• 9.381.114 stemmen

Aliens (1986)

Sciencefiction / Actie | 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Actie

Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn

Releasedatum: 9 oktober 1986

Plot Aliens

"This time it's war."

Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?

avatar van wu-tang

wu-tang

ik vind dat deze film daarvan op kan knappen , mits ze zich alleen beperken tot de beelden die in de ruimte en van planeet LV-426 zijn gemaakt

de aktiescenes en de aliens zelfs vind ik zelfs vandaag nog steeds netjes in beeld gebracht niets aan doen verder

avatar van Beertje45

Beertje45

Minder indrukwekkende cast dan in het origineel, maar Sigourney Weaver maakt weer enorm indruk als Ripley. Ook lance Henriksen levert met zijn vertolking een grote bijdrage, maar ik vind die man altijd goed. Cameron levert (weeral) prachtwerk af. De aliens zijn spectaculaire creaties en in het bijzonder de Alienqueen.

avatar van Beertje45

Beertje45

Ben nog eens aan de hele serie begonnen en moet toch ondervinden dat Cameron uit een ander vaatje tapt dan Ridley Scott. De spanning is minder aanwezig en moet eerder plaats maken voor bombastische harde aktie. Ik haal een sterretje van mijn vorige reactie, maar de film blijft wel goed voor een avondje genieten van aktie waar je niet veel bij hoeft na te denken. De creaties van de monsters zijn wel geniaal.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Blijft een beetje een camp film dit. Eigenlijk is het behoorlijk slecht geacteerd, zitten er alle nodige belabberde stereotypes van de Amerikaanse B-film in en toch blijft de film onweerstaanbaar! Toch de magie van de jaren 80 en actiefilms. Net zoals Die Hard, Commando, Terminator, Predator, First Blood, Rambo etc.. is dit gewoon een klassieker in dat genre. Kan niet in de schaduw staan van het onheilspellende eerste deel wat een heuse horror-sf classic is, maar op zijn eigen merites is dit genieten. Vooral de dramatische over-acting van Paxton blijft op mijn lachspieren werken.

avatar van xaid

xaid

Het beste deel uit de alien series..

NYSe

Waar Ridley Scott met het concept van een monsterfilm aan de haal ging en zo één van de meest sfeervolle en engste horrorfilms van de afgelopen decennia maakte, daar weet James Cameron's Aliens de status van B-film eigenlijk niet te overstijgen. Zijn niet al te subtiele hand weet alles wat de alien uit het eerste deel zo eng maakte teniet te doen: Aliens bevat nauwelijks sfeer, een matig tempo, een alien die de lift pakt en bovendien verschijnen de monsters te pas en te onpas en met zo weinig spanningsopbouw dat er zelfs van goedkope schrikeffecten geen sprake is.

Niet eng, nauwelijks spannend, maar wel veel platte actie, bordkartonnen personages waar je eigenlijk niet om kan geven, irritante oneliners en een afwikkeling die volledig uit de eerste film gejat lijkt te zijn.

Waar de consensus vandaan komt dat dit tweede deel beter is dan het origineel is mij een raadsel.

Naomi Watts

Iets met een spijker en een kop .

Reeks kent helaas ook maar één goede film.

Onzin.

Wat deze inboet aan spanning en sfeer maakt die goed aan spektakel en actie. Cameron heeft dat gewoon geweldig goed gezien. In plaats van een soortement rip-off te maken van Alien heeft hij het gewoon over een andere boeg gegooid. Met succes.

Naomi Watts

Het is allemaal wat simplistischer en vooral cinematografisch minder ontwikkeld. Snap wel dat de meesten hiermee weglopen want een formule die voor de massa goed werkt, maar als film veel minder kwaliteit belichaamd. Waar Scott erg subtiel is, is Cameron wat tactloos.

Inderdaad een verandering van aanpak, die voor mij heel slecht uitpakt.

NYSe

Tja, dan ben ik misschien ook niet de grootste actieliefhebber, maar actie en spektakel zonder spanning (en sfeer) vind ik maar een saaie bedoening.

Jawaddedadde

Valt toch nog mee wat spanning betreft?

- Scène met Ripley en Newt versus de facehugger
- Scène waarin ze de aliens op hun bewegingssensoren razendsnel zien naderen zonder dat ze de aliens zelf kunnen zien
- de eerste 'oorlogsscène' waarin de commandogroep het controlecentrum intrekt, vond ik ook best spannend.

Jawaddedadde schreef:
Valt toch nog mee wat spanning betreft?

- Scène met Ripley en Newt versus de facehugger

Nou, alleen die eerste scène met de facehugger vond ik inderdaad nog wel spannend. De andere twee eigenlijk niet, vooral omdat ik wel kon voorspellen of, waar en wanneer er iets op zou duiken.

Naomi Watts

Echt spannend is het niet, vooral straight forward actie, nou niet bepaald de juiste manier voor een concept als Alien. Al komt de suspense van het eerste deel sowieso niet meer terug, op de tunnelscene uit Alien³ na dan. En dan vooral de D.C. .

Jawaddedadde

Ik ben het er mee eens dat Aliens minder spanning en sfeer heeft dan Alien hoor. Absoluut. Het is een ander concept dat mijns insziens erg goed geslaagd is. Maar ik ben dan ook een sucker voor de hele alienfranchise, dus ben niet helemaal onbevooroordeeld

Naomi Watts

Is ook puur persoonlijke preferentie. De keus voor actie valt bij mij niet goed, maar dat is wel iets wat Cameron gewoon goed kan en doet.

avatar van AC1

AC1

Is de actie van Aliens dan zo geweldig dat het nog steeds onovertroffen is? Ik heb de indruk dat het ritje van Cameron's film niet meer zo indrukwekkend is, om niet te zeggen 'dated'. 'Actie' is iets dat elk jaar spectaculairder wordt maar ik zie steeds minder films waar sfeer en spanning belangrijk zijn. De troeven van Alien zijn niet alleen meer uniek, de film kan ook als een esthetische trip worden ervaren (net zoals 2001: ASO of 300).

JacoBaco

Aliens was perfect voor zijn tijd. De jaren 80 en 90 was toch wel het actietijdperk. Ik weet dat ik als 10 jarig jongetje de film mega spannend vond en zelfs een beetje eng. Als ik de film nu kijk, dan merk ik wel dat de film inderdaad te erg is ingesteld op de jaren 80 en de spanning is wat minder. Toch ervaar ik veel scènes nog als intens en de sfeer vind ik grandioos.

De film draait natuurlijk om Ripley en de soldaten zijn bijzaak. Maar sommige personages zijn toch echt wel goed uitgewerkt. Cpl. Dwayne Hicks is een heel goed karakter. En Hudson ook. Vervelend, maar wel goed uitgewerkt. Ook Carter Burke doet het goed als irritante pennelikker. Bishop is ook fantastisch (maar overtreft Ash niet) en Rebecca 'Newt' Jorden doet het ook erg goed. Verder is het logisch dat je niet alle personages uitgebreid diepgang geeft. En soldaten die eendimensionaal machogedrag vertonen, vind ik niet omstreden, maar eerder logisch.

Toch vind ik dit wel een echte A-film. Alleen al de Queen is een meesterwerk. Maar ook de loader is knap gedaan. Ik kan in 2013 nog steeds erg genieten van deze film. Hij staat op 1 in mijn top 10, maar mijn top 10 is in willekeurige volgorde omdat het gewoon te moeilijk is om mijn absolute nummer 1 film te bepalen. Ik denk dat veel mensen Aliens perfect voor zijn tijd vinden, maar de tijd heeft de film ingehaald en het stelt inmiddels allemaal niet zoveel meer voor. Alien is voor hun dan wel tijdloos. Voor mij is Aliens ook tijdloos en één van de beste actie SF films ooit gemaakt!

Jawaddedadde

Mooi betoog Jaco, kan me er in wel in vinden.

Fijn om te lezen.

avatar van The Beast

The Beast

waarschijnlijk voor mij het meest spectaculaire deel, veel aliens, veel schieten etc. flink veel spanning ook, alleen wel een simpel "search and destroy" verhaaltje wat normaal jammer zou zijn maar gezien de verhaal lijn er gewoon bij hoort.

Dit deel heeft het hem van de spannende schietscenes en toen al gaaf uitziende space soldiers, ook sterk acteerwerk op de paar vervelende soldaten na, dat halfkale vrouwtje en die macho man soldaat begonnen me na een tijdje wel te vervelen met het ge-high five-wij zijn de beste gedrag en slechte bijdehante opmerkingen.

Het einde was ook goed, alleen jammer van dat herhalende einde.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Twintig jaar geleden vond ik Aliens de top en Ridley Scotts werk matig. Nu is het omgekeerd. De herziening van Alien smaakte me beter dan die van Aliens. De stoere militaristische bullshit waar Aliens mee uitpakt swingt vlug de pan uit, terwijl de opgebouwde suspense van Alien blijft werken zoals het moet. Maar Camerons SF-actiespektakel is daarom nog geen ramp. Het plot was best goed gevonden en de sequel werd en wordt nog steeds door velen beter bevonden dan het origineel. De levendige regie en duistere sfeer beklijven maar het duurt nogal even voor het allemaal in gang schiet en daarom is de film, zeker de special edition, te lang. Het laatste half uur is een stukje filmgeschiedenis.

avatar van Eraser2

Eraser2

Van de week weer eens bekeken. Ik moet zeggen dat dit vervolg de tand des tijds minder goed doorstaan heeft dan zijn grote broer. De special effects zijn erg knap gemaakt (zeker voor die tijd) maar het maakt gewoon minder indruk op mij. Dit zal natuurlijk ook komen doordat ik deze film pas twee jaar geleden voor het eerst zag. Hierdoor heb ik natuurlijk de impact gemist die deze film ongetwijfeld destijds gehad heeft in de bioscoop. Er blijft echter nog steeds een zeer vermakelijk en tevens sfeervolle film over. Hij bouwt wat traag op, maar heeft uiteindelijk toch nog genoeg memorabele en spannende scènes in huis op tot het eind te blijven boeien. Over de cast ben ik iets minder te spreken helaas. Ripley, Hicks, Newd en Bishop zijn erg cool, maar de rest is verwaarloosbaar en irritant. Ik was dan ook blij toen ze stuk voor stuk gepakt werden door de, verrassende hoeveelheid, bloeddorstige Aliens.

avatar van baspls

baspls

Geweldige film!!! Weer een erg mooie James Cameron-productie. Alien was van Ridley Scott en deze van Cameron, wat heel erg duidelijk te merken is aan de stijl. Deze is veel chaotischer dan de originele Alien-film.

Waar deel 1 zijn tijd ver vooruit was met effecten valt dat hier wel mee. Dat doet er niet vanaf dat dit echt meesterlijke effecten zijn echt vele male beter dan de 2 jaar eerder uitgekomen The Terminator. Heel erg mooi gemaakt en erg mooie decors.

Ook was er erg goed geacteerd. Wel jammer dat John Hurt hier niet meer inzat (dat kon natuurlijk ook niet want zijn personage is dood) wel was het weer leuk dat Sigourney Weaver weer terugkomt als Ripley.

Zoals ik al zij was dit veel chaotischer dan het vorige deel. Eigenlijk ook een heel ander type Sceince-fiction. Cameron heeft er heel duidelijk zijn eigen stempel opgezet. Ook deed het me af en toe erg aan Avatar denken. Die robot-pakken dan? Die zitten precies het zelfde in Avatar. Het grappigste is dat Weaver daar ook in speelt.

Een erg goede film.

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Bah!

Ridley Scott's Alien heb ik natuurlijk gezien maar dit noem ik geen Alien. Dit mag niet eens op dezelfde lijn worden gezet!

Dit is gewoon waardeloos. Waardeloos! Waardeloos en nog eens waardeloos! Bagger niveau waarbij de titel van een geweldige klassieker wordt gebruikt om op voor te borduren. Slechte karakters gespeeld door waardeloze acteurs die typisch uit de pan van James Cameron komen: stoere Michelle Rodriguez achtige personages. Er is geen sfeer, waar is de horror? Pfff, echt waardeloos! Ik denk dat ik maar eens Alien of Aliens3 ga kijken om dit te verteren.

1,0!

avatar van baspls

baspls

@Dra. Pouke

avatar van wu-tang

wu-tang

Of alien 3 zo geweldig is doe dan deze maar

Voor de spanning is aktie in de plaats gekomen , maar de film ademt nog steeds de juiste sfeer uit en staat nog steeds in mijn top tien . Wel komen de beelden in de ruimte en van de kolonie hier en daar wat gedateerd over , maar dat kan niet verhelpen dat ik dit nog steeds 1 van de beste aktieknallers vind ooit gemaakt !!

avatar van AC1

AC1

Dra. Pouke schreef:

Slechte karakters gespeeld door waardeloze acteurs die typisch uit de pan van James Cameron komen: stoere Michelle Rodriguez achtige personages. !

Michelle Rodriguez avant la lettre!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

@Dra Pouke : Alien 3 mijden... is nog minder Alien dan Aliens...

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Naomi Watts schreef:

ben het met je eens hoor, alleen 'de massa'.. die beoordeelt Alien met 3,89, en Aliens met 3,85. Ze zijn voor beide aanpakken dus wel te porren

JacoBaco

Al heeft Alien bijna 1000 stemmer meer dan deze.