Genre: Sciencefiction / Actie
Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: James Cameron
Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn
Releasedatum: 9 oktober 1986
Plot Aliens
"This time it's war."
Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?
- Trailer (YouTube)
Private Vasquez
Sergeant Apone
Private Drake
AC1
Dat is het mooie aan Alien. Die sfeer! Als de hele film niet meer was dan 'de bemanning drukt wat op knoppen en zit af en toe aan tafel', dan nog zou ik het boeiend vinden. Het is voor de sfeer dat ik af en toe graag terugkeer naar de Nostromo. De horror vind ik het minste onderdeel van de film.
eddyeddy
Deze uitvoering daar spatten de vonken vanaf, persoonlijk vond ik deze beter als Alien, kwestie van smaak.....de spanning was ook tastbaarder vanwege de inbreng van de elite groep die langzaam werd uitgedund.
Threeohthree
Come out come out who(m)ever you are,
Zeven jaar na het succesvolle eerste deel Alien, komt James Cameron (Terminator 2: Judgment Day, Avatar) met een vervolg, een sequel wiens bagage met actie veel directer is dan zijn voorganger, en houdt de vlam die Ridley Scott (Gladiator) in het eerste deel heeft angewakkerd, er goed in. De setting is 50 jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel, precies waar de aliens in het eerste deel ontdekt zijn, bevind zich nu een hele kolonie. De spanning, er is in lange tijd niets meer vernomen van het station in kwestie, een groep mariniers worden op verkenning gestuurd, daar zullen zij, niet één, maar honderden aliens ontdekken, die met smart zaten te wachten op de jonge, frisse en sappige mariniers.
De film geeft tijd voor karakterontwikkeling, nieuwe gezichten worden geïntroduceerd, en de helden worden voorzichtig naar de voorgrond getrokkend door middel van spanning en drama, en in tegenstelling tot de eerste film, zijn de effecten om te smullen, en er zit genoeg diepgang in om je goed in te kunnen leven. Oh en, Ellen Ripley (Sigourney Weaver) is awesome.
Met de rol van 'Nancy' in "A Nightmare on Elm Street" als opstapje, Is dit knallen met vrouwen op hoog niveau. Zij is het voorbeeld van een sterke vrouwlijke hoofdrol, zowel het uitgediepte karakter als haar daden. Natuurlijk is ook zij bang voor de aliens, maar in plaats van huilie huilie te doen, confronteerd zij haar angst met een flammenwerper. Hier komt het allemaal vandaan, een vrouw als bink, die de boel lekker overhoop wil knallen, nee geen afwas voor deze dame, uitstekende prestatie. En bedankt, dat we tot op de dag van vandaag nog van dit recept kunnen genieten.
De driehoek is mooi rond, zelfs de pakken van de aliens zijn bijzonder gedetailleerd en angstaanjagend, geen houterig gehamer, maar vlekkeloos en soepel geacteerd/gechoreografeerd. De gehele film op mijn tenen gestaan en op mijn tanden gebeten. zittend op die O zo comfortabele bank, maar ben ik veilig? Er gebeurd van alles en tijd voor ademen is er bijna niet. Toch moet gezegd worden dat de film soms enigzins traag is. Ik vond het prima zo, maar vast niet iedereen.
Karl van H.
en in tegenstelling tot de eerste film, zijn de effecten om te smullen,
Sorry hoor, maar als je beweert dat de effecten in de eerste film niet om te smullen waren, dan heb je gewoon niet goed op zitten letten
Threeohthree
Vond ze er minder aanwezig, flitsend uitzien. Niks beter dan Star Wars e.d. door de directere actie geeft deze film de SFX ook meer de ruimte om te flitsen waar het in het eerste deel nogal behoudend was. Althans dat is mijn mening.
Karl van H.
Nee, ze zijn niet echt flitsend of zo, maar dat is ook helemaal niet nodig om kwalitatief goed te zijn. Vergeet ook niet dat Ridley Scott maar een beperkt budget was en dat hij daar op magistrale wijze omheen heeft gewerkt: vandaar dat je geen door de ruimte schietende ruimteschepen ziet. En ik vind de Alien er in het eerste deel een stuk beter uitzien dan hier. Dat ligt er voor een gedeelte aan doordat je 'm maar amper ziet (een stuk effectiever en ook een ontzettend goede manier om je budgettaire beperkingen te omzeilen), maar ook doordat er veel meer moeite is gestoken in het ontwerp van het pak. Nee, wat effecten betreft is de eerste wat mij betreft een stuk beter dan deze, al was het maar omdat je van Alien maar amper zou zeggen dat 'ie alweer veertig jaar oud is, terwijl Aliens er tien jaar geleden al ernstig verouderd uitzag.
Threeohthree
Moet wel zeggen dat ik beide films "Blind" heb gekeken. Al was het inderdaad zichtbaar dat Cameron zijn budget minimaal een keer zo groot was. De SFX zijn verouderd, maar vooral de aliens zien er nog steeds angstaanjagend uit, althans ik denk dat Cameron het niet beter had kunnen doen. Alien is daarin tegen gecamoufleerd met een behoorlijke dosis sfeer waardoor de veroudering minder opvalt. En het is bij dit vervolg vooral de buitenaardse actie die de punten scoort. De Alien in "Alien" was misschien wat mysterieuzer, wat met name de sfeer bestempeld, hier ligt de nadruk meer op de actie, en zijn de aliens duidelijk opgefokt en pissig op de mens. Niks mis mee wat mij betreft.
Horrorfreak12
Tegenover zijn vorige veeel beter, eindelijk zien we wat meer monsters en ligt het spanningsniveau een paar ladders hoger.
dvdfreak123
Goeie film
nog net iets beter of deel 1 vind ik.
Visueel zag de film er echt goed uit en zeker voor zijn tijd de special efecs zien er echt goed uit en zeker voor zijn tijd alien ziet er zeker ook mooi uit in dit deel.
Boeide van begin tot het einde.
Minotaures
Het was trouwens actie/sci-fi en dan nu horror/sci-fi? Raar, vond het meer een actie/sci-fi als horror hebben.
DVD-T
Er zijn maar weinig vervolgfilms die beter zijn of dan wel van hetzelfde niveau zijn. Aliens is daar wel een van.
Aliens is gelijkwaardig aan Alien, maar dan op een andere manier. Een James Cameron manier. De film speelt met ongeveer hetzelfde idee, maar Cameron geeft daar geheel zijn eigen draai aan. Het verhaal is anders, sfeer is anders, de manier waarop het geschoten werd is anders. Enkel het idee van het monster is hgetzelfde gebleven, maar toch weer met een eigen idee erbij.
De film drijft niet echt meer op de horror aspecten die in Alien zo aanwezig zijn. Scott heeft dat met verve gedaan en daarmee een van de meest claustrofobische, spannende sci-fi horror film ooit gemaakt. Cameron gebruikt dit keer een andere insteek. Hij maakt er een oorlog/actie film van. Toch heeft hij goed naar Scott's film gekeken. De sfeervolle beelden heeft hij overgenomen, de belichting en ook weet hij een aantal erg spannende scènes te creëren. Voorop staat echter wel de actie, die veel aanwezig is. De ene spectaculaire scène na de andere volgt elkaar in een snel tempo op. De film is zo rijk aan grote, maar ook zeker kleine mooie momenten. Heb beide versies van de film gezien, en ik vind de film in zijn verlengde versie completer aanvoelen. Normaal waar in verlengde versies sommige scènes wat overbodig voelen, is dat bij Aliens niet het geval.
Verhaal is best simpel, het is echter niet een herhaling van het eerste deel maar een compleet nieuw verhaal. Van begin tot eind komen er ingeniueze momenten voorbij. Ook leuk is de terugkeer naar LV-426, waar we dit keer wat langer blijven. Het mysterie rond het ruimteschip blijft. Dit keer is er niet een monster maar zijn er meerdere. Dit maakt ze nog dreigender dan het monster in het eerste deel al was, zeker omdat ze ook in groepen jagen. Het ruimteschip is veruild voor een soort van complete stad. Om elke hoek kan er gevaar schuilen. Dat het allemaal wat groter is doet niets af aan de soms wel aanwezige claustrofobische sfeer. Toch erg goed gedaan. Maar waar de film boven zichzelf uitstijgt is toch wel naar het einde toe met twee geweldige scènes. Dat is wat Aliens net zo goed maakt. Het is hetzlefde concept, maar Cameron weet telkens met het idee te spelen en gaande weg steeds iets nieuws toe te voegen. De actie en spannende momenten completeren het geheel alleen maar.
Film technisch is het weergaloos. Alle technieken die toen mogelijk waren zijn in de film gebruikt. Het is dan ook een special effects extravaganza geworden. De designs zien er werkelijk weer verbluffend uit. De creaturen zijn mooi vormgegeven, met als toppunt de queen alien . Erg mooi en ook sfeervol geschoten, met veel rook en vuiligheid. De muziek van Horner behoort toch wel bij een van zijn beste scores die hij gemaakt heeft.
Acteerwerk is dik in orde. Weaver speelt nog beter haar rol dan in het eerste deel, ook omdat ze wat meer diepgang heeft meegekregen. Henriksen zien we toch wel in zijn beste rol ooit. Ook leuk om Paxton en Biehn weer te zien na Terminator. Henn speelt ook erg goed, en dat voor die leeftijd.
Cameron bewijst hier wat voor een talentvolle schrijver/regisseur hij is. Hij weet van een bestaande concept/film iets geheel eigens te maken en naar zijn hand te draaien door veel dingen uit te bouwen en toe te voegen. Daarmee maakt hij zijn versie van Alien samen met die van Scott de beste delen uit de reeks. Qua spanning komt het niet helemaal in de buurt, maar qua intensietijd overtreft hij het eerste deel makkelijk.
SnakeDoc
Is dit ding (alstjeblieft) niet ergens gewoon los in Blu-Ray tekoop? Ik vind zowel de special-edtion als de gewone box versie zo ontzettend FOEI LELIIJK!
Wil gewoon zo'n standaard vertrouwd blauw hoesje met deze topper erop EN nederlands ondertiteld. Iemand ideeen?
SnakeDoc
Hmm, was ik al bang voor! Irritant.
Overigens mooi stukje tekst DVD-T! Dit is één van de films die bij mij in aanmerking komt voor promotie naar 5 sterren. Moet hem echt weer is herzien. Maar speelduur is nog al pittig. Moet er dus is even goed voor zitten.
sonyjh
ja, spijtig dat de alien film ook niet apart zijn uitgebracht op blu ray....
Ik heb de dvd 9dvd editie al.
En ik zou de blu ray box ook wel willen kopen, maar enkel voor alien1 en aliens ...
Beetje zonde dat ik dan ook meebetaal voor alien3 en 4....
Ik wacht nog even af dus.
SnakeDoc
Het zit ook in zo'n achterlijk lelijk doosje. Ik wil gewoon een mooi klein blauw doosje met Aliens erin. Maar dat is schijnbaar teveel gevraagd. Hij wordt alleen in boxjes gepropt. Dan staat de prijs me ook gelijk tegen! Jammer hoor.
Insignificance
Herkijkje met wisselend succes. Uiteindelijk kan ik wel mee in de actiegigant die dit nog steeds is, maar er zijn toch wat elementen die schuren. Ik hou niet zo van vergelijken en eigenlijk ook niet zo bij Alien en Aliens omdat het een wezenlijk andere insteek heeft, maar tegelijkertijd is het lastig om er aan te ontkomen. De bezetting bevalt in ieder geval wat minder. Er zitten wat vervelende mariniers tussen, Carter Burke is doorprikbaar en de ongewilde dubbelfunctie van het meisje heeft een kant die niet helemaal lekker zit. Bepaalde designs pakken ook wat minder uit dan bij de voorganger.
Neemt niet weg dat Cameron een geweldige opvolger in huis had door het over zijn boeg te gooien, enkele facetten uit het eerste deel te recyclen en met aan aantal knetterende ideeën op de proppen te komen. Het beklemmende is er natuurlijk af, maar het wordt bij tijd en wijle wel degelijk nerveus. Die verkenning mag er zijn, de facehuggers tintelen en de actie is nog altijd zinderend. Zo'n horde aliens, al zijn het maar stipjes op een schermpje, het dreigt de pan uit. Het leeglopen van de robotguns idem. Bishop is best een beetje legendarisch, wat sowieso geldt voor de finale. Topvermaak, dat zeker.
Sublieme sequel, mijn favoriete film aller tijden. Op blu-ray disc gezien ditmaal, viel niet tegen qua beeld- en geluidskwaliteit. Was in ieder geval weer genieten. Wat een fantastische film dit, van de geweldig spannende opbouw tot de nagelbijtende suspense en de geweldige aktiescenes. Om over de eersteklas cast, de eindeloos 'quotable' dialogen en de nog steeds prachtige special effects nog maar te zwijgen. En die muziek! Ik kan zo wel even doorgaan...
AC1
ja, spijtig dat de alien film ook niet apart zijn uitgebracht op blu ray....
Beetje zonde dat ik dan ook meebetaal voor alien3 en 4....
Ik wacht nog even af dus.
Ik dacht er ook zo over maar gisteren zag ik het in een tweedehandswinkel liggen voor 29.90 en dus heb ik het maar meegenomen. En eigenlijk wou ik alleen maar de eerste film! Ik heb even van elke film de eerste minuten opgezet en de beeldkwaliteit van de eerste 2 films is fantastisch.
30 euro! Dat is een koopje. Die 70 die hij nu kost vind ik nog veel te duur.
Skrean
Wederom gezien, en het was super, Cameron heeft de lijn van deel 1 goed doorgezet en er een schepje bovenop gedaan. Wel vond ik dit keer dat de special effects van het spaceship dat door de wolken vloog iets minder, maar dat maakt de film niet minder. De handtekening van Cameron was duidelijk zichtbaar met al die voertuigen etc, wat ook te zien was in Terminator 2 en Avatar. Heerlijke Sci/fi.
AC1
Ik heb onlangs de Blu-ray bekeken en ja, wat is deze film verouderd, zeg. Ik kon er nog wel naar kijken maar veel had ik er niet meer aan. Weet dat ik een paar dagen daarvoor bijna 2 uur ononderbroken met open mond naar Alien zat te kijken. Sommige films groeien met je mee, andere blijven steken in het tijdperk van hun bouwjaar.
Toch met een halve ster verlaagd. Gisteren in full HD gezien op dit scherm:
Dit levert dan ook gigantisch mooie plaatjes op. Extreem zitten genieten van de actie, muziek, special effectes, designs van de Aliens, de voertuigen en gewoon het algehele verhaal. Mooie ervaring.
Toch kan dit deel ondanks zijn extreme goedheid bij lange na niet tippen aan het origineel.
De aliens worden aan de lopende band geslacht en de onderhuidse spanning is soms voelbaar, maar niet zo extreem als deel 1. De mysterieusheid heb je gewoon nauwelijks in deze film.
Als je helemaal wilt gaan lopen bitchen kan je de details afzeiken, waarom hebben ze een android in zo'n ouwe lullen lichaam van Henriksen gestopt en niet 1 of andere frisse twintiger. Niet bepaald logisch. Maar ik zie dit verder niet als kritiek.
Qua actie en vermaak gigantisch goed, maar voor de horror/spanning zoek ik mijn heil toch bij het superieure eerste deel. Een klassieker van de bovenste plank.
Mooi scherm.
Ik had niet gedacht dit ooit te vragen aan een vreemde, maar :
mag ik vragen hoeveel centimeters is ie ?
Is van een goede vriend van me, helaas niet van mezelf
Maar ik zit zelf ook te geilen op dat scherm ja. Is trouwens met een HD beamer.
Schermpje is 3 meter breed en iets van 1,80 hoog of zo?
nakada

Kijk, dan heb je het tenminste over een thuisbioscoop!
En ik was al blij met mijn 116cm scherm.
Maar zelfs zo'n scherm kon niet verhinderen dat er een halve ster vanaf ging. Mocht je hem nog een keer op een 'normale' tv kijken, dan valt ie misschien nog meer tegen.
Maar niet doen dan.
Heb hem al wel twintig keer gezien hoor, daar niet van. Ik vind hem gewoon die 5 sterren niet meer waard, omdat ik hem niet gelijkwaardig aan deel 1 vind.
nakada
Daar heb je helemaal gelijk in. Alien blijft toch wel één van de beste, zo niet de beste sf(horror) film aller tijden.
Ik ga gelijk mijn stem controleren.
Akron777
Geniale opvolger van het eerste deel. Ik las ergens op internet van een criticus dat Alien voor de chills zorgde, en Aliens voor de thrills. Daar ben ik het wel mee eens. De eerste is lekker kil en duister, en de tweede is een intense rit door de Alienplaneet. Een goede verhaallijn, prachtige atmosfeer en geniale special effects. Ik ben helemaal geen fan van de regisseur, maar deze film mag er toch wel zijn. 5*
Corcicus
Prachtig vervolg en zo mogelijk nog beter dan het eerste deel. Spannend van begin tot eind en zalige personages die de revue passeren. Lekker jaren '80 ook waarbij de macho lolbroeken er als eerste aangaan en de stillere figuren uiteindelijk de diepste gronden hebben. Keiharde actie en voor die tijd bijzonder goeie special effects. Dit is wat ik noem goede science fiction inplaats van die poppenkast à la Star Wars

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Alien
1979

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Nauwkeurigheid is troef voor Fede Álvarez: 'Alien: Romulus' moest stylistisch geheel overeenkomen met origineel

De Xenomorph is terug: eerste beelden van 'Alien: Romulus' uitgebracht

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991
androidextraterrestrial technologyspace marinespaceman cryogenicsvacuum ruimtekoloniewarrior womansettlerruimtereiscolonyhorrorruimtebuitenaards wezenvrouwelijke hoofdrolspelerschepseldesolatefemale hero aggressivexenomorphdesolate planet criticalstrong female protagoniststrong female leadfemale lead hilarioussinisterassertivecommandingempatheticexhilarated