Genre: Actie / Thriller
8,2 (1.021.301)
Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans
Releasedatum: 3 november 1988
Plot Die Hard
"Twelve terrorists. One cop. The odds are against John McClane... That's just the way he likes it."
De enige reden waarom de New Yorkse agent John McClane in Los Angeles zit, is dat hij tijdens de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw als een stel Duitse terroristen controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.
- Trailer (YouTube)
- Nothing Lasts Forever (BoekMeter)
- Die Hard (MusicMeter)
Harry Ellis
Joseph Yoshinobu Takagi
Dreiecke
Een plot met Duitse terroristen? LoL
Een geroyeerd lid van de 'VolksFrei movement' heeft zijn eigen clubje opgericht en wil graag snel 640 miljoen dollar verdienen door een moeilijke kluis met wel 7 belemmeringen open te breken.
Een politieagent wil dat niet en dat levert gigantische gevechten op, alles binnen één gebouw
Rambo is er niets bij (o, is nu ook op tv:). Stoerheid troef en ook humorvol op z'n tijd.
Een echte actiefilm dus, erg mooi gemaakt, zelfs voor 1988. Een klassieker in z'n genre.
En uitstekend geacteerd door een jongere (niet kale) Bruce Willis.
sofripa
Deze keer maar 10 minuten van meegekregen. Wel de minuten dat Rickman volstrekt op dreef is. Wat een topper
John Milton
Na hem de afgelopen 20 jaar ongeveer datzelfde aantal keer gezien te hebben is het moeilijk voor te stellen dat er filmliefhebbers zijn die hem nog niet kennen
Als je erover nadenkt vrij logisch, maar het blijft een gek idee.... Zal wel de leeftijd zijn! Er zijn waarschijnlijk karrevrachten 16-18 jarigen die filmfan zijn en hem nog niet gezien hebben. - Nee ik wil er toch niet aan denken
Eraser2
Inderdaad een beetje vreemde opmerking. Als iemand deze film niet gezien heeft, betekent dat gelijk dat hij geen filmfan kan zijn?
John Milton
Och jongens jullie vatten het helemaal verkeerd op, zo bedoel ik het dus helemaal niet. Natuurlijk betekent het dat niet!
Je kunt videotheken vullen met meesterwerken die ik zelf nog niet heb gezien, dus dat zou onzinnig zijn en inderdaad triest om anderen het niet gezien hebben van een film aan te rekenen. Het was meer een observatie over mezelf dat ìk het een bijzonder idee vond en er zelf nooit echt bij stil had gestaan dat er iedere dag filmfans zijn die Die Hard voor het eerst zien. Wat op zich natuurlijk logisch is, maar als je van 1980 bent en veel tv keek was de kans groot dat je Die Hard al gezien had voordat je 16 was. Ik denk dat de gedachte achter mijn berichtje dus toch niet helemaal duidelijk was, ik bedoelde er niks neerbuigends mee. Eerder gefascineerd door mijn eigen gebrek aan inzicht.
schram101
Oke gelukkig, MovieMeter telt namelijk al genoeg figuren die redeneren op de manier zoals ik jouw post in eerste instantie interpreteerde.
Het is natuurlijk wel zo dat de kijkers van pakweg onder de 18 Die Hard veel minder goed zullen kennen ja. Voor hen is Taken de ultieme actiefilm (overigens prima film) en is Die Hard oude troep want het is niet de afgelopen 5 jaar gemaakt
Schande overigens, Die Hard is de koning van de actiefilms. Ofja, 1 van de koningen.
John Milton
Dat is jammer. Toen ik mijn post teruglas snapte ik ook wel dat je het zo las kon lezen hoor, heb maar even een paar woordjes aangepast. Je bent filmliefhebber door wat je vindt van wat je wèl gezien hebt, niet door wat je niet vindt van wat je nièt gezien hebt....
Die Hard is de koning van de actiefilms. Ofja, 1 van de koningen.
Ja Die Hard is zeker een van de koningen! Alle actie-liefhebbers moeten die zeker gaan zien, maar het is niet vreemd dat er genoeg rondlopen die hem nog niet gezien hebben. Maar dat zal bij veel vast nog wel komen. Taken is erg cool, maar haalt het voor mij niet bij Die Hard. Heb er ondanks dat erg van genoten, meerdere keren zelfs
Als een ventje zoiets gaat roepen dan grijp ik hem
Eraser2
Bedankt voor de heldere uitleg. Ik ben het met je eens. Er lopen inderdaad nog genoeg 16-18 jarigen rond die niet eens van het bestaan van deze topper afweten. Ik raad ze bij deze dan ook van harte aan om hem eens te bekijken.
Iron Maiden
Hoe weten jullie nou wie deze film wel of niet hebben gezien, Die Hard is over het algemeen een bekende klassieker en komt ook vaak genoeg op televisie.
Mijn broertje van 18 zegt ook dat iedereen van zijn vriendengroep deze ook wel eens heeft gezien.
John Milton
Hoe weten jullie nou wie deze film wel of niet hebben gezien
Dat weer je nooit van iedereen natuurlijk, maar de 4VWO klas die ik vorig jaar geschiedenis gaf waar ik het aan vroeg, daar hadden 3 van de hele klas hem gezien. True story.
Iron Maiden
Zou ze de film laten kijken dan, is toch ook geschiedenis ;p
Zou ze de film laten kijken dan, is toch ook geschiedenis ;p
Mooie!
Ja dat is het zeker! Ik zou het liefst alleen maar films kijken natuurlijk, maar dan gaat mijn slagingspercentage zo omlaag, dus ik probeer het bij relevante films en filmfragmenten te houden
hoewel, ik kan natuurlijk dit doen:
Eraser2
Haha ja dat zou wel een goeie zijn
En inderdaad ik heb er natuurlijk geen idee van wie deze film wel of niet hebben gezien, in mijn directe omgeving valt het mij echter wel op dat er weinig zijn die deze kennen. (deeltje 4 dan weer wel.)
ASman
Ik ben 21 en ik geef mij toch maar Die Hard boven Taken hoor
Hoewel die laatste ook zeer te pruimen valt. Alleen moeten ze altijd maar op die arme Albanezen kappen
Maar dat zeiden de Duitsers in de jaren '80 misschien ook wel
Sergio Leone
Zoals verwacht.
En dat is namelijk dat Die Hard terecht de status 'klassieker' heeft. Toch zit er hier en daar een minpuntje tussen. Het grootste daarvan is dat Die Hard te veel wil zijn. Enerzijds heeft het een serieuze toon, anderzijds wordt die toon zo nu en dan onderbroken door een grappig bedoelde oneliner of een foute slechterik. Dat zorgt er voor dat het als geheel af en toe vloekt.
Tweede minpuntje is dat de intro enkele langdradige momentjes heeft waardoor het even wachten is eer de vlam in de pan schiet. Uiteindelijk gebeurt dat wel en is Die Hard gewoon knallen, evenwel zonder enige voeling met de spanning uit het oog te verliezen - de scène waarin Gruber en McClane mekaar ontmoeten is echt wel een goeie.
Bruce Willis is af en toe wat te jeugdig enthousiast en ook z'n gevoel voor timing is hier niet alles. Met Alan Rickman heeft hij evenwel een uitstekende tegenspeler en ik zou zelfs durven zeggen dat Rickman effectief de show steelt - zijn "yippie ki-yee" is trouwens beter gedelivered dan die van Willis.
Bijna 25 jaar na datum ziet Die Hard er nog redelijk goed uit - het ziet er zelfs meer 90ies dan 80ies uit. Special effects zoals de ontploffing op het dak etc zien er nog verrassend up-to-date uit en ook de actiescènes zelf - zij het schietpartijtjes, zij het geknok - heeft nog niets aan kracht ingeboet. John McTiernan mag hiervoor de pluimen op z'n hoed steken.
3,5
PEN15
1988 moet het jaar geweest zijn waarin Nederlanders zich konden uitleven op de Duitsers. Eigenlijk is die Bruce Willis al een halve Duitser en met zo'n achernaam net zo goed een echte. Ik vond dit een prima eerste Stirb Langsam, maar de derde blijft voor mij de beste.
hannes64
- 1926 berichten
Oh, ik ken er nu al genoeg 16/18 jarige familieleden, en maten daarvan die de film gezien hebben, en dat "Oe" en "wauw", of "Zag je dat?" momenten er nog er nog steeds in zitten.
Dan zit ik dan met een big smile te kijken naar dat stel die een actiefilm voorgeschoteld krijgen uit 1988, terwijl ze denken dat ze naar een nieuwe film zitten te kijken.
Hoe McClane blootvoets em moet zien te redden en en een duitse terrorist in de kniëen schiet, en dan met zijn kop dwars door een raam knalt.......zelfs schrokken ze toen Gruber Takagi door z`n kop schoot. .
Dat waren die momenten, en als de film afgelopen is, ze er ook nog buiten over praten, net zoals ik en mijn maten altijd even de film als gesprekstof gebruikten, en doorliepen naar een kroegje.
Blijft natuurlijk dè actiefilm die bij mij nòg steeds op 1 staat, vanwege persoonlijke redenen ( Zo persoonlijk is `t nou ook weer niet ).
En zoals Ajax&Litmanen1 al aangaf....de koning van de actiefilm.......er kan er maar 1 koning zijn toch?
Een puur actie-meesterwerk die nog helemaal niets van waarde hoeft in te leveren. Punt.
Flavio
Leuke film die tand des tijds goed doorstaan heeft.
Maar het buddy-geouwehoer met de agent vond ik maar afleiden, met als dieptepunt het neerschieten van Karl door diezelfde agent zodat die ook nog even zn trauma overwon.
Viel me verder op dat de terroristen nogal pacifistisch waren, terwijl ze zelf door oneman army Bruce werden gedecimeerd dachten ze er niet aan wat gijzelaars te doden (op die ene gladjanus na), zelfs niet toen ze wisten dat mevrouw McClane aanwezig was.
mrwhite
"Now I have a machine gun. Ho ho ho."
Dit blijft toch een ongelooflijk goeie actiefilm zeg na de zoveelste beurd verveelt hij nog altijd geen moment. Bruce Willis en vooral Alan Rickman spelen hun rol zeer sterk en alles wat je wil zien in een actie film is aanwezig van brute actie tot schitterende onliners gevuld met een dosis humor. Ook het feit dat John McClane alles op zijn blote voeten doet vind ik gewoon geweldig telkens als ik hem zie lopen of springen voel ik het bijna zelf aan mijn voeten.
Heel de reeks van Die Hard is trouwens zeer goed tot nu toe maar vooral deze en deel 3 vind ik echt geweldig. Het blijft toch knap dat het hen telkens lukt om een meer dan degelijke film te maken dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat ze niet eerder welke scenario of script nemen maar echt goed kijken wat het best bij de reeks past.
Het is hier al vaker gezegt maar er zijn weinig films uit de jaren '80 die er niet gedateerd uit zien en dit is er duidelijk één van, Samen met films als Beverly Hills Cop, First Blood en Lethal Weapon die ook allemaal een aantal sequels hebben gehad tot echte klassiekers mag beschouwen in dit genre.
Eigenlijk is het vreemd dat ik slecht 3,5* gegeven had aan deze klassieker van formaat en dus zal ik dat snel goedmaken en er metéén een volle ster bijdoen.
Yippee-ki-yay, motherfuckers !
Beertje45
Dat ik hier nog niet op gestempt had, hoe is't mogelijk? Heb de film nochtans al zo'n kier keer of meer gezien en blijft heel sterk. Ook kleine, maar leuke rolletjes te bespeuren: Clarence Gilyard (Trivette uit de Walker Texas Ranger serie) en Robert Davi. Alan Rickman hoort thuis in de toptien van memorabele filmschurken.
Illum Sphere
Moest je me deze film enkele jaren geleden getoond hebben, dan zou ik dit wellicht ook als een klassieker bestempelen. Helaas hebben actiefilms het tegenwoordig moeilijker bij me dan toen - wat grotendeels te danken is aan hun belabberde kwaliteit - en de gevolgen moet deze film ook deels dragen. Ik vind het zeker geen slechte film, maar op de één of andere manier vind ik dit ook niet echt speciaal. Deze film heeft wellicht een verandering teweegbracht in de filmgeschiedenis, maar dat wil helemaal niet zeggen dat die voor mij de tand des tijds overleefd heeft. Het ziet er niet echt gedateerd uit (behalve de special effects dan), maar toch voelt het echt eighties aan en weinig als van alle tijden.
swankel
Heb laatst deze weer gekeken met mijn vriendin en zij zag hem voor het eerst. Ze is meteen fan. Ik vond hem ook als vanouds goed. We moesten allebei ontzettend lachen om het feit dat Bruce Willis aan het eind van de film getransformeerd is in een bloederig, zweterig hoop spieren. Ik blijf bij mijn 4 sterren!
Mitchel_M&M
De laatste dag van de vakantie maar deze film gekeken en ik moet zeggen wat een geweldige actiefilm!!
Verder is deze film ook wel redelijk realistisch (zo ver als het kan) afgezien van het gebouw dat ontploft en hij met zoeen brandslang naar beneden gaat is het we lredelijk realistisch, vind ik dan. gelukkig zit er wel redelijk wat humor in en zijn de one-liner geniaal
Ook al zeggen sommigen dat de SF verouderd zijn vind ik dat best wel meevallen.
Roger Thornhill
Die Hard is de koning van de actiefilms. Ofja, 1 van de koningen.
Een bericht van inmiddels al weer een half jaar geleden, maar ik wil het hier toch nog even onderschrijven. Anders gezegd: déze film is voor mij de standaard waar alle andere aktiefilms aan worden afgemeten. En moet ik nog zeggen dat 99% het niet haalt? O, ik kan me met die 99% vaak ook prima vermaken, hoor... maar dít is toch de standaard. Van a tot z perfect, elk detail, elk personage, elke scène raak.
En ik kan me nog altijd serieus eerlijk waar oprecht kwaad maken over die mevrouw bij de 911-telefoonlijn: "Attention, whoever you are, this channel is reserved for emergency calls only!" John McClane: "No fucking shit, lady. Does it sound like I'm ordering a pizza?"
orbit
- 12092 berichten
Eén van de koningen, en vooral in het genre cop action.. Predator of First Blood vind ik namelijk wel even goed, misschien beter, dan deze.
Maar de jaren 80 waren sowieso de gouden jaren voor het actiegenre! Lethal Weapon, Mad Max2!

A Good Day to Die Hard
2013

Live Free or Die Hard
2007

Die Hard with a Vengeance
1995

Die Hard 2
1990

Het jaarlijkse dilemma: Is 'Die Hard' nou een kerstfilm of niet?

Op tv of op streaming? Zó kijk je 'Die Hard' tijdens kerst

Is 'Die Hard' nou eigenlijk een kerstfilm of niet?
Iconische actiefilm 'Die Hard' met Bruce Willis vanavond te zien op televisie

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
gebaseerd op boekterroristman vrouw relatiechristmas partys.w.a.t.gijzelaarfbiontvoeringvaultmoordovervalschietpartijlos angeles, californiëterrorismeone man armyexplosiepolitie agenthostage negotiatorone nightlapdaggressivekerstmisjaren 80action herogermanhostagesheist thriller christmas movie alternativeloose adaptationpatrol officer furioushigh octane intensecommandingdefianteuphoric