Genre: Actie / Misdaad
Speelduur: 102 minuten / 99 minuten (bioscoopversie VS)
Alternatieve titels: Long Zheng Hu Dou / The Deadly Three / Operation Dragon / In de Klauwen van de Draak / 龍爭虎鬥 / 龙争虎斗
Hongkong / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Robert Clouse
Met onder meer: Bruce Lee, John Saxon en Ahna Capri
IMDb beoordeling: 7,6 (114.322)
Gesproken taal: Kantonees en Engels
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Enter the Dragon
"Their deadly mission: to crack the forbidden island of Han!"
Lee wordt door de geheime dienst binnengehaald om aan een vechtsporttoernooi mee te doen, op een eiland geregeerd door een drugsdealer. Lee krijgt de opdracht hem uitschakelen, maar er mogen geen wapens op het eiland zijn. De kungfu-expert Lee is echter een wapen an sich. Wat volgt is een strijd op leven en dood.
Lee
Bolo
Braithwaite
Brabants
- 2047 stemmen
Enter the Dragon is een mooie stilistische kung fu film met een eiland als uitgangspunt. Verhaal heeft genoeg om handen en bruce lee een icoon van zijn tijd.
thunderball
De nieuwe versie op 4K van Warner is een aanrader, helaas is de blu ray, die je er bij krijgt, exact dezelfde als die van tien jaar geleden, incl. dezelfde extra's. Blijft balen dat hij niet op 4K in de nieuwe Arrow box er bij zit.
Basto
Nu ook de 4e film uit de Bruce Lee box gekeken. Enter the Dragon. Zijn eerste (en enige) Amerikaanse film. Hij moet dan ook de main credit delen met John Saxon.
Dit is duidelijk zijn beste film met een eenvoudig plot en heldere set up en bovenal veel gevechten. Ook zijn kortste film, iets wat ik toch meestal een flinke pré vind.
Deze film is overigens enkel op blu ray in de box. De 4k was reeds aan Kino Lorber toegezegd. Ik twijfel nog of ik die ook nog op de kop moet tikken, want het is visueel echt een stuk minder indrukwekkend dan de 4k transfers.
Enfin een geweldige film met een fantastische Lee en dito eindscene.
4,5
LLoyd Gallagher
Fijne film
Het is entertaining, cheesy en het heeft Bruce Lee die best badass is. Wat wil je nog meer? De film doet je denken aan classic James Bond films. Lee is echt de ster van de show. Zijn ijskoude blik maakt de film en de actie scenes zijn satisfying to watch. Ook niet verkeerd in beeld gebracht imo. De film heeft ook veel humor erin en ik kon me daar zelf best in vinden. Williams was vooral grappig en zijn scenes. Enige nadeel van de film is dat hij redelijk stroef begon en een beetje later zat ik er echt pas in. Misschien heb ik hier geen last van op de herziening dus een 4.5 kan ik wel is een keer geven.
mrklm
De nieuwe versie op 4K van Warner is een aanrader.
Ik zie dat die versie vanaf donderdag (31/8) in de bioscoop gaat draaien. Het is een van mijn favoriete actiefilms en ik heb 'm op DVD, maar twijfel nog of ik 'm moet bezoeken omdat de meerwaarde van 4K nogal verschilt per films. Kun je aangeven wat de meerwaarde van 4K is bij deze film?
jacobine_rodijk
De 4k was reeds aan Kino Lorber toegezegd.
Volgens mij nog steeds in handen van Warner Bros.
jacobine_rodijk
Klopt, maar Kino Lorber brengt m uit op 4k.
Basto
Ik heb me kennelijk vergist, dacht dat Kino Lorber m uitbracht. Maar beter zo. Is een stuk goedkoper:)
thunderball
De beeldkwaliteit is gewoon een stuk scherper, zeker wanneer je de dvd gewend bent.
Iemand maakte ergens de opmerking dat je nu nog beter kunt zien dat Saxon een pruik draagt! Hahaha!
Het mooie van deze release is ook dat je kunt kiezen tussen de originele bioscoop versie en de langere versie.
De bioscoop versie is jarenlang niet meer verkrijgbaar geweest totdat Criterion hem in hun box als bonus er bij deed, maar nu bij deze nieuwe release is ie dus ook in 4K te zien.
Basto
Ik zag m op blu ray en die transfer viel me wat tegen. Maar de Warner restauraties zijn doorgaans echt prachtig. De felle kleuren zullen daarbij echt van het doek afspatten, want naast meer scherpte heeft 4k ook veel diepere kleuren. Daarbij vertoont de bioscoop de film vanaf DCP, dat nog beter beeld geeft dan een 4k.UHD.
Zou dus zeker gaan.
GrindBooster
Mooie Karate film in een James Bond achtig jasje. Dit blijft toch wel de godfather van de martial art films.
Boneka
Vorig jaar was deze laatste film van hem precies 50 jaar oud. Reden om hem op een prachtige 4k transfer te zetten. Over het algemeen ziet het beeld er gewoon goed uit met maar een paar wat minder scherpe beelden. Geluid kon beter maar acceptabel. Als introductie krijgen we zijn vrouw Linda Lee Cadwell te horen die inmiddels 78 jaar oud is. Bruce heeft de première zelf nooit meegemaakt maar heeft de film zelf wel kunnen zien. Zijn dood was lang onbekend maar teveel water en andere toevoegingen hebben waarschijnlijk geleid tot hersenoedeem.
De film zelf is eenvoudig maar heeft enkele mooie vechtscenes. De spiegelscene vond ik wat te lang duren maar verder heb ik me best vermaakt. Zeker geen hoogvlieger maar een leuke film voor tussendoor.
Film 3,5
Beeld (4K) 4,0
Geluid 3,5
Brucelee fannl
Zonder Bruce Lee was deze film niks geworden.
Ik als groot Bruce Lee fan.
Het blijft een groot mistery omtrend zijn dood, zijn zwellingen van zijn hersenen.
Op 10 mei 1973 gebeurde het in de sound studio, Bruce werd gevonden op de vloer, maar werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar een speciale docter doorhad dat hij een zwelling van de hersenen had, meteen kreeg hij medicijn Manitol en werd gered.
Daar werd hij naar een speciaal ziekenhuis verder behandeld.
Daarna heeft Bruce in de USA een medical controle gehad en daaruit bleek hij had een lichaam van een jonge god.
Op 20 juli 1973 kreeg hij ontzettende hoofdpijn en kreeg een pijnstller van Betty, hij ging op bed liggen en later kregen ze hem niet meer wakker, overleden.
Gevolg van te laat een ambulance te bellen, door Betty en Raymond Chow.
Er is een goede docu gemaakt van zijn broer over de dood van Bruce Lee, met samenwerking van een chinese detective, waar alle mogelijke doods oorzaken zijn besproken.
Maar niks kwam daar uit, het blijft allemaal een samenloop van omstandigheden te zijn geweest, gebruik van medicijnen, drugs, pijnstillers, vergiftigde hash, mogelijke vijanden.
teigertje
Een ongelooflijk sterke film met de vroegere super ster Bruce Lee.
Een film met een fantastische cast en heel avontuurlijk en zeer sfeervol, zelfs een beetje James Bond achtige sfeer.
Waarin hij een geheim agent speelt en meester in gevechten is.
En hij gaat mee doen om een grote schurk gespeeld door de vroegere beroemde film acteur John Saxon die ook de eigenaar van een mysterieus eiland is waar hij gevechten op leven dood organiseert in een toernooi.
En Bruce Lee die de gehem agent speelt, die deze drugsbaas wil uitschakelen en zijn handlangers.
Maar dit wordt een hachelijke klus voor de geheim agent.
Blijft een zeer sterke en geweldige aktie film.
Met een magistrale sfeer.
Een uitmuntende classic film.
Meng Long Guo Jiang
1972
Tang Shan Da Xiong
1971
MovieMeter Podcast #36: Terug in de tijd | Filmrecensie 'Enter the Dragon'
Geboortedag (81) Bruce Lee: hier zijn best beoordeelde drie films
Eeuwig jong: vijf vroeg overleden acteurs en hun laatste topfilm
Kozure Ôkami: Sanzu no Kawa no Ubaguruma
Actie / Avontuur, 1972