• 9.377.664 stemmen

Night of the Living Dead (1968)

Horror | 96 minuten

Genre: Horror

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: Duane Jones, Judith O'Dea en Karl Hardman

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Night of the Living Dead

"If it doesn't scare you, you're already dead!"

De wereld wordt plotseling overspoeld door een epidemie van levende doden, die zich voeden met de levenden. Een groepje mensen kan zich verschansen in een afgezonderde hoeve. Ze worden doorlopend aangevallen, maar ook van binnenuit groeien de spanningen...

Harry Cooper

Helen Cooper

Karen Cooper / Corpse in House

Newscaster / Zombie

Zombie (as Bill Heinzman)

Zichzelf - Field Reporter (as Bill 'Chilly Billy' Cardille)

Theatertje

Daar geef ik je natuurlijk gelijk in Het was een baanbrekende film. Het heeft geen zin om een feit te ontkennen

Deze film heeft geen reet met Ten Little Niggers te maken.

Theatertje

Kos, ik trek je niet graag in twijfel. Het kan namelijk altijd zijn dat je NIGHT OF THE LIVING DEAD gezien hebt. Het kan ook altijd zijn dat je 'Tien kleine Negertjes' gelezen hebt. Maar of je zowél de film als het boek gelezen hebt, ...

Je kunt namelijk niet anders dan me gelijk geven als je het boek 'Tien kleine Negertjes' gelezen hebt Het is gewoon een feit waar niet over te discussiëren valt

Vertel eens, kos: heb je de film gezien / het boek gelezen???

Beide ja, en ze hebben niks met elkaar te maken.

Dat er mensen 1 voor 1 vermoord worden betekent niet dat het ene gebaseerd is op het andere.

Theatertje

Wat films betreft niet. Maar daar 'Tien kleine Negertjes' het eerste sinds mensendom was dat dat als thema bood, is wel duidelijk waar de inspiratie vandaan gekomen is.

Ik zeg niet dat NIGHT OF THE LIVING DEAD een remake is van 'Tien kleine Negertjes'. Dat zeker niet. Maar het basisprincipe ligt wel in dat boek

in Night of the Living Dead gaat het gewoon om zombies die willekeurige mensen die ze tegenkomen vermoorden. Wat heeft dat in godsnaam met Ten Little Niggers te maken waar het juist gaat om het aspect van een select gezelschap mensen waar het de vraag is wie er het volgende slachtoffer wordt en wie de dader is en wie er overblijft. Een film als Identity die is er wel van afgeleid.

Maar iets totaal anders dan Night of the Living Dead.

Of je zou het 'vermoorden' an sich in een verhaal als overeenkomst moeten zien, maar dat is natuurlijk al zo oud als in verhalen van eeuwen voor Christus.

-Zucht-

Omdat er in de towering inferno een flatgebouw voor komt ga ik nog niet zeggen dat Die Hard een Remake van die film is. Je betogen hierboven doen helemaal niet ter zake in de discussie die we voeren. Het tien kleine negertjes principe houdt in dat je een aantal personages volgt, je krijgt er een band mee en vervolgens worden ze afgeslacht. Je gaat te kort door de bocht door grote thema's met elkaar te verbinden dei te ver van elkaar afstaan.Ja,ja, zo weet ik er nog wel meer:

Theatertje

Goed, ik heb je theorie overdacht en ben tot de conclusie gekomen dat het best kan wat je daar beweert. Geef mij dan maar een voorbeeld van (voor of na Christus) een boek over het verhaal dat je zopas beschreven hebt, met als enige voorwaarde dat het voor 1939 geschreven is. Als je dat kunt, dan neem ik (figuurlijk) mijn hoed voor je af.

as schreef:

-Zucht-

Nogmaals, ik spreek niet over remake. Ik spreek over een feit: dat alle slasherfilms gebaseerd zijn op het basisprincipe dat gebruikt werd in 'Tien kleine Negertjes'. De rest van het verhaal doet er niet toe, al mag het nog gaan over de gevaarlijkste serial killer aller tijden.

Theatertje schreef:

Nogmaals daar gaat het helemaal niet om. Beter lezen.

Nee, dat kan ik niet, daarom zeg ik ook dat het dus NIET geinspireerd is op een dergelijk boek, wat jij dus wel zegt.

as schreef:

Nogmaals daar gaat het helemaal niet om. Beter lezen.

Ik had het tegen kos.

Excact.

kos schreef:

Moet ik het nog eens zeggen? Vooruit dan maar. Het is inderdaad niét geïnspireerd op het boek, maar het boek heeft wél de basisprincipe bedacht.

Welk basisprincipe is dat dan? personage 1 vermoordt personage 2?

kos schreef:
Welk basisprincipe is dat dan? personage 1 vermoordt personage 2?

Het basisprincipe dat er één onbekende moordenaar is, die de protagonisten één voor één uitmoordt... OK, in NIGHT OF THE LIVING DEAD is het geen onbekende moordenaar en zijn het meerdere killers, maar ze worden wél één voor één uitgemoord...

Hehe, maar dat bedoel ik juist, de enige overeenkomst is dat er gemoord wordt.

Theatertje schreef:

Nogmaals, ik spreek niet over remake.

Ik dus ook niet. Ik geef alleen maar aan dat de vergelijking die je geeft zo ontzettend dun is. Op die manier kun je alles wel met elkaar in verbinding stellen. En met die ellenlange betogen als resultaat (sorry dat ik het zeg)waar elke vergelijking een beetje lam gaat.

Theatertje

Kos, dan kan ik menen dat we tot een besluit gekomen zijn???

As, ik vind dat je gelijk hebt. Groot gelijk zelfs, daar valt niet aan te twijfelen. Toch moet je aannemen dat, wat betreft het slashergenre (zoals SCREAM, I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER, ...), het gebaseerd is op 'Tien kleine Negertjes'. Maar het is best mogelijk dat NIGHT OF THE LIVING DEAD er niét op gebaseerd is.

as

Ik zeg helemaal niet dat het er op is gebaseerd of wel. Ik zeg dat de vergelijking erg, erg dun is. Dan kun je alles wel met elkaar in verbinding stellen.

Daar heb je gelijk in

Theatertje schreef:

Maar het is niet een groep die langzaam uitgemoord wordt, zoals bij bijvoorbeeld Alien. Die film ligt namelijk wel in lijn van Ten Little Niggers.

Overigens klopt het niet dat dat verhaal de eerste was met een onbekende moordenaar die achtereenvolgend mensen vermoordt. Ik vermoed dat dat The Murders in the Rue Morgue (uit 1841) van Poe was. In ieder geval één van de eerste.

Theatertje

Ik heb dat boek van Poe nooit gelezen... Totdat ik het gelezen heb (en het staat hier naast mij in het boekenrek), blijf ik geloven in de oorspronkelijkheid van 'Tien kleine Negertjes', waar volgens mij het eerste basisprincipe van de slasherfilms in wordt beschreven. Uiteraard geldt dit niét voor NIGHT OF THE LIVING DEAD, dus ik weet niet waarom we dit hier bespreken...

avatar van Wouter

Prima, die filmboekjes die je leest, maar je moet wel zelf blijven nadenken, Theatertje.....

Theatertje

Ben ik zelf wel opgekomen, Wouter. Ik hoef je goedkeuring niet.

avatar van Wouter

Ok, het zou kunnen. Ik heb het namelijk ook ergens wel eens gelezen.

Overigens heb je wel gelijk dat Ten Little Niggers (dat later meerdere alternatieve titels kreeg...) een grote invloed had. Verhalen waar een aantal mensen een voor een werden afgemaakt. Dat gebeurt inderdaad in een aantal slashers (waar ik Night of the Living Dead niet onder reken, trouwens). De vergelijking wordt vaak gemaakt als er weer eens een film is met een x aantal karakters die 1 voor 1 worden afgemaakt. Alien, Cube, The Thing, zijn inderdaad bewust of onbewust schatplichtig. De link met Night of the Living Dead is echter te vergezocht.

Overigens wordt Rue Morgue door veel mensen als de eerste detectivestory gezien. Ook daarin volgt de ene moord de andere op, maar het heeft niet de afgesloten groep mensen die er 1 voor 1 aangaan, zoals het verhaal van Christie.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Heerlijke horrorklassieker, ondanks dat ik het einde min of meer kende bleef het constant spannend. Gauw door met Dawn of the Dead waar ik zelfs nog betere dingen over hoor.

avatar van Boeikens

Boeikens

Negertjes of niet, Night Of The Living Dead is zeker en vast een grensverleggende horrorklassieker over de plotselinge en kannibalistische herrijzenis van de doden. Het is de film waarmee Romero eigenhandig de bepalende grondslag legde voor een heel subgenre, waarbij prachtig de spanning wordt weergegeven van opgesloten mensen in een kleine ruimte die steeds meer onder druk komen te staan waardoor ook onderling de spanning stijgt.

avatar van Harregarre

Harregarre

Ik moet wel een beetje lachen om Theatertje. Net of "Ten Little Niggers" het allereerste verhaal is waarin dat gebeurt. Ik durf er best mijn hand voor in 't vuur te steken dat er altijd al zulke verhalen worden verteld. De schrijver van zo'n boek heeft ook gewoon zulke verhalen gehoord en er een eigen versie van gemaakt. Dat het dan zwart op wit staat betekent niet dat die eerste schrijver er een patent op heeft. Slasherfilms e.d. zijn inherent aan de mensheid, alleen bestond er nog niet zo lang "film".

Daarbij zou je NOTLD meer kunnen vergelijken met andere bestaande verhalen, dan met een "Ten Little Niggers". TLN zou je eerder kunnen koppelen aan een Scream, Saw e.d.

avatar van nightbreed

nightbreed

Leuk horrorfilmpje die terecht een klassieker is geworden, maar anno 2007 is dit niets speciaals meer.

De jeugd van tegenwoordig zal dit waarschijnlijk een saaie film vinden en zelfs ik als horrorfanaat werd hier niet echt warm of koud van.

Cijfer: 3