• 11.274 nieuwsartikelen
 • 163.460 films
 • 10.414 series
 • 30.334 seizoenen
 • 617.992 acteurs
 • 193.912 gebruikers
 • 9.025.490 stemmen
Avatar
 
banner banner

It's a Wonderful Life (1946)

Drama / Romantiek | 130 minuten
3,92 1.146 stemmen

Genre: Drama / Romantiek

Speelduur: 130 minuten

Alternatieve titel: Mens, Durf te Leven

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Frank Capra

Met onder meer: James Stewart, Donna Reed en Lionel Barrymore

IMDb beoordeling: 8,6 (500.284)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 7 juni 1951

Plot It's a Wonderful Life

"It's a wonderful laugh! It's a wonderful love!"

George Bailey, een inwoner van het kleine stadje Bedford Falls, wil de wereld zien en grootse dingen doen. Omstandigheden en zijn eigen karakter dwingen hem echter in zijn geboortestadje te blijven om er een volgens hem, saai leven te leiden. Hij trouwt met zijn jeugdliefde Mary, krijgt kinderen en tracht als bankier op een sociaal bewogen manier het leven in Bedford Falls voor iedereen een beetje aangenamer te maken. Wanneer de zaken slecht beginnen te gaan en het leven hem niets meer te bieden heeft, wil George er een einde aan maken. Zijn engelbewaarder Clarence denkt daar echter anders over en toont hem wat er van Bedford Falls zou zijn geworden zonder zijn inzet...

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van KillerPony 3000

KillerPony 3000

 • 154 berichten
 • 0 stemmen

Braaf, naief en klef, maar dat is toegestaan voor een kerstfilm. Zeker wannneer het oprecht is zoals ze het eigenlijk alleen maar in de jaren 40 konden brengen. De meer dan verdienstelijke cinematografie schept het meeste voordeel van de twijfel. Stewart in een van zijn betere rollen.


avatar van Chainsaw

Chainsaw

 • 8580 berichten
 • 3437 stemmen

Chainsaw schreef:

Ach, voor cynische zuurpruimen is zo'n portie zoetigheid op zijn tijd helemaal niet zo verkeerd.

En ik lijk elk jaar meer waardering voor deze film te krijgen.

It's a Wonderful Life is zo'n beetje dé ultieme kerstfilm - ondanks dat mijn generatie waarschijnlijk veel meer Home Alone binnen heeft gekregen tijdens de feestdagen. De film is net zo sympathiek en lief als hoofdpersoon George Bailey. De film neemt flink de tijd om George voor te stellen, maar stuk voor stuk in boeiende segmenten. We zien George steevast als rots in de branding voor zijn gehele omgeving, terwijl hij zelf het liefst dat saaie slaapstadje zou verlaten en de wijde wereld in zou trekken. Het deel van het script bevat weliswaar de nodige toevalligheden, maar het principe is ijzersterk en zeer geloofwaardig; iemand die noodgedwongen zijn dromen langzamerhand moet opgeven om voor anderen te zorgen. George maakt overal het beste van, maar je ziet steeds dat hij toch liever elders was.

It's a Wonderful Life staat bekend als een over-de-top en mierzoete kerstfilm. Dat valt mij bij elke kijkbeurt toch weer mee. Ik heb meestal een allergie voor veel te kleffe (kerst)films, maar It's a Wonderful Life is veelal voorzien van die sterke Frank Capra humor en er zitten best wat lekker cynische momenten in de film verstopt. Neem zo'n moment dat George kennismaakt met Clarence. Niets magisch, maar juist lekker natuurlijke dialogen en een cynische George. Akkoord, tegen het einde gaat de film even helemaal los wat betreft sentiment, maar dat heeft de film verdiend. Bij mij werkte het in ieder geval wel, vooral deze keer. It's a Wonderful Life is meer dan 'die sfeervolle kerstfilm die vaak op televisie voorbij komt'; het is wat mij betreft een groot meesterwerk.

Volle score, 5 sterren.


avatar van John Milton

John Milton

 • 21679 berichten
 • 11811 stemmen

Ben je niet wat vroeg dit jaar, Chainsaw? Of dacht je de Sint is in het land, Jimmytime?


avatar van Chainsaw

Chainsaw

 • 8580 berichten
 • 3437 stemmen

Ik moest de film herzien ivm research voor een podcast - maar ach, deze film kan áltijd. Wat heet, volgend jaar zet ik 'm gewoon in augustus al lekker op.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 8060 berichten
 • 3604 stemmen

Saturday Night Live doet een parodie-versie over Trump. Met o.a. Alec Baldwin, Matt Damon en Robert de Niro: It's a Wonderful Trump Cold Open - SNL - YouTubeavatar van korenbloem02

korenbloem02

 • 699 berichten
 • 1764 stemmen

Zoals rond elke kerst weer deze film gekeken en verwonderlijk hoe deze film mij (nog steeds) doet verbazen; over de subtiliteit en prachtige sfeer deze film ten toonstelt.


avatar van Baboesjka

Baboesjka

 • 891 berichten
 • 1616 stemmen

In het begin was ik niet erg enthousiast, ik vond het zelfs een beetje saai, maar hoe langer ik keek, hoe meer ik ging zien wat een prachtige film het is. De film bevat zoveel sfeer en gevoel, en de film voelde oprecht voor mij. Het is krachtig gemaakt en het ouderwetse heeft zijn charmes bij dit verhaal. Vooral het eind raakte mij. Goed acteerwerk ook. Een (kerst)pareltje! 4*


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 3015 berichten
 • 7756 stemmen

Aangezien het net Pasen geweest is, leek het mij de ideale periode om deze Kerstklassieker van onder het stof te halen. Er wordt een sfeer in opgeroepen van de goeie ouwe tijd, toen alles nog knus en gezellig was en elke Kerst wit. Er zit een boodschap in van solidariteit en naastenliefde, wat indruist tegen de ideologie van het Amerikaanse kapitalisme. Het verhaal is schatplichtig aan A Christmas Carol van Charles Dickens. Die engel is een soort Ghost of Christmas Past; de inhalige Potter lijkt op Scrooge.

De opbouw is slim, met de omkadering vanuit de hemel en de inlassing van het verleden en een hypothetische scène. Een terugkerend motief is dat George iemand uit het water redt - eerst z'n broer, later de engel. Wanneer George op bezoek gaat bij Potter, intimideert deze hem door hem op een lagere stoel plaats te laten nemen en door hem een sigaar toe te steken, terwijl hij dat duidelijk niet gewend is. Het dorp is één grote set met nepgevels en -straten. Ze hebben ook een nieuw type nepsneeuw gecreëerd. De dansvloer die openschuift boven een zwembad, bestond echt.

James Stewart is nooit de stoere, ongenaakbare held, maar wel een gewone knul met wie je gemakkelijk mee kunt leven. George twijfelt, maar heeft wel het lef om voor z'n idealen te strijden. Donna Reed speelt de ideale echtgenote met de glimlach, maar in de hypothetische scène is ze ook even te zien als mensenschuwe ouwe vrijster. Toen ze een steen door een ruit moest gooien, wilden ze trucage gebruiken, maar ze gooide gewoon raak. Twee interessante nevenpersonages zijn de politieman Bert en de taxichauffeur Ernie. Bij Sesamstraat hebben ze die voornamen gejat. Deze mengeling van humor, romantiek en een optimistische levensvisie werkt nog steeds aanstekelijk.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8548 berichten
 • 4793 stemmen

It’s a wonderful life is een film waarvan ik reeds veel had gehoord, maar eigenlijk niet wist waarover hij precies ging. Het is een uiterst charmante film geworden met veel oog voor romantiek, maar ook over de plussen en minnen in het leven. Het leven is wat je er tenslotte zelf van maakt al vond ik dit alvast niet het centrale thema van de film. Solidariteit zit in het DNA van de film waarbij de zorg voor de lokale gemeenschap centraal staat en in schril contrast is met de verpersoonlijking de heer Potter, de nietsontziende egocentrische überkapitalist.

Het is een film waarin ik naarmate de film vorderde mijn appreciatie recht evenredig meesteeg. James Stewart doet het geweldig en ik ben heus wel een beetje fan geworden na enkele samenwerkingen met Hitchcock. Stewart vormt een geweldig duo met Donna Reed. De magie druipt er vanaf en enkele (liefdes)scènes waren geweldig, zoals die aan de telefoon of in de bosjes.

Het laatste gedeelte van de film met de engel leunt dichter aan bij de filmtitel waarbij de filosofie van het butterfly effect werd gecreëerd. Beetje simplistisch weliswaar, maar wel hoogst vermakelijk. De idee was duidelijk, maar niet alles staat of valt bij het al dan niet aanwezig zijn van George Bailey natuurlijk.


avatar van CINEMATEKbe

CINEMATEKbe

 • 113 berichten
 • 0 stemmen

Deze zomer valt Kerstmis op 30.07 & 11.08 CINEMATEK - Programma - It's a Wonderful Life


avatar van Lewis-06

Lewis-06

 • 396 berichten
 • 0 stemmen

hoezo kijken mensen elke kerst zo'n depressieve film?


avatar van shrink

shrink

 • 2002 berichten
 • 2254 stemmen

Ik heb het niet zo op de oude films. Vaak een beetje overdreven. De strekking van het verhaal is wel mooi! Vandaar een voldoende.


avatar van Brix

Brix

 • 19303 berichten
 • 4719 stemmen

Deze klassieker is vandaag te zien op de Ned. TV > ONS > 19:00 uur


Naar aanleiding van kerstavond heb ik deze net voor het eerst gezien en wat een prachtfilm is dit zeg! Deze katapulteert zichzelf rechtstreeks in het kleine kransje van mijn persoonlijke absolute favorieten. Wat mij zo bevalt, is dat dit geen typisch kerstfilmpje is; het duurt zelfs 75 minuten vooraleer Kerstmis nog maar echt ter sprake komt. Nee, dit is veeleer een herkenbaar menselijk drama met de juiste dosis humor over de ups en downs van het leven dat zijn ontknoping toevallig en toepasselijk kent op kerstavond.

Veel oudere films spreken mij minder aan omdat ze wat gedateerd aanvoelen na zoveel jaren, maar dat is hier absoluut niet het geval. De dialogen zijn scherp, het acteerwerk sterk, de personages uit het leven gegrepen, en audiovisueel blijft het anno 2020 uitstekend overeind. Ook de romance tussen George en Mary (wat een klassedame trouwens, die Donna Reed) was ik helemaal aan verkocht, enerzijds dankzij het voortreffelijke script, anderzijds vanwege de chemie tussen de acteurs die van het scherm af spat.

Wat deze film mijns inziens vooral zo tijdloos maakt, zijn de universele thema's. Naast het voorgenoemde liefdesverhaal wordt hier zo veel aangesneden dat het moeilijk is om het allemaal ineens op te noemen. Onbaatzuchtigheid, vriendschap, nederigheid, hard werk, empathie met minder bedeelden, ambitie, dromen, reislust, maar ook desillusie, tegenslag, armoede, economische depressie, frustratie met het werkelijk bewandelde levenspad t.o.v. het geplande, ... De film weeft al deze zaken zo zorgvuldig door elkaar dat het allemaal tot zijn recht komt, iets wat slechts zeer weinig films met succes weten te doen.

Memorabele scènes dan ook in overvloed, om er maar een paar te noemen: een jonge George (knap acteerwerk van het jongetje trouwens, ik werd er zowaar wat emotioneel van) die de oversture drogist met de pas overleden zoon behoedt voor de grootste vergissing van zijn leven; de raad van bestuur waarop George tegen wil en dank als enige Potter tegengas geeft omdat hij ziet hoe die het dorpje uitperst voor zijn eigen gewin; de "run on the bank" waarbij George er alles aan doet om de Buildings & Loan overeind te houden; de geïmproviseerde "huwelijksreis" in het verlaten huis; George die uitvliegt tegen zijn gezin op kerstavond omdat het hem allemaal te veel wordt; en uiteraard het einde, waarover hieronder meer.

Ik lees hierboven vooral wat kritiek op de meer "zoete" elementen van deze film. Maar ik vind dat wanneer de film echt vol op de emoties speelt (met name tijdens de ontknoping van de film, wanneer iedereen waar George ooit zijn nek voor heeft uitgestoken hem rijkelijk komt terugbetalen in zijn moment van hoogste nood), het na alle tegenslag tweehonderd percent verdiend is dat George eindelijk eens wat goed karma terugkrijgt. De film sleurt je helemaal mee de put in om je dan met een knal terug de stratosfeer in te lanceren en de uitwerking ervan is meesterlijk. Zeker na een zwaar jaar als het huidige is er wat mij betreft niks mis met wat ongegeneerde warmte en optimisme.

Meer dan terechte klassieker. Deze bekijk ik zéker nog opnieuw in de volgende kerstperiodes.


avatar van aspro

aspro

 • 542 berichten
 • 1516 stemmen

Brix schreef:

Deze klassieker is vandaag te zien op de Ned. TV > ONS > 19:00 uur

Ha, die Brix,

het is al weer een tijdje geleden dat ik iets heb laten horen van mij.

ja afgelopen donderdag ? is die film It's a wonderful life op tv geweest.

heb hem 26/12/ zaterdagavond gekeken op Blu-Ray.

je houd ervan van zulke films of niet dat is aan ieder zijn eigen keus.

voor mij een juweeltje.

er zit een extra filmpje bij restoring abeloved classic.

het is net of hij dit jaar is opgenomen wat een briljant beeld. ja dat is genieten Brix.

zo wens jou nog hele fijne dagen toe en voor straks een gezond en gelukkig 2021.

Hans verbiest eindhoven


avatar van Brix

Brix

 • 19303 berichten
 • 4719 stemmen

Nu het weer de tijd van het jaar is waarin "It's a Wonderful Life" op menig TV scherm bekeken zal worden, is het misschien voor sommigen ook wel interessant om iets meer te weten te komen over regisseur Frank Capra.

Dat kan on-line via deze ARTE documentaire > (taalopties Duits, Frans en Frans met ondertiteling in Frans)

https://www.arte.tv/de/videos/094480-000-A/frank-capra/


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8749 berichten
 • 5468 stemmen

Leuk.

Het gebeurt niet vaak dat een oudere film uit de jaren '40 me een beetje emotioneel laat voelen. Het maakt de kijkervaring direct bijzonder, maar toch moet ik zeggen dat deze film ook zijn minpunten had. Niettemin een grote meevaller waar ik snel doorheen kon komen.

Stewart vind ik echter een matige rol neerzetten. Hij is nog wel te doen op bepaalde scenes, maar veel scenes voelen te geacteerd en onecht aan. Zeker richting de finale gaat dit zijn tol eisen. Zijn meer luide scenes vond ik ook niet oprecht overkomen, alles voelt net wat te geacteerd aan afkomstig van de beste man, of het nou bij die tijd hoort of niet.

Film zelf is gelukkig wat beter. Het mag heel duidelijk zijn dat dit een feel good film betreft wat zeker richting het einde duidelijk wordt, maar doet dit verder niet slecht. Ik mag het wel, films die een beetje fantasy mengen in diens verhaal. Zo wordt het ook hier leuk toegevoegd en weet daadwerkelijk wat meerwaarde te hebben.

Visueel ook eigenlijk helemaal niet verkeerd. Fraai geschoten zwartwit beelden van de stad en zeker de eerste 5 minuten vond ik geweldig. Daarna krijg je stukjes met hoogte- en dieptepunten. Niks is echt ronduit irritant, maar soms kakt de film wel wat in. Zeker de gesprekken binnen de bank zijn niet al te interessant.

Verder is het een leuke film. Kijkt lekker weg met lekker veel gebeurtenissen die het een beetje interessant houden. Natuurlijk met de bijbehorende levenslessen enzovoort maar die horen er nou eenmaal bij. Het is onderdeel van het genre en zolang het er niet te dik bovenop ligt kan ik het best hebben.

Een goede meevaller dus. Soms matig geacteerd en niet altijd even interessant, maar in zijn geheel een leuke film waar ik na afloop toch wel een beetje door geraakt was. Dat gebeurt niet vaak met oudere films, en daarom was het dus een fijne verrassing. Wat mij betreft best top 250 waardig, al zal het niet tot mijn favorieten behoren.


avatar van deridder

deridder

 • 251 berichten
 • 1455 stemmen

Wat ben ik ontzettend veel van deze film gaan houden. Dit is een film die hoop geeft in de mensheid. De film laat ons ook rolmodellen zien: mensen waarnaar wij onszelf kunnen meten.

Er zullen vast mensen zijn die films als "it's a wonderful life" te braaf en klef vinden. Voor dat soort mensen worden vandaag de dag genoeg films gemaakt. Kijk maar naar films als 'promising young woman' en 'joker' en het cynisme springt ervan af. Maar wat je nu leren van cynische films? Dat het leven kut is? Dat niets de moeite waard is?

Als je genoeg hebt van dit cynisme, ga dan "it's a wonderful life" kijken. De film stelt zonder poespas de grote vragen van het leven: Wat maakt het leven de moeite waard? En wat is het goede leven? Het goede leven, volgens "it's a wonderful life", is een moreel leven. En het morele leven is goed omdat het gemeenschap geeft tussen jou en de medemens.

Socrates zei dat "the unexamined life" niet de moeite waard is om te leven. Bailey pleegt uiteindelijk geen zelfmoord omdat hij de mogelijkheid krijgt om zijn leven te onderzoeken. De Engel zegt: "You’ve been given a great gift, George. A chance to see what the world would be like without you." Als Bailey deze kans niet had gekregen was het waarschijnlijk slecht afgelopen. Dat wil zeggen, het leven is waardevol in zoverre we weten wat het effect van ons leven is.

Bailey kreeg de kans om zijn leven te onderzoeken: hij kon de wereld zien alsof hij er nooit was geweest. Wij hebben deze kans niet. Maar gelukkig hebben wij kerst. Want kerst is de belofte dat het leven de moeite waard is, dat we gezien worden. Hoe akelig we ook zijn tegen elkaar, het zal ons vergeven worden. Uiteindelijk zal het einde niet teleurstellen.


avatar van maurice32

maurice32

 • 1194 berichten
 • 1681 stemmen

Wat een heerlijke film is dit toch, ik kijk hem elk jaar en hij blijft mooi, voor mij de beste kerstfilm aller tijden.


avatar van K. V.

K. V.

 • 4124 berichten
 • 3604 stemmen

Deze kerstfilm voor het eerst eens bekeken en het was wel een mooie film. Desondanks dat het zwart-wit was, stoorde het eigenlijk niet. Het verhaal zelf is ook wel in recentere films gedaan, maar hier is het zeker goed uitgewerkt. Je leeft wel mee met het personage en het einde is ook mooi.

De lange speelduur stoorde ook niet. Toch wel aangenaam verrast door deze film.


avatar van kissyfur

kissyfur

 • 324 berichten
 • 497 stemmen

Mijn nieuwe favoriete kerstfilm.

Ik had ‘m nog nooit gezien, maar wat een menselijke film zeg. James Steward zal wel nooit mijn favoriet worden, en ook hier is hij wisselvallig, maar er wordt mooi opgebouwd om de karakters te leren kennen, met een goede draai aan het eind - zat flink te snotteren. Hartverwarmend, dat is het.


avatar van Flavio

Flavio

 • 4531 berichten
 • 4805 stemmen

Ook maar weer eens opgezet deze Kerst. Een van de grotere titels uit de jaren 40, sowieso de bekendste film van Capra, maar naar mijn bescheiden mening niet zijn beste. Ik ben waarschijnlijk de zoveelste die de vergelijking maakt, maar Capra heeft toch wel veel gemeen met Dickens, waarbij een sympathiek personage na veel tegenslag toch datgene krijgt wat het lezend/ kijkend publiek hem vurig toewenst. Alleen de loutering ontbreekt hier: Potter is op het eind nog steeds even onaangenaam als aan het begin. Overigens wel grappig dat hij een typische kapitalist is, de ultieme bad guy in Amerika's meest gewaardeerde Kerstfilm.

Het is verder vooral de film van Jimmy Stewart die geweldig in zijn rol zit. Hij reageert heel menselijk op alle ellende en pech die hem achtervolgt, en net als iedereen heeft hij zijn breekpunt. Knap en geloofwaardig gespeeld. Belangrijker is dat de film het sentimentele thema weet te onderbreken met scherpe dialogen en ironie, een stijlmiddel dat in veel hedendaagse films met overdaad wordt gebruikt, maar hier perfect gedoseerd wordt. Zo blijf je de personages serieus nemen en voelt geen enkel grapje out of context. Mooi die verzuchting als George zijn engelbewaarder aanschouwt: "Well you look about like the kinda angel I'd get".

Dan volgt een heel zoet einde, maar door alles wat daaraan vooraf ging is het de film vergeven. Misschien is het juist wel een sterk einde omdat Capra zo zonder terughoudendheid het sentiment opzoekt. Dat is weinig films gegeven, en ach het is Kerst, ik doe er een halfje bij.


avatar van APPEL68

APPEL68

 • 111 berichten
 • 2239 stemmen

Voor het eerst gekeken, een erg mooi verhaal, maar ook een erg triest verhaal van iemand die eigenlijk weg wil uit het dorp en meerdere pogingen over meerdere jaren neemt, maar iedere keer teruggezogen word door mensen die afhankelijk van m zijn


avatar van norman hitch

norman hitch

 • 4 berichten
 • 1473 stemmen

Tussen de examens door vraagt men pluszoon.

Kijken we eens naar it´s a wonderful life.dan doen we dat maar en nog maar eens genoten


avatar van WB

WB

 • 1480 berichten
 • 2424 stemmen

WB schreef:

Op mijn klassiekerstour kwam ik deze tegen en had er stiekem iets meer van verwacht. Naarmate de film vordert, begint Stewart minder op mijn zenuwen te werken. Aan het begin ergerde ik me aan zijn spel. Maar ach, de film kijkt lekker weg, het sfeertje hangt er lekker bij en kon de film goed waarderen.

Ik ben ruim tien jaar verder en deze film blijft hangen. Vooral rond de feestdagen heerlijk om te kijken. Ben er iets meer gecharmeerd van dan tien jaar geleden, en dat doen films met je als je ze even in laat werken. Ondanks dat het een niet-alledaagse verschijning op het gebied van acteren is, kan ik James Stewart wel waarderen als acteur.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 9034 berichten
 • 4176 stemmen

Jaja, sterk stukje cinema. Ik heb de ingekleurde versie gezien en dit was echt een plus. James Stewart is alweer heel goed bezig (één van zijn mooiste rollen zelfs), van vrolijke jongeman met dromen tot verbitterde veertiger op de rand van het bankroet. Het is ook zo goed verteld. Iedereen moet proberen gelukkig te zijn met het leven dat hij leidt. Deze les wordt hier naar het einde toe uitgespeeld, wanneer hoofdfiguur George Bailey in een wereld meegenomen wordt waarin hij niet bestaat. Ik kende deze film eigenlijk niet echt en heb hem uit de top 250 gepikt. Geen spijt van. Dit is een atypische kerstfilm maar dat heb je alleen maar op het einde door, met een bijna perfecte uitbeelding van het katholieke modelgezinnetje. En ach, was er in de jaren 2020 ook maar zoveel solidariteit.


avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

 • 459 berichten
 • 457 stemmen

Ruim 2 uur durende film. Klassieker met hoge waarderingen die de moeite waard is en hoog feel good gehalte en diepere betekenis die er wel wat dik bovenop ligt. Het acteren van James Stewart in deze film kan mij niet altijd bekoren, komt soms wat schreeuwerig en druk over op de vreemdste momenten. James Stewart was naast acteur ook een professioneel militair die opklom tot een 2 sterren generaal. Ook de mooie Gloria Grahame maakt indruk in deze film en is helaas te jong overleden. De imdb waardering is wel erg hoog. Van mij een 3 1/2*


avatar van ibendb

ibendb

 • 4205 berichten
 • 2484 stemmen

Een echt meesterwerk.

Tegen het einde van de film zat ik in mijn dekentje gewikkeld, kussen geduwd tegen mijn gezicht, omringd door mijn katten en man, tranen welden op en ik was vervuld van zoveel liefde en sentiment en ik wilde voor altijd in die waas blijven.

Deze film is zo ongelofelijk indrukwekkend en stuurt echt een prachtige en zoete (niet misselijkmakend zoete) boodschap de wereld in.

Aan alle huidige en aankomende generaties: Ga alsjeblieft geen Home Alone kijken of (zoals ik de afgelopen week heb gedaan) die waardeloze Netflix Originals voor Kerstmis. Ga in plaats daarvan met de familie en geliefden zitten en kijk naar It's A Wonderful Life.

Want dat is het ook.


avatar van De filosoof

De filosoof

 • 2051 berichten
 • 1418 stemmen

Het idee en de boodschap van de film is simpel: George, een ambitieuze en succesvolle jongen (hij droomt ervan te reizen en rijk te worden en hij lijkt ook de wereld aan zijn voeten te hebben liggen), wordt echter tegengehouden door het leven maar ook door zichzelf want hij is heel sociaal en geeft alles weg aan andere mensen waardoor hij eindigt als een ‘mislukkeling’, maar doordat hij altijd anderen helpt helpen die ook hem waardoor het goed komt (‘zolang je vrienden hebt ben je geen mislukkeling’). In dit verhaal is ook een metafysisch element gestopt: enigszins à la Dickens A Christmas Carol krijgt hij op het moment dat hij zelfmoord wil plegen bezoek van een engel die de wederkerigheid (door mij te redden, heb je jezelf gered en door jou te helpen help je mij) en de verbondenheid van alle mensen leert. Door de wens te laten uitkomen dat hij nooit geboren was raakt George ook al zijn geliefden kwijt en heeft de vrek van de stad alles in handen gekregen: zijn bestaan heeft zin want brengt goedheid in de wereld (en goedheid wordt beloond in wederkerigheid: we geven elkaars leven zin). Dit is uiteraard een perfecte kerstgedachte en je houdt het niet droog aan het eind. Een minpunt is dat het een lange weg is naar de climax – het is een lange film voor het eenvoudige verhaal – en dat soms het drama wat oubollig en de humor wat flauw aanvoelt.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3156 berichten
 • 2321 stemmen

En verder met de top 250, mede mogelijk gemaakt door de zender ONS, met deze It's A Wonderfull Life en daarmee een film die onlosmakelijk aan kerst verbonden is en in die zin een feelgood kerstfilm optimaforma. Dat James Stewart erin speelt neem ik maar even voor lief.

En als we het dan toch over de dubieuze punten gaan hebben zijn dat toch wel het brave imago en de reeds genoemde James Stewart. Wat het imago betreft moeten we de leeftijd en tijdsbeeld van de film niet vergeten, wat Stewart betreft is er geen kruid gewassen tegen dat clowneske gedrag en dat hole, boerse, knauwerige en tenenkrommende accent van de man, verschrikkelijk, maar er zit verbetering in gedurende het tweede deel van de film. Maar gelukkig is het de nostalgie, de zwart wit stijl en de feel good boodschap die snel terrein wint. Ook al vind ik de aanloop met het vroege leven van George wel wat lang duren en had ik toch al sneller 'De Engel' in actie verwacht. Maar de film maakt toch zeker indruk met zijn besneeuwde straten, gebeden voor iedereen en het beeld dat langzaam rond George ontwikkelt.

Want George ontwikkelt zich in een redelijk gezapig tempo als rots in de branding voor velen, het rustpunt om op terug te vallen en initiator van veel goede dingen. Het is uiteraard allemaal een beetje cliché rond de feel good kerel die met iedereen het beste voor heeft, geliefd is, alles met een beetje humor aanpakt maar vooral een voorbeeld is betreffende het leven rond plannen hebben maar dat dingen toch altijd anders uitpakken. Hoe luid die frase ook alweer...? 'Man plans, God laughs...?' Nou, dat dus. Maar het is toch vooral de tweede fase van de film, wanneer het hele zootje lijkt in te storten na het verdwenen geld, dat de film in een interessant soort versnelling raakt. Want na alle luchtigheid en humor in het begin stijgt de barometer plotseling op aangrijpende wijze, lijkt George het behoorlijk kwijt en kijk ik ademloos toe hoe hij zich thuis gedraagt tegenover vrouw en kinderen. De spanning stijgt op dramatische wijze zoveel is duidelijk, hilarisch daarentegen is dan weer de bekendmaking van 'de engel' en de pruimende toehoorder die van schrik van zijn stoel valt. Werkelijk kostelijk!

Afijn, de afloop mag duidelijk zijn want anders zou het niet de reeds benoemde kerstfilm in optimaforma zijn, het komt natuurlijk allemaal goed en doet dat in de ultieme feel good stemming met samenhorigheid waar verschillende kijkers vast een traantje weg zullen pinken. Prima in mijn ogen, met best wel een goede boodschap om niet bij de pakken neer te gaan zitten en het leven te omhelzen, maar ik heb toch liever een beetje serieuzere film. Desellniettemin een prima voldoende wat mij betreft.