• 9.381.247 stemmen

Aliens (1986)

Sciencefiction / Actie | 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Actie

Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn

Releasedatum: 9 oktober 1986

Plot Aliens

"This time it's war."

Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?

AC1

De kleurloze massa vindt Alien traag, vaag, sloom en weinig verhaal omhelsen... alleen de meeste durven dat niet toegeven omdat de film een meesterwerk wordt genoemd. Het is een beetje zoals met 2001: ASO. Om ernstig te worden genomen moet het op je lijstje van beste films staan. Stiekem houden ze natuurlijk veel meer van Aliens.

JacoBaco

Ik ga er niet moeilijk over doen. Alien en Aliens staan beide in mijn top 10.

wu-tang

Je kunt zien dat Aliens een beetje in verval begint te raken mede door de matige special effects . Het grote publiek ziet dat ook want 5 jaar geleden stonden deel 1 en 2 nog gelijk kwa score .

JacoBaco

Is allemaal de schuld van Prometheus. Veel mensen gaan dan Aliens nog eens kijken en vinden het dan allemaal wat tegenvallen en dan vinden de meeste Prometheus ook nog eens niet goed.

AC1

Was dat weer een 'plug' voor Prometheus, JacoBaco?

k@T Prometheus maar niet heus

AC1 schreef:

Was dat weer een 'plug' voor Prometheus, JacoBaco?

wu-tang

Het voertuig de ruimteschepen je ziet veel te goed wat miniaturen zijn of wat matige sgi is . Het verwende publiek kan dat niet waarderen , meestal vergeten ze dat het over een film gaat die al 27 jaar oud is .

JacoBaco

Veel mensen hebben problemen met de acteurs. Vooral de soldaten krijgen er van langs omdat het slechte acteurs zijn die irritant machogedrag vertonen. Maar wat verwacht je dan van soldaten? Dat zijn over het algemeen macho's. James Cameron dikt het wat aan, maar ik begrijp de ophef niet echt. Op acteergebied is Pvt. Vasquez de minste en haar zie ik wel als een klein minpuntje. James Cameron zijn voorliefde voor stoere vrouwen is erg prominent in Aliens, maar we krijgen er zoveel goeds voor terug. Cpl. Dwayne Hicks, Lt. Gorman, Sgt. Apone, Carter Burke, Bishop en natuurlijk Ellen Ripley zijn allemaal sterke personages vind ik. Erg veel diversiteit in de personages. Toch wel beter dan Alien vind ik. Daar zijn Ash, Dallas en Ripley de sterke personages. De rest dient voor mij ook gewoon als alienvoer.

Ja, de film komt gedateerd over en dat geldt ook voor Terminator 1. Maar inderdaad, het is 1986. Moeten we de film er daarom op afrekenen? Dat is niet reëel. Verder ken ik weinig echt goede SF actiefilms. Starship Troopers. Aliens is geen horrorfilm, Cameron heeft een actiefilm gemaakt en hierin is hij zeer geslaagd.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

JacoBaco schreef:

Al heeft Alien bijna 1000 stemmer meer dan deze.

ook Aliens heeft genoeg stemmen, zo'n verschil maakt statistisch gezien niet uit

AC1 schreef:

misschien vind jij het ergens stiekem traag vaag en sloom..... Nee Alien wordt perfect op waarde geschat door 'de kleurloze massa', die is echt niet gek hoor. Staat op MM en op IMdB in de top4 van beste horrors alle tijden en natuurlijk niet omdat dat zo hoort of omdat het een klassieker is.

Bottleneck schreef:

Kom, kom, de kleurloze massa en jij (want je neemt het op voor wat je staat) houden niet van traag, sloom en weinig verhaal. Elke trage film wordt er voor afgeknald. Maar voor Alien maken jullie een uitzondering? Ik trap er niet in, hoor. Alien doet precies wat ik zo mooi vind aan cinema. Het neemt zijn tijd om een wereld te creëren, zo tastbaar dat je de olievlekken op het dek kunt proeven.

avatar van NYSe

NYSe

Op zich vind ik Alien helemaal niet zo traag of vaag. Tenminste niet trager of vager dan menigeen top 250-materiaal. Kan me best voorstellen dat die film door de massa hoog gewaardeerd wordt (al zit daar natuurlijk zoals je zegt altijd wel een meeloopfactor in, maar daar ontkom je niet aan).

avatar van Bottleneck

Bottleneck

AC1 schreef:

Ik vind Alien ook op momenten traag, alleen daar staat zoveel meer goeds en moois tegenover. Genoeg trage films die goed gewaardeerd worden, ik geloof trouwens ook helemaal niet dat de massa vooral snelle films met veel verhaal waardeert (integendeel juist, kijk eens naar de top 10 met Green Mile, Shawshank, Godfather, Once upon a Time etc om een beeld te krijgen van die zogenaamde massa), misschien een deel van de jongere generatie maar dan nog, vroeger durfde ik Alien zelfs amper op te zetten en ik denk vele kinderen/jongeren met mij

@Jacobaco

Kijk ook graag een goede sf film maar dat aanbod is ook al magertjes laat staan een sf\aktie

Maar een goede serie die nog wel een beetje in de beurt komt vond ik Battlestar Galactica 2003 je hebt een pilot van bijna 3 uur met veel verwijzingen naar de originele serie uit 78 maar voor de rest een compleet op zichzelfstaande remake grauw , hard sfeervol , drama en aardig wat aktie

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

@filmkriebel, ik vind Alien3 juist vele malen beter dan dit deel. En Resurrection vind ik denk ik zelfs de beste vervolgfilm in de reeks. En het eerste deel is een meesterwerk nattuurlijk.

Nee, volgens mij is dit echt typische James Cameron interessantdoenerij.

avatar van IcU

IcU

De serie aan het herbekijken, dit keer op op Blu-Ray. Opvallend hoe zo'n grootse en indrukwekkende serie als deze in de loop van jaren mijn herinnering uit gesijpeld is. Ik kan mij vrij weinig herinneren en bekijk de films als nieuw. Dit is helemaal niet erg. De beleving is nu optimaal.

Nu deel 1 t/m 3 bekeken. De conclusie is dat ook ik Aliens tot nu toe het minste deel vind. Het banale afschieten van Aliens zonder de continue dreiging uit het schitterende deel 1 en sterke deel 3. Deze film kan mij zeker bekoren, mede door de spectaculaire finale, maar het draagt geen enkele vorm van magie met zich mee. Snap ook niet waar de prent zijn grote schare fans aan verdiend.

Maar... Het is absoluut een film die de moeite waard is. Het is zeker geen niemendalletje en past verhaal technisch lekker in de serie. Jammer dat de spanning weg ebt en er lukraak op wezens geknald wordt, iets waar deel drie van geleerd heeft.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dra. Pouke schreef:

Nee, volgens mij is dit echt typische James Cameron interessantdoenerij.

Ah, Cameron was toen nog niet echt een referentie. Hij zag er wat in om Alien om te bouwen tot een militaristische actiefilm. Maar Alien 3 kwam soms vreemd en vergezocht over. Dat Ripley bevrucht was met een alien vond ik not done... ze is de heldin en hoort niet te sterven . Daar zijn ze achter gekomen en wonder boven wonder, in Alien Resurrection keert ze terug uit de dood . Geen allerbeste reeks wendingen, al vond ik Alien Resurrection niet verkeerd. Ligt nog steeds te wachten op een herziening.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Eigenlijk doet James Cameron hier iets heel merkwaardigs en misschien zelfs wel gewaagds. Hij weet dat het publiek komt met de verwachting van een film waarin een monster (of meerdere monsters, getuige de titel) weer onder een heleboel mensen een slachting gaat aanrichten, en vervolgens laat hij het eerste monster pas na 69 van de 145 minuten (dus pas bijna halverwege) op de proppen komen – en wat nog veel bizarder is is dat hij zijn opbouw zó goed en zó gedetailleerd heeft verzorgd dat de naar het monster smachtende kijker niet eens ongeduldig is geworden.

Dat is eigenlijk temeer een prestatie omdat Cameron zo schaamteloos gebruik maakt van tweedimensionale clichéfiguren, zoals de macho-militair die een miniem hartje blijkt te hebben (de onvoorstelbaar –maar heerlijk– overacterende Bill Paxton als Private Hudson), de sigaren kauwende sergeant, de glibberige schurk (een perfecte Paul Reiser als Carter Burke) en de korporaal met de ruwe bolster en de blanke pit (Michael Biehn als Dwayne Hicks). Of de "ruige chick" die met haar wapens weet om te gaan hiervóór al een cliché was weet ik niet, maar Jenette Goldstein zet haar Private Vasquez zó overtuigend neer dat ze meteen de ultieme "badass" is geworden.

Al die personages zijn echter zo lekker vet aangezet, worden zo goed gespeeld en krijgen zulke sterke scènes en dialogen te spelen dat ze de film moeiteloos voortstuwen totdat de eerste aliens ten tonele verschijnen, en daarna voert Cameron de spanning gewoon nog een beetje op, en nóg een beetje, totdat je uiteindelijk 2½ uur lang door de film meedogenloos door de mangel bent gehaald. Of misschien is ongenadig een beter woord… Nee, uiteindelijk is er toch geen goede vertaling voor het Engelse relentless.

Een ultieme actiefilm die ook nog eens werkt als "mood piece": Ripley wéét wat er op die planeet aan de hand is, en toch gaat ze mee, en al haar verwachtingen komen ook nog eens uit op een manier die vermoedelijk erger is dan ze ooit heeft kunnen dromen – dan ze ooit heeft meegemaakt in de nachtmerries die ze had in die knusse wooncabine aan het begin van de film. Daarmee krijgt de film voor mij zelf ook de emotionale kwaliteit (en de intensiteit) van een nachtmerrie (overigens net zoals z'n voorganger).

Ik heb deze film inmiddels zó vaak gezien dat sommige dialogen een eigen leven zijn gaan leiden. Een paar van mijn favoriete uitspraken en/of one-liners:

Paul Reiser: "These colonial marines are very tough hombres." (Een mooi voorbeeld van zijn pogingen om zijn beweringen wat overtuigender te maken door ze met wat coole street talk op te pimpen – meestal zeer doorzichtige mislukkingen.)

Bill Paxton: "Hey, Vasquez, have you ever been mistaken for a man?" Jenette Goldstein: "No. Have you?"

Paul Reiser: "This installation has a substantial dollar value attached to it." (Ditmaal geen street talk maar financieel luljargon en al net zo erg.)

Carrie Henn (Newt): "My mommy always said there were no monsters, no real ones, but there are."

Lance Henriksen (Bishop): "I may be synthetic, but I'm not stupid."

En natuurlijk, hij kon niet uitblijven: Sigourney Weaver: "Get away from her, you BITCH!"

O ja… misschien al bekend, maar het blijft grappig: Bill Paxton is de enige persoon die door zowel een terminator (in The terminator, het origineel dus) als een alien (in déze film) als een predator (in Predator 2) is afgeslacht. Staat goed op je CV!

avatar van Beertje45

Beertje45

Zie ook Michael Biehn. In de Terminator, The Abyss enThe Rock legt hij het loodje.

avatar van umbro01

umbro01

Ik zag deze 3 jaar terug maar voor een film uit het jaar 1986 vond ik hem nog vrij goed.

avatar van hutchence

hutchence

Iedereen heeft het maar over dat dit een actiefilm is en de vorige film meer horror, maar ik vond Aliens toch echt heel spannend en heel eng. Na Alien werd het gewoon hoog tijd dat er een film kwam waarin een hyve voorkwam. Dan heb je automatisch een andere film dan Alien. Daarnaast was dit de laatste echt goede alien film.

avatar van Mr_Mephisto

Mr_Mephisto

Niet al te subtiele vervolg op deel één, de moderne interpretatie van het gothic horrorverhaal. Momenten van spanning worden aangevuld met spectaculaire actie. Hoewel het tempo wel eens durft wegzakken, is dit over de ganse lijn erg vermakelijk. Want de aliens blijven enge beestjes.

avatar van Driello

Driello

Cameron heeft met deze film destdijs een heel andere aanpak gekozen dan zijn voorganger met Alien. Dat is op zich een goed idee, om te vermijden dat het teveel een soort remake wordt.

Dat dit dan een significant andere film oplevert, betekent uiteraard dat de meningen hierover verdeeld zullen zijn. Voor mij is Aliens iets minder dan Alien. Ik ben niet zo van het rennen en knallen en moorden en kon daarom het goed opgebouwde en uitgewerkte verhaal van Alien simpelweg minder waarderen.

Kijkend naar het lijstje van Cameron films, heb ik over al zijn films een beetje dezelfde mening: vaak een wat simpel verhaal, met behoorlijk wat actie en vlakke en macho karakters die vaak matig zijn uitgewrkt en zeer matig zijn geacteerd. Wel vaak spectaculaire beelden. Dat is met Aliens niet anders. Een hele zwik wat vervelend-stoere G.I.Joe-types (m/v), een dan een of twee denkende types die dan net wat interessanter zijn.

Voor mij werkt dat vaak niet omdat het sterk tegen mijn irritatie-sensoren aanschurkt.

In Aliens is dat niet anders, maar verder vind ik de film an sich wel geslaagd. Het effect waarvoor Cameron naar mijn mening gaat, slaagt: een actiethriller in space, met een hoop schietwerk en enge monsters. Het verhaal is geen topper, maar is ook absoluut niet slecht en breidt redelijk voort op de prequel. Actie vermaak is het resultaat en dat resultaat staat!

avatar van JvB Lucas

JvB Lucas

Aliens

Get away from her, you bitch!

Gisteravond de extra lange director’s cut gezien. Spectaculaire ervaring dit. Sigourney Weaver was al zo fantastisch in Ridley Scott’s Alien (die ik persoonlijk net nog iets beter vind dan dit deel) maar ditmaal staat er veel meer op het spel, waaronder het leven van een meisje. Samen met Star Wars – The Empire Strikes Back één van de beste vervolgfilms in de geschiedenis van cinema.

Waar Alien meer een getimede sciencefictionfilm was met sfeer en angstaanjagende horror-elementen, is het vervolg Aliens meer een sensationele achtbaanrit van begin tot eind waar je helemaal in meegezogen wordt. Inderdaad ik kan begrijpen dat de ijzersterke sfeer uit het eerste deel hierdoor voor een groot deel verdwijnt, maat dit is enorm vet. James Cameron heeft er ook zijn eigen stijl in gehanteerd (en niet geprobeerd om Scott’s meesterlijke filmmaking na te doen). Nee, Cameron heeft zijn eigen visie en zorgt voor een enorm spektakel. Weaver is een heldin geworden in haar rol als Ripley en ik ging enorm mee in haar pogingen om dat meisje Newt te redden. De andere karakters waren overigens ook erg gaaf waaronder Michael Biehn (uit Terminator), Bill Paxton en je had ook nog die super gaafe rol van die Vasquez, die als vrouw alle mannenkrachten heeft en ook nog eens enorm badass is. Tenslotte nog de naargeestige verschijning van Lance Henrikson als Bishop die een robot is. Ik vond Aliens geweldig, hij overtreft Ridley Scott’s Alien dan weer net niet maar evenaart 'm zonder twijfel.

avatar van SPEEDROCK

SPEEDROCK

Heerlijk spannende en dreigende film. Bevalt me ook beter dan deel1, Alien. De specials effects zijn voor die tijd fantastisch. We zijn natuurlijk heel wat gewend inmiddels, maar ik vind de effecten in Aliens er toch erg echt uitzien.....

avatar van avdj

avdj

Hoewel ik Alien een erg sterke film vond heeft het een behoorlijke tijd geduurd voordat ik mij aan het tweede deel zou wagen. Gezien het gemiddelde en de naam "Cameron" kon het nooit teleurstellen, of toch?

De makers van Aliens hebben goed gekeken naar zijn voorganger. Qua camerawerk en kleurgebruik zijn er duidelijke overeenkomsten. Wederom is er van alles geprobeerd om de spanning er weer voortdurend in te houden. Hoewel het regiestokje is overgedragen slaagt de film daar wonderwel in. Het voelt bovendien echt aan als een opvolger en niet als een op zichzelf staand product. De crew is in mijn ogen trouwens helemaal niet zo zwak als je weleens leest. Briljant acteerwerk krijg je niet te zien, wel accuraat en voldoende geloofwaardig.

Eigenlijk gaat het mis in de actie. Deze is in mijn ogen te lomp en veel te rommelig in beeld gebracht. In het eerste deel deed het echt iets met je als er weer een beest gedood was. Nu lijkt er in het wilde weg geschoten te worden en komen de monsters op een vrij eentonige en anonieme wijze om het leven. Dat is jammer want in potentie had Aliens zijn voorganger van zeven jaar eerder gemakkelijk kunnen overtreffen. Misschien nog eens op Blu-ray proberen.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Dat ben ik wel met je eens. Tijdens de scène waarbij ze op het computerscherm aftellen hoeveel kogels de machinegeweren nog hebben moeten er tientallen aliens gedood zijn, maar daarvan zie je niets : een (voor de producers) letterlijk èn (voor de kijker) figuurlijk goedkope oplossing.

avdj schreef:

In het eerste deel deed het echt iets met je als er weer een beest gedood was.

Bedoel je hier "weer een mens gedood was"? Want in Alien (deel 1 dus) komt sowieso maar één (volwassen) "beest" voor.

avatar van avdj

avdj

Dat bedoelde ik inderdaad. Met iedereen die in deel 1 sterft, zeker de alien, kreeg je een soort binding. Hoe verhouden de laatste twee delen zich in dit opzicht?

JacoBaco

Ik had genoeg binding met de personages in dit deel. Niet met allemaal, want het zijn er te veel. Maar met minstens zoveel personen als in deel 1.

Het gedeelte met de sentry guns had van mij ook niet gehoeven. Al schijnt het een hele belangrijke scene te zijn. Anders zou het namelijk een plothole opleveren. Weet alleen even niet precies wat, maar het komt er op neer dat als de sentry guns daar niet waren dan hadden ze een heel groot probleem. Ripley enzo zitten met zn alle in het lab en zijn daar zeer kwetsbaar. Er zaten ongeveer 157 mensen op LV-426, dus ook flink wat aliens daar. In groepen gedragen ze zich blijkbaar anders, maar wat weten we nou eigenlijk over de aliens? Hoe communiceren ze met elkaar? Het lijkt erop dat ze aliens massaal onderweg waren naar het lab via verschillende routes, maar ze kregen te maken met sentry guns die heel strategisch waren geplaatst. Vervolgens trekken ze zich toch al vrij snel terug. En zo erg is het niet. Je ziet dat er aliens aan flarden worden geschoten, maar hoe veel.... geen idee. Misschien kwamen ze letterlijk aangerend en dus niet via één route. Daarom gaan er vrij veel dood.

avatar van davidz352

davidz352

Wat een martelgang is het, deze film. De genadeloze opbouw van Cameron zorgt ervoor dat je uiterst vermoeid bent na het kijken. Ik heb de special cut gezien, de theatrical lijkt me op sommige punten beter (zoals die scene met de hamsters die is weggelaten, dit soort scenes zorgen voor teveel spanning op den duur, en dat is erg vermoeiend, op een bepaalde manier. )