrijke film voor horrorliefhebbers, maar ik vond het maar een gewone film die wel ondanks de lage production values goed door te komen is.

avatar van Prudh

Prudh

De aanzet tot vele vervolgen, remakes en soortgelijke films dus. Daarmee heeft dit sowieso al een streepje voor, maar echt heel bijzonder wordt het nergens. De zombies ogen een beetje suf en de mensen laten zich soms net iets te gemakkelijk verschalken. Toch maakt het feit dat deze outbreak zowel in het Romero-universum als ook bij vele andere regisseurs niet te stuiten bleek een hoop goed.

Zo zie ik een zombiefilm namelijk het liefst: op lekker onverklaarbare wijze lopen plotsklaps dode mensen rond op zoek naar vlees. Hun hun opmars overrompelt, waardoor er manieren gezocht moet worden om in veiligheid te komen en te blijven. In al zijn simpelheid een gouden concept dat op vele manieren uitwerkbaar is, maar eigenlijk altijd leuk is.

Toch, zoals is zei, is dit ondanks de status allemaal nog wat slapjes. Op een paar sterke stukken na blijft het weinig spannend, ook omdat de zombies allemaal nog zo fris ogen. Dat heeft natuurlijk budgetaire redenen, gezien Romero geen monsterbudget had om te spenderen. Wel is dit een pak beter dan zijn huidige zombiefilms, zelfs al heeft de beste man nu een stuk meer centjes. Een goede film dus, maar niet super.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Deze film wordt overal omschreven als een steengoede horrorklassieker, dus moest ik hem toch eens zien (zeker toen ik las dat M. Night Shyamalan hier zijn inspiratie uit putte voor zijn schitterende film Signs). Bovendien is deze film gratis én legaal te downloaden, dus waar wachtte ik nog op?
Aan sfeer ontbreekt het deze film niet. De regie is schitterend gedaan. De grauwe, angstige sfeer van een hoop mensen die op de vlucht zijn voor een hoop levende lijken wordt uitstekend neergezet.
Night of the Living Dead wordt ook gezien als een vernieuwende film: daarvoor durfde niemand afkomen met echt schokkende scènes (zoals hier de scène waarin dat meisje haar moeder te lijf gaat met een schoffel, een scène die ook heel goed in beeld is gebracht).
Maar bij momenten komt de film een beetje oubollig en té amateuristisch over. De liefde voor het filmmaken druipt er van af (zag op de aftiteling dat Romero voor de nieuwsscènes beroep deed op de plaatselijke regionale tv), maar bij momenten is het toch een beetje té gebricoleerd. En dan de manier waarop die zombies lopen en schreeuwen...
Maar al bij al nog een goede, spannende en sfeervolle film. Terecht een klassieker.

avatar van invincible

invincible

Weer een zogenaamde 'enge' of 'spannende' film die maar nergens eng of spannend weet te worden.

ps; de zombies zijn zogenaamd heel traag, maar al in het begin weet een zombie zeer snel te reageren en te aanvallen. Oepsss.

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

Opvallend dat de enige neger het langst in leven blijft en uiteindelijk het loodje legt door de achterlijke fout van een blanke politieman. Grappig als je dat in het perspectief plaatst van Amerika in de jaren '60. Bovendien zie je in de hedendaagse horrorfilm vaak precies het tegenovergestelde. Hmm, en de film is ook nog eens in het zwart wit...

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zeer goede horror film. Ik vind deze film na Psycho de beste horror film van de jaren 60.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Toen de film uitkwam was het verhaal waarschijnlijk origineel. Nu is de film helaas zo gedateerd als wat en voorbijgestoken door vervolgen die veel spannender zijn. Maar het blijft wel dé zombieklassieker van Romero, een film waarmee het allemaal begonnen is en het zwart/wit draagt wel bij aan de sfeer, dus toch nog de helft.

avatar van mathieudc

mathieudc

Net gezien op YouTube, zo geheel onverwachts beginnen kijken om de films op YouTube eens uit te checken en voila...ik ben blijven kijken.

Wat een sfeer en het feit dat het in zwart-wit is draagt daar alleen maar aan bij. Ik vind het echt een zéér goede horrorfilm met enkele sterke acteerprestaties (vooral dan van Duane Jones). (4)

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Gezien toen ik 10 jaar was. Toen vond ik het razend spannend en eng maar ik herinner me te weinig om hier een cijfer aan te geven. Moet dit maar eens herzien.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Bedankt voor de tip movie acteurs, ik ga hem zeker eens bekijken maar hij zal wel een tijdje moeten wachten want zit met heel wat achterstand, en dat terwijl de examens eraan komen.

avatar van damianodebeste

damianodebeste

De versie die ik gekocht heb was gewoon in kleur en het was niet de remake.

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Ik vind het moeilijk hier in België een DVD kopie van te vinden van de film, totdat ik gewoon toevallig in mijn dorpje, in de 2dehands sectie van de videotheek zag liggen en het meteen kocht voor een paar euro. het was de 30th anniversairy edition. eerste raare zicht was de cover, het trok echt op niks. Er was een afbeelding van een zombie erop die ik mij totaal niet uit de film kon herinneren. Maar toch, ik kocht het meteen. eens thuis keek ik de achterkant en nog meer narigheid kwam... op de achterkant nog foto's (in puur kleur) van fragmenten die ik totaal mij niet uit de film kon herinneren, het waren dan ook zeer amateuristische foto's...

Ik ga naar mijn DVD speler en doe het doosje open, en die lelijke zombie van op de cover staat op de DVD CD... iegh.... Ik steek de DVD erin, usual cheap DVD reclame komt erop, tot het menu wat OOK al op niks trok, alleen maar afbeeldingen met die lelijke zombie met een f*cking lelijk menu....

Ik start de film vol met angst. Het is de Night Of The Living dead van 1969, maar met 15 min extra heropgenomen in 1998, geschreven en geregisseerd door de originele schrijver van NOTLD, John Russo. er zijn scenes aan het begin toegevoegt en aan het einde. HET VERPEST DE FILM.... TOTAAL. Het is ongelooflijk amateuristisch gefilmd en geschreven. Zelfs de originele NOTLD zag er VEEL beter uit (in deze DVD zijn wel de oude beelden wel mooi gerestoreerd...). En dat is niet al. Het is ge-hercomponeerd. En WAUW wat is het slecht. het lijkt gewoon een kind dat gewoon op de piano ligt te kloppen (wat ik deed toen ik 12 was maar dan op een keyboard, en van mij klinkt dan nog beter). Ik HAAT deze DVD totaal en zijn verkachters. Ik heb info opgezocht en George A. Romero heeft hier TOTAAL niks mee te maken, dus kijk AUB niet kwaad naar hem. Gewoon die vuile John Russo...

Ik raad elke fan van deze film, elke DVD kopie van deze... verschrikking te zoeken, kopen en te verbranden!, zodat filmfans zoals wij geen slecht beeld zien van deze... pure misdaad.

Dank u

-Darkman

avatar van Ilsa

Ilsa

damianodebeste schreef:

De versie die ik gekocht heb was gewoon in kleur en het was niet de remake.

Ik heb ook de originele in kleur, komt uit de 'classic horror collection' box.

Al deze films zijn in kleur en digitaal geremastered. De andere films uit deze box zijn : House on haunted hill, Little shop of horrors, en Carnival of souls.

stephan73

Die Classic Horror Collection box bevat de ingekleurde versies van deze, toch echt zwart-wit films. Ikzelf vindt ingekleurde films verschrikkelijk en al helemaal als het om dit soort klassiekers gaat!

stephan73

Legendarische low budget horrorfilm, die een enorme verandering maakte in het horrorlandschap. Want George A. Romero maakte de hersenloze zombies van vroeger een stuk bloeddorstiger en gaf ze hun liefde voor mensenvlees mee.

Maar dat alleen was niet een enorme verandering, ook het feit dat hij een zwarte acteur gebruikte als hoofdacteur en held, blijkt dat hij een vooruitziende blik had (de explosie aan Blaxploitation films uit de jaren '70?)

De zwart-wit beelden zien er goed uit en de film blijkt toch een stuk harder (bloederiger) dan ik me herriner. De acteurs doen hun best, al had Barbra wel iets minder het "ik ben in shock" hoofdstuk uit het handboek van over-acting moeten lezen.

Geniale film van Romero, die hierna nog twee briljante zombiefilms maakte en daarna de weg kwijt was!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

stephan73 schreef:

Nogal een zuinige waardering stephan73! En de weg kwijt was? Er zijn toch nog wel andere interessante Romero films (toegegeven niet zo goed als de Zombie trilogie), zoals Martin?

edit: ik zie dat je die helemaal niet hebt gezien! Of niet op heb gestemd in elk geval. Dus niet zo snel oordelen

stephan73

Ik doelde op de zombiefilms van Romero. Buiten zijn zombiefilms vindt ik zijn films tot en met Monkey Shines wel goed tot aardig, maar wat daarna kwam...

PS: Martin heb ik gezien (volgens mij op de BBC bij een aflevering van de Moviedrome), maar ik heb er inderdaad nooit op gestemd. Hoogste tijd voor een nieuwe kijkbeurt!

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

Stepah73, ik heb het je voorspeld: Night of the living dead 4 sterren

met kans op zelfs een 4,5! Wordt dus een titel op dvd, misschien wel

Blu-ray?

Land of the dead ga je zeker leuker vinden nu je met je tapes

en je kop weer in pulpland bent. Ook The dark half is trouwens best o.k. En Two evil eyes, samen met Argento, moet je niet onderschatten.

Ik vind je een beste vent, maar "de weg kwijt zijn" moet je vooral op jezelf toepassen!

Ben ook zeer benieuw welke ellende je me aanstaande dinsdagavond gaat voorschotelen! En komende zondag neem ik wraak op wat je me afgelopen dinsdagavond hebt aangedaan!

avatar van LinkVink

LinkVink

Na de reacties hier, had ik toch een hoge verwachting van de film. Ik heb speciaal, voordat ik hieraan begon, M-Eine Stadt Sucht Einen Mörder gekeken, zodat ik een beetje in de zwart-wit wereldje zat.

Ik vond het (jammer genoeg) zeer tegen vallen. De vond de karakters hooguit irritant en zeer slecht gespeeld.

Reden waarom ik niet uitkwam op een zware onvoldoende is, omdat ik vind dat hier een aantal legendarische shots zijn geschoten.

Bepaalde zoom-in shots waren gewoon geniaal en de achtervolging van het begin van de film vond ik ook erg amusant!

Maar ik heb gewoon heel de film moet ergeren aan de personages! Zelfs de zombies acteerden gewoon beter .

Waarschijnlijk niet echt weggelegd voor mij... (BTW dit weerhoud mij ook weer niet om de andere zombiefilms van Romero te gaan kijken )