• 9.377.836 stemmen

Actie / Thriller | 131 minuten

Genre: Actie / Thriller

Geregisseerd door: John McTiernan

Met onder meer: Bruce Willis, Alan Rickman en Bonnie Bedelia

IMDb beoordeling: 8,2 (1.021.301)

Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans

Releasedatum: 3 november 1988

Plot Die Hard

"Twelve terrorists. One cop. The odds are against John McClane... That's just the way he likes it."

De enige reden waarom de New Yorkse agent John McClane in Los Angeles zit, is dat hij tijdens de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw als een stel Duitse terroristen controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.

John McClane

Hans Gruber

Holly Gennaro McClane

Dwayne Robinson

Richard Thornburg

Harry Ellis

Joseph Yoshinobu Takagi

Eraser2

He's an easy guy to like, and a hard man to kill.

Deze film is voor mij het voorbeeld van de perfecte actiefilm. Alles klopt. Goed verhaal, vette bad guys, knallende shoot-outs en één geweldige good-guy.

Bruce Willis is voor mij zonder twijfel de enige echte actieheld. Hij ziet er cool uit en heeft altijd de perfecte one-liner klaar. Geweldig ook hoe die one-liners in deze film in combinatie met de actie scènes zijn gebruikt. De droge manier waarop Willis ze allemaal brengt, priceless.

Ook bad-guy Hans Gruber aka Alan Rickman zet een verbluffende prestatie neer. Wat een nare man is dat zeg bah.. De rest van de terroristen zijn goed te pruimen en zijn heerlijke schietschijven voor Mr. McClane.

Argyle mag toch zeker ook niet vergeten worden als 'side-kick' van Willis. Wat een grappige kerel is dat zeg. Die koppen die hij trekt, geweldig.

Wat de film in mijn ogen ook heel goed doet, is kritiek geven op de politie, geheime dienst en pers in Amerika (en misschien wel de wereld). Want het soms idiote handelen van deze mensen komt volgens mij behoorlijk dicht bij de realiteit.

Als laatste punt wil ik de kerstsfeer van de film nog even benadrukken. Hoewel er geen sprake is van besneeuwde straten en arre sleeën e.d., is deze sfeer op erg leuke wijze in de film gestopt. Verschillende mensen die door de film heen kerstliedjes lopen te neuriën/fluiten, 'Christmas in Hollis' van Run-DMC in het cassettedeck, dat soort kleine details. Het maakt deze prent in ieder geval tot mijn favoriete kerstfilm. Een kerstfilm die ik dankzij zijn kwaliteit ook met veel plezier in welk ander seizoen dan ook op kan zetten.

Prachtfilm. 5*

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

alles klopt?

die duitser die op het einde zo lang aan die ketting hangt had echt al lang dood moeten zijn.

avatar van schram101

schram101

Vond je dat echt zo storend dan?

avatar van rayman

rayman

Iron Maiden schreef:

Alles klopt !!

Die Duitser die aan die ketting hing was gewoon een hele taaie Duitser.

In Die Hard 3 had je ook zo'n taaie Duitser die door McLane met een ketting tot pulp geslagen wordt en die even later ook nog blijkt te leven.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Of gewoon een Duitser.

Iron Maiden schreef:

alles klopt?

Als je zo gaat redeneren dan had McClane ook al 10x het loodje moeten leggen.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Eraser2 schreef:

Als je zo gaat redeneren dan had McClane ook al 10x het loodje moeten leggen.

Vandaar de titel.

Maar die duitser leefde nog omdat die irritante neger nog een glory momentje te geven.

avatar van Tweetie

Tweetie

Ik had deze film zo lang geleden gezien dat hij weer helemaal nieuw voor me was. Best een goeie film. Hier en daar wat ongeloofwaardig, maar zeker voldoende voor een paar uurtjes fun. Die Duitser was inderdaad wel een beetje te gek aan het einde. En ik vond die neger niet irritant. Zijn baas wel.

avatar van Re73

Re73

Ik had hem op 4 sterren staan en net na lange tijd weer eens gezien.

Ondanks dat de film alweer 23 jaarr oud is is die nog steeds geweldig en staat hij nog als een huis.

Gewoon 5* dus

avatar van Boneka

Boneka

Het is misschien niet de mooiste film op BD geworden, maar de film op zich blijft een spektakel. Na al die jaren nog steeds een van de beste actiefilms ooit. En wat is Bruce nog lekker jong hier. Vooral de explosie is zo mooi om te horen en te zien. Waarom geen 5 sterren? Na zoveel films te hebben gezien zijn er natuurlijk altijd betere films met veel meer diepgang. Maar als actie zijnde is deze film absolute top. Een dikke voldoende.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

BD?

Blu-Ray Disc denk ik.

avatar van lemstra

lemstra

Nog altijd een van de beste actie films ooit gemaakt en daarom ook in mijn top 10. Van begin tot eind adrenaline verhogende actie met daarbij de lekker droge humor van Willis.

avatar van moviemike

moviemike

Zonder twijfel de (of op zijn minst één van de) allerbeste actiefilms ooit gemaakt!

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Ode to joy (of film)

Alle kritische, postmoderne(hoewel, misschien is de film dat zelf wel), feministische etc. theorie kan regelrecht de afvalbak in. Gewoon kijken en je mee laten voeren door de film. Je moet, net als de hoofdpersoon John McClane, vooral niet bang zijn (bijvoorbeeld dat dit een platte actiefilm zou zijn, zoals ik dacht). Pas als je je angst laat varen, kun je het goede leven leiden.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Ik weet niet wat me bezielde om deze te gaan kijken, want ik kijk echt nooit actiefilms, maar af en toe moet je eens uit je comfortzone stappen.

En ik ben blij dat ik het heb gedaan, anders was ik nooit op deze toch wel vrij geniale film gestuit. Ik weet niet of het de bedoeling was, maar ik heb 'm eigenlijk grotendeels beleefd als een soort comedy. De bad-guys, de one-liners, die overdreven nonchalante houding van Bruce Willis; het is allemaal erg grappig.

En niet slecht-grappig ofzo, de film heeft gewoon precies de juiste toon gevonden, niet té lachwekkend flauw, en ook niet te saai-serieus. Dat is gewoon heel erg knap. Doordat de film zichzelf eigenlijk totaal niet serieus neemt (dat gevoel kreeg ik in ieder geval de hele tijd), krijgt het heel in de verte iets Tarantino-achtigs. Maar misschien heb ik de film dan met totaal verkeerde ogen bekeken, dat kan.

Ben echt blij verrast door deze film, als het niet deze luchtige aanpak had gehad, had hij een totaal andere beoordeling van me gekregen.

En misschien heb ik hem ook veel minder serieus genomen dan eigenlijk de bedoeling was, maar in ieder geval heb ik me wel kostelijk vermaakt, dus voor nu gewoon

avatar van ExXxtreme

ExXxtreme

Op zich zeker een goede film maar ik vind hem nu ook weer niet super speciaal. Twijfel tussen 3.5 & 4*.

avatar van shimahero

shimahero

Ben geen actieliefhebber. Maar deze film springt er voor mij wel bovenuit in het genre. Topamusement. Het juiste evenwicht is hier gevonden.

avatar van The Goss

The Goss

Voor de zoveelste keer herzien. Laatste kijkbeurt was 3 jaar geleden en wat blijft het toch een heerlijke film. Uiteraard weet je precies wat er gaat gebeuren, maar de 2 uur zijn weer voorbij gevlogen. Omdat de film nog steeds beklijft (en hij al een tijdje in mijn top 10 staat) verdient hij gewoon de maximale score. Dus verhoog ik hem van 4.5 naar 5*!!

avatar van erik1677

erik1677

Elk jaar vlak voor kerst kijk ik deze film weer, en hij blijft te gek.

Inderdaad samen met de Lethal weapon reeks de beste actiefilms.

Absoluut!!

mar007

ongelooflijk dat het alweer 24 jaar geleden is dat deze film uit kwam.

ik vind het een geweldige actie film,heb het ook al meerdere keren gezien en iedere keer

is het weer genieten,ja super

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

mar007 schreef:

ongelooflijk dat het alweer 24 jaar geleden is dat deze film uit kwam.

is het weer genieten,ja super

Ssst! Nu voel ik mij oud

Maar inderdaad, wat een goede film blijft het ook. Yippy ka jay fothermucker!

TheThirdMark schreef:

Ssst! Nu voel ik mij oud

Maar inderdaad, wat een goede film blijft het ook. Yippy ka jay fothermucker!

ha ha ha

avatar van congo

congo

Ik heb hem gisteravond met een stel vrienden maar eens opgezet voor een tweede kijkbeurt. Ik moet toch toegeven dat Die Hard een heerlijke film is vol met geniale dialoog en over-de-top actie, maar zover mijn weten zijn de 80s wel de hoogtepunten geweest van het actie-genre.

avatar van Wouter

Hoor net dat dit ooit bedoeld was als vervolg op Commando....

nee joh,

avatar van blackcat13

blackcat13

Veels te laat gezien deze film, maar wat een topper!

Bij jaren 80 actie film denk je snel aan macho actie helden in films die vermakelijk fout zijn. Maar deze film is niet fout, ook niet positief en vermakelijk fout, deze film is gewoon steengoed. De regie, het script, en vooral het hoofdpersonage, geen oersterk monster maar een kwetsbaar persoon, die net slim en snel en gelukkig genoeg is om het vol te houden in een gebouw vol terroristen. Toch is de film zeer spannend en John McClane is echt het soort personage waar je echt met gaat meeleven, daarnaast zorgt zijn laid back karakter en cynische humor ervoor dat het altijd zeer vermakelijk blijft. Ik ga wellicht nog een langere review schrijven, maar nu houdt ik het erop dat dit een zeer bijzondere '80's actie film is en met kop en schouders boven al die andere Schwarzenegger's en Stallone's uitsteekt

avatar van Spetie

” Nine million terrorists in the world and I gotta kill one with feet smaller than my sister."

Erg lekkere actiefilm, met een prima verhaal en leuke personages. Bruce Willis mag dan in Twelve Monkeys zijn best acteerwerk hebben laten zien, maar dit is absoluut zijn leukste rol. Het past hem goed, om als John McClane een stoere agent neer te zetten, die de ene na de andere leuke oneliner afvuurt en ook niet vies is van een lekker drankje op zijn tijd. Hij krijgt hier overigens prima tegenspel van Alan Rickman, die in zijn rol als Hans Gruber ook een prima badguy neerzet. Hij is cynisch, scherp en straalt ook behoorlijk wat dreiging uit. Vooral de conversaties tussen hem en Mc Clane zijn ontzettend vermakelijk.

Regisseur John McTiernan zorgt er daarnaast voor dat er volop actie in zit. Veel actie, lekker hard soms ook, die goed in beeld wordt gebracht. Daarnaast zit er een lekkere sterke sfeer in. Het verhaal speelt zich om en nabij Kerstmis af en dat zie je een aantal keer duidelijk terugkomen. In de muziek vooral, maar ook in andere kleine details. Het geeft sommige momenten net dat extra beetje sfeer mee.

Die Hard is al met al een echte klassieker in het actiegenre. Je kunt gerust stellen dat hiermee een nieuwe standaard voor de actiefilm werd gelegd. Het is simpel vermaak, met veel humor en prima personages en die combinatie van factoren, maakt dit uiterst aangenaam kijkvoer.

avatar van Sarasani

Sarasani

• 1924 stemmen

Ik kan deze film blijven kijken!

Nu gewoon weer aan het kijken voor de 28e keer