menu

The Warriors (1979)

mijn stem
3,64 (983)
983 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Misdaad
92 minuten

geregisseerd door Walter Hill
met Michael Beck, James Remar en Deborah Van Valkenburgh

Cyrus, de charismatische leider van de straatbende Gramarcy Riffs, wil de volledige controle over New York. Hij heeft daarvoor de hulp nodig van de andere bendes. Wanneer ze zich verenigen, zijn ze drie keer zo talrijk dan de politie en kunnen ze over de stad regeren. Cyrus maakt zijn plan bekend tijdens een nachtelijke vergadering in de Bronx, waar elke bende negen ongewapende vertegenwoordigers naartoe gestuurd heeft. Iedereen is enthousiast en bereid de krachten te bundelen. Maar dan wordt Cyrus neergeschoten door Luther, de aanvoerder van de Rogues. Hij beweert echter dat de moord door een van de Warriors gepleegd werd. Meteen wordt het bestand opgeheven en de Warriors vogelvrij verklaard.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=TDIbFmfZmpw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Cellulord
3,0
John Milton schreef:
Dan zou je bij iedere samuraifilm kunnen denken 'wat lopen die ochtendjassen zich aan te stellen, pak een UZI en maai ze neer'...avatar van 93.9
3,5
De leden van de Warriors vechten op leven en dood in de asfalt jungle van NY
Schitterende actie film van de cineast Andrew Laszlo.

avatar van Flavio
3,0
Flavio (moderator)
Inderdaad gedateerd, en de gangs (velen inter-raciaal?? volgens mij bestaan die nauwelijks) zagen er nogal ongevaarlijk uit, met malle hoedjes en geverfde gizichten. oo de Warriors trouwens: zo'n Rembrandt (die 1 x een lelijke W mocht spuiten), daar zou je toch zo de weg aan vragen in nachtelijk New York. Acteerwerk was niet geweldig en de meeste gevechten waren slecht in beeld gebracht. Dat gevecht met de Baseball Furies met name, ze wachten keurig op hun beurt tot ze een voor een worden neergehoekt. En jammer dat de laatste confrontatie tegen de Rogues wordt beëindigd voor die goed en wel begonnen is.

Maar toch: de lege metro-stations, de zwoele radio-stem, de bekende speech van Cyrus, de mega-irritante leider van de Rogues (Warriors, come out to pla-hay), de syntisizer score, en inderdaad ook wel een portie jeugd-sentiment, het is toch wel met recht een cult-klassieker.


avatar van Prudh
5,0
Té cool

(verwijderd)
Heb me prima vermaakt die 90 minuten, zoals ik al had verwacht van dit type film. Ik heb echter wel veel beter gezien. Het verhaal is wat oppervlakkig en ook de casting snap ik niet helemaal. De meest interessante personages komen het minst in beeld en The Warriors zelf zijn vrij saai. Verder is de film vrij voorspelbaar, toch blijft het leuk om te zien zoals ik al zei.

Helaas geen The Outsiders / The Wanderers.

avatar van FunkStarr
4,0
Best wel schandalig dat ik deze nog niet gezien had. Erg leuke film, en kan de cult status dan ook goed begrijpen. Toch vond ik ook dat de cast wat vreemd was, de lui met de beste koppen kwamen het kortst in beeld. Deborah van Valkenburgh kende ik al van een paar andere B-films, was wel leuk om haar hier terug te zien. Soundtrack is lekker en de speech van Cyrus is terecht een klassieke. Nu weet ik eindelijk waar die speech vandaan komt, want die zit in een hardcore nummer verwerkt waar ik vroeger naar luisterde.

avatar van JacoBaco
3,0
Ik had niet echt verwacht dat dit zo'n brave film zou zijn. Nee zo omstreden als A Clockwork Orange had ik ook weer niet verwacht welke destijds toch wel wat stof deed opwaaien i.v.m. copy-cat-moorden, verkrachtingen en een mishandelde zwerver waarbij in alle gevallen de daders toegaven geïnspireerd te zijn door de film. Maar wat betreft The Warriors komt het qua geweld haast overeen met de gemiddelde The A-Team aflevering en dus voor alle leeftijden.

Toch had ik een leuke avond met The Warriors. Een plot is er niet, want wanneer Swan aan Luther vraagt waarom heb je het gedaan, dan zegt Luther omdat ik dat soort dingen gewoon doe wanneer ik daar zin in heb. Ja oké helder en meer dus niet. En ik heb maar 2 bekende acteurs gezien en dat zijn James Remar en David Patrick Kelly (Commando). Michael Beck die Swan speelt heeft absoluut een charismatisch hoofd, maar is nooit een beroemd acteur geworden en ik zou hem toch zeker wel herkennen aangezien hij tegenwoordig nog steeds hetzelfde kapsel heeft.

Leuke film wel, maar eigenlijk had ik deze film al als aankomende puber moeten kijken en dan had deze film ongetwijfeld een sentimentele waarde gekregen net als (voor mij) bijvoorbeeld films als The Lost Boys, Ghostbusters en nog wel een paar.

6,5/10

avatar van Gh8st
3,5
Ik leerde deze film een tijd terug kennen toen er een game van verschenen was. Die leek me wel interessant, maar ik nam me voor eerst de film een keer te kijken. Laatst werd ik nog eens aan herrinerd en toen heb ik hem gelijk op mijn watchlist gezet, om hem nu dan eindelijk eens echt te kijken.

Wat me toen al aansprak aan de game is ook het leukste punt uit de film. Namelijk de verschillende gangs die New York bezetten en zich onderschijden met aparte kleding en make-up. Dat maakt de hele stijl van de film en het lijkt me een feest te zijn om je daarmee bezig te mogen houden.

Het verhaal is blijkbaar gebaseerd op iets uit de Griekse oudheid en zorgt ervoor dat The Warriors zich door de terretoria van andere gangs heen moeten werken om thuis te komen. Een leuke manier om clashes met andere gangs te forceren.

Nu straalt er best wel wat B-kwaliteit vanaf qua acteren en de vechtscenes ogen ook niet erg indrukwekkend, maar dat mag de pret niet helemaal drukken. Het had allemaal echter wel iets minder braaf gemogen, want afgezien van het uiterlijk komen de gangs niet echt angstaanjagend over.
Al met al wel een vermakelijk filmpje dat vooral door de stijl geslaagd is.

5,0
The ultimate 80's flick. Alles klopt gewoon aan deze film.

avatar van clubsport
3,0
Op zich wel een grappige film , het blijft wel allemaal behoorlijk braaf maar dat heeft ook wel iets
Verder zijn de karakters allemaal super cliche en over the top .
Viel me trouwens op dat die michel beck welwat weg heeft van heath ledger

avatar van Ajax&Filmfreak
2,0
Matig filmpje als je er niks nostalgisch mee hebt en de film voor het eerst in 2018 ziet.

De restauratie op Blu-ray is trouwens wel van hoge kwaliteit.

avatar van Prudh
5,0
Je bent zelf een matig filmpje


avatar van Ajax&Filmfreak
2,0
Wat een sneue reactie Prudh
Kun je het niet hebben als iemand een film die jij goed vind maar matig noemt?

avatar van Prudh
5,0
't Is maar een grapje kerel, ik zou er niet teveel waarde aan hechten

avatar van Vidi well
4,5
The Warriors. Deze film stond al lang op mijn verlanglijstje, en eindelijk heb ik hem op DVD gevonden, dus dan komt de grote vraag: valt hij mee of valt hij tegen?

Hij valt enorm mee. Sterker nog, het is een nieuwe favoriet van mij!
Het verhaal heeft weinig om het lijf, maar is juist daarom zo doeltreffend: in een dystopische toekomst komen diverse bendes bij elkaar voor een vergadering over de wapenstilstand. De grote leider Cyrus die van iedere bende respect geniet, wordt vermoordt. De Warriors worden als schuldigen aangewezen, en worden daarmee het doelwit van duizenden bendeleden en het hele politiekorps. Ze moeten letterlijk rennen voor hun leven.

Wat mij vooral opviel in deze film was de symboliek die de film vertoont met een prehistorische wereld. Het stedelijk landschap is een modern oerwoud, een grote gevaarlijke plek. Geen rijen bomen, maar rijen pilaren waar het gevaar achter kan schuilen. New York is verworden tot een immense jungle, een primitieve plek waar verschillende stammen vechten voor hun eigen grond, hun territorium. De grote leider is een verzoener tussen de bendes en als een ware sjamaan probeert hij de stammen samen te laten werken. Als hij wegvalt vervallen de bendes in primitief gedrag: doden of gedood worden. De uiteindelijke dood van Luther, is ook een typisch voorbeeld van het primitieve gedrag, waarbij een grote groep mensen de slechterik, de zwakste van de soort, doodt.

Opgejaagd als prooien, maar zich gedragend als beesten, vechten de hoofdpersonages zich door nachtelijk New York, wat spectaculaire achtervolgingen oplevert en een spannende stunt waarbij een Warrior vlak voor een aankomende trein op het spoor springt en vooruit moet rennen om weg te komen., want het gevaar komt niet alleen van de andere bendes, maar ook van de omgeving: de stad zelf. De gevechten tussen de verschillende bendes zijn bijzonder realistisch en rauw, wat een paar te gekke vechtscènes oplevert, zoals het park met de knuppels, en in de metro toiletten.

De grote stad is in deze film een gevaarlijk niemandland waar jonge groepen mannen met veel machtsvertoon rondstruinen op zoek naar hun kick en hun prooi. Vrouwen spelen een beduidend kleinere rol, worden gezien als lustobjecten en worden daarom denigrerend behandeld met veel spierballenvertoon. Desondanks staan de vrouwen in deze film vrijwel allemaal hun mannetje, zoals we zien in de scene met de Lizzies. Echter, de film draait vooral om het masculiene thema van vechten voor je grond, en voor je stam.

Het nachtelijk New York heeft er nooit mooier uitgezien dan in deze film (oké, misschien op Taxi Driver na). Als een ware stadsjungle ontvouwt de stad zich voor onze ogen, met alle schoonheid van een dystopisch toekomstbeeld, waarin de verloedering enorm is toegeslagen. Felle neonlichten, zwaailichten en verkeerslichten, beschijnen de starre geometrie van de nachtelijke stad. Dat levert prachtige beelden op, zoals in de metrostations, met alle rijen pilaren en betegelde felgekleurde muren. De combinatie van het krachtige kleurenpalet en de geometrische rijm in de architectuur levert soms een bijna abstracte beeldtaal op.

Na al het geweld dat we te zien krijgen, is er een vraag die opkomt: waarom gaan deze jonge mensen 's nachts de straat op zoek naar geweld en sex? Waarom zou men zich in de moderne tijd als een primitef oermens gedragen? Mercy, het meisje dat wegloopt bij de zwakke bende Orphans, om mee te kunnen met een sterkere bende, laat iets doorschemeren van de reden. Haar angst om oud te worden en een uitzichtloos leven te leiden in deze onleefbare stad doet haar besluiten om helemaal voor het moment te leven, met al het feest en avontuur dat erbij hoort. Ook The Warriors beseffen net als elke bende in de stad dat ze niet veel hebben, en dat de toekomst ook niet veel goeds beloofd, en dat je dus moet pakken wat je pakken kunt.

De film vertelt ons dat een stad waarin de toekomst niets dan ellende voorspelt, ervoor zorgt dat mensen teruggaan naar hun oerinstinct, om dat klein beetje dat ze hebben met hand en tand te verdedigen.

avatar van BBarbie
3,0
Typisch zo’n film die ik allang vergeten was tot ik ‘m onlangs tegenkwam in een MovieMeter Contest van Zandadder. In vergelijking met mijn eerste kijkbeurt vele decennia geleden ben ik inmiddels dermate goed bekend met New York om het gegoochel van regisseur Walter Hill met locaties als storend te ervaren. Maar los daarvan is het binnen het genre van streetgang films een alleszins redelijk onderhoudende film.
Deborah van Valkenburgh schijnt nog steeds films te maken, maar eerlijk gezegd heb ik van haar ná deze film niets meer vernomen. Dat verwondert mij trouwens niet.

avatar van Basto
4,5
Blijft een fijn filmpje met een geweldige soundtrack! Nu te zien op Netflix in de originele versie.

4,5

avatar van Bob Gray
5,0
Wat een heerlijke cultfilm.

avatar van Grindhouse62
3,5
De film heeft een bepaalde cultstatus. Toen de film uit kwam in Amerika, ontstonden er rellen en vechtpartijen in en voor de bioscopen tussen bendes. Sommige bioscopen haalden de film uit hun programmering. Ik heb toevallig een paar weken geleden The Warriors nog gekeken en er wederom weer van genoten. De vechtscenes zijn stuk voor stuk van goede kwaliteit. 93 minuten prima kijkplezier.

avatar van rebelkush
2,0
Dit film stond al lange tijd op mijn lijst vanwege de hoge scores...

Ik kan me voorstellen dat dit film voor echte Bendeleden of criminelen een ware marteling moet zijn geweest.
Ze worden hier geportretteerd als stelletje Kung fu nichten die rechtstreeks uit de gay pride komen.
Nu begrijp ik ook wel waarom Cyrus de hele tijd suckers zei bij zijn prachtige speech.

Dit film is één grote grap, casting is een nachtmerrie, acteerprestaties zijn om van te huilen (behalve Cyrus) laat staan de vechtscènes.

Enige positieve aan dit film is dat het niet te lang duurt en de prachtige speech van Cyrus, can you dig it, suckerssss.

avatar van jippie2010
3,5
Lastig te beoordelen. Het geheel oogt wat clownesk,
tegelijkertijd is de film bijna 40 jaar oud en kan ik me onmogelijk verplaatsen in de tijdsgeest van toen.
Technisch is de film goed gemaakt en de muziek/soundtrack is goed gekozen. En of de sfeer helemaal realistisch is? Dan laat ik even in het midden. *3,5

Vanavond in Studio K in Amsterdam, met een K-Talk met Gawie Keyser en Martin Koolhoven:
Urban Jungle in /K: The Warriors (1979) - Studio/K - studio-k.nu

avatar van Vdk_Movie
3,5
Lekkere 90 minuten film over een groep jonge gasten die worden beschuldigd voor moord en als een stel wilde muizen vluchten voor de boze katten. Het was typisch het straatbeeld uit de jaren 70/ begin '80. Heb er toch wel verrassend van genoten


avatar van Basto
4,5
Wow, wat is dit toch een heerlijk energiek filmpje met een waanzinnige soundtrack!

avatar van Filmkriebel
3,5
I'm gonna shove that bat up your ass and turn you into a popsicle.

Onderhoudende film over een straatbende, The Warriors, die valselijk beschuldigd worden van moord op de leider van grootste bende van stad. De jongeren keren huiswaarts en zullen het moeten opnemen tegen andere bendes... Inhoudelijk heeft het niet veel om het lijf, maar de sfeervolle uitwerking van het stedelijk nachtwandelingetje loont wel en Hill heeft altijd goed geweten hoe hij een actiefilm in elkaar moet steken. De gangfights zijn goed gedaan en ook het gebruik van cartoons gaf de film iets extra's.

avatar van thoyouknow1980
4,0
geplaatst:
Na ongeveer 30 jaar eindelijk weer eens kunnen herzien
Mijn cijfer voor deze film leunt zwaar op nostalgische gevoelens.
Want als tiener jochie maakte deze wel veel indruk,das nu wat minder.
Desalniettemin blijft het wel een toffe film,met spanning,actie en bakken sfeer
.

4,0
geplaatst:
The Warriors is een film over New Yorkse streetgangs. Cyrus, leider van New Yorks grootste gang The Gramercy Riffs roept alle grote en middelgrote bendes bij een met een voorstel om een monsterverbond te sluiten en gezamenlijk de stad over te nemen. Tijdens zijn toespraak wordt Cyrus doodgeschoten door Luther de leider van de Rogues en die geeft de schuld aan Cleon, leider van de Warriors, een gang uit Coney Island. De Riffs vragen alle overige gangs via een illegaal, populair radiostation de overige Warriors te zoeken. De Warriors moeten dus proberen zo snel mogelijk terug te keren op Coney Island. Hoewel de film qua setting realistisch is ogen sommige gangs onrealistisch. Je ziet een stel Aziaten gekleed als Hunnen, een stel Mimeclowns en de Baseball Furies lopen gekleed in baseball tenue en geschminkte gezichten. The Warriors weet goed te boeien omdat regisseur Walter Hill de vaart er in houdt en daardoor ook de spanning weet vast te houden. De cast bestaat voornamelijk uit onbekende b-acteurs en vooral veel extra's die zo uit de clip van Michael Jacksons Beat It lijken weggelopen. Van de hoofdrolspelers zijn James Remar, David Patrick Kelly en Deborah van Valkenburg wel bekend en we zien ook latere oscarwinnares Mercedes Ruehl in een kleine bijrol. Inmiddels is er een directors cut met comicbook achtige sequences. Ik vind dit persoonlijk geen verrijking maar eerder storend. Ik had liever wat extra scenes toegevoegd gezien.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:54 uur

geplaatst: vandaag om 01:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.