• 9.372.312 stemmen

Actie / Thriller | 131 minuten

Genre: Actie / Thriller

Geregisseerd door: John McTiernan

Met onder meer: Bruce Willis, Alan Rickman en Bonnie Bedelia

IMDb beoordeling: 8,2 (1.020.971)

Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans

Releasedatum: 3 november 1988

Plot Die Hard

"Twelve terrorists. One cop. The odds are against John McClane... That's just the way he likes it."

De enige reden waarom de New Yorkse agent John McClane in Los Angeles zit, is dat hij tijdens de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw als een stel Duitse terroristen controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.

John McClane

Hans Gruber

Holly Gennaro McClane

Dwayne Robinson

Richard Thornburg

Harry Ellis

Joseph Yoshinobu Takagi

avatar van gotti

Ik moet zeggen dat deze film me toch wel wat tegen viel. Een paar jaar geleden zou ik deze film helemaal geweldig hebben gevonden, maar ik ben eigenlijk wel blij dat ik nu een iets selectievere filmsmaak heb.
Nu even over de film: het verhaal vond ik blij vlagen wel aardig, maar het was allemaal een beetje over the top:Willis die in z'n eentje tegen 12 terroristen vecht....YEAH RIGHT!!, het acteerwerk van Willis is redelijk, maar wordt overtroffen door de ijskoude Rickman en de actiemomenten in de film vond ik erg goed uitzien. Een klassieker in z'n genre, die nog vele malen ongelofelijk slecht is nagedaan. Toch geef ik er niet meer dan 3* voor.

avatar van stinissen

Die hard van de week weer eens gekeken en ik moet zeggen de film staat nog steeds als een huis, en om deze film te vergelijken met Bad Boys 2 vind ik persoonlijk een belediging. Waar de Die Hards vervolgen redelijk tot goed waren was Bad boys 2 een ware flop. Nog steeds een dikke 9 dus 4.5 *

avatar van mister blonde

mister blonde

ik betwijfel of er ooit een betere actiefilm is gemaakt. elke scene is zo effectief, zelden eerder gezien. elke keer als ie op televisie kijk ik hem weer en als ie een keer een paar maanden niet op TV is (gebeurt gelukkig niet zo vaak), mik ik die dvd er weer in. heb geen een andere film waarbij ik dat heb. ik verhoog naar 5 sterren.

Aardig filmpje dat de tijd redelijk doorstaan heeft.

Die Hard was en blijft wel een leuke film, maar het vet is toch een beetje van de soep. De actie is fijn maar nergens echt spectaculair of indrukwekkend meer, het ziet er allemaal een beetje stoffig uit, de soundtrack kreunt hier en daar wat, de bad guy is wel leuk maar net iets te braaf, de oneliners hadden ook niet gehoeven, het is allemaal net wat te lang.

Teveel "net niet"s om van een echt actiemeesterwerk te spreken vind ik. Geloof best dat Die Hard aan de wieg stond van een hoop andere films, en hij houdt wat mij betreft nog redelijk stand, maar is ondertussen toch al weer voorbijgestoken door een karrevracht andere films.

Vermakelijke onzin waar het vernis hoe langer hoe meer van afpelt.

avatar van thunderball

thunderball

Superieure actiefilm zich afspelend in een gebouw, waarbij de held de claustrophobische omgeving niet als nadeel, maar juist in zijn voordeel gebruikt.

Kreeg tientallen navolgers, maar die halen het niet bij deze instantklassieker!!

Gebaseerd op een boek (las ik zo'n 15 jaar geleden vd bieb) en het verschil is dat daar wel zijn vrouw door de terroristen gedood wordt.

4,5 ster!

avatar van italian

italian

als er niet veel te zien is op tv haal ik dan maar mijn favoriete acitefilm uit de kast: Die Hard

hoe vaak je die ook zie, de film verliest zijn glans niet.

Het is allemaal zo onderhoudend, zelfs na 18 jaar !

Acteerwerk van de hoofdrolspelers is dik in orde: Bruce Willis krijgt de volledige sympathie van het publiek en Alan Rickman speelt een uitstekende slechterik. Niet de gespierde, domme slechterik uit de meeste actiefilms, maar een bad guy met smaak en charisma. Reginald Veljohnson was de enige die me wat teleurstelde. Leuk in tv-series als grappige huisvader maar voor de dramatische stukken in de film hadden ze beter iemand anders gezocht.

Het verhaal kan als een grote cliché beschouwd worden maar dat zelf vind ik dat helemaal niet omdat het toch een van de eerste films is geweest met zo'n soort verhaal. Kijk maar naar de sequels en de Seagal-kopies.

En als je dat toch hindert kan je toch niet naast de fantastische, ubercoole actiescenes kijken! Naast de schietpartijen zijn de knokpartijen, en met name tussen die van Karl en McLane, erg leuk om naar te kijken.

Heel erg goed gefilmd door specialist Jan de Bont en de locatie, een wolkenkrabber, zorgt ook voor een extra claustrofobische sfeer. Al die explosies en special effects waren ook ardig goed voor die tijd.

Jammer van de muziek want die was met moment irritant en slecht geplaatst.

score schommelt tussen de 4 en de 4.5 maar als hij na nog een kijkbeurt even spannend en leuk blijft zal ik toch voor het laatste kiezen

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Hele goede lekkere actie film.

Bruce is hier echt een stuk jonger dat is wel leuk om te zien, en hij doet het ook leuk als actieheld.

Zitten wel wat spannende scene's bij, en ook wel wat humor.

Ik ben blij dat ik deze eindelijk gezien heb, want ik heb me er zeker bij vermaakt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Nou.... ik heb hem gister gezien en ik moet nou zeggen dat er niet echt van die WOOOOOOOOOWWW!!!!! VEEL SCHIETEN inzat. Dat had ik anders wel verwacht, maar dat viel erg mee. Die schurken en Bruce Willis schieten meer in de lucht dan op hun tegenstanders.

Het is wel leuk verzonnen: Bruce Willis moet op zijn blote voeten Duitse terroristen uitschakelen. Ik vond persoonlijk Bruce Willis erg goed spelen samen met een paar andere acteurs. Maar ik heb er gewoon teveel van verwacht: Dat de kerkhoven overvol zijn na de situatie, maarja, 7-8 terroristen, dan verwacht je niet echt veel spectaculairs. Wel spectaculair vond ik die dat MC Clane met een brandweer slang van de flat springt en dan door het raam gaat. En waarom kon hij dat glas niet gewoon opzij schuiven?

Had er meer van verwacht, neemt niet weg dat deze film af en toe nog wel vermakelijk is met de goede rollen van Bruce Willis, die taxi rijder en die dikke smeris.

3,0

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Mooie actie film bruce willes acteerd uitstekent.En leuke acties.En eindlijk een slimme slechterik inplaats van zon macho . Gewoon een klasieker die in de top 250 hoort 4 sterren

avatar van Shinobi

Shinobi

Top film, met een eveneens grandioze rol van Willis. Yippie Kay Yee Motherfucker.

Alleen die Duitse terroristen spreken wel erg slecht Duits, ik heb begrepen dat ze in Duitsland bij het nasynchroniseren ook die Duitse terroristen hebben nagesynchroniseerd, omdat ze simpelweg niet te verstaan waren met hun Duits.

Ik geef 'm 5 sterren klaar.

avatar van Halcyon

Halcyon

Die Hard, de moeder van de moderne actiefilm. Het was weeral een hele tijd geleden dat ik deze gezien had, een (zoveelste) herziening drong zich dus op.

En 't was uiteraard weer genieten. De basis is zo standaard als maar zijn kan, maar ze is slechts de ruggengraat van een film die bulkt van entertainment en originaliteit. Origineel, want Die Hard bevat een aantal knappe vondsten die mooi in kadans met de bikkelharde actiescènes de film een spectaculaire uitwerking meegeven. Waar anders zie je van die leuke zijsprongetjes als een actieheld die via walktie-talkie een intense vriendschapsrelatie aanknoopt met een gedegradeerde flik, een slechterik die zich bij nakende ontmaskering voordoet als een gijzelaar, een revolver die op de rug wordt vastgetapet of Beethovens "Ode an die Freude" bij het openegaan van de gegeerde kluis? Zulke elementen geven net dat unieke karakter.

Verder wordt de interessante setting natuurlijk erg goed uitgespeeld. Hoe de film zich verplaatst van etage naar etage, van lift naar luchtkoker en van dak naar garage is gewoonweg geweldig, ook weeral bijdragend aan dat perfecte tempo.

Het figuur van "John McClane" doet vervolgens de rest. Z'n onaantastbare cool-factor, z'n sarcastische humor, z'n zelfrelativering en z'n doeltreffendheid. Gewoonweg de ideale actieheld voor een film waarin actie, spanning, drama en romantiek mooi door mekaar verweven worden. Al zou dat vandaag niet meer pakken, destijds was het een gezonde cocktail voor een legendarische actiefilm.

avatar van Zinema

Lekkere no-nonsense aktiefilm met een subliem gecaste Willis. Destijds een grote hit. Ook de rest van de cast is behoorlijk op dreef. Vermakelijke film. Goed.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Na tijden weer eens herzien. Stond mij ook weinig meer van bij.

Eerst vond ik de film niet zo bijzonder, maar nu werd goed duidelijk waarom deze actiefilm er een uit het boekje is. De setting in de wolkenkrabber is goed gekozen omdat meerdere mensen nu lange tijd in het ongewisse blijven van de gijzeling aldaar. Bruce Willis is geweldig als Mc Clane hier, kon zijn oneliners en sarcastische opmerkingen goed hebben.

Sterke film ook die volledig over the top gaat, door slechts een man het op te laten nemen tegen een bende terroristen. Dat maakt het op twee fronten interessanter. Hulp van buitenaf zien in te schakelen en ondertussen strijden met alle mogelijke middelen die je hebt om de terroristen te dwarsbomen. De hulpdiensten worden uiteindelijk flink te kakken gezet, wat amusant is en wat aan Mc Clane `s heldenstatus tegemoet komt. Maar het werkt hier goed omdat het er wel een is tegen wil en dank.

Blijft ook nu nog een fijne, onderhoudende actiefilm bestaande uit een bij vlagen psychologisch en intelligent kat en muisspel. Verder veel geinige bijpersonages zoals die feestende taxichauffeur, hilarisch goed gewoon! 4*

avatar van Theunissen

Schitterende actie film met een schitterende Bruce Willes. Het verhaal was zeer goed en de film was ook zeer spannend. De film zit vol met actie en de adrenaline spat van het scherm.

Er zijn inmiddels 4 Die Hard films gemaakt welke eigenlijk allemaal best goed zijn maar dit eerste deel blijft nog altijd het beste.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Heerlijke actiefilm. Gewoon om eens lekker te kijken op een avond maar ook nog eens een filmisch interessant. Te beginnen met de fantastische fotografie. Alles geschoten in een prachtig kleurenpalet, vooral in groen, geel en blauw. Ook mooie lange shots, zwierig camerawerk en tenminste niet om de halve seconde een cut. Verschrikkelijk dat soort montage omdat het een chaotisch beeld schept. Hier is alles tenminste duidelijk en goed in beeld gezet.

Het plot is simpel, zeer rechtlijnig, maar daardoor is de film veel geloofwaardig zonder vele subplots en extra's om maar voor spanning te zorgen. Dat voelt zo geforceerd aan. Hier heeft de film dat niet en kan de actie over de top zijn zonder echte ergernis. En de actie vond ik nog wel meevallen, 3 of 4 scènes met wat geschiet, een enkele ontploffing (spoiler]vooral de c4 die McClane laat ontploffen is geweldig) en dat is het. Het blijft beter bij en zorgt voor plotontwikkeling en karakteruitdieping tussendoor. Ook het begin past hier prima in, gewoon rustig aan en daarna barst het pas los.

Daarnaast goed spel. Sommige personages zijn gewoonweg irrtant (Ellis) maar dat meeste zijn meer dan prima. Willis is natuurlijk übercool met z'n vele oneliners en humor maar krijgt goed tegenspel van Rickman die een heerlijke foute en stijlvolle dief neerzet. En dat zonder het te dik erop te leggen. Hij balanceert op het randje maar zit nog ne aan de juiste kant.

En dan de humor. Dat is in de hele film aanwezig en geeft het een luchtig effect mee en maakt de film des te meer genietbaar. Yippee-ki-yay

avatar van DVD-T

DVD-T

Heerlijke harde actiefilm die de trend zette voor vele soortgelijke films zoals bijv. Under Siege.

Die Hard is echt zo'n film die je keer op keer kan kijken zonder dat ie echt gaat vervelen.De actie blijft geweldig om aan te zien, en Bruce Willis blijft leuk om naar te kijken, en heeft een paar leuke one liners.Maar het is vooral Alan Rickman die echt op dreef is als Hans Gruber.Een charismatische dief, die naast zijn slechte gewoontes ook nog eens intelligent is en een goede smaak heeft.Het concept 1 man tegen een dozijn terroristen word goed uitgevoerd.Het neemt goed de tijd om sommige karakters voor te stellen.De spannig in bepaalde scènes wordt goed opgebouwd om daarna een ontlading te geven met een fantastische gechoreografeerde actie-scène.Grootse ontploffingen, harde vuist gevechten, en mooie shoot-outs.Fijne film om keer op keer van te genieten.

avatar van Dutchero

Dutchero

Kersttijd is Die Hard tijd, en het blijft keer op keer een magnifieke film. De humor zit er vanaf minuut 1 goed in en dat blijft de rest van de film. Willis doet het uitstekend in zowel de humoristische als de actiescenes. De SE zijn om je vingers bij af te likken, de ontploffing van dat dak als hoogtepunt. Het kerstsfeertje zit er lekker in en dat maakt Die Hard een heerlijke feel-good actiefilm in deze tijd van het jaar .

Een échte klassieker.

avatar van The Oceanic Six

Die Hard, een begrip in de filmwereld van het actie genre. Uiteraard heb ik Die Hard ook al gezien en heb ik er ontzettend van genoten en hier eens al 4,5* uitgedeeld. Maar ik heb een tijd terug de Special Edition gekocht en het werd tijd de film eens te herkijken, wat vanavond gebeurde.

En mensen, de film wordt geloof ik elke keer beter als ik hem zie! Die Hard is fantastisch en zo ontzettend amusant dat ik hem denk ik altijd kan blijven bekijken.

De film zelf heeft eigenlijk een redelijk simpel plot. Terroristen nemen een toren over en gijzelen een groep mensen. Agent John McClane is op dat moment binnen en onderneemt actie.

Simpeler kan het eigenlijk niet en gelukkig hebben ze het ook niet moeilijker gemaakt dan nodig is. Het leidt tenminste niet af van de geweldige actie, sfeer en amusementswaarde van de film.

De film wordt eigenlijk voor de volle 100% gedragen door Bruce Willis. Hij zet voor mij 1 van de coolste personages uit de filmgeschieddenis neer. John McClane is grof, lomp, cynisch en vooral stoer! Die Hard is dan ook een typische stoere mannenfilm geworden, just the way I like it. De brute actie's van John, zijn cynische en droge opmerkingen, zijn conversaties met terrorist Hans Gruber (Geweldige rol van Alan Rickman!) en ook zijn verhalen die hij uitwisselt met de zwarte agent (Ook een heerlijke rol!) zijn gewoon geweldig. Dit is echt een actieheld op zijn best. Zijn quote Yippi-kay-yee motherfocker is ook een legendarische quote geworden, prachtig om te horen. En zo had hij er nog veel meer.

De film straalt gewoon een geweldige sfeer uit. Sowieso doordat het kerst is en je overal versieringen ziet, kerstmuziek hoort en doordat zon thema erin verwerkt zit is het voor mij meteen al een stuk leuker. De terroristen werken ook mee aan de sfeer. Ik heb niet vaak zon goede ''bad guy'' gezien als Hans Gruber met zijn zware Duitse accent. Hij is een Duitser en kan ook Engels spreken met zijn Duitse accent. Dat klinkt echt heerlijk fout en dat is hij ook. Net als zijn hele bende vol Duitse namen die er compleet Duits uit zien volgens het boekje. Blond haar, gespierd en geen woorden maar daden. Je ziet tegenwoordig vaak in actiefilms dat de actieheld te bijzonder is en de tegenstand uiteindelijk te matig maar deze terroristen geven goed tegenactie wat de film gewoon erg boeiend maakt. Zeker de politie en zelfs de FBI wordt eigenlijk in deze film door zowel John als de terroristen te kakken gezet. De leidinggevende officier wordt wat cliche als een machtsgeile baas neergezet maar dat maakt het wel lachen voor de kijker.

De film bevat veel goede actiescene's. Opvallend zijn de nu nog zeer goede special effects en dat terwijl de film ruim 20 jaar al oud is. Je ziet ze tegenwoordig nog slechter. En al die goede actiemomenten zijn uitstekend gefilmd door Jan de Bont die echt cinematisch een mooie prestatie leverde. Veel buitenshots van de prachtige Nakatomi Plaza en binnen veel close ups, vooral bij gevechten met John McClane. Tel daarbij de prachtige dialogen en je hebt veel heerlijke momenten.

Tot slot nog wel even de prima soundtrack noemen. De muziek is gewoon erg prettig en die Beethoven tune die je steeds terug krijgt te horen werkt daarbij goed aan mee.

Om het nu af te sluiten, een briljante film die echt van minuut 1 tot het einde heerlijk om te kijken is. Voor mij 1 van de beste actiefilms ooit gemaakt waar ik bijna geen minpunten kan noemen. Daarom verhoog ik mijn stem ook van 4,5* naar 5*

Lijkt me best verdiend.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Deze Die Hard was de eerste die ik volledig bekeken heb (ooit al eens een fractie van 2,3 of 4 gezien), en het smaakt zeker naar meer.
Het verhaaltje is natuurlijk weinig origineel en de strijd van de held tegen de slechteriken is zoals altijd nogal stereotiep.

De actiescènes en de humor (slechterik in de lift ) zorgden ervoor dat ik mij enorm geamuseerd heb.

Eén minpuntje: het einde (waarin brigadier Powell de laatste slechterik doodschiet) vond ik nogal overbodig.

Een echte topfilm is het zeker niet, maar erg leuk voor een M!LF-avondje

avatar van polopolo150

polopolo150

Toen ik dit zat te kijken voor het eerst een jaartje geleden, zat ik echt te kijken hoe geweldig dit film is. Boordevol actie, en adrenaline stroomt echt door je lichaam. Ik heb weinig erover te klagen, de humor is zeer goed en het allerbelangerijkste.. het vermaakt je!

avatar van Film Pegasus

Deze film blijft toch staan na al die jaren. Bij herziening blijft het een actifilm om van te snoepen. Af en toe wat gedateerd, maar grotendeels toch nog best de moeite. En Alan Rickman is een geweldige vijand. Dat die nooit gevraagd werd voor een Bondfilm... Een klassieker.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Die Hard

De beste uit de Die Hard reeks. Nou ja, ik moet Die Hard 2 nog bekijken maar ik denk niet dat die de rest zal overtreffen. Bij de titel dink ik zelf aan een B-film met slachtende Horror, maar dat is gelukkig niet zo. Bruce Willis deed het wel goed zoals altijd maar ik vind hem nooit fantastisch spelen, in tegenstelling tot Alan Rickman die ongelovelijk goed acteert (zoals altijd). Het verhaal is orgineel en ondanks het lange speelduur heb ik me zeker niet verveeld.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

De Die Hard-reeks vind ik maar matig. Veel te overdreven allemaal en Bruce Willis is niet een van mijn grote helden. Slecht vind ik hem ook niet, eerder routineus.

Tuurlijk moet je niet al te serieus naar een film als Die Hard kijken, maar aan de andere kant voelde ik me door de film ook niet serieus genomen. Wat een suffigheden alom!

Vragen die in me opkwamen tijdens het zien:

# Waarom zijn de groep terroristen van Duitse origine? En wat doet die negerhacker er dan tussen?

# Wat is de toegevoegde waarde van dat het eigenlijk kerst is?

# Waarom kan Bruce opeens weer springen/rennen en nog veel meer, nadat hij allemaal glas uit zijn voet heeft gehaald?

# Waarom wordt er Beethovens "Alle menschen werden Brüder" er door heen getrompetterd als de kluis eindelijk open is?

# Had de productie naast de 'vette' explosies niet eens meer aandacht kunnen besteden aan de vallende A4'tjes, nadat het halve gebouw is opgeblazen? Alle A4'tjes, die naar beneden vielen, waren helemaal leeg/wit!

# Waarom heeft het enige karakter, dat wel tof was, die negertaxichauffeur, zo'n schamel rolletje?

Ik drijf nu natuurlijk ook lekker door , maar Die Hard heeft serieus onoverkomelijke mankementen.

avatar van MNV2

MNV2

Ondertussen moet het alweer mijn vierde of vijfde herziening zijn van Die Hard, de reden waarom ik deze film zoveel keer kan zien is dat het met voorsprong de beste actiefilm is van de laatste twintig jaar.

In tegenstelling tot Die Hard With a Vengeance en Die Hard 4.0 wordt alle aandacht gevestigd op slechts één personage, namelijk Bruce Willis die hier de 'off-duty' NYPD agent John McClane speelt. In het derde en vierde deel uit de Die Hard-franchise deelt Willis de hoofdrollen met respectievelijk Samuel L. Jackson en Justin Long. Die Hard 2: Die Harder was dan weer een herhalingsoefening op de eerste Die Hard maar dan op een vliegveld in plaats van een hoog gebouw. Die Hard en Die Hard With a Vengeance ervaar ik ook wel als de twee beste delen uit de reeks, mede doordat ze geregisseerd werden door John McTiernan.

Bruce Willis vormt dus het centrum van de aandacht als de cynische actieheld John McClane die gedurende de film maar twee doelen heeft, namelijk: 'in leven blijven' en 'doen wat hij moet doen om zijn vrouw en een hoop onschuldige mensen te redden'. Daarbij zit hij vast in een gebouw van 40 verdiepingen hoog dat in handen is van een groepje terroristen die eigenlijk alleen maar uit zijn op een smak geld in obligaties die er verborgen zouden liggen in een kluis. John McClane maakt daarbij het leven zuur van de leider van die organisatie, Hans Gruber, prachtig gespeeld door Alan Rickman. Een organisatie die trouwens van Duitse origine is, een beetje typisch Amerikaans wel om Duitse -of Franstalige criminelen te nemen, maar Die Hard staat dan ook bol van vergefelijke clichés.

Bruce Willis zet hier ook met afstand zijn beste rol neer als John McClane. Met zijn talloze one-liners en sarcasme is hij een bijzonder genietbare hoofdrolspeler en een invloed vele, latere actiehelden. Verschillende quotes als Yippee Ki-yay en Happy trails, Hans maken hem één van de meest legendarische personages uit de filmgeschiedenis.

Het zal hier ook al meer aangehaald zijn op de site maar Die Hard mag zich wel de grondlegger noemen van heel veel klonen zoals Passenger 57, Under Siege, Air Panic enzovoort.. Het principe van één man tegen een handje vol criminelen op een beperkte locatie is al vele malen meer gedaan geweest in de laatste twee decennia maar geen één van deze films kan op tegen het echte, originele verhaal van John McTiernan uit '88. Verder waren er ook nog heel wat leuke bijrolletjes: zo zie je hoe het hoofd van de LAPD, chief Dwayne Robinson (Paul Gleeson) zich keert tegen John McClane en hem aanziet als een crimineel i.p.v. iemand die levens probeert te redden. Ook Al Powell (Reginald Veljohnson) was een genietbaar personage als ietwat zwaarlijvige agent die nog met een trauma zit vanuit het verleden maar McClane uit alle macht probeert te helpen. De Duitse terroristen waren verder ook wel goed gecast, ze zagen er althans uit als stereotype criminelen en het Duits accentje maakte het wel af.

Ook zit er in deze film een verwijzing naar A Clockwork Orange: de soundtrack (Beethoven's Ode to Joy) werd gebruikt in ACO bij de ultra-violence scènes maar omdat McTiernan een Kubrick fan is werden ze ook hier in de film gebruikt op het moment dat de terroristen de kluis gekraakt hebben.

Hans Gruber: Do you really think you have a chance against us, Mr. Cowboy?

John McClane: Yippee-ki-yay, motherfucker.

4.5 sterren

avatar van DeCol

DeCol

Ik zou Die Hard beschrijven als hoe een actiefilm moet zijn. Er zit vanalles in. Humor, vriendschap, drama, mooie oneliners en natuurlijk vollebak actie! Daarnaast zou je totaal niet zeggen dat hij uit 1988 is. Die Hard gaat al jaren netjes mee. Bruce Willis was zeer geschikt als John McClane. Hij brengt toch iets komisch met zich mee en in deze rol is dat natuurlijk perfect. Verder zit de film boordevol actie en is het ook zeker spannend. Natuurlijk weet je wel hoe het eindigt, goed en wel, maar het gaat hier totaal niet om de inhoud. Het is de uitwerking die het hem doet en dat is hier super vermakelijk.

Yippee-ki-yay, motherfucker!

avatar van Justinw

Justinw

Maar weer eens begonnen met de die hard reeks. En dus nu het eerste deel gezien. Het Blijft gewoon een geweldige actie film met een super Willis. Heb er weer van genoten en daar gaat hte toch om.

* * * *

avatar van movie acteurs

movie acteurs

In de jaren 80 kwamen nogal veel actie films uit zoals Terminator / Rambo / Delta Force enz. en dus ook Die Hard. Sommige waren pulp maar is Die Hard een pulp? zeker niet!

Echt genoten van deze keiharde politieman die iedereen te pakken krijgt.

Gave film dus goed voor een 4.5

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Herzien maar eens, omdat ik even niet goed wist wat voor cijfer ik wilde geven.

En dit blijft een top actie-werkje.

Er wordt niet meer dan nodig besteed aan opbouw, meer dan genoeg actie, harde sound-effects, een fijne Bruce Willis, en dat allemaal niet gepropt in een korte anderhalf uur maar uitgesponnen over een ruime 2 uur.

Top!

avatar van Montorsi

Montorsi

Ongetwijfeld al eens gezien vroeger, of toch zeker een stukje, maar kon me er niks van herinneren.

Verbaast me ook niks, want het hele actiegebeuren boeit me al zelden. Eigenlijk is dit ook wel een redelijk belabberde film. De regisseur kijkt niet op een cliché'tje meer of minder, de actie is amusant maar alles behalve stijlvol, de acteurs (op Rickman na) zijn matig, dat geforceerde kerstgebeuren de hele tijd, en de film duurt overdreven lang. Het geheel wordt wat mij betreft enigzins gered door een heftige good-guy en een aardige bad-guy, en wat amusant lomp geweld.

Maar dan moet ik wel in een erg goede bui zijn wil ik al die clichématige elementen negeren.

avatar van chevy93

chevy93

Yippie-ka-yee, motherfucker!

Shame on me, ik had Die Hard nog nooit gezien. Het was laat, ik kon niet slapen en heb toen maar een film opgezet waarvan ik wist dat ik wakker bij zou blijven.

Die Hard is een leuke actiethriller. Hoewel het meer actie was. Leuke (vecht)scènes, veel actie en ook nog wat humor. Met name het laatste was een verademing. Hetgeen wat Die Hard onderscheidt van de reguliere actiefilm. Om Argyle heb ik regelmatig dubbel gelegen .

Echter is het vaak te onlogisch om een echt goede film te zijn. Dat is ook het probleem van Die Hard. Het hinkt op 2 gedachtes, aan de ene kant wil het een serieuze actiefilm zijn. Aan de andere kant willen ze dat Willis iedereen à la Rambo iedereen afmaakt. En het is geen van beide echt gelukt.

Toch zeker vermakelijk hoor. En ik ga de andere delen zeker kijken!