• 9.372.862 stemmen

Actie / Thriller | 131 minuten

Genre: Actie / Thriller

Geregisseerd door: John McTiernan

Met onder meer: Bruce Willis, Alan Rickman en Bonnie Bedelia

IMDb beoordeling: 8,2 (1.020.971)

Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans

Releasedatum: 3 november 1988

Plot Die Hard

"Twelve terrorists. One cop. The odds are against John McClane... That's just the way he likes it."

De enige reden waarom de New Yorkse agent John McClane in Los Angeles zit, is dat hij tijdens de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw als een stel Duitse terroristen controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.

John McClane

Harry Ellis

Joseph Yoshinobu Takagi

avatar van Ramon K

Ramon K

roda schreef.....ik snap niet dat er nog mensen zijn die deze topper minder als 5 sterren geven,wellicht hebben ze de film te vaak gezien.

Misschien omdat sommige filmliefhebbers hogere eisen stellen aan een film.....?

Ik moet eerlijk zeggen....die rondvliegende kogels en al die cynische opmerkingen van Willis zijn erg vermakelijk, maar om voor de titel 'meesterwerk' in aanmerking te komen moet een film toch ook andere dingen bevatten;

Een clever script,

karakterontwikkelingen,

filmische hoogstandjes,

een filosofie/idee of kritiek,

diepgaande relaties tussen mensen,

mooie muziek,

sfeer,

etc etc etc...

En natuurlijk hoeft een film uit te blinken in al die onderdelen, en natuurlijk betreft het hier een aktiefilm, maar verwacht dan niet van mij dat ik ff 5 sterren ga uitdelen....er zijn zoveel betere films gemaakt in de historie van de film en daar komt Die Hard echt niet bij in de buurt. Mijn favoriete 'moderne' actiefilms zijn 'Desperado' en 'the Killer', films die actie combineren met sfeer, schitterende muziek en humor (Desperado), mooie aankleding, originaliteit en kunstzinnigheid. (De actiescene's in The Killer overtreffen elke actiescene in Die Hard naar mijn mening).

roda

de muziek in Die Hard vind ik top,en past precies bij de spanning in de film.

en die hard heeft een perfect script zonder plotholes.

deze film is een achtbaan,die alsmaar harder en harder gaat en niet afremt,je zit op het puntje van je stoel,je leeft mee met het karakter john mcclane.

dit is gewoon DE aktiefilm.

avatar van as

as

Hij heeft in ieder geval de actie film op langere tijd (voor die tijd)geherdefinieerd.

Denk aan speed,later. (een persoon tegen een overmacht,zich afspelend op 1 plek most of the time) Datzelfde heeft The Matrix, naar mijns inziens, later ook gedaan.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

narva77 schreef:

Dit is anders wel de maatstaaf voor de moderne actiefilm!

Ben het wel met As eens...

avatar van U-96

U-96

• 2064 stemmen

Best wel leuk. Alleen die irritante opmerkingen van Bruce als hij in nood zit waren gewooon onnodig. De aktie is verder wel goed.***

avatar van Justice4All

Justice4All

Toen ik het zag, wilde ik altijd politieagent zijn? Maar helaas kwam het er niet bij.

avatar van Hobbes

Hobbes

Spetterende actiefilm waarvan ik nu vol verbazing zie dat ik er slechts 3 sterren voor heb gegeven :O

De actie is snel en mooi geschoten (onze jan had nooit zelf moeten gaan regiseren) en verder bevat 't alles wat 't nodig heeft.

Leuke toevalligheden, geweldige grappen, een meer dan uitstekende bruce willis en heerlijk standaard plot.

Er zijn weinig actiefilms die dit niveau halen imho.

verhoogt naar 4,5

roda

Je mag Die Hard dan wel gedateerd gaan noemen, hij is wel een van de allereerste actiefilms was die zo gewelddadig was en zo duidelijk zijn nadruk legde op terrorisme.

Feit is ook dat hij door vele filmkenners nog steeds als de moeder van alle hedendaagse actiefilmen wordt beschouwd.

Van mij verdient hij de volle vijf sterren!

avatar van davidov

davidov

Agent Blaskowicz schreef:

Van mij verdient hij de volle vijf sterren!

volle 5 sterren zou ik hem niet geven...maar dat geef ik zoiezo niet aan een actie film van dit genre, maar met de rest ben ik volledig met je eens. Ja de film is misschien een beetje gedateerd maar het was een trendsetter voor de actie films en het heeft een hele nieuwe marge gezet voor het actie genre, een effect wat we vandaag de dag nogsteeds kunnen merken. Groffe actie, een 1 man vs 1 army of terrorists, droge one liners, en een niet te stuitten actie held die zn dag weer eens niet heeft (bad boys 2 zou je de nieuwste versie hiervan kunnen noemen). Maar het grootste verschil is dat deze film nog origineel was, en dat het tegenwoordig niet meer gaat om vernieuwing maar om het uitmelken van de formule. 4,5* het hoogste wat een actie film bij mij kan halen.

roda

en waarom kun je een aktiefilm geen 5* geven ?

Die Hard verdient het.

verdient is het, koda

avatar van Jordy

Jordy

offtopic kapp!

Die spelfout vond ik niet te harden. Sorry.

kan gebeuren.

maar om on-topic te blijven, waarom beiden slechts 3.5* aan Die Hard ?

avatar van Jordy

Jordy

De film is slechts "heel erg vermakelijk", mijn toppers doen veel meer met me dan dat (al is m'n 3,5 misschien wat laag, wil 'm eerdaags opnieuw gaan zien).

roda

hoop de dvd met dts, en volume helemaal open hé

Ik zal 'm nog eens zien roda, over pak 'm niet beet 5, 10 of 15 jaar.

avatar van Quido

Quido

kappeuter schreef:

Ik zal 'm nog eens zien roda, over pak 'm niet beet 5, 10 of 15 jaar.

avatar van Wouter

roda schreef:

en waarom kun je een aktiefilm geen 5* geven ?

Die Hard verdient het.

Veel beter bestaan ze niet, dat is zo.

avatar van Ramon K

Ramon K

Lashou Shentan! (oa)

"More exciting than a dozen Die Hards!"

Zo luidde een Amerikaanse reviewkop meen ik. (weet niet meer welke krant/tijdschrift/reviewblad)

Ik ben het daar iig mee eens.

avatar van Quentin

Quentin

Ramon K schreef:

Lashou Shentan! (oa)

"More exciting than a dozen Die Hards!"

Ik ben het daar iig mee eens.

en Die Xue Shuang Xiong natuurlijk, ik vind Die hard een super film maar Lashou Shentan & Die Xue Shuang Xiong hebben toch net iets meer ...

avatar van stinissen

Die hard van de week weer eens gekeken en ik moet zeggen de film staat nog steeds als een huis, en om deze film te vergelijken met Bad Boys 2 vind ik persoonlijk een belediging. Waar de Die Hards vervolgen redelijk tot goed waren was Bad boys 2 een ware flop. Nog steeds een dikke 9 dus 4.5 *

roda

toch gaf je Bad Boys 2 een voldoende.

persoonlijk vind ik Die Hard the only trilogie waarvan alle delen hetzelfde briljante niveau hebben.

roda schreef:

enigste

kuch

wat is nou weer ?

tovenaar

Je Nederlands is niet echt om over naar huis te tikken.

tovenaar schreef:

Je Nederlands is niet echt om over naar huis te tikken.

was Limburgs, kom effe niet op de Nederlandse versie, dus nu maar veranderd in Engels.

Haha, mooie oplossing .