• 9.374.935 stemmen

It's a Wonderful Life (1946)

Drama / Romantiek | 130 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Alternatieve titel: Mens, Durf te Leven

Geregisseerd door: Frank Capra

Met onder meer: James Stewart, Donna Reed en Lionel Barrymore

Releasedatum: 7 juni 1951

Plot It's a Wonderful Life

"It's a wonderful laugh! It's a wonderful love!"

George Bailey, een inwoner van het kleine stadje Bedford Falls, wil de wereld zien en grootse dingen doen. Omstandigheden en zijn eigen karakter dwingen hem echter in zijn geboortestadje te blijven om er een volgens hem, saai leven te leiden. Hij trouwt met zijn jeugdliefde Mary, krijgt kinderen en tracht als bankier op een sociaal bewogen manier het leven in Bedford Falls voor iedereen een beetje aangenamer te maken. Wanneer de zaken slecht beginnen te gaan en het leven hem niets meer te bieden heeft, wil George er een einde aan maken. Zijn engelbewaarder Clarence denkt daar echter anders over en toont hem wat er van Bedford Falls zou zijn geworden zonder zijn inzet...

FisherKing schreef:

De hernieuwde (want in een ver verleden gezien) kennismaking met Frank Capra "kostte" me 3 Vijf-sterren, en 3 4.5jes.

nou ik hoop voor mij ook . mr. smith goes to washington staat in de bestelling, trouwens.

avatar van Chr.s

Chr.s

Daar krijg je geen spijt van.

Zavo

Mijn eerste Capra. Erg leuk, maar naar het einde toe toch een beetje te zoetsappig en flauw. James Stewart vind ik hier ook iets minder dan in zijn Hitchcock-films.

Zoetsappig ?

Menni

Sja, je kunt moeilijk ontkennen dat Capra de koning der zoetsappigheid is. Vraag is alleen of dat iets negatiefs is..

FisherKing

Precies. Dat bedoel ik ook, want dat woord heeft toch vaak een negatieve wanklank.

"Prachtig gecomponeerde positief einde" klinkt al beter

Menni

Net als 'sentiment(eel)' enzo.. Neen, weekheid is nog steeds niet algemeen geaccepteerd als deugd.

Zavo

Het leuke van taal is dat je meerdere begrippen voor hetzelfde kunt gebruiken en omdat die begrippen vaak een verschillende toon hebben, kun je goed verwoorden wat je bedoelt. Zoetsappig is precies wat ik bedoel.

Een overdreven positief en sentimenteel happy-end, werkt bij mij meestal averechts, ik ga me dan ergeren, zo ook bij deze film. Verder vond ik ook die rol van die engel nogal flauw.

Menni

Dan vrees ik dat er geen hoop meer voor je is .

Menni

(maar ach, je hebt Naked in je top 10, dus het zal allemaal wel meevallen )

Zavo

Ik hoop niet dat je hiermee wilt zeggen at je Naked een positieve hoopgevende film vindt?

Menni

Absoluut! Maar da's misschien niet een 'discussie' om hier te voeren, al was 't alleen maar omdat het een film uit een volstrekt ander universum is.

Zavo

Soms begrijp ik niks van je, Menni.

Menni

En toch kan ik deze heel goed uitleggen, doe ik misschien nog wel 's! 'Onbegrip' is trouwens geheel wederzijds hoor.. It's a Wonderful Life niet supermegageweldig goed vinden, hoe krijg je 't voor elkaar .

Zavo

Onbegrijpelijk dat je dat onbegrijpelijk vindt.

Menni

Jij zoekt ruzie, dat kan niet anders .

Zavo

Nee, alleen een beetje begrip.

Menni

Wie begript zaait, zal begrip oogsten. Pas als jij je stem verhoogt naar 5, toon ik begrip voor die 3,5 en mag je 'm dus weer verlagen. Hm, je hebt wel gelijk, soms ben ik onbegrijpelijk..

mister blonde

ben het met FK eens. Capra maakt de ultieme feelgood films. onovertroffen. (ik neig naar 5 sterren voor deze film).

avatar van aegron

aegron

ik doe blijkbaar iets verkeerd, maar ik kan er niet doorkomen. Inmiddels drie keer geprobeerd en ik kom niet verder dan een halfuurtje en dan ben ik het ontzettend zat.

Binnenkort een laatste poging.

mister blonde

de laatste 3 kwartier zijn ook wel het best, maar wellicht is 130 min wel erg lang voor je...

Zavo

Nee, de eerste 90 minuten zijn het best.

avatar van aegron

aegron

hoe bedoel je mister blonde?

Zavo schreef:

Nee, de eerste 90 minuten zijn het best.

ik vond de film vanaf het moment dat die engel op aarde kwam, geniaal. (de rest was ook erg sterk, maar iets minder geniaal). het eind is sentiment op zijn best. het kwam vooral oprecht over...

avatar van gemaster

gemaster

Het is me allemaal ietsjes te klef en te 'feel good' achtig. De acteerprestaties, regie en verhaal zijn allemaal in orde, maar ik heb altijd erg veel moeite met zóveel sentiment.

FisherKing

Het Zógenaamde sentiment. Iedereen schijnt daarover te zeiken. Dan zie je eigenlijk niet waar de film écht over gaat.

Ik had geen last van sentiment, het was voornamelijk eerlijk. Waar ik meer last van heb, is dat de meeste mensen zo tegenwoordig niet meer zijn.

avatar van T.O.

T.O.

FisherKing schreef:

Ben ik wel met je eens, maar betekent dat niet dat we zelf sentimenteel zijn?

mister blonde

misschien wel de mooiste film ooit.

T.O. schreef:

Ben ik wel met je eens, maar betekent dat niet dat we zelf sentimenteel zijn?

Eh, zit wat in.