• 9.375.163 stemmen

It's a Wonderful Life (1946)

Drama / Romantiek | 130 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Alternatieve titel: Mens, Durf te Leven

Geregisseerd door: Frank Capra

Met onder meer: James Stewart, Donna Reed en Lionel Barrymore

Releasedatum: 7 juni 1951

Plot It's a Wonderful Life

"It's a wonderful laugh! It's a wonderful love!"

George Bailey, een inwoner van het kleine stadje Bedford Falls, wil de wereld zien en grootse dingen doen. Omstandigheden en zijn eigen karakter dwingen hem echter in zijn geboortestadje te blijven om er een volgens hem, saai leven te leiden. Hij trouwt met zijn jeugdliefde Mary, krijgt kinderen en tracht als bankier op een sociaal bewogen manier het leven in Bedford Falls voor iedereen een beetje aangenamer te maken. Wanneer de zaken slecht beginnen te gaan en het leven hem niets meer te bieden heeft, wil George er een einde aan maken. Zijn engelbewaarder Clarence denkt daar echter anders over en toont hem wat er van Bedford Falls zou zijn geworden zonder zijn inzet...

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

1 van de beste feelgood movies aller tijden.

En ongelooflijk sentimenteel.

Word in amerika standaard op kerstdag op tv uitgezonden.

Capra`s meesterwerk , en vaak gekopiëerd.

avatar van gemaster

gemaster

FisherKing schreef:

Het Zógenaamde sentiment. Iedereen schijnt daarover te zeiken. Dan zie je eigenlijk niet waar de film écht over gaat.

Ik had geen last van sentiment, het was voornamelijk eerlijk. Waar ik meer last van heb, is dat de meeste mensen zo tegenwoordig niet meer zijn.

Nee vroeger waren we allemaal heilige boontjes. Toen konden we tenminste nog zeggen dat homo's en negers inferieure mensen waren.

Ik heb denk ik het meeste last van mensen die 'vroeger' romantiseren.

FisherKing

Vroeger romantiseren ? Het was een grote klote-tijd vroeger.

avatar van die Lange

die Lange

toen ik klein was, moest ik altijd huilen bij deze film. nu niet meer, maar het is nog steeds een mooie film

avatar van XxXDEPPFANXxX

XxXDEPPFANXxX

Nou het was een mooie film alleen eerlijk gezegt zat er niet ozveel snelheid in maar dat is ook wel eens leuk om naar te kijken voor een keertje

avatar van GerwinF

GerwinF

Op aanraden van Dustyfan en Fisherking gekeken, en hij is inderdaad erg goed! Soms een beetje TE sentimenteel en erg druk (zeker op 't einde) maar ik heb genoten

Nu weet ik meteen waar The Coen Brothers hun inspiratie vandaan hebben gehaald bij The Hudsucker Proxy

Voorlopig 4,0 sterren!

avatar van mister blonde

mister blonde

beste sentimentele film ooit! Capra is gewelidig!

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Wonderful

Het enige woord dat hierbij kan passen

Nogmaals wordt hier weer voor mij bewezen dat oude klassiekers(Ik denk terug Mr Smith Goes to Washington ) best verassend uit de hoek kunnen komen.

De eerste 90 minuten worden vooral gesiert door de vertolking van Lionel Barrymore,als de hebzuchtige,wrede Mr.Potter,en de onsterfelijke rol van James Stewart als de (te) vriendelijke George Bailey meegesleurd door gebroken dromen.

Maar ik had niet kunnen denken,dat de beruchte scene met de rivier,het begin was van een geweldig laatste halfuur waarbij de tranen al stilletjes aan komen om dan aan het einde bij de kerstboom zachtjes te laten vloeien.

DE KERSTKLASSIEKER!

Clarence: Clarence Oddbody, AS2.
George Bailey: Oddbody... Hey, what's an AS2?
Clarence: Angel, Second Class

avatar van Pacino88

Pacino88

Zeer zeker wonderful,maar niet genoeg voor een volle beoordeeling.Capra doet weer waar die goed in is,en dat is dus een film maken met heel veel sentimentie.Minpunt is nu wel na 4 capra films gezien te hebben,dat je het einde snel ziet aankomen,aangezien stewart altijd de goeierik speelt,en ook hier
houden alle mensen weer van hem,en de rijke stinkerd wordt gehaat.
oftewel,weinig verschil met You can't take it with you
Voor de rest een prachtige film,laatste half uur was zeker goed,allereinde iets te overdreven en druk.
Verder had het engel gedeelte vooral een stuk nostalgie,dit deed me weer denken aan die oude donald duck verhalen,hoe ziet je omgeving eruit zonder jou?
Hier wordt dat dus prachtig gebracht.
Hoogtepunt is zeker
de scene waar Stewart thuis komt en huilend zijn kind in de armen pakt,allen worden daar door beinvloedt,de kinderen proberen ook te begrijpen wat er aan de hand is

Voor nu, 4*

ps: de R1 versie moet wel veel beter zijn,ik bekeek de trailer op de dvd,dit was toch wel een erg groot verschil met de R2nl die ik keek.

avatar van The One Ring

The One Ring

Gisteren gezien (de kerstboom stond er nog, dus het kon nog net ) en hij behoort nu al tot mijn favoriete klassiekers. Dit is een feel-good film in het kwadraad.

Dit is zowel de tweede film die ik van Frank Capra zie als van James Stewart, maar voor beide heb ik bij door deze film pas bewondering gekregen. Lost Horizon van Capra was wel leuk, maar niet superbijzonder en James Stewarts rol in Winchester '73 vond ik ook al niet veel voorstellen. Maar beide leveren hier een knap staaltje vakmanschap. En Lionel Barrymore is leuk als schurk.

Het grote aantal prachtige scènes is nauwelijks op te sommen en het einde heeft een bijzondere kracht. Enige nadeel is dat het af en toe wel een heel drukke film is, maar dat doet er nauwelijks toe. Meesterwerk. Ik twijfel een beetje tussen 4,5 en 5 sterren. Ik hou het op die eerste, maar dat kan snel veranderen.

It's a Wonderful Movie

avatar van Sandra1980

Sandra1980

Dit blijft en is de mooiste kerstfilm!

Heb hem sindskort eindelijk op dvd gelukkig nog in het zwart/wit, zoals de film ook moet blijven.

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Je kunt en mag deze film het hele jaar door kijken hoor, deze Capra tearjerker is absoluut de moeite van het (meerdere malen) bekijken waard. Ik jankte al bij die film toen ik 8 was, inmiddels 5x zo oud maar nog steeds rolt er af een toe een traantje over mijn wang.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Leuk bericht AardeWerk, krijg meteen weer zin in deze film

Pacino88 schreef:

tjeetje. wat een irri-kritiek.

Voor nu, 4*

Net weer herzien, en zie niet snel hoe een briljante film verbeterd kan worden. Misschien met vooroordelen

Zag net wat briljante stukjes terug toen master himself die terugkeek op die periode, zei . "It's what every people in live will see and encounter, and one of my favourites"

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Dé feel-good movie aller tijden als je het mij vraagt. Op het einde van de film voelde ik mij echt geweldig: het gebeurt niet veel dat ik echt zo blij ben voor een filmpersonage.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Fraaie feelgood-film. De eerste helft is soms wat saai, maar de nonchalant acterende Stewart sleept de kijker erdoorheen. Verder vind ik het hele engelbewaarder-idee briljant gevonden en goed uitgevoerd. Verder vind ik het een hele echte film, met echte karakters en geen opgepoetste modelfiguren. Het engelbewaarder-ding maakt van de film een mooi sprookje, maar de rest wordt juist prima realistisch gebracht, met mooie thema's als toekomst, idealisme, vriendschap, liefde en zelfmoord. Dat deze thema's wat oppervlakkig worden uitgevoerd is mijn enige minpunt voor deze film

4,5 ster

avatar van Phoenix

Phoenix

Een film die wel erg lang doet om tot zijn punt te komen, en vervolgens het thema van de film werkelijk dwars door je oogwit wilt persen. Erg frustrerend dat écht elk klein personage dat zijdelings door George Bailey is beinvloed zijn eigen scène moet hebben, en dat Bailey het na een half uur raar aangestaard te zijn nóg niet begrijpt. Het zingen op het einde bezorgde me kippenvel. Van het verkeerde soort dan. Gatver. Weinig feelgood wat dat betreft.

Gelukkig maakt Stewart een hoop goed, en zitten er wat erg grappige vondsten in (zoals de dialoog tussen God en Jozef die Clarence op pad sturen), maar over het algemeen was het allemaal iets te tactloos naar mijn smaak.

avatar van aegron

aegron

Zo kom je er niet doorheen en zo geef je de film een 4,5

Meerdere keren geprobeerd en elke keer weer uitgezet. En gisteravond in een zucht uitgekeken. Heerlijke film, vreselijk, over the top feel good, maar wel erg goed!!

4,5* met kans op verhoging bij herziening.

avatar van Kisje

Kisje

Kan je films zoals deze nog wel ergens huren of verkrijgen?

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Bij de betere videotheek kun je die vast wel huren.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik zie hem sowieso regelmatig in winkels liggen. Bij een Free Record Shop moet hij niet moeilijk te vinden zijn.

avatar van J.S.

J.S.

Prachtige film eigenlijk, het bijzonderste is waarschijnlijk het einde dat echt het ultieme happy-end is maar terwijl dit in vele films de doodsteek zou betekenen werkt het hier gewoon een goeie rol van Stewart en vooral van Barrymore en zekere één van de beste kerstfilms 4 dikke sterren.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Het moet ergens in februari van dit jaar zijn geweest dat ik deze film voor het eerst tegen het lijf liep. Een volgende definitieve kennismaking zou lang op zich laten wachten. Het was immers net kerst geweest. Maar nadat ik onlangs mijn 1ste Capra film zag, kon ik mij nu niet meer beheersen en moest ik deze film zien.

Wat had ik een medelijden met de sympathieke George. Het zat hem inderdaad allemaal niet mee: zijn dromen kon hij niet naleven omdat hij zich opofferde , zijn huwelijksreis strandde en uiteindelijk werd zijn levenswerk geruïneerd waardoor George het gevoel kreeg alsof hij vele levensjaren had verspild aan iets wat hij eigenlijk alleen maar in stand hield voor zijn vader en deed uit goedheid met de bewoners . James Stewart geeft een uitstekende performance weg van een tot op het bot gefrustreerde man die een en al goedheid is maar ook de spreekwoordelijke druppel kent.

De laatste 45 minuten van deze film zijn al helemaal van een ongekend hoog niveau. De avonturen die hij met de engelenbewaarder Clarence beleeft zijn schitterend. Ik vind de beslissing van de regisseur om George bij meerdere bekenden op bezoek te laten gaan en in beeld te brengen hoe hun leven zou zijn verlopen een goede beslissing! Zoveel leed zomaar afkappen zou immers zonde zijn en het zou het einde minder ontroerend maken.

Uiteindelijk hield ik het bij deze film niet droog. De boodschap die wordt uitgedragen vind ik nergens sentimenteel, eerder humaan. Ik werd hevig ontroerd door de scènes waarin iedereen George te hulp schiet . Prachtig gewoon zo `n feel - good film . En dat terwijl ieder al lang weet dat de boodschap aan het einde o zo waar is. Een uitstekende film voor bij de kerst, maar eigenlijk zou iedereen zo met elkaar om moeten gaan, gedurende het hele jaar.

Het lijkt erop alsof ik weer een fijne regisseur heb gevonden. Dikke 4,5*

FisherKing

Capra is briljant. En weet je, elke herziening wordt beter en beter en beter.

avatar van arkadi

arkadi

Heb 'm thuis liggen maar wacht nog even totdat de kerstperiode begint.

avatar van diehardfan

diehardfan

Als je em àl ziet, let op de schitterende scene met Stewart en Reed als de vriend van Stewart hem belt en zegt `` A change of a lifetime``, waarna hij de telefoon neergooit en beseft dat ie `t grote woord toch moet zeggen tegen Reed...dan breken de tranen los....onherroepelijk!
Topfilm voor de kerstdagen ( heb em dus ook al op dvd )...puur meesterwerk.

avatar van serpico

serpico

Voor het eerst sinds ik deze site regelmatig bezoek, vind ik het zonde dat ik niet meer dan 5* kan geven.

Deze film net bekeken, en wát een brok in je keel. Mijn eerste film in zwart-wit trouwens, maar dat maakt de film alleen maar beter. Dit is cinema zoals het moet.

Het verhaal is natuurlijk prachtig, en iedereen kent het. Mijn eerste kennismaking was in een Donald Duck, lang geleden, met Donald in de 'George Bailey' rol.
Toen al raakte ik er gefascineerd door. Maar dat verhaal ging alleen maar over het "Je bent nooit geboren"-stuk. Toen ik deze film vanmiddag kocht dacht ik dat deze film ook zo zou zijn.

Daarom snapte ik niet echt waar de film heen wilde in het begin, maar dat vergat ik na 5 minuten. Een schitterende uitwerking van de personages, echt geweldige momenten, gecombineerd met een 'sfeer' waar je U tegen zegt. Een fantastische ervaring.

Voorspelbaar werd het voor mij nooit, het feel-good gevoel mag er dan volgens velen dik bovenop liggen, tijdens de film besef je dat nergens, en wat een charme heeft zo'n film als deze. Het gesprek met de engel die zijn vleugels moet krijgen in het begin, dat kleine stadje met zijn inwoners, maar ook zo'n eindexamenfeestje in het begin. Hartverwarmende scènes te over.

Ik dacht altijd dat ik toch echt wel wat goede films gezien had. Maar na mijn eerste ervaring met Capra's werk, én met zwart-wit films, én met écht goede films, films zoals het moet, sfeervol en prachtig gemaakt, moet deze gedachte nodig herzien worden. Ik ben hier zeer diep onder de indruk van. Heb me meteen voorgenomen veel meer van 'dit soort' films te gaan kijken, voorzover ik ze kan vinden, als het kan te beginnen met Capra's andere werk.

Dit is trouwens ook mijn eerste film waarbij ik aan het eind jankend op mijn stoel zat. Een unieke ervaring tot nu toe. Bij Brokeback Mountain kreeg ik ook vochtige ooghoeken, maar nu stroomden de tranen me over de wangen. Magisch. Nadat de film was afgelopen wilde ik hem eigenlijk meteen weer opnieuw zien.

Komt op nr.1 in mijn top 10, met een flinke voorsprong op de rest. YES.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Mooi bericht en ik ben het ermee eens Ik zou zeker andere Capra's gaan kijken. Bij Play.com zijn er aardig wat te koop, soms wel met alleen Engelse ondertiteling

avatar van serpico

serpico

Bedant voor de tip, ik dacht er eigenlijk aan om de Frank Capra box te kopen, die laatst uitkwam. Daar zit 'It's a Wonderful Life' niet eens bij, dus ik ben benieuwd.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Er is nog veel moois te ontdekken in die tijd Serpico!