• 9.375.400 stemmen

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)

Fantasy / Horror | 93 minuten

Genre: Fantasy / Horror

Geregisseerd door: Renny Harlin

Met onder meer: Robert Englund, Lisa Wilcox en Tuesday Knight

Releasedatum: 6 april 1990

Plot A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

"Terror beyond your wildest dreams."

Kindermoordenaar Freddy Krueger blijkt niet dood te zijn en besluit wraak te nemen op de drie overgebleven tieners die hem om zeep probeerden te helpen. Maar dan besluit Kristen, één van de tieners, haar speciale gaven aan haar klasgenoot Alice Johnson te geven. Deze moet er vervolgens voor zorgen om Freddy voorgoed uit te schakelen. Maar heeft ze aan deze krachten genoeg om het op te nemen tegen het steeds sterker wordende droommonster?

avatar van thunderball

thunderball

Dit vierde deel in de reeks haalt het niet bij het zeer goede derde deel, the dream warriors, maar is nog altijd stukken beter dan de volgende steeds slechter wordende vervolgen.

BIj dit deel wordt steeds meer bij Freddy voor de humor gekozen, wat overigens wel een aantal leuke en memorabele scene's opleverd, denk aan de strandscene met de zonnebril. Dit geeft zowel een absurd als intrigerend effect.

Wilcox is een goede keuze als heldin en weet zich zeker goed te weren tegen Freddy en de film bevat een aantal echt goede droomscene's.

Een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Eind jaren '80-meuk op zijn best . Alleen deel I is nog iets beter. Een van mijn guilty pleasures .

avatar van Metalfist

Metalfist

Seven, Eight
Better Stay Up Late

Vanaf hier begint het met het Freddy gebeuren een klein beetje mis te gaan. Let op, ik heb een humoristische Freddy even veel graag als een duistere Freddy maar die scène op het strand, die op zich nog wel goed was maar dat Freddy die zonnebril op zet ging er toch wat over.

Maar buiten dat is The Dream Master toch weer een goed te pruimen deel in de Freddy septologie. Alleen spijtig dat ze Patricia Arquette hebben vervangen door een andere blonde. Wat ook tof was dat er een aantal personages uit het vorige deel tevoorschijn komen waaronder Kincaid! Man, wat heeft die soms een geweldige tekst. Beetje jammer dat ie dan ook als eerste dood gaat.

Een aantal coole scènes(de dood van Joey, die pizza scène, ...) en wederom een übercoole Freddy zorgen voor een leuk deel dat toch niet kan tippen aan deel 3 maar zelfs als het dit niveau blijft ben ik dik tevreden.

avatar van niethie

niethie

Fucking A!

Zo dat was het enigste deel dat ik nog niet gezien had uit de reeks en als ik het achteraf bekijk heb ik ook niet veel gemist ook. Waar ik deel drie een erg goed vervolg vond, en ik de rest van de serie al gezien heb om het bevestigen ging het hier allemaal een beetje achteruit. De toon ligt (vooral hier) ook veel meer op de humor en de steeds sarcastisch wordende Freddy dan op de spanning of vindingrijken sterfpartijen van zijn slachtoffers, opzich niet zo erg en verder vond ik het net als de rest van de serie allemaal best lekker wegkijken en past het ook prima aan op de rest van de latere delen maar over het algemeen vond ik het een van de mindere delen.

2,5 sterren

avatar van pentagirl

pentagirl

het was verschrikkelijk, niets in vergelijking met de andere van de reeks. Wat een teleurstelling, ik vond de 3e al niet zo goed maar in vergelijking met de deze was die fantastisch. er komt eig nix in terug van de vorige films en er was ook helemaal geen spanning en de herrijzenis van freddy was ook ni echt origineel. Alles bij elkaar een dikke buis 0.5

avatar van shelle-bel

shelle-bel

Deel 3 is toch wel iets leuker dan deel 4.

Ik vindt Freddy gewoon een geweldig horror persoon, hij heeft geen hakbijl ofzo, maar gewoon 4 scherpe messen aan z'n vingers! heeerlijk!

Maar kijk nu rond deze tijd zitten mensen te klagen om een reden.

Vroeger was dit een van de engste films!

nu zijn we verder in de tijd en weten we dus engere dingen, maar ook betere effecten dat het echter lijkt

Alle films van freddy zijn gewoon geweldig!

1 2 freddy.s comming for you

3 4 better lock your doar

5 6 grap your cruseficks

7 8 gona stay up late

9 10 never sleep again

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Dit deel vind ik nog steeds samen met deel 2 en deel 7 de zwakste. Moet wel zeggen dat de scene met dat bed een leuke moord was. Maar alsnog vind ik het nog steeds een van de zwakste uit de reeks.

Leland Palmer

Aardig, maar toch minder dan het voorgaande deel. De jaren '80 sfeer is weer prima, maar spannend wordt het eigenlijk nooit echt. Freddy zelf zorgt wel weer voor een paar geniale one-liners; ''How's this for a wet dream?'' Ook de waterbedscéne is erg gaaf trouwens. De humor is wat meer aanwezig in dit deel, voor de rest is het allemaal nét wat minder. Op naar het volgende deel maar weer.

dutchtuga

Weer even een stukje van gezien en hoewel dit niet het beste deel is, is de sfeer wel ijzersterk. Heerlijk openingsnummer ook, dat vreemd genoeg niet op de soundtrack staat die ik op vinyl heb.

dutchtuga schreef:

Heerlijk openingsnummer ook.

Ja, geweldig nummer inderdaad. Is nooit uitgekomen (op cd, single, video-clip) jammergenoeg. Heb 'm zelf gelukkig wel.

dutchtuga

Ah thanks HarmJan! Erg zonde idd en een mysterie waarom dit uit de soundtrack is gelaten. Gelukkig hebben we daar nu internet voor .

Leland Palmer

You're welcome. Jij ook bedankt trouwens, nu heb ik dit heerlijke 80's nummer weer even uit het stof gehaald. Ik zou dat direct na het zien van deze film doen, maar toen was het al aardig laat, dus ben het op één of andere manier vergeten. Nu kan ik deze plaat eerst mooi weer even grijs draaien.

charmed one

jaren 80 films hebben altijd echt te gekke soundtracks van films. dat is met de films tegenwoordig niet zo. de sfeer in de soundtracks is stukken beter dan de soundtracks van nu.

dutchtuga

Klopt. Sowieso barst de hele Nightmare on Elm Street-reeks van goede muziek. Soundtrack van het origineel is een geniaal en knap staaltje sfeervolle muziek.

charmed one

ben het helemaal met je eens.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

charmed one schreef:

Inderdaad. Films van tegenwoordig hebben helemaal geen goeie soundtracks en dat is al helemaal zo met horror films. Horror films van vroeger hebben altijd wel een spannende goede soundtrack wat de horror films beter en angstaanjagender maakt. Denk bijvoorbeeld aan Psycho, Jaws, Night of the Living Dead, Child's Play, Halloween en de eerste Nightmare On Elm Street.

avatar van namingway24

namingway24

Dit is toch weer een hele leuke sequel. Freddy wordt al meer de demon met de oneliners, maar het is nog niet 100% een clown.

Verder is het setdesign van de droomwereldhelemaal te gek en de hele film ademt een geweldig jaren '80 sfeertje uit. Niet alleen de score maar ook de muziek vond ik geweldig. Men zegt wel dat de jaren '80 zo slecht waren qua muziek, maar daar ben ik het niet mee eens.

Het eindgevecht tussen Alice en Freddy is erg goed en het lot van Freddy is een knap staatje van practical effects. Ook zijn de moorden vrij origineel. Ze moeten het niet van de gore hebben, maar meer van originaliteit.

Ik ben benieuwd naar het volgende deel, en ik denk dat ik die morgenavond maar even moet gaan kijken.

Wordt dus vervolgd...

avatar van horrorjp

horrorjp

Wat en tegenvaller naar herzien zeg!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Geweldig,

Beter dan het toch al zeer goede 2e en 3e deel, vooral de high school setting is een begrijpelijke zet gebleken, niets mis mee, lekker cheesy en zo hoort het bij een reeks als deze.

Freddy is nog steeds een fantastisch icoon dat elke keer weer een leuke one-liner klaar heeft liggen. De special effects zijn ook weer erg fijn, niet altijd even mooi (soms gewoon lelijk) maar wat kan ik daar van genieten zeg

Het einde bijvoorbeeld, echt geweldig, uitvoering niet altijd even 'clean' maar het werkt wel ontzettend goed.

Vond het op sommige vlakken wel minder worden, zo is het soms (vaak) iets té kinderachtig en wil de cast ook niet allemaal evenveel overtuigen. Toch heb ik me geweldig vermaakt met dit 4e deel alweer, op naar de 5e

Kleine 4*

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Robert Englund weet deze film wederom van ondergang te redden met zijn heerlijke grappen. De rest van de cast was best triest en de sfeer die ze probeerden te scheppen kwam niet goed tot zijn recht.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Leland Palmer schreef:

Is inderdaad een erg mooi nummer!

avatar van The Oceanic Six

Nog altijd een aardig vervolg, al waren vorige delen leuker.

Nightmare 4 kent een aantal leuke momenten (met de pizza, met het waterbed etc) maar het is allemaal wat minder boeiend dan de voorgangers.

Wel vind ik de setting en de personages leuker dan in de vorige film. Al vind ik dat donkere meisje met zon gigantische nerd bril op wel wat karikatuur als nerdje. Maar de rest was best oke. Al houden de meeste rollen ook weer niet heel veel in buiten rennen en schreeuwen.

Robert Englund doet het ook weer goed als Freddy. Het blijft een top personage. Wel gaat het allemaal dit keer wat meer de komische kant op. Had van mij niet echt gehoeven. Ik zie liever wat meer spanning en angst met tussendoor oneliners die voor wat humor zorgen. Het moet niet de kant van een komedie opgaan.

Maar nog altijd vind ik dit een sterke reeks. Waar bijvoorbeeld bij de Halloween reeks er een paar hele matige uitschieters inzitten, daar vind ik dat de Nightmare serie tot nu toe wel een aardig constant niveau haalt. Ik vind de films geen toppers, maar ze kijken allemaal fijn weg.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Wanna suck face?

Ja hoor, twee geweldige delen op een rij, de serie herpakt zich erg sterk na het slechte deel 2 en het matige deel 1 is de serie toch lekker op gang aan het komen. Erg tof deel. De stereotypes worden weer flink uit de kast getrokken. De jock, de nerd, de introverte protagonist etc. Erg veel toffe scenes waar ik die met het waterbed maar de meest geweldige vind ik toch die scene met Debbie en haar bonebreaking en insect mutation. Wat was dat tof, erg leuk dat ANOES deze campy twist gaf. Die kill van Sheila was ook wel erg leuk.

De nieuwe Kristen is cute en Alice is een waardig opvolger van deze protagonist. Komedie gehalte is een stuk hoger in dit deel maar ondanks dat is dit deel niet komischer dan de vorige delen. Sfeertje wordt wat duisterder hier en visueel is het ook wel goed te pruimen. Ook erg leuke references hier en daar.

De serie komt erg goed op gang nu, herzieningen bevallen goed. ANOES heeft eindelijk de juiste toon gevonden. Hopen dat ze dit vasthouden.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een kleine stap terug in vergelijking met Dream Warriors, maar verder een prima voortzetting van de reeks. Krueger is inmiddels uitgegroeid tot een held en icoon, waardoor het niet meer nodig is om hem mysterieus of eng te maken. De boeman wordt in deze film dan ook in geuren en kleuren op het beeld gebracht, zelfs met zonnebril op het strand op klaarlichte dag. Niet langer hoeft het monster in de schaduw te verblijven om ons de stuipen op het lijf te jagen, hij mag nu volledig losgaan met zijn one-liners en creatieve moordpartijen. En dat zit in The Dream Master wel goed.

De film pakt de draad op waar Dream Warriors ophield, hoewel we jammer genoeg niets horen van Neil Gordon. Wel zien we hoe het gaat met Kincaid, Joey en Kirsten, jammer genoeg vervangen door de qua acteerwerk minder getalenteerde Tuesday Knight. Zingen kan ze wel, zo blijkt uit de opening, maar acteren gaat wat moeizamer. Maar goed, matig acteerwerk vergeet je opvallend snel zodra Krueger (Englund opnieuw heerlijk op dreef) ineens in beeld komt duiken. Zoals gezegd komt de one-liner spuwende maniak flink aan bod, maar de moordpartijen zijn jammer genoeg ietsjes minder dan die in het vorige deel. Met name het Krueger-loze gevecht met Rick is, mede door geldgebrek, vrij inspiratieloos.

Wel memorabel zijn hier de special effects. Een hoop grote namen in het genre gaan volledig los en maken er een waar feestje van. En telkens als ik deze film herzie snap ik niet hoe iemand lelijke CGI (a lá Freddy vs Jason of de remake van Nightmare) prefereert boven dit. Verder kent de film een aangenaam sfeertje (op bepaalde vlakken erg vergelijkbaar met de Freddy's Nightmares serie, die bijna gelijktijdig met deze film werd gemaakt) en een paar sterke scènes. Sterkste moment is toch wel de scène met Alice die in de bioscoop, omringt door eerdere slachtoffers in de zaal, in het scherm wordt gezogen. Erg stijlvol gedaan.

Nightmare 4 bracht uiteindelijk het meeste geld op van de hele serie (FvJ niet meegeteld) en het dat is eigenlijk niet wonderbaarlijk. Want naast het feit dat Freddy Krueger en de Nightmare reeks eind jaren '80 op het hoogtepunt van hun populariteit zaten, is The Dream Master ook een erg vermakelijke achtbaanrit geworden.

Bescheiden 4,5 sterren.

avatar van rep_robert

Zo jullie lusten dr wel pap van met je 4,5 sterren.

Ik vind de film ook wel aardig, maar niet van dat niveau. Nummertje 4 van de reeks begint met een afschuwelijke soundtrack(en eindigt er ook mee)en neemt de spanning voor een deel weg.

Gelukkig is de rest wel sfeervol, de kills zijn alweer bijzonder inventief en ook de cast is lichtelijk in het voordeel t.o.v. deel 3. Ook Englund is weer lekker sadistisch en grappig tegelijk. Wat een held is deze man ook. De setting is ook wel aardig, houd wel van de American high schools. De meisjes zijn knapper en minder slecht dan Langenkamp en Arquette in het vorige deel. De kerels zijn daarintegen wel weer aardig zwak in de film.

Jammer ook weer dat films zo onlogisch zijn, er zijn net 4 of 5 mensen binnen een week doodgegaan op 1 school en ze blijven gewoon normale lessen volgen. Lekker medelevend op die scholen in films altijd

Aardig vervolg en zeker voor een deel 4 uit de reeks zeker niet slecht!

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Niet het best beoordeelde deel hier op MM, maar toch wel mijn persoonlijke favoriet uit de reeks.

Eerlijk is eerlijk, de acteerprestaties zijn soms erg matig en soms is het allemaal een beetje cheesy, maar er zijn ook pluspunten.

De kills van Freddy zijn geweldig, het tempo vind ik ook lekker aan deze film en die overheerlijk 80's sfeer die de film uitademt...

Die sfeer word in de openingsscene al meteen gezet door de fenomenale soundtrack (die ik never nooit gewoon zal draaien maar hier past het echt perfect).

Dit is gewoon een heerlijke, fantasievolle 80's horror...

avatar van as

as

En hier komt het volgende diepe dal in de Nightmare reeks. Toegegeven: er komen een aantal leuke moorden en practical effects langs. Vooral de pizzascene is leuk gevonden en het camerawerk is opvallend gladjes in de eerste helft. Harlin weet hoe hij een film er goed uit moet laten zien.

Maar daar staat tegenover dat het script ridicuul slap is gevonden. Zoals ook wel blijkt uit de heerlijke docu The Elmstreet Legacy is het verhaal vooral rondom het moordwerk gesmeed met nul spanningsboog. Elke scene lijkt opeenvolgend zonder verband. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het slappe acteerwerk. Waar halen ze toch steeds die wassen snoetjes vandaan?

Dikke teleurstelling na het leuke derde deel

2*en

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Na het goede deel drie, helaas weer een matige vervolg.

De moord/droom scenes zijn goed bedacht , maar verhaal en acteerwerk is slecht.

Ook jammer dat de overlevers van deel drie toch dood gaan

avatar van Akron777

Akron777

Ook een zeer goed vervolg. Ik was gedurende de hele film aan het wachten op een one-liner zoals "Welcome to Wonderland, Alice." Grappig dat deze op het laatst ook nog echt gebruikt wordt. De personages waren goed en de humor is nog enigszins acceptabel, hoewel deze wel iets overdreven begint te worden.