• 9.374.478 stemmen

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)

Fantasy / Horror | 93 minuten

Genre: Fantasy / Horror

Geregisseerd door: Renny Harlin

Met onder meer: Robert Englund, Lisa Wilcox en Tuesday Knight

Releasedatum: 6 april 1990

Plot A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

"Terror beyond your wildest dreams."

Kindermoordenaar Freddy Krueger blijkt niet dood te zijn en besluit wraak te nemen op de drie overgebleven tieners die hem om zeep probeerden te helpen. Maar dan besluit Kristen, één van de tieners, haar speciale gaven aan haar klasgenoot Alice Johnson te geven. Deze moet er vervolgens voor zorgen om Freddy voorgoed uit te schakelen. Maar heeft ze aan deze krachten genoeg om het op te nemen tegen het steeds sterker wordende droommonster?

avatar van Halcyon

Halcyon

Slap deel in de reeks.

Terwijl deel 1 & 2 me nog konden vasthouden, konden deel 3 en 4 dat veel minder. De personages boeiden me niet echt en ook de originaliteit was een beetje zoek. Ook Freddy verviel een beetje in een oneliner spuiende clown die op geen moment bedreigend overkwam.

Vervolgen zijn best OK als ze iets toevoegen aan het origineel of op zichzelf kunnen staan, dat was hier niet echt het geval.

avatar van otherfool

otherfool

'Kindermoordenaar Freddy Krueger blijkt niet dood te zijn'

Overbodig deel gaat nog wat meer op de komische toer.

2*.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Vanaf dit deel worden de films minder eng, maar wel komischer. Het verhaal slaat eigenlijk nergens op. Ze verzinnen altijd wel wat om meer poen te verdienen. Best leuke momenten in de film, en Freddy is weer volop aan de bak.

3 *

Na het aardige 3de deel vervalt het weer helemaal.

Enorm flauw gedoe. Die hele highschool setting past er in dat opzicht ook wel bij, maar ik vond het helemaal niks.

Verder worden de moorden een beetje idioot en is Krueger echt verre van beangstigend. Hij gedraagt zich ook serieus stom in deze reeks, met als dieptepunt de scene op het strand.

Volgens mij had Harlin ook liever een Hellraiser vervolg geschoten. Met nogal wat kettingen en een "I ... am .... " quote komt hij al aardig dicht in de buurt in ieder geval.

Zelfs de gore/animatie vond ik hier te idioot voor woorden. Kan er normaal wel van genieten maar deze film sloeg gewoon nergens op. Niet grappig, niet eng, niet goor, niet spannend. Beetje idioot vooral.

PS: werd er eigenlijk een serieuze reden genoemd waarom Freddy nu weer leeft ?

avatar van Materny

Materny

Chainsaw schreef:

Een andere reden zou kunnen zijn dat Freddy door Kirsten's angst een weg terug vond, aangezien deze maar niet wilde geloven dat Freddy dood was. In Freddy vs Jason wordt deze theorie (Freddy die terug kan keren door middel van angst van de inwoners van Springwood) ook gebruikt om Freddy terug te laten keren.

Laten we het daar maar op houden dan.
Toen Freddy weer tevoorschijn kwam nadat die hond op z'n graf gepist had kreeg ik toch serieuze twijfels namelijk.

Freddy Krueger, lijkt wel of die man steeds meer los komt in elk deel van de reeks. Na dit 4e deel ben ik ervan overtuigd dat hij als clown meer teweeg brengt bij het publiek dan als silent assassin. Zat er dus duidelijk naast, toen ik eerder aangaf dat een Dark Freddy me meer zou liggen dan een funny Freddy. In deel 3 kwam het al behoorlijk eruit, maar in The Dream Master gooit hij er nog een schepje bovenop. Enkele scherpe oneliners die hij eruit flapt, en tevens ook behoorlijk wat leuke / smerige momenten. De pizza scene behoort nu al tot een van m'n favoriete in de Nightmare on Elm Street reeks.

Ik zou het trouwens wel fantastisch vinden als ze wat meer vertellen over z'n gruwelijke verleden. Enkele simpele flashbacks zouden al veel duidelijkheid kunnen scheppen over the Springwood Slasher. Het enige wat je nu weet is wat hij gedaan heeft en hoe hij aan z'n einde kwam. Wat meer diepgang is wel gewenst bij een iemand die je 7 films aanschouwd.

Cast is trouwens nog steeds helemaal in orde,niets op aan te merken. Ze gaan allemaal ''-1 '' braaf dood zoals het hoort zonder dat ze je voor dat allerlaatste moment irriteren met zwak geacteer.

A Dream Master: stelt net zoals z'n voorgangers niet telleur.

avatar van thunderball

thunderball

Dit vierde deel in de reeks haalt het niet bij het zeer goede derde deel, the dream warriors, maar is nog altijd stukken beter dan de volgende steeds slechter wordende vervolgen.

BIj dit deel wordt steeds meer bij Freddy voor de humor gekozen, wat overigens wel een aantal leuke en memorabele scene's opleverd, denk aan de strandscene met de zonnebril. Dit geeft zowel een absurd als intrigerend effect.

Wilcox is een goede keuze als heldin en weet zich zeker goed te weren tegen Freddy en de film bevat een aantal echt goede droomscene's.

Een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Eind jaren '80-meuk op zijn best . Alleen deel I is nog iets beter. Een van mijn guilty pleasures .

avatar van Metalfist

Metalfist

Seven, Eight
Better Stay Up Late

Vanaf hier begint het met het Freddy gebeuren een klein beetje mis te gaan. Let op, ik heb een humoristische Freddy even veel graag als een duistere Freddy maar die scène op het strand, die op zich nog wel goed was maar dat Freddy die zonnebril op zet ging er toch wat over.

Maar buiten dat is The Dream Master toch weer een goed te pruimen deel in de Freddy septologie. Alleen spijtig dat ze Patricia Arquette hebben vervangen door een andere blonde. Wat ook tof was dat er een aantal personages uit het vorige deel tevoorschijn komen waaronder Kincaid! Man, wat heeft die soms een geweldige tekst. Beetje jammer dat ie dan ook als eerste dood gaat.

Een aantal coole scènes(de dood van Joey, die pizza scène, ...) en wederom een übercoole Freddy zorgen voor een leuk deel dat toch niet kan tippen aan deel 3 maar zelfs als het dit niveau blijft ben ik dik tevreden.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Dit deel vind ik nog steeds samen met deel 2 en deel 7 de zwakste. Moet wel zeggen dat de scene met dat bed een leuke moord was. Maar alsnog vind ik het nog steeds een van de zwakste uit de reeks.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Aardig, maar toch minder dan het voorgaande deel. De jaren '80 sfeer is weer prima, maar spannend wordt het eigenlijk nooit echt. Freddy zelf zorgt wel weer voor een paar geniale one-liners; ''How's this for a wet dream?'' Ook de waterbedscéne is erg gaaf trouwens. De humor is wat meer aanwezig in dit deel, voor de rest is het allemaal nét wat minder. Op naar het volgende deel maar weer.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Geweldig,

Beter dan het toch al zeer goede 2e en 3e deel, vooral de high school setting is een begrijpelijke zet gebleken, niets mis mee, lekker cheesy en zo hoort het bij een reeks als deze.

Freddy is nog steeds een fantastisch icoon dat elke keer weer een leuke one-liner klaar heeft liggen. De special effects zijn ook weer erg fijn, niet altijd even mooi (soms gewoon lelijk) maar wat kan ik daar van genieten zeg

Het einde bijvoorbeeld, echt geweldig, uitvoering niet altijd even 'clean' maar het werkt wel ontzettend goed.

Vond het op sommige vlakken wel minder worden, zo is het soms (vaak) iets té kinderachtig en wil de cast ook niet allemaal evenveel overtuigen. Toch heb ik me geweldig vermaakt met dit 4e deel alweer, op naar de 5e

Kleine 4*

avatar van The Oceanic Six

Nog altijd een aardig vervolg, al waren vorige delen leuker.

Nightmare 4 kent een aantal leuke momenten (met de pizza, met het waterbed etc) maar het is allemaal wat minder boeiend dan de voorgangers.

Wel vind ik de setting en de personages leuker dan in de vorige film. Al vind ik dat donkere meisje met zon gigantische nerd bril op wel wat karikatuur als nerdje. Maar de rest was best oke. Al houden de meeste rollen ook weer niet heel veel in buiten rennen en schreeuwen.

Robert Englund doet het ook weer goed als Freddy. Het blijft een top personage. Wel gaat het allemaal dit keer wat meer de komische kant op. Had van mij niet echt gehoeven. Ik zie liever wat meer spanning en angst met tussendoor oneliners die voor wat humor zorgen. Het moet niet de kant van een komedie opgaan.

Maar nog altijd vind ik dit een sterke reeks. Waar bijvoorbeeld bij de Halloween reeks er een paar hele matige uitschieters inzitten, daar vind ik dat de Nightmare serie tot nu toe wel een aardig constant niveau haalt. Ik vind de films geen toppers, maar ze kijken allemaal fijn weg.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Wanna suck face?

Ja hoor, twee geweldige delen op een rij, de serie herpakt zich erg sterk na het slechte deel 2 en het matige deel 1 is de serie toch lekker op gang aan het komen. Erg tof deel. De stereotypes worden weer flink uit de kast getrokken. De jock, de nerd, de introverte protagonist etc. Erg veel toffe scenes waar ik die met het waterbed maar de meest geweldige vind ik toch die scene met Debbie en haar bonebreaking en insect mutation. Wat was dat tof, erg leuk dat ANOES deze campy twist gaf. Die kill van Sheila was ook wel erg leuk.

De nieuwe Kristen is cute en Alice is een waardig opvolger van deze protagonist. Komedie gehalte is een stuk hoger in dit deel maar ondanks dat is dit deel niet komischer dan de vorige delen. Sfeertje wordt wat duisterder hier en visueel is het ook wel goed te pruimen. Ook erg leuke references hier en daar.

De serie komt erg goed op gang nu, herzieningen bevallen goed. ANOES heeft eindelijk de juiste toon gevonden. Hopen dat ze dit vasthouden.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een kleine stap terug in vergelijking met Dream Warriors, maar verder een prima voortzetting van de reeks. Krueger is inmiddels uitgegroeid tot een held en icoon, waardoor het niet meer nodig is om hem mysterieus of eng te maken. De boeman wordt in deze film dan ook in geuren en kleuren op het beeld gebracht, zelfs met zonnebril op het strand op klaarlichte dag. Niet langer hoeft het monster in de schaduw te verblijven om ons de stuipen op het lijf te jagen, hij mag nu volledig losgaan met zijn one-liners en creatieve moordpartijen. En dat zit in The Dream Master wel goed.

De film pakt de draad op waar Dream Warriors ophield, hoewel we jammer genoeg niets horen van Neil Gordon. Wel zien we hoe het gaat met Kincaid, Joey en Kirsten, jammer genoeg vervangen door de qua acteerwerk minder getalenteerde Tuesday Knight. Zingen kan ze wel, zo blijkt uit de opening, maar acteren gaat wat moeizamer. Maar goed, matig acteerwerk vergeet je opvallend snel zodra Krueger (Englund opnieuw heerlijk op dreef) ineens in beeld komt duiken. Zoals gezegd komt de one-liner spuwende maniak flink aan bod, maar de moordpartijen zijn jammer genoeg ietsjes minder dan die in het vorige deel. Met name het Krueger-loze gevecht met Rick is, mede door geldgebrek, vrij inspiratieloos.

Wel memorabel zijn hier de special effects. Een hoop grote namen in het genre gaan volledig los en maken er een waar feestje van. En telkens als ik deze film herzie snap ik niet hoe iemand lelijke CGI (a lá Freddy vs Jason of de remake van Nightmare) prefereert boven dit. Verder kent de film een aangenaam sfeertje (op bepaalde vlakken erg vergelijkbaar met de Freddy's Nightmares serie, die bijna gelijktijdig met deze film werd gemaakt) en een paar sterke scènes. Sterkste moment is toch wel de scène met Alice die in de bioscoop, omringt door eerdere slachtoffers in de zaal, in het scherm wordt gezogen. Erg stijlvol gedaan.

Nightmare 4 bracht uiteindelijk het meeste geld op van de hele serie (FvJ niet meegeteld) en het dat is eigenlijk niet wonderbaarlijk. Want naast het feit dat Freddy Krueger en de Nightmare reeks eind jaren '80 op het hoogtepunt van hun populariteit zaten, is The Dream Master ook een erg vermakelijke achtbaanrit geworden.

Bescheiden 4,5 sterren.

avatar van rep_robert

Zo jullie lusten dr wel pap van met je 4,5 sterren.

Ik vind de film ook wel aardig, maar niet van dat niveau. Nummertje 4 van de reeks begint met een afschuwelijke soundtrack(en eindigt er ook mee)en neemt de spanning voor een deel weg.

Gelukkig is de rest wel sfeervol, de kills zijn alweer bijzonder inventief en ook de cast is lichtelijk in het voordeel t.o.v. deel 3. Ook Englund is weer lekker sadistisch en grappig tegelijk. Wat een held is deze man ook. De setting is ook wel aardig, houd wel van de American high schools. De meisjes zijn knapper en minder slecht dan Langenkamp en Arquette in het vorige deel. De kerels zijn daarintegen wel weer aardig zwak in de film.

Jammer ook weer dat films zo onlogisch zijn, er zijn net 4 of 5 mensen binnen een week doodgegaan op 1 school en ze blijven gewoon normale lessen volgen. Lekker medelevend op die scholen in films altijd

Aardig vervolg en zeker voor een deel 4 uit de reeks zeker niet slecht!

avatar van as

as

En hier komt het volgende diepe dal in de Nightmare reeks. Toegegeven: er komen een aantal leuke moorden en practical effects langs. Vooral de pizzascene is leuk gevonden en het camerawerk is opvallend gladjes in de eerste helft. Harlin weet hoe hij een film er goed uit moet laten zien.

Maar daar staat tegenover dat het script ridicuul slap is gevonden. Zoals ook wel blijkt uit de heerlijke docu The Elmstreet Legacy is het verhaal vooral rondom het moordwerk gesmeed met nul spanningsboog. Elke scene lijkt opeenvolgend zonder verband. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het slappe acteerwerk. Waar halen ze toch steeds die wassen snoetjes vandaan?

Dikke teleurstelling na het leuke derde deel

2*en

avatar van Eraser2

Eraser2

Numero 4 in deze tot nu toe vermakelijke horrorreeks.

Allereerst mag opgemerkt worden dat het acteerwerk belabberd is in deze film. Iets waaraan ik in dit soort films niet hele hoge eisen stel, maar toch in deze film is het wel erg zwak.

Zelfs Robert Englund is zwak met zijn flauwe one-liners.

Ten tweede is deze film voor een horrorfilm helemaal niet eng, het is op sommige momenten eerder slap stick.

Toch niet alleen maar negatieve dingen aan deze film. Zo zijn de droomwerelden een lust voor het oog en zijn de moord scènes erg creatief en op zijn tijd erg gruwelijk.

Al met al toch wel vermaakt deze 4e Krueger film.

avatar van Zinema

Uit balans.

Ondanks wat aardige effecten en een handjevol oneliners die deels werken, is dit een mindere aflevering dan het vermakelijke derde deel. Freddy ziet er wederom geinig uit en een aantal kills zijn best vermakelijk, maar hier moet e.e.a. voornamelijk komen van de settings die nogal wisselvallig zijn. Soms mooi, soms lelijk. Tevens is de balans tussen humor en horror uit evenwicht. Deze film over de nachtmerries veroorzakende griezellegende valt desondanks best aardig te doen.

Redelijk.

avatar van Lennert

Lennert

Ik wil iedere regisseur even goed duidelijk maken dat je nooit, maar dan ook nooit, een personage een martial arts fanaat moet laten zijn, zonder dat hij ook maar enige kaas gegeten heeft van martial arts. Podverdomme, wat was die Rick een vervelend personage zeg. Dat is ook meteen het grootste euvel van deze hele film: ik geef geen barst om wie er dan ook in deze film zit, met uitzondering misschien van Kincaid en Joey (maar die gaan al meteen aan het begin dood). Helemaal de actrice die Kristin moet spelen (Patricia Arquette, waar ben je?) mist enige vorm van uitstraling, terwijl het personage uit deel 3 nog best interessant was. En dan is daar Alice die ook al de uitstraling van een dode zeekoe heeft, ik ben heel benieuwd of ik deel 5 met haar nog uit kan zitten.

Waar deze film zichzelf wel mee redt, is een aantal van de beste moorden uit de hele reeks. Freddy die schreeuwende hoofden uit een pizza prikt en ze opeet, dat was heerlijk sadistisch en ranzig, maar precies op het moment dat je denkt dat het niet erger kan komt daar ineens de scene waarin een meisje in een kakkerlak verandert. Freddy is nu weer het gaafste personage uit de film en is gigantisch cartoonesque, maar hierin alsnog erg cool. Tenminste nog een acteur die een beetje zijn best lijkt te doen en intrigerend over komt.

Het einde is weer heel erg, met Alice die weer zo'n kloterig martial arts gevechtje moet doen met Freddy nadat ze ieders 'droomkrachten' heeft gekregen. En dan wordt Krueger ineens verslagen doordat hij zijn eigen weerspiegeling ziet? Hoe erg kun je een serie verzieken? Ach, gelukkig zag het moment dat al die armen uit hem schieten er nog enigszins gaaf uit.

Nee, tot nu toe is dit de eerste tegenvaller in de reeks, ik ben heel benieuwd of ik deel 5 wel trek.

avatar van killerfreak

killerfreak

Na het verrassende deel 3, volgt met deel 4 weer de ontnuchtering.

De personages die in deel 3 nog positief opvielen vallen hier een beetje uit de toon.

En de 'nieuwkomers' voegen al helemaal niet veel toe.

Jammer ook dat Freddy steeds minder Freddy wordt, op elke leuke gags na.

Er wordt ook steeds een 'grappige' Freddy neergezet, terwijl ie van mij nog steeds 'creepy' mag blijven.

2..5*

avatar van Spetie

Toch wel een heel pak minder, dan het sterke derde deel.

Het doet mij allemaal weer wat meer aan deel 2 denken. Het sfeertje wordt weer erg highschool-achtig en het wordt allemaal weer een stuk flauwer. Er zit veel slachtvoer in dit deel, en dat maakt het allemaal nogal voorspelbaar. Wel zitten er een paar leuke, sterke momenten in, waarbij die met de pizza wel het best is. Ook is het duidelijk dat Harlin The Fly gezien heeft en dit op zijn eigen wijze hierin verwerkt. Freddy zelf is wat minder op dreef en ook de moorden vond ik niet bijster sterk.

Ook jammer trouwens dat Arquette niet meer terugkeert en haar personage gespeeld wordt door iemand anders, die het toch wel een stuk minder doet. De terugkeer van Freddy was ook zo’n idioot moment en deed me erg denken aan het Friday the 13th deel, waar Jason aan het begin terugkeert, met behulp van de bliksem.

Nee, duidelijk de minste tot nu toe. Op elk gebied van zowel horror, personages, kills, originaliteit als humor duidelijk wat minder dan zijn voorgangers.

avatar van mister blonde

mister blonde

Veruit de minste tot nu toe. Alles is wel erg matig (en dan niet op een leuke manier). De acteerprestaties zijn wel erg mat. De cheesymuziek is wel erg fout. De sfx echt duidelijk minder creatief. Nu zijn er vast mensen die knikkende smileys in gedachten hebben om aan te geven dat ze dat nu juist dat leuk vonden, maar vond het vooral inspiratieloos. Dat was zelfs in deel twee beter.

De link met deel 3 was nogal flauw. Wat volgt is een verschuiving van de ene moord naar de andere, die nogal wisselend zijn. Soms heb je het idee dat er reden tot opveren is bij het zien van een leuke set of een potentieel aardige scène. Vaker is het nauwelijks het aanzien waard, met als dieptepunt de meest treurige material arts ooit (op een gegeven moment hadden ze zelfs bedacht dat ze Englund helemaal niet nodig hadden voor een vechtscene).

Jammer, 2 sterren voor enkele goede ideeën voor een scène. Misschien had een betere regisseur, met een betere cast en...ach laat ook maar.

avatar van Theunissen

Dit is alweer het 4e deel uit de "A Nightmare on Elm Street" reeks en uiteraard draait het ook weer in dit deel om horroricoon Freddy Krueger die niet meer dan verdienstelijk wordt gespeeld door Robert Englund.

Veel stelt het flauwe verhaal eigenlijk niet voor en hetzelfde geldt voor de uitvoering waarbij buiten Robert Englund de overige cast op zijn zachtst gezegd "waardeloos" speelt. Visueel ziet het er overigens allemaal nog wel redelijk uit en dat geldt zeker voor de special effecten. Hier en daar zitten er wat leuke scenes in (allemaal uiteraard met Freddy Krueger) en dat is het dan ook. Het einde is overigens ook povertjes.

Al met al gewoon niet meer dan een matige tot redelijke Fantasy / Horror, die ik vanwege het jeugdsentiment een nipte onvoldoende geef.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

You shouldn't have buried me... i'm not dead

Niet de meest slechte in de reeks vind ik (deze eer is voor deel 2). Hoewel het verhaal hier wat aan de mindere kant is horen de special effects bij de beste uit de reeks. Vooral de scène in de bioscoop vond ik sterk en qua ranzige effecten vind ik die transformatie tot kakkerlak en Freddy's dood tellen. In dit vierde deel valt Freddy een groepje studenten lastig en laat hen bloeden aan zijn scherpe messen. De humor is er gelukkig ook nog (ik hou er wel van) bij met o.a. een knipoog naar Karate Kid... Minpunt is dat de angstaanjagende boeman uit het eerste deel hier compleet weg is.

avatar van baspls

baspls

"How sweet. Fresh meat."

Na het toch wel erg sterke derde deel hebben we hier weer een erg slap excuus voor een vervolg. Freddy komt gewoon weer terug... Niet het beste vervolg dus, toch bracht deze wel het meeste op van alle A Nightmare on Elm Street-films (erg logisch dus dat New Line Cinema maar vervolgen bleef maken).

Het script en het acteerwerk zijn erg zwak in dit deel. Robert Englund speelde weer een prima Freddy maar had hier toch veel minder leuke one-liners als in het vorige deel. Een aantal personages uit deel 3 komen weer terug (verassing: het is nog niet afgelopen!) en ook twee acteurs. Tuesday Knight acteert als een houten klaas maar het liedje in de openingstitels heeft ze wel leuk gezongen.

Voor het verhaal hoef je dit vervolg niet te bekijken, er zitten wel een aantal erg leuke special-effects in. Weer heerlijk on-camera werk. Ze proberen zelfs The Fly na te doen in een droom waarin een van de tieners in een kakkerlak veranderd, geniaal. Erg zwak hoe Freddy opeens weer tot leven komt en aan het einde weer word gedood, om vervolgens in het volgende deel weer terug te komen. Het is een beetje zoals in de Hammer Dracula vervolgen, waar hij ook ieder keer weer tot leven komt en dood gaat (daar waren wel een paar erg originele, maar ook een paar hele slechte sterf/resurrectie-scenes). Tot nu toe heeft deel 3 de beste sterf scène.

Leuke 80s muziek, niet alleen een mooie openings-theme maar ook nog wat liedjes tussendoor (al zijn sommige echt heeel fout). Craig Safan maakt verder ook een prima soundtrack die weer een beetje meer lijkt op Charles Bernstein's originele score.

De opnames van Renny Harlin vallen niet tegen, best aardige cinematografie.

Dream Master was vermakelijk en ongeveer net zo goed als het tweede deel maar is niet echt een geweldig vervolg.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Dit 4e deel heb ik in het verleden regelmatig gekeken. Helaas kan ik er nu niet veel positiefs over zeggen.

Desondanks bleven de films populair onder een grote groep liefhebbers. Deze film leverde het meeste brutowinst op uit alle 7 delen. Het succes resulteerde in de TV-serie "Freddy's Nightmares." Wes Craven wees het aanbod van New Line Cinema af om dit 4e deel te schrijven en te regisseren. Zelfs onze eigen Dick Maas werd benaderd, maar moest wegens zijn verplichtingen aan Amsterdamned (1988) afhaken. In een recent interview gaf hij te kennen hier ontzettend van te balen. Op aanbeveling van Robert Englund, werd schrijver Brian Helgeland ingehuurd om het script voor zijn rekening te nemen. Zijn debuut begon in datzelfde jaar met 976-EVIL (1988). Een horrorfilm die door Englund werd geregisseerd.

De grote afwezige in dit deel was Patricia Arquette. De reden is nooit echt duidelijk geworden. De actrice zou naar verluidt zwanger zijn, maar volgens Renny Harlin en Rodney Eastman zou ze om meer geld hebben gevraagd. Een laatste mogelijkheid zouden haar verplichtingen aan Far North (1988) geweest kunnen zijn. Haar rol werd waargenomen door Tuesday Knight. Zij nam eveneens de titelsong voor haar rekening. Acteurs Rodney Eastman en Ken Sagoes waren echter wel van de partij. Helaas was hun aanwezigheid van korte duur, omdat beiden al vroeg het loodje legden. Dit ondanks het feit dat ze om een grotere rol hadden gevraagd. Ruim 600 dames deden auditie voor de rol van Alice. (Waaronder Ellie Cornell). Deze ging uiteindelijk naar Lisa Wilcox. Deze rol was haar op het lijf geschreven, omdat Wilcox naar eigen zeggen eveneens een verlegen meid was.

Diverse films haakten in op het succes van dit 4e deel. Met name Bad Dreams (1988), Brainscan (1994) en Mahakaal (1993). Het werd voor de filmmakers wel steeds lastiger om Freddy te vermoorden. Ook regisseur James Cameron was benieuwd hoe ze Freddy weer tot leven zouden wekken. Met 2 filmprijzen en 9 nominaties op zak, zou het in elk geval nog niet afgelopen zijn. Deel 5,6,7 en de remake waren een feit.

2,5 *

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Dit vierde deel is duidelijk het minst in vergelijking met zijn voorgangers.

Het verhaal is ver gezocht en niet zo interessant meer. Het lijkt er op dat de koek op was. Zo voelde het ook toen ik deze film op Blu-ray had opgezet. Freddy laat zich ook vrij weinig zien, of althans minder zien dan in de drie voorgaande films. De moorden, de vlijmscherpe messen. Nee, het zat er allemaal niet echt in. Op een paar scenes na. De personages als de acteerprestaties scoren ook geen voldoende. En last, but not least: wat is er in hemelsnaam gebeurd met de spanning en de horror? Werkelijk waar, ik heb geen één moment van spanning mogen ervaren. Laat staan een schrikmoment. Wel moet ik zeggen dat ik in de voorgaande delen ook echt niet bang kon worden van een figuur zoals Freddy, maar wel van de spanning bij bepaalde momenten. Op enkele scenes na (zoals de waterbed scene, want die was best cool ), stelt deze film helaas niet veel voor.

Ik houd mijn hart vast voor het vijfde deel die ik binnenkort ga zien...

avatar van remorz

remorz

- Something the matter with the cuisine?
• Well mom, I’ll tell ya. When two of your friends die in the same day, let me know what it does to you appetite.
- You’re just tired.

Vermoeiende toevoeging aan de reeks. Vooral het script sucks balls. Kristen is terug en samen met Kincaid en Joey worden ze opnieuw belaagd door Freddy. Ergens halverwege leggen ze echter alsnog het loodje, maar niet voordat Kristen haar ‘gave’ om dromen te delen, doorgeeft aan Alice. Alice heeft zo haar eigen talenten, want voor iedere ziel die Freddy vermoordt, verwerft Alice de talenten van de slachtoffers.

Al nieuwsgierig? Don’t be. De kills worden steeds belachelijker, Freddy is weer minder serieus te nemen als dreiging en Harlin lijkt meer bezig met een 80’s mashup-compilatie te maken dan zelf een coherent verhaal te vertellen. Naast een verdere uitmelking van de Freddy-reeks, verwijst hij gretig naar eerdere successen van het decennium als Hellraiser en The Fly, maar ook The Karate Kid en zelfs een vleugje Ghostbusters vormen inspiratie voor zijn collage.

Ergerlijkst zijn nog altijd de povere acteurs en actrices die op komen draven en hun al even slecht geschreven dialogen zielloos opdreunen. Arquette is in de rol van Kristen vervangen door Knight, maar Kincaid en Joey zijn er weer. De nieuwe toevoegingen trekken het niveau niet omhoog, de volwassenen nog minder dan de jongeren.

Nog niet genoeg geërgerd? Freddy gaat dood omdat hij in de spiegel kijkt, waardoor de zielen van zijn slachtoffers (die hij lijfelijk geïncorporeerd heeft trouwens) in zijn lichaam in opstand komen. Oh en de aftiteling bevat ook nog een rap van Freddy zelf. Veel plezier. 1*

avatar van scorsese

Matige film waarin Freddy Kreuger opstaat uit de dood om zijn wraak op de tieners voort te zetten. Het budget is duidelijk hoger en dat werkt wel in het voordeel hier. Ook is Freddy Kreuger zelf meer in beeld en Robert Englund speelt hier ook leuk mee. De film begint best goed, maar op een gegeven moment wordt het toch weer meer van hetzelfde.

Snap niet waarom ik deze bij de eerste kijkbeurt 1,5 sterren heb gegeven, want zo slecht is het zeker niet.

avatar van FlorisV

FlorisV

Freddy is weer terug en je vraagt je toch elke keer af...hoe dan? Het antwoord is dat er weer geld verdiend moest worden natuurlijk...maar deze sequel is best goed.

Het personage Kristen dat eerst door Patricia Arquette werd gespeeld (haar vervangster bijna net zo lekker) is ook weer terug en zijn kan nog steeds anderen meenemen in haar dromen. Dit droomwandelen schijnt echt te kunnen maar dan omgekeerd: het bezoeken van andermans dromen. Maar de hoofdpersoon is nu Alice, een echte dagdromer, zoals we ook zien in films als Walter Mitty. Best leuk idee is dat zij ook een andere gave heeft: niet alleen heeft ze meer controle over wat er gebeurt in de droom, ze neemt krachten over van haar vrienden als die 1 voor 1 aan Freddy ten prooi vallen. Uiteindelijk krijgen we zelfs nog een typische 80s gear up scene te zien voorafgaande aan de eind strijd, compleet met 80s hardrock...lekker hoor!

De kills zijn niet zo creatief als in deel 3, veel doen ongeinspireerd aan maar eentje steekt er wel boven uit in hoe bizar en goor die is...die kakkerlak scene, damn! En bij die met dat waterbed zie je weer dat niet alles perse in de droomwereld gebeurt.

De eindscene waarin Krueger te lijf wordt gegaan is trouwens ook echt bizar en goed gedaan. Robert Englund is weer als vanouds aan het schmieren. Door de steevaste oneliners van Krueger zijn de Elm Streets eerder koddig en goor dan eng toch blijft het concept (je kunt niet gaan slapen, net als in Invasion of the Body Snatchers) sterk. Een Elm street film lijkt zo goed als de fantasie van de maker.

Ik kon de typische ijzingwekkende 80s synth klanken wel waarderen waarmee de horror scenes nog meer sfeer kregen.

Voor Renny Harlin moet het een goede vingeroefening geweest zijn, hij heeft later heel kundig Die Hard 2 gemaakt en nog wat meer actiefilms zoals The Long Kiss Goodnight.

De hip hop amateurs bij de eind credits zijn trouwens niet om aan te horen.