• 9.381.558 stemmen

Aliens (1986)

Sciencefiction / Actie | 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Actie

Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn

Releasedatum: 9 oktober 1986

Plot Aliens

"This time it's war."

Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?

avatar van John Barry

John Barry

Aliens is een erg goed vervolg op de film Alien uit 1979. Maar deze film haalt het niet bij het origineel.

Waar Alien meer een horror film was met actie momenten , is Aliens meer een actie film met horror momenten. Aliens legt meer dan zijn voorganger de nadruk op de actie. Toch vond ik ook Aliens een spannende film. De spanning word in deze film briljant opgebouwd. Vooral vanaf het moment dat de Aliens ook echt te voorschijn komen zit je op het puntje van je stoel. Maar ook de aanloop naar dit moment is meesterlijk. Maar toch is Aliens een minder spannende film dan Alien. Dit komt omdat die ene Alien uit de eerste film veel slimmer overkwam dan de vele Aliens uit de tweede film. In de tweede film komen de Aliens wat lomp over en zijn ze makkelijker uiteschakelen dan de Alien uit de eerste film. Dit maakt dat de film Aliens minder spannend is dan film Alien. Maar vergis je niet!!! Ook Alliens is dus zeker een spannende film, maar het niveau wat de film Alien had qua spanning word dus niet gehaald.

In deze film krijgen we een relatie te zien tussen een jong meisje en Ripley. Ripley word in deze film een soort moederfiguur voor het meisje. ik vond dit een leuke verhaallijn. De scènes tussen die twee zijn aandoenlijk en zorgen voor de nodige rust tijdens de actie momenten.

Wat betreft het acteerwerk ben ik zeer tevreden. Sigourney Weaver acteert goed als Ripley, en ook de rest van de cast acteert goed. Niks over te klagen.

Jerry Goldsmith wist voor Alien een erg goede soundtrack te maken. Helaas komt Goldsmith niet terug voor Aliens. Goldsmiths vervanger is James Horner. De muziek die we bij Aliens voorgeschoteld krijgen is wat actievoller dan bij Alien. Die actievoller muziek past wel bij Alliens. De film is immers zelf ook actievoller. Horner levert goed werk af bij deze film.

De special effects zijn ook in Aliens weer van hoog niveau. Wat zien die Aliens er toch angstaanjagend mooi uit. Prachtig gemaakt. Hulde aan de filmmakers!!!

Tegen het eind aan vond ik de film wel wat uitgerekt. De filmmakers melken de film iets te lang uit. Op een gegeven moment had ik het vechten en schieten tegen de Aliens ook wel gezien. De film had wat korter mogen duren.

Al met al is Aliens een bovengemiddelde actie film. Er word in deze film goed geacteerd, er zijn goede special effects. Het verhaal is goed en spannend, en de actie is goed. Maar ik vond Alien een betere film omdat die film nog spannender was en een nog een grimmiger sfeer wist neer te zetten dan Aliens. En ik heb liever dat een film wat grimmiger en spannender is, dan dat een film meer actie heeft.

3,5 ster voor deze film

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ben het ermee eens met John Barry dat deze sequel meer een actiefilm is dan het origineel. En al kan ik beide erg waarderen, vind ik Aliens toch iets genietbaarder. Het origineel vond ik naar het einde toe wat langdradig en beetje saai bij momenten. In Aliens kom je toch wat meer te weten over de aliens zelf, krijg je ook wat meer van de aliens te zien. De toevoeging van de kleine Newt was ook heel aardig. Wat ik minder vind aan deze film is dat er een stuk minder spanningsopbouw is dan in het origineel. Eens als Ripley op het ruimteschip zit met haar medepassagiers gaat de actie al vrij snel van start. Alien en Aliens sluiten perfect bij elkaar aan. Wat er daarna komt wil ik liefst vergeten.

avatar van Film Pegasus

Op zich is het een goeie keuze geweest om ipv een thriller deze sequel een actiefilm te maken. De verrassing is er immers af en als actie werkt het wel. Maar zeker niet zo goed als deel 1.

avatar van AC1

AC1

De HD versies maken het nog maar eens heel duidelijk: De eerste is een tijdloos visueel kunstwerk waar beeld, compositie en design een haast bedwelmende emotie weten op te wekken. Het is The Dark Side Of 2001: A Space Odyssey. De tweede film is een spectaculair ritje op de roetsjbaan maar waar best al wat sleet op zit.

avatar van ambrosini

ambrosini

Wat was dit toch spannend zeg toen ik het voor het eerst had gezien en de aliens die waren goed gemaakt vond ik.. zeer geloofwaardig..

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik hou van horror, maar kan ook erg genieten van een goede actiefilm. Waar het in Alien puur om de spannende confrontatie met de alien ging, geniet ik nog iets meer van deze actiegerichte sequel. Weliswaar maar een beetje meer, maar alles in Aliens is bigger en better. Het tempo van de film ligt me wel en de aliens lenen zich uitstekend als angstaanjagend knalvoer.

Nu is het niet zo dat Aliens niet spannend is, met een beetje goede wil kun je er nog steeds een horror in zien. Als zo'n enorm monster voor je neus staat te hissen gaan de nekharen nog steeds recht overeind staan. In deze film staat er echter een stereotype team van stoere space marines centraal, wat zorgt voor haantjesgedrag, foute oneliners en heel veel kogelhulzen. De cast is weliswaar nog beter als in het origineel met wederom nieuwe bekende namen zoals Biehn, Paxton, Henriksen en de kleine erwt Newt waarvoor je bidt dat ze goed wordt beschermd. Alleen Vasquez zorgde met haar tomboy-gedrag voor wat irritatie.

De aliens zijn dit maal met tientallen tegelijk neergedaald. Ze zien er nog gelikter uit als in het origineel en het levert tevens wat bloederigere scenes op. De special effects zijn van een enorm hoog niveau waardoor de chaos nog beter uit de verf komt. De special edition duurt maar liefst ruim tweeënhalfuur maar geen moment kakt de film in.

In Aliens maken we ook kennis met de queen, een reusachtige alien die middels een enorme sleuf haar eieren overal neerdumpt. Imponerend. Het zorgt zowaar nog voor een leuk eindgevecht waarin Ripley zich een transformer waant. Dat de door haar gehate android Bishop uiteindelijk de dag redt is meer verplichte ironie. Net ietsiepietsie vermakelijker dan het origineel.

avatar van LPereboom

LPereboom

Sterk vervolg op deel 1, zoals in de vorige commentaren word gezegd, ze richten het hier wel vooral op de actie, al vind ik dat er heel veel spanning opgebouwd word naar de laatste 30min, die trouwens heerlijk zijn! De aliens zien er weer super goed uit en in de effects voor in die tijd zijn in orde! Deze vind ik iets minder dan de eerste film dus daarom 4*.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Daar sluit ik me bij aan. Ik zat lang te twijfelen of ik nou Alien of Aliens beter vind. Veel scheelt het uiteindelijk ook niet, maar na een paar dagen geleden deze film te hebben teruggezien, kom ik er toch achter dat mijn voorkeur lichtjes uit gaat naar het origineel uit '79 wegens de zenuwslopende sfeer en prachtige opbouw. Deze film blijft echter evengoed geniaal. Met name de climax blijft de moeite waard. Zodra de aliens de schuilplaats binnendringen en de oorlog ontstaat, volgt de ene geweldige scène op de andere. De aliens zien er geweldig uit en Weaver zit zo mogelijk nog beter in haar rol als in de eerste film.

avatar van Hansjepansje

Hansjepansje

Stap(je) achteruit.

Zeggen dat Cameron z'n eigen stempel drukt is best wel een understatement, want deze Aliens is echt wel een totaal andere film geworden dan het eerste deel. Van een rustige, vooral op sfeer terende opbouw is hier weinig sprake want we worden meteen tussen een stel stoere en veelal vreselijk acterende marines gedropt. Het is een voorbode voor de rest van de film: Cameron maakt hier een all-out actieflick van. An sich heb ik hier weinig problemen mee, maar het gevolg is wel pijnlijker: van één enkele hyperintelligente alien die een volledige crew uitmoordt wordt de soort hier nu weggezet als dom kanonnenvlees dat meer door z'n grote aantal dan door z'n sluwheid erg bedreigend is. Toch een beetje jammer. Verder voel je wel dat Cameron weet waar hij mee bezig is: het tempo zit er goed in en vervelen doet het nooit. En dan is er ook nog de alien queen. Wat een groots, episch, übercool wezen. Grote glimlach op m'n gezicht wanneer Bischop gespietst en in twee gereten wordt, geweldige scène. Het obligate einde waar Ripley toch weer de bovenhand haalt is jammer, maar uiteraard voorspelbaar.

Uiteindelijk verkies ik toch de spanning en sfeer van Alien, maar Cameron maakt hier wel een erg genietbare en overtuigende actiefilm van. Op naar deel 3, benieuwd wat Fincher met de franchise gedaan heeft.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Een tijdje terug had ik Ridley Scotts 'Alien' eens gezien. Een prima film, maar het kon mijn hooggespannen verwachtingen niet helemaal waarmaken. Vervolgens waren mijn verwachtingen voor dit vervolg niet meer zo hoog, wat achteraf gezien niet zo'n slechte zaak was. Ik werd gedurende de film positief verrast. Nu wist ik natuurlijk al dat Cameron een goede regisseur was, maar hiermee heeft hij toch ook weer zeker een zeer goede film afgeleverd.

Je merkt gewoon dat Cameron weet wat hij doet. Het verhaal blijft de hele speelduur boeiend en wordt ook zeker niet haastig verteld, voor bijna alle zaken wordt de tijd genomen. Zo kan je het eerste uur erg rustig noemen, maar saai absoluut niet. In het tweede uur wordt je dan getrakteerd op spectaculaire actie-scenes en gevechten. Dit vervolg richt zich, in tegenstelling tot het eerste deel, meer op de actie. Dit is toch wel goed bekeken, want de spanning rondom de alien zoals in deel 1 is niet meer zo voelbaar, wat uiteraard logisch is. Toch blijft het allemaal erg spannend, de opbouw in het eerste uur is trouwens ook erg sterk. Ik stoorde me ook niet aan de soldaten, wat velen blijkbaar wel doen. Natuurlijk is het geen enorm boeiende groep, maar eerlijk gezegd was dat ook niet in het eerste deel. De acteerprestaties waren allemaal meer dan degelijk. Weaver zat ook weer goed in haar rol.

Visueel is het absoluut een zeer mooie film. Van de scenes in de ruimte tot de gevechten en explosies etc. , alles zag er heel goed uit. Natuurlijk hier en daar wat gedateerd, maar dit vergroot alleen maar het charme van deze film. Maar vooral de aliens vond ik er weer prachtig uitzien. Toch knap dat de aliens er beter uitzien dan sommige CGI-creaturen uit hedendaagse films.

Toch erg tevreden met deze film. Ik vind deze toch wel beter dan zijn voorganger, wat natuurlijk ook een goede film is. Toch zal ik nooit een grote fan worden van deze serie, omdat ik volgens de gemiddeldes hier op Moviemeter de twee beste delen er op heb zitten. Twee goede films, maar voor mij zeker niet geweldig. Toch is deze film zeker en vast een aanrader.

avatar van MRDammann

MRDammann

Simpel. Alles wat een actiefilm nodig heeft. Goeie actiescènes, ontzettend veel spanning en tenslotte geweldige oneliners.

Woensdag 15 april te zien in EYE in het kader van Cinema Egzotik.

avatar van Black Math

Black Math

Aardig vervolg wat echter een flink ander karakter heeft. Minder horror, meer actie. En misschien toch nog wat spannender dan de voorganger.

Wel heeft deze film meer last van ouderdom; wellicht omdat actiefilms meer leunen op special effects. Maar ook omdat er tegenwoordig technieken mogelijk zijn die duidelijk niet geëtaleerd worden. Ik had bijvoorbeeld drones naar de planeet gestuurd in plaats van mensen. En waarom niet louter robots sturen als je daarover beschikt? Wat dat betreft voelt het plot ook niet helemaal logisch aan.

Verder moest ik aan het begin van de film ook wel een beetje denken aan Starship Troopers toen ik die soldaten voorbij zag komen. Onbenullige macho's, je kan haast niet wachten tot ze afgemaakt worden door de aliens. Die zijn ook deze film weer prachtig luguber; de vormgeving blijft bijzonder fraai. De associatie met Starship Troopers blijft enkel beperkt tot de soldaten; zeker zodra de aliens het toneel betreden. Finale blijft spannend, ondanks het enigszins clichématige principe van "It ain't over 'till it's over," maar dat hoort er misschien wel gewoon bij. 3*.

kappeuter schreef:

Woensdag 15 april te zien in EYE in het kader van Cinema Egzotik.

Zin in! Hoop dat de kopie een beetje in fatsoenlijke staat is!

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Het gebeurt niet zo vaak, maar dit 2de deel is wel nog beter dan het eerste deel.

De film duurt ook een stuk langer en is nog spannender dan de eerste film.

Ook hier zijn de special effects verbluffend goed.

Maar het is toch vooral weer Sigourney Weaver die hier de show steelt, het moet worden gezegd, het is een van haar beste rollen ooit.

Ondanks de ruim 2,5 uur dat de film duurt is er geen moment waarop je niet met spanning zit te kijken.

Top SF-film met veel meer actie dan je zou vermoeden.

Blijf bij mijn eerste mening, deze tweede film vind ik beter dan de eerste.

Opnieuw bekeken, op blu-ray, en ook hier is het vooral het geluid dat indrukwekkend is.

Is en blijft een van de beste SF-Horrorfilms die ik ken.

avatar van Prudh

Prudh

Goddomme nou wat lekker om deze film op 70mm gezien te hebben! En wat een fucking koning is Bill Paxton.

Prudh schreef:

Nooit gedacht dat een zaal zo sterk op zijn rol zou reageren. Ik vond dat vroeger altijd een beetje irritant karakter, had nooit zo door dat het komisch bedoeld was om de een of andere reden. Maar blij om het meegemaakt te hebben idd!

avatar van Prudh

Prudh

Bill Paxton is cool in elke film Zelfs in True Lies.

Ben je wakker gebleven bij T2? Ik moet toegeven dat ik rond de scène bij Cyberdyne een klein tukje heb gedaan...

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Bill Paxton is cool in elke film Zelfs in True Lies.

Frailty al gezien? Paxton vond ik daar nog beter.

Bill Paxton is cool in elke film Zelfs in True Lies.

Tot mijn grote frustratie hebben we T2 niet kunnen kijken ivm de laatste trein terug naar huis. Of we hadden het laatste uur moeten missen en hem voor de helft kijken. Dat wilde ik mezelf niet aandoen. Maar weglopen bij een bios waar T2 draait, dat had ik nooit kunnen voorspellen

Filmkriebel schreef:

Frailty al gezien? Paxton vond ik daar nog beter.

Ja daar was hij inderdaad verrassend!

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Overdonderend vervolg op het origineel uit 1979. Regisseur Cameron concentreert zich hier meer op de actie en minder op de spanning, maar gelukkig is hij op dat gebied bepaald geen groentje. Laat het maar aan Cameron over om een waar actiespektakel op het witte doek te toveren.

Gelukkig besteedt hij ook voldoende aandacht aan de menselijke karakters, zoals Ripley en het kleine meisje Newt. De commandotroepen bestaan vooral uit karikaturen, maar vermakelijk zijn ze in ieder geval.

Net iets minder dan z'n voorganger, maar nog altijd een zeer vermakelijke film, die ondanks de lange speelduur nergens verveelt.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Tja net niet eigenlijk.

De film roept bij een aantal zaken vragen bij me op. Wat natuurlijk niet goed is. Ten eerstewaarom gaat Ripley op het eind toch nog die Alien eieren in de hens leggen terwijl de zooi toch gaat ontploffen. Wat een onzin.

Ook Newt vond ik een redelijke miscast. Waarom moet een kind nou weer een belangrijk aandeel hebben in dit geheel. Ze kan namelijl totaal niet spelen. Jammer dit weer.

Ook de beelden van het vliegende ruimteschip zien er zo verschrikkelijk gedateerd uit.. Dat kan echt niet meer hoor.

Maarja wat was er dan wel goed voor een dikke voldoende. Ik heb me gewoon goed vermaakt, dat wel. De Aliens zagen er ook wel tof uit. Achja, ik hoef hem niet meer te zien maar t was voor 1x wel leuk.

Redelijk.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

JeroenFR08 schreef:
Ik zou hetzelfde doen. Stel je voor dat er eentje uitkomt! Uit voorzorg dus de fik erin! En er waren Aliens in de buurt ter bescherming van de Queen en Aliens zijn bang voor vuur, dus nog een reden.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

JacoBaco schreef:

Hmm ja oke zit wat in. Maar dan nog vind ik het ergens onlogisch. En alleen maar spanning en sensatie zoekend.

avatar van gauke

gauke

Een waardig vervolg op het eerste deel (al was dat meer claustrofobisch), waarin meedogenloze actie werd vermengd met goede speciale effecten (de aliens hadden voor mij nog meer in beeld gebracht mogen worden) en een gezonde dosis spanning (de camera zat lekker dicht op de personages). De onderliggende ideeën hadden nog meer geïnspireerd en frisser mogen zijn. In vergelijking met de 137 minuten durende productie had de versie van 154 minuten meer diepte.

avatar van Thomas83

Thomas83

Deze film vergeet ik op een of andere manier altijd weer een beetje. Nu weet ik weer waarom: omdat het een eigenlijk volledig inwisselbare actieblockbuster is. De eerste film kon al suspense creëren door in een uitgerekt shot de camera onheilspellend door de claustrofobisch aandoende Nostromo te laten dwalen. Hier gebeurt er de eerste helft weliswaar weinig, de toon wordt gezet door het groepje dramatisch vertolkte en erg aangedikte macho gemaakte mariniers dat moet uitvinden wat er op Hadley's Hope is gebeurd, een missie die in gang is gezet nadat Ripley in recordtempo is gepromoveerd van raaskallende gek naar bruikbare adviseur voor deze klus.

De omgevingen zijn nu grootser opgezet maar zien er toch niet echt beter uit dan in de eerste film, en van de aliens kan dat al helemaal niet gezegd worden. Wat zien die er goedkoop uit zeg, met een overdaad aan slijmerigheid. Lijkt haast wel alsof je naar een B-film loopt te kijken. Het is ook wel echt een achteruitgang, van een enkele alien naar de massa's kanonnenvoer die ze nu zijn. Waarom zijn kogels überhaupt nu zo effectief tegen ze? Misschien is het vermeld in de film, maar mij is het in elk geval ontgaan.

Als na anderhalf uur de groep in voorspelbare volgorde wat is uitgedund (eindigend met het eeuwige cliché van de zelfmoordexplosie als ultieme opoffering voor het team) wordt de film iets kleiner en duidelijk beter. Dan komt Weaver ook wat los en zijn de actie en spanning wat beter. De verhaallijn met het kleine meisje is wat sentimenteel, maar daar kan ik nog wel mee leven. Alleen vreselijk dat ze op het einde Ripley nog even mommy moet doen. Je ouders zijn net overleden, weet je nog? Vroeger kon ik deze film nog wel waarderen, maar daar is niet veel van over. Echt waanzinnig overschat. 2.5*.

avatar van AC1

AC1

Thomas83 schreef:

Inderdaad, in de eerste film had het monster iets mysterieus en intelligent maar Cameron ziet ze blijkbaar eerder als schietschijven uit een video game. Van het ontzag en respect dat je oorspronkelijk voelde voor de xenomorph blijft niet veel meer over na het kijken van deze film. En het wordt alleen maar erger.

Voor de rest denk ik dat wat vandaag als een cliché aanvoelt was misschien gisteren nog nieuw. Begrijp je wat ik wil zeggen? Ik denk dat Aliens wel een soort van blauwdruk is geweest voor de actiefilms die daarop volgden. Het zou dan ook niet verwonderlijk zijn indien de film ondertussen al talloze keren overtroffen is geweest. 'Actieritjes' worden namelijk elk jaar wat spectaculairder. Terugkeren naar Aliens is een beetje teruggaan van de laatste nieuwe halsbrekende kermisattractie naar de brave teacup ride in Disneyland.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

In deel 1 is de Alien alleen en moet de bemanning van de Nostromo zich met minimale middelen verdedigen. In Aliens zijn de aliens met meer en werken ze samen. De Marines zijn ook geen amateurs en ze zijn uitstekend bewapend, maar toch verliezen ze uiteindelijk. En in een aantal scènes wordt nog steeds duidelijk dat de aliens erg intelligent zijn. Ok de scène met de automatic sentry guns (die overigens niet in de bioscoopversie zit) doet de aliens weinig eer aan. Maar dat is dan ook echt het enige.

Verder is het heel erg persoonlijk. Ik ben een groot liefhebber van vooral de eerste 2 delen. Een vriend van mij is een nog veel grote fan van aliens in zn algemeen en hij vindt Aliens net zo sterk als Alien. Aliens heeft een hele andere benadering en je kunt niet 1 alien en een groepje mensen met 1 vlammenwerper en een hakbijl vergelijken met meer dan 150 aliens en een groep goed getrainde marines. Dat verloopt nou eenmaal totaal anders. En de manier waarop is juist zeer sterk omdat nog steeds de nadruk ligt op hoe bedreigend, eng en intelligent de aliens zijn. Alleen dit keer met heel veel actie.

avatar van Thomas83

Thomas83

Maar ik zie niet echt de logica in de boel geheel anders aanpakken. Alien en Aliens verschillen als dag en nacht van elkaar. Dan kun je net zo goed een nieuwe film maken in plaats van een vervolg. Nu lijkt het vooral op meeliften op een bekende naam.

Als de personages wat leuker waren geweest had het al weer wat gescheeld. Zo'n Vasquez is echt heel erg. Paxton speelt zijn rol echt vreselijk. Eigenlijk vind ik alleen Ripley en Bishop echt leuk. En dan moet Weaver er nog een beetje inkomen aanvankelijk.

AC1 schreef:

Oh ja, ik volg je volledig. Tenzij je een wandelende filmencyclopedie bent kan het lastig zijn om precies aan te wijzen waar iets voor het eerst werd gedaan en waar het al een herhaling van zetten werd. Spectaculairder vind ik overigens verre van gelijk aan beter staan. De beste actiefilms van vroeger zijn dat nog steeds wel over het algemeen denk ik. In mijn ogen werden in de jaren tachtig en vroege jaren negentig over het algemeen betere no-nonsense actiefilms gemaakt.

avatar van The Oceanic Six

Thomas83 schreef:

Het zou juist dom zijn geweest om bij de tweede film een kopie van Alien 1 te maken. Die film valt niet te overtreffen in sfeer en spanning. Vind het wel goed dat ze juist een andere aanpak hebben gekozen, uiteraard wel in hetzelfde universum. Kan me goed vinden in wat JacoBaco zegt. In deel 2 zijn de aliens helemaal niet zo stom, maar krijgen ze gewoon veel meer tegenstand. Deel 1 is gewoon een geweldige horror-thriller geworden, deel 2 een geweldige actie-thriller. Het hoeft elkaar niet te beconcurreren toch?