David Attenborough: A Life on Our Planet (2020)
Genre: Documentaire
Geregisseerd door: Alastair Fothergill, Jonathan Hughes en Keith Scholey
Met onder meer: David Attenborough en Max Hughes
Releasedatum: 28 september 2020
Bekijk via Netflix
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot David Attenborough: A Life on Our Planet
In deze documentaire staat David Attenborough voor het eerst stil bij de beslissende momenten in zijn leven als bioloog en bij de verwoestende veranderingen die hij heeft gezien. Deze film gaat over de grootste uitdaging voor het leven op aarde op dit moment en laat zien wat we aan natuur hebben verloren in de tijdspanne van een mensenleven. “David Attenborough: A Life on Our Planet” is een relaas over de impact van de mens op de natuur en een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties.

scumfrog
Een charlatan en opruier, die na zelf een rijk te hebben geleid, de jonge generatie angst aanjaagt en vindt dat ze een sober leven moeten leiden. Greta is zo'n slachtoffer. Jeugd van tegenwoordig, neem deze propaganda niet te serieus a.u.b, het leven gaat door, ook voor jullie en ver na jullie. Attenborough's Arctic Betrayal - YouTube

Dennisj
Niets nieuws onder de zon. Deze documentaire probeert een soort wake up call voor de mensheid te zijn maar als je een beetje logisch nadenkt weet je dat de punten die de docu aanhaalt niet goed is voor de aarde. De overbevissing, ontbossing en dat we met teveel mensen zijn om een paar voorbeelden te noemen is allemaal waar, maar dan moeten ze daar maar wat aan doen en dat verbieden op meer plekken.
Verder af en toe wel mooi qua beelden. Maar dat ik nu van me stoel viel van verbazing, nee totaal niet.

Basto
Ik vind dit echt zo erg. Zou graag de helft van de mensheid met een knip van mijn vingers doen verdwijnen. Of beter, minus drie kwart.
De natuur met al haar biodiversiteit zou weer alle ruimte moeten krijgen. Niet omdat we daarmee ons eigen leven op aarde kunnen verlengen, maar omdat de natuur veel mooier is dan de menselijke samenleving. Ooit vloog ik over de kust van Noorwegen en zag dat op de mooie glooiende ronde vormen van de natuur rare hoekige plekken lagen, een soort tumoren in het landschap. Dat moment werd het mij volkomen duidelijk: Wij zijn een kanker die de natuur wegdrukt.
Dat Attenborough nog een beetje hoop geeft, is bemoedigend, maar ik geloof er geen bal van. We kunnen niet eens een beetje afstand houden om een virus te bedwingen. Laat staan dat we bereid zijn grotere offers te brengen.
Nee, ik zie ons als lemmingen op een klif afrennen, daarbij alles en iedereen meeslepend op weg naar in onze val....

apolicum
Jezelf inclusief neem ik aan? Anders wel een beetje hypocriet...

kevin_vp
Ah Reinbo ben je ook weer terug? Ik dacht dat je enkele jaren geleden van een moderator een ban had gekregen? Is @kos hiervan op de hoogte?

??

jipt
Mooie docu die me verdrietig stemde. Gelukkig kan ik Attenboroughs optimistische geluid wel smaken. 4*

Edgar Davids
Sir David Attenborough zijn mogelijk laatste wapenfeit is politiek gekleurder dan ooit. In 'Our Planet' werd al zichtbaar dat de educatieve boodschap steeds meer over politieke ontwikkelingen gaat. De natuur, die langzaam van onze aarde verdwijnt met alle gevolgen van dien wordt prachtig in beeld gebracht en de oude archiefbeelden geven soms een leuk nostalgisch gevoel. De film weet op overtuigende en heldere wijze de achteruitgang in beeld te brengen en de oorzaken hiervan uit te leggen. Ook draagt Sir Attenborough oplossingen aan die de balans op onze aarde zouden kunnen doen herstellen. Dit alles wordt uiteraard gebracht met een passievol dialoog door de man met de gouden stem.
Het is een educatieve film, en daardoor een wat lange zit. Ook laat Sir Attenborough enkele andere mogelijke oplossingen voor de huidige problemen buiten beschouwing, als je hiervan enige voorkennis hebt dan voelt het in de film toch als een gemis dat hier geen mening over gegeven wordt (of deze nou positief of negatief is, ik had Attenborough graag ook nog gehoord over een meer 'lokaal' dieet, als hij toch het voedingspatroon als oplossing aandraagt). Zonder iedereen over één kam te scheren denk ik dat deze film toch beter in de smaak valt bij de GroenLinks-stemmer dan bij de FvD'er. Al met al toch een wat te lange zit, af en toe wat te droevig gestemd en qua beeldmateriaal niet altijd even verbazingwekkend als sommige van zijn eerdere werken. Met Sir Attenborough zijn fantastische oeuvre in het achterhoofd scoor ik deze persoonlijk toch in de middelste tot onderste regionen daarvan, voorlopig 3 sterren.

El ralpho
Een oproep aan onze wereldleiders
Een beter milieu begint bij jezelf, maar is dat wel zo? Tot op zekere hoogte zal dit ongetwijfeld het geval zijn. Denk alleen al aan de grote hoeveelheid aan consumentenafval die in onze natuur beland en wat het verschil zou zijn wanneer ieder individu zijn afval in de afvalbak zou deponeren. Maar denk ook aan het belang van afval scheiden, minder vlees eten en enigszins beperkt gebruik proberen te maken van het vliegtuig. Wellicht voelen het volgen van deze voorbeelden als een druppel op een hete plaat, maar wanneer iedereen op dit soort voorbeelden zou letten, zal dit ongetwijfeld tot op zekere hoogte een impact kunnen hebben.
Dat deze impact minimaal zal zijn blijkt wel aan de adviezen die David Attenborough geeft, die alleen gerealiseerd kunnen worden door politieke besluitvorming. Want wanneer ik ervoor zou kiezen om minder te gaan vliegen stijgt dat vliegtuig nog steeds op, met of zonder mij. En wanneer er geen minder vlees geproduceerd gaat worden maakt het weinig uit wanneer ik een vegieburger in plaats van een quarter pounder bij de Mac donalds pak. Hierdoor trad een gevoel van machteloosheid bij mij op. Want even hypothetisch gezien; hoeveel impact kun je in Nederland als individu hebben, zelfs als heel Nederland, of zelfs heel Europa zijn ecologische voetafdruk probeert te verkleinen, wanneer de rest van de wereld er alsnog met de pet naar zou gooien? Dan zouden wij alsnog verdoemd zijn. Tenzij zaken op mondiaal niveau zullen worden aangepakt.
Bewustwording is en blijft daarbij de eerste stap. En hoewel de boodschap die hier verkondigt wordt wellicht een open deur is, kan deze niet vaak genoeg ingetrapt worden. Het is eigenlijk een oproep aan onze wereldleiders, maar eveneens is een stuk bewustwording van de ernst van de situatie bij de gewone burger, een absolute noodzaak. Al is het maar om begrip en inzicht te krijgen achter de reden van besluiten, die hopelijk naar aanleiding van o.m. deze documentaire, genomen zullen worden.

Jesse xD
Een pijnlijke (maar bekende) boodschap. De mens is de evolutie al lang al ontstegen en zal door de
egoïstische driften altijd voor zichzelf kiezen ipv de ongerepte natuur. Ik snap Basto wel, maar driekwart van de mens uitroeien zal helaas niet genoeg zijn.
In ieder geval blij dat we in een tijd leven waar de ongerepte natuur genoeg is vastgelegd zodat onze (klein) kinderen deze in ieder geval nog digitaal gaan meekrijgen.

Bakshi
Mooie beelden maar in de conclusie blijkt dat Attenborough zich toch in de luren laat leggen door de verkooppraatjes van de voedselindustrie.
Nederland als voorbeeldland zoals het in de toekomst zou moeten is echt geen oplossing, eerder nog een rampscenario.

Interessant. Kun je even uitwijden?

Breur
Op het eerste oog indrukwekkend. Mooie beelden, goed verhaal.
Dat het slecht gaat, ja. Dat er meer aan gedaan kan worden, ja. Dat je er als individu aan kunt bijdragen, ja. Maar na wat meer te lezen heeft deze BBC held zich toch voor een - commercieel - karretje laten spannen. Helaas. Maar als het mensen aan het denken zet is dat een begin.

eRCee
- 1946 stemmen
Het gaat er in dit geval ook om wíe de deur intrapt. David Attenborough, eerbiedwaardig kenner van de natuur en onomstreden in z'n gezag op dit onderwerp. Ik vond de opzet als getuigenis heel goed gekozen. Wie dit verhaal over desastreus verval niet aanneemt van deze grijsaard moet eens heel goed bij zichzelf te rade gaan.

eRCee
- 1946 stemmen
In de commentaar-sectie worden ook weer belangrijke nuanceringen geplaatst bij dit kritische stuk.
Die windmolens op de Serengeti waren natuurlijk wel een onvoorstelbare verschrikking.

Pennywise76
Mooie docu! Stukje bewustwording dat er toch echt iets moet veranderen

mrklm
De wereld vergaat maar de situatie is niet hopeloos. In de eerste helft van deze mede door de WWF geproduceerde documentaire gebruikt de 93-jarige Attenborough zijn eigen ervaringen vanaf 1937, toen hij als 10-jarige zijn eerste ammoniet vond, tot aan het heden en toont aan hoe de mens de natuurlijke wereld in die periode heeft veranderd. In de tweede helft trekt hij die lijn op wetenschappelijk verantwoorde, maar vooral goed te begrijpen taal door naar de nabije toekomst. Die verduidelijking is één van de belangrijkste verdiensten van deze film. Een andere is dat Attenborough zich voor de beroept op al bestaande oplossingen die al op kleine schaal effectief blijken te zijn. Ook de Nederlandse tuinbouwers zijn onderdeel van de oplossing en tonen aan dat we het wiel niet opnieuw uit hoeven te vinden. Een aanrader voor iedereen die moeite heeft om uit te leggen waarom jongeren als Greta Thunberg zich zo'n zorgen maken over hun toekomst.

Arnie
Gisteravond in quarantaine deze docu gekeken - ik dacht dat het passend zou zijn bij een jaar dat dwong tot reflectie. Het was veel deprimerender dan ik had ingeschat, maar in zekere zin werd mijn intentie van een reflectieve avond dus vooral bevestigd.
Het is een buitengewoon indrukwekkend getuigenis; ik heb zelden een zo sterk, duidelijk, en kort samengevat verhaal van de verwoesting van de planeet gezien. Elke zin is raak, de beelden zijn prachtig. Bovendien vond ik de focus van Attenborough erg overtuigend: het gaat over het voortbestaan van de mensheid, niet eens zozeer om het 'natuurlijke leven', dat zich ook zonder ons zal herstellen. Maar de mensheid is al heel snel in het geding, want de scenario's voor de jaren '30 en '40 zijn bij uitblijven van actie erg pessimistisch.
Het is knap hoe Attenborough in korte tijd de problemen helder uitlegt, helderder dan het voor de meeste mensen tot nog toe is. Het grootste probleem is wellicht niet alleen de wil, maar ook het bewustzijn van het probleem, dat volgens mij lang niet zo groot is als velen denken. Debatten verzanden al snel in een ongeordende opsomming van problemen, zonder dat de samenhang in zijn geheel wordt aangepakt. En dat nog eens in een toenemend polemische context. Hoe dan ook zijn wij als mensensoort de enigen die de balans en onze kansen op voorbestaan - althans volgens Attenborough - nog altijd kunnen herstellen, als we snel zijn.
Ik was om 23:45u klaar, en heb er een flinke borrel op gedronken. Dat de verandering in het nieuwe jaar maar snel zichtbaar mag worden.

werner korner
Wat voor drugs gebruik jij allemaal ?. Ga je schamen man !.

TMP
Deze documentaire beschikt over fraaie beelden en David Attenborough kan boeiend vertellen, zodat het allemaal best behoorlijk wegkijkt. Veel nieuws heeft dit echter niet te bieden en qua diepgang valt het ook wat tegen.

Animatiefilm van 'The Witcher' krijgt eerste cijfers, miniserie van Thomas Vinterberg komt naar Nederland | MovieMeter Recap

Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?

Derde seizoen 'Euphoria' is hoogstwaarschijnlijk ook meteen het laatste

De grootste hits van Prime Video: deze films worden nu het meest bekeken

My Octopus Teacher

Seaspiracy
Documentaire, 2021

Kiss the Ground
Documentaire, 2020
klimaatveranderingbiografienatuurnatuurdocumentaireclimate emergencyclimate crisis
Social media
- Registreer |