• 9.235.497 stemmen

Kozure Ôkami: Ko wo Kashi Ude Kashi Tsukamatsuru (1972)

Actie / Avontuur | 83 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance / 子連れ狼 子を貸し腕貸しつかまつる

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kenji Misumi

Met onder meer: Tomisaburô Wakayama, Fumio Watanabe en Tomoko Mayama

Gesproken taal: Japans

Plot Kozure Ôkami: Ko wo Kashi Ude Kashi Tsukamatsuru

Ogami Itto, de officiele beul van het shogunaat is in de val gelokt door de Yagyu-clan. Als Ronin vecht hij nu een oorlog uit samen met zijn kleine zoontje, Daigoro.

avatar van Black Math

Black Math

Zoals verwacht vrij matig. Ben deze gaan kijken omdat Reinbo in de Aziatische Film Knock-out zo hoog opgaf van de Baby Cart reeks, maar voor die tijd was er al enige interesse, omdat Shogun Assassin een compilatie zou zijn van deze film en z'n opvolger, en ik liever een origineel zie dan een dergelijk nagesynchroniseerd samenraapsel. Plan is in ieder geval om alle Baby Cart films te kijken met Shogun Assassin als laatste er achteraan, en dat is niet veranderd na deze film, die toch genoeg amusementswaarde blijkt te hebben om door te gaan.

Maar echt heel sterk vind ik het niet. Het camerawerk is bijzonder rommelig, waarbij de camera soms heel erg snelle bewegingen van de ene persoon naar de andere maakt, wat ik niet erg aangenaam vind. Eenzelfde verhaal gaat op voor de muziek, voelt ook erg verouderd aan. Hoogtepunt was de seksscene die er ineens wel behoorlijk gestileerd uitzag met alle rook en de belichting. De vechtscènes daarentegen zagen er soms wel vrij knullig uit. De hoeveelheid bloed maakt wel wat goed, hoewel er volgens mij genoeg films zijn waarbij het overdadiger is. Af en toe gelachen om een afgehakt hoofd wat ineens het beeld binnen komt stuiteren, het mag duidelijk zijn dat Tarentino goed naar deze film heeft gekeken alvorens hij Kill Bill heeft gemaakt.

Acteerwerk van Wakayama was wel aardig, vond hem in ieder geval redelijk charismatisch. Die Retsudo daarentegen was enorm irritant, zo overdreven als hij sprak en eruitzag. Het is dan ook te hopen dat hij in een volgend deel snel het loodje legt. Ik vrees echter dat hij eindbaas in de volgende film gaat worden, aangezien deze film duidelijk nog een verhaallijn met hem open heeft staan.

Bij vlagen aardig dus, maar niet veel meer dan dat. Toch benieuwd naar de vervolgen. 2*.

avatar van Reinbo

Goed dat je doorzet. Veel pezier mer de overige delen, hopelijk kom je een beetje in de vibe, maar op filmtechnisch vlak moet je dit natuurlijk niet te streng beoordelen.

avatar van Black Math

Black Math

Oh, ik heb zeker in het achterhoofd dat deze film weinig pretenties heeft. Anders had de film waarschijnlijk een sterretje minder gekregen.

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldig mee vermaakt. Erg veel zin in de andere delen.

avatar van joolstein

joolstein

Japanse samoerai-film gebaseerd op een manga en gaat over Ogami Ittō scherprechter voor het shogunaat die betrokken raakt bij intriges van de Yagyu-clan. Hierdoor wordt zijn hele familie uitgeroeid en blijf hij alleen over met zijn kind Daigoro. Waarna we welkom worden geheten in de wereld van Ronin, seppuku, ninja's en verschillende Shaolin-Kung-Fu-stijlen. De hoofdlijn is natuurlijk de wraak maar verder verhuurt Ogami Ittō zichzelf. We zien hem dan ook een opdracht vervullen en de uiteindelijke wraak laat nog even op zich wachten aangezien dit de eerste van 6 films is. Wat een heerlijke lijpe wereld is het...een Ronin achter de kinderwagen met verborgen trucjes, gevechten die heerlijk bloederig maar kort en krachtig zijn. En ook visueel is het veel mooier dan de doorsnee-Kung-Fu film. Het is duidelijk dat deze film voor vele moderne films een inspiratiebron moet zijn geweest. Afgezien dat het soms ietwat moeilijk te volgen was wie nu wie is of wat doet en het wat vrouwonvriendelijke aspect in de film, is dit fantastische entertainment. (en zelfs meer dan dat!)