Genre: Actie / Drama
Geregisseerd door: Michael Winner
Met onder meer: Charles Bronson, Hope Lange en Vincent Gardenia
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Duits
Plot Death Wish
"Vigilante, city style — judge, jury, and executioner."
Paul Kersey's dochter wordt verkracht en zijn vrouw mishandeld door een stel criminelen. Zijn vrouw overlijdt aan haar verwondingen en de politie geeft hem niet veel hoop. Als Kersey bij een werkopdracht een pistool cadeau krijgt besluit hij het recht in eigen hand te nemen.
Paul Kersey
Police Commissioner
Carol Toby
Hank
District Attorney
Ik heb niet zo lang geleden The Brave One gezien met Judie Foster, het verhaal van Foster in New York die samen met haar vriend aangevallen wordt en ze het recht in eigen handen neemt als haar vriend uiteindelijk overlijdt. Daar is het concept (dat hetzelfde is als Death Wish) wel beter uitgewerkt met meer aandacht voor de psychische problemen voor de overlevenden die paranoia worden en in alles en iedereen een potentiele crimineel zien. Ook is de spanning beter opgebouwd dan in Death Wish.
Op zich is Death Wish nog niet zo heel slecht, alleen had ik er meer van verwacht. Alleen weet deze film niet echt waar hij zich moet situeren. Charles Bronson is meer een acteur voor actiefilms en het verhaal wil ook een psychologische kant weergeven. Waarom hij het recht in eigen handen neemt, de problemen met z'n geweten, z'n oordeel over wapens, ... En dat komt niet altijd goed over. De inspecteur die met de zaak bezig is, komt bij momenten zelfs irritant over en andere personages zijn amper uitgewerkt. Daardoor krijg je wel het effect dat alle aandacht naar Bronson gaat natuurlijk.
Langs de andere kant geeft het wel een goeie reflectie weer zoals AVM al eerder zei, over de sociale onrust die Amerika heerste, de stijgende criminaliteit en de onmacht om die criminaliteit aan te pakken. Als een Batman of Spiderman die taak van Bronson zonder problemen kunnen overnemen, waarom dan niet de meer realistischer toer opgaan met Paul Kersey? De film heeft wel als voorbeeld gediend voor latere wraakfilms als The Brave One, The Punisher, Walking tall en vele anderen. En ook al is hij niet echt goed uitgewerkt, toch blijft de film enigszins in het geheugen hangen.
K@i
staat hoog in mijn lijst van slechtste film ooit
in een mun van tijd had ik al geen medelijden met hem
U-96
- 2081 stemmen
Next on Sylvester Stallone's agenda is one of his dream projects. He will direct (but not star in) a biography on the life of Edgar Allan Poe, which will be titled Poe. He is also considering starring in and directing a remake of the 1974 Michael Winner thriller, Death Wish.
Charles Lind
Heerlijke film, van een getergde lone gunmen die het recht laat zegevieren.
5,0
Mooie klassieker die ik echt vaak heb bekeken. De film geeft een gevoel van rechtvaardigheid. Iedereen zou zulke gedachtes krijgen als Paul Kersey als je gezin afgeslacht wordt. Alleen voert hij het ook uit en dat is gaaf. De film is kwa verhaal niet hoogstaand. Het is meer van scene naar scene toe om Pauls wraak te zien maar het boeide me echt. De film heeft een rauwe en harde sfeer en Bronson zet een sterke rol neer die goed bij hem paste.
raymon
Een goeie film met een dergelijke cast en een goeie Bronson. Goeie spannende scene's en goed camerawerk. De film is me zeker bevallen en is voor ook een film die eigenlijk gewoon gaat over de Amerikaanse maatschappij van toen en eigenlijk ook voor nu!
4****
p.s: eigenlijk is de The Brave one gewoon een remake met een vrouwlijke hoofdpersoon, of moet ik het anders zien?
aburex
Eén van Bronson's beste. Spijtig genoeg zijn de sequels niet zo goed meer.
Een 4 voor de film
niethie
Sja ik heb in het verleden wat vervolgfilms hierop gezien die zijn behoorlijk over de top en daarnaast erg lachwekkend maar dit deel was volgens mij nog prima te doen, Bronson deed het wel aardig dacht ik, het simpele wraak/ voor eigen rechter spelen plotje laat soms wat aan de wensen over maar het uitgangspunt is prima, houd het op-
Het eerste deel van de uitmelkserie met Bronson als getergde wreker. Wanwege het geweld toentertijd een veel besproken film. Inmiddels een klassieker. De film wordt nergens écht goed. Redelijk.
Maar is wel veel beter als Donny Darko
Nephilim
Spannende cult classic die echter technisch gezien niet super is.
De film moet het vooral van de grimmige sfeer en het nihilistische geweld hebben want de rest is niet echt bijzonder. Bronson als killer is goed maar hij is niet echt overtuigend in de emotionele scenes en de rest van de personages zijn nogal 2 dimensionaal.
Technisch gezien dus niet echt een briljante film maar ondanks dat blijft hij spannend en weet hij in te spelen om de donkere kanten van de mens. Soort van bad but good verhaal dus. IIG een cult klassieker.
Maar is wel veel beter als Donny Darko
Wat een zinnige opmerking, nu nog spellingscontrole
Gert P
Die laat ik aan jouw over! Je hebt toch niets beter te doen gezien je reactie!
Die laat ik aan jouw over! Je hebt toch niets beter te doen gezien je reactie!
Prima! Jouw zonder w.
Of wilde je het liever hebben over de overeenkomsten tussen Donnie Darko en Death Wish?
Gert P
Nee, over smaak valt toch niet te twisten!
Ben niet zo'n konijnenliefhebber, alleen met de kerstdagen.
zicht
Prima! Jouw zonder w.
Gert P

Geneuzel, verveling slaat toe!
steventje
Dit is gewoon een classic !
Er zijn vele vervolgen van gemaakt maar niets is beter dan het origineel.
Een rol die Bronson op het lijf is gegoten zonder teveel psychologische blabla ...
finalman
en nou ga ik hem eens bekijken op m'n vrije avond
Benieuwd naar Bronson (een goeie acteur volgens mij, zoals Once Upon A Time in The West of The Magnificent Seven, alsook benieuwd naar de jonge Jeff Goldblum.
®Tc
Deze film mist veel: Slechte en irriterende soundtrack, slecht geacteerd, lachwekkende 'bad' guys, van weinig tot geen spanning. Toch is blijf je met een soort van goed gevoel achter. Het is een leuk plot en door het snelle tempo en de korte speelduur is het allemaal best vermakelijk. Genoeg min en pluspunten dus, maar de minpunten nemen tot de bovenhand.
lykathea
Waar ik de andere Death Wish films (vooral 3 en 4) vaak heb bekeken kwam deze haast nooit aanbod.
Nu snap ik ook wel waarom, want qua actie moet je deze film niet bekijken. En laat dat nou de reden zijn waarom ik die Death Wish films vroeger keek.
Nu zie ik in dat (vooral in het begin) het gebrek hierhaan waarschijnlijk meteen ook het échte pluspunt van deze film, je krijgt tenminste wat inzicht in Paul Kersey's gedachtegang, en dat bouwt het verhaal op z'n minst een beetje op.
Pas tegen 't einde van de film gaat Bronson los, en zelfs dan op een rustige en coole manier.
De film kent overigens twee zéér memorabele scene's, die zelfs na 10 jaar nog steeds in m'n geheugen gegrift stonden. - De één spreekt waarschijnlijk voor zich, de gruwelijke mishandeling van het gezing van Kersey
Én dat eind shot. - Heerlijk.
Leuk extraatje, Christopher Guest als agent die 't wapen van Kersey op 't eind vind
GinolaEHV
Bovengemiddelde film, die in de loop der jaren een klassieker is verworden.
Dat laatste zal vooral komen door het verhaal (doodgewone man neemt het recht in eigen hand, en wordt door politieb achterna gezeten), dat opzich heel aardig in elkaar steekt.
Op sommige momenten wordt het wel een beetje cartoonesk. Vooral de overgang van een normale man die naar de politie gaat, naar het plotsklaps neerknallen van een overvaller komt op mij een beetje goforceerd over.
Acteerprestaties zijn niet bijzonder. Charles Bronson is oke, maar veel van de andere karakters overtuigen niet (vooral 'zijn' dochter).
Maar al met al een zeer vermakelijke film. Zoals ik al zei, de film moet het vooral hebben van het verhaal.
3,5*.
crack1
Klassieker, met een bangelijke Bronson!
aerts007
De vader van de revanche movies. Meer dan goed.
Bart Simpson
Interessant. Even opzoeken en kopen
otherfool
My God ik zou met een pistool aan elke vinger rondlopen in het New York van Death Wish; die arme Paul Kersey wordt iets van 6 keer overvallen in een paar weekjes tijd...
Verhaaltje steekt prima in elkaar, en Bronson heeft altijd dat mysterieuze lachje om z'n mond dat wel bij deze rol past. Paar andere rollen waren maar zozo maar vooruit dan maar weer. Aardige film verder, als je de orentutende soundtrack even buiten beschouwing laat.
Let verder op een piepjonge Goldblum als overvaller en het prachtige behang van Bronson dat alle verbeelding tart.
3*, de vervolgen laat ik maar voor wat ze zijn.

Death Wish V: The Face of Death
1994