Genre: Actie / Thriller
8,2 (1.020.971)
Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans
Releasedatum: 3 november 1988
Plot Die Hard
"Twelve terrorists. One cop. The odds are against John McClane... That's just the way he likes it."
De enige reden waarom de New Yorkse agent John McClane in Los Angeles zit, is dat hij tijdens de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw als een stel Duitse terroristen controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.
- IMDb (8,2 / 1020971)
- Trailer (YouTube)
- Nothing Lasts Forever (BoekMeter)
- Die Hard (MusicMeter)
Richard Thornburg
Harry Ellis
Joseph Yoshinobu Takagi
Ramon K
Misschien omdat sommige filmliefhebbers hogere eisen stellen aan een film.....?
Ik moet eerlijk zeggen....die rondvliegende kogels en al die cynische opmerkingen van Willis zijn erg vermakelijk, maar om voor de titel 'meesterwerk' in aanmerking te komen moet een film toch ook andere dingen bevatten;
Een clever script,
karakterontwikkelingen,
filmische hoogstandjes,
een filosofie/idee of kritiek,
diepgaande relaties tussen mensen,
mooie muziek,
sfeer,
etc etc etc...
En natuurlijk hoeft een film uit te blinken in al die onderdelen, en natuurlijk betreft het hier een aktiefilm, maar verwacht dan niet van mij dat ik ff 5 sterren ga uitdelen....er zijn zoveel betere films gemaakt in de historie van de film en daar komt Die Hard echt niet bij in de buurt. Mijn favoriete 'moderne' actiefilms zijn 'Desperado' en 'the Killer', films die actie combineren met sfeer, schitterende muziek en humor (Desperado), mooie aankleding, originaliteit en kunstzinnigheid. (De actiescene's in The Killer overtreffen elke actiescene in Die Hard naar mijn mening).
roda
de muziek in Die Hard vind ik top,en past precies bij de spanning in de film.
en die hard heeft een perfect script zonder plotholes.
deze film is een achtbaan,die alsmaar harder en harder gaat en niet afremt,je zit op het puntje van je stoel,je leeft mee met het karakter john mcclane.
dit is gewoon DE aktiefilm.
as
Hij heeft in ieder geval de actie film op langere tijd (voor die tijd)geherdefinieerd.
Denk aan speed,later. (een persoon tegen een overmacht,zich afspelend op 1 plek most of the time) Datzelfde heeft The Matrix, naar mijns inziens, later ook gedaan.
narva77 (crew films)
Dit is anders wel de maatstaaf voor de moderne actiefilm!
Ben het wel met As eens...
U-96
- 2064 stemmen
Best wel leuk. Alleen die irritante opmerkingen van Bruce als hij in nood zit waren gewooon onnodig. De aktie is verder wel goed.***
Justice4All
Toen ik het zag, wilde ik altijd politieagent zijn? Maar helaas kwam het er niet bij.
Hobbes
Spetterende actiefilm waarvan ik nu vol verbazing zie dat ik er slechts 3 sterren voor heb gegeven :O
De actie is snel en mooi geschoten (onze jan had nooit zelf moeten gaan regiseren) en verder bevat 't alles wat 't nodig heeft.
Leuke toevalligheden, geweldige grappen, een meer dan uitstekende bruce willis en heerlijk standaard plot.
Er zijn weinig actiefilms die dit niveau halen imho.
verhoogt naar 4,5
Agent Blaskowicz
Je mag Die Hard dan wel gedateerd gaan noemen, hij is wel een van de allereerste actiefilms was die zo gewelddadig was en zo duidelijk zijn nadruk legde op terrorisme.
Feit is ook dat hij door vele filmkenners nog steeds als de moeder van alle hedendaagse actiefilmen wordt beschouwd.
Van mij verdient hij de volle vijf sterren!
davidov
Van mij verdient hij de volle vijf sterren!
volle 5 sterren zou ik hem niet geven...maar dat geef ik zoiezo niet aan een actie film van dit genre, maar met de rest ben ik volledig met je eens. Ja de film is misschien een beetje gedateerd maar het was een trendsetter voor de actie films en het heeft een hele nieuwe marge gezet voor het actie genre, een effect wat we vandaag de dag nogsteeds kunnen merken. Groffe actie, een 1 man vs 1 army of terrorists, droge one liners, en een niet te stuitten actie held die zn dag weer eens niet heeft (bad boys 2 zou je de nieuwste versie hiervan kunnen noemen). Maar het grootste verschil is dat deze film nog origineel was, en dat het tegenwoordig niet meer gaat om vernieuwing maar om het uitmelken van de formule. 4,5* het hoogste wat een actie film bij mij kan halen.
roda
en waarom kun je een aktiefilm geen 5* geven ?
Die Hard verdient het.
kan gebeuren.
maar om on-topic te blijven, waarom beiden slechts 3.5* aan Die Hard ?
Jordy
De film is slechts "heel erg vermakelijk", mijn toppers doen veel meer met me dan dat (al is m'n 3,5 misschien wat laag, wil 'm eerdaags opnieuw gaan zien).
Ik zal 'm nog eens zien roda, over pak 'm niet beet 5, 10 of 15 jaar.
Quido
Ik zal 'm nog eens zien roda, over pak 'm niet beet 5, 10 of 15 jaar.

Ramon K
Lashou Shentan! (oa)
"More exciting than a dozen Die Hards!"
Zo luidde een Amerikaanse reviewkop meen ik. (weet niet meer welke krant/tijdschrift/reviewblad)
Ik ben het daar iig mee eens.
Quentin
Lashou Shentan! (oa)
"More exciting than a dozen Die Hards!"
Ik ben het daar iig mee eens.
en Die Xue Shuang Xiong natuurlijk, ik vind Die hard een super film maar Lashou Shentan & Die Xue Shuang Xiong hebben toch net iets meer ...
Die hard van de week weer eens gekeken en ik moet zeggen de film staat nog steeds als een huis, en om deze film te vergelijken met Bad Boys 2 vind ik persoonlijk een belediging. Waar de Die Hards vervolgen redelijk tot goed waren was Bad boys 2 een ware flop. Nog steeds een dikke 9 dus 4.5 *
roda
toch gaf je Bad Boys 2 een voldoende.
persoonlijk vind ik Die Hard the only trilogie waarvan alle delen hetzelfde briljante niveau hebben.
tovenaar
Je Nederlands is niet echt om over naar huis te tikken.
roda
Je Nederlands is niet echt om over naar huis te tikken.
was Limburgs, kom effe niet op de Nederlandse versie, dus nu maar veranderd in Engels.

A Good Day to Die Hard
2013

Live Free or Die Hard
2007

Die Hard with a Vengeance
1995

Die Hard 2
1990

Het jaarlijkse dilemma: Is 'Die Hard' nou een kerstfilm of niet?

Op tv of op streaming? Zó kijk je 'Die Hard' tijdens kerst

Is 'Die Hard' nou eigenlijk een kerstfilm of niet?
Iconische actiefilm 'Die Hard' met Bruce Willis vanavond te zien op televisie

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
gebaseerd op boekterroristman vrouw relatiechristmas partys.w.a.t.gijzelaarfbiontvoeringvaultmoordovervalschietpartijlos angeles, californiëterrorismeone man armyexplosiepolitie agenthostage negotiatorone nightlapdaggressivekerstmisjaren 80action herogermanhostagesheist thriller christmas movie alternativeloose adaptationpatrol officer furioushigh octane intensecommandingdefianteuphoric