• 9.381.670 stemmen

Der Untergang (2004)

Historisch / Oorlog | 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Genre: Historisch / Oorlog

Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Downfall / The Downfall

Oorsprong: Duitsland / Italië / Oostenrijk

Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel

Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch

Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch

Releasedatum: 4 november 2004

Plot Der Untergang

"April 1945, a nation awaits its... Downfall"

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Adolf Hitler

Reichsführer SS Heinrich Himmler

Gerda Christian

avatar van Shiroken

Shiroken

In mijn optiek een waar meesterwerk. Ik snap dan ook niet dat mensen deze film vergelijken met andere oorlogsfilms. Dit is geen oorlogsfilm, het is een illustratie van het ineen stortende Nazi-bolwerk en de manier waarop al haar kopstukken hierop reageerden. Een bijzonder indrukwekkende film waar je nog lang over na blijft denken.

avatar van erkin17

erkin17

heb de film eergisteren avond gezien vond hitler een beetje jong uitzien

avatar van Eny

Eny

Eindelijk een film die laat zien wie de echte helden waren tijdens de Tweede Wereldoorlog: de Russen. Het is een mooie film geworden: had ik niet verwacht. Dit soort films vind ik zelf altijd veel heftiger dan horrors. Voorlopig 4,5*

Eny schreef:

De helden moet je gewoon zoeken in de individuën. De Brit, de Amerikaan, de Duitser en de Rus... maar kom niet met "de Russen".

Stephan schreef:

Je bedoelt dat land dat meer politieke tegenstanders en joden liet verdwijnen dan Hitler ooit had kunen dromen? Dat land dat gelijktijdig met Duitsland Polen binnenviel? Het land dat Japan de oorlog verklaarde NADAT de bom op Hiroshima was gevallen om zo nog wat mee te kunnen pikken?".

Allemaal onzin, je bedoelt dat land dat behalve 2 miljoen krijgsgevangenen verloor ook nog eens 6 miljoen soldaten kwijtraakte in de oorlogsschermutselingen. In een smerige oorlog die zonder hen nooit gewonnen zou zijn. Dat laat deze film inderdaad eens goed zien.

Stephan schreef:

De helden moet je gewoon zoeken in de individuën.

Slaat ook nergens op, een beetje halfslachtige poging om nog iets recht te zetten van de kapitalistische wereld, namelijk 'het zelfdenkende individu'. De gemiddelde kapitalistische lapswans die zo gauw de oorlog van start ging zijn biezen pakte en onderdook op de bahama's? Ik weet niet of het zin heeft om daar zo opschepperig over te doen... Miljoenen individuen zijn heen gegaan in WOII, elk op zich als individu heeft iets aparts gepresteerd om onze vrijheid te bewerkstelligen. Verder een erg goede film, mooi weergegeven hoe het nazi-imperium ineenstort. 4,5*

bla bla bla

Slap salon-links gelul dit. Duidelijk iemand die de geschiedenis niet kent. Die miljoenen doden aan Russische zijde zijn echt niet gevallen omdat ze voor hun volk en vaderland streden of tegen beter weten in de superiere Duitsers te lijf gingen maar omdat hun aan de eigen kant ook de kogel wachtte als ze durfden terug te trekken. Op zich is Enemy at the gates daar een aardige schets van.

Er is ook haast geen duitse vrouw ten oosten van Berlijn te vinden die niet verkracht is terwijl "onze helden" doorstootten naar Berlijn. Dit alles als wraak op wat de Duitsers in Rusland geflikt hadden, maar kom me niet met "de Russen waren de helden". Stalin was zowaar nog zieker dan Hitler, maar ach... het was in ieder geval geen kapitalist. Tsss...

Stephan schreef:

Slap salon-links gelul dit...

Kan het ook zonder dit politieke geleuter?

Ik zag net dat deze film komende vrijdagmiddag weer eens in de bioscoop van Enschede draait. Veel zin om er weer heen te gaan, al weer een tijdje geleden dat ik deze prachtige film over de downfall van het Duizendjarige Rijk zag, en het is echt zo'n film die op groot doek veel beter tot zijn recht komt dan op een televisietje.

De chaos in Berlijn, de chaos in de Nazi-top en de chaos in dhr. Hitler zijn hoofd, die deze film toont, kunnen moeilijk overtroffen worden. Inderdaad geen oorlogsfilm, maar een psychologisch drama over aftakeling.

Stephan schreef:

..maar kom me niet met "de Russen waren de helden". Stalin was zowaar nog zieker dan Hitler,

Toch beter leren lezen. Ik zeg ook niet dat de russen -of liever gezegd de sovjets helden waren, maar dat hun hele bolsjewikische systeem een clash veroorzaakt heeft met het nazi-systeem -om het eens wat cryptischer te omschrijven. Tuurlijk de sovjets met hun systeem en mensen hebben een hoop fouten gemaakt - daar gaat het hier echter allemaal niet om. Je probeert het stoppen van de tweede wereldoorlog ten onrechte als verdienste te zien van de "vrije" westerse wereld. Die -het moet gezegd worden- vergeleken met de sovjets alleen maar speldeprikken aan de nazis hebben uitgedeeld, waar natuurlijk de mooiste helden films van gemaakt zijn. De clash tussen de twee systemen heeft de ommekeer in de oorlog teweeggebracht. En uiteindelijk was het inderdaad zo -zoals de film keurig laat zien- dat de eerste golf van moedige russische strijders Berlijn ontzet heeft. Wat is daar nu raar aan om die credits niet aan deze sovjets te geven en te komen met een of ander domperachtig anti-sovjet verhaal. Alsof je bang bent dat iemand zo meteen nog iets goed vinden aan het hele sovjet-gebeuren. Dat inderdaad dus nog ergens goed voor is geweest.

kijkert schreef:

...Inderdaad geen oorlogsfilm, maar een psychologisch drama over aftakeling.

Klopt ook helemaal, dit is een prachtig drama om naar te kijken.

wait_here schreef:

Dat de oorlog tegen de Russen voor Nazi Duitsland in '43 het einde inluidde, betekent nog niet dat het de ommekeer was. Die was al eerder. Dat de oorlog veel langer had geduurd dan de 5 jaar zonder de Russen is duidelijk. Je vergist je alleen niet zozeer in de kwaliteiten van de westerse geallieerden tijdens de oorlog, maar met name de Duitse stupiditeiten die het derde rijk ten val hebben gebracht.

Als jij denkt dat de rol van de Amerikanen e.d. slechts een speldeprik was, verzoek ik je over de duitse grafvelden te wandelen in Normandië. Het Duitse leger was in vele opzichten superieur, maar het simpele feit dat de Amerikanen elke dag een Kruiser de zee in kon laten zakken en de stroom GI's maar niet ophield... dat deed ze in West-Europa simpelweg de das om. Dat ze zich niet zo in de pan hebben laten hakken als de Russen is puur te danken aan het tactische inzicht van onze Amerikaanse "helden", die niet zoals de Russen een partijtje Risk met de Duitsers aan het spelen waren.

Stephan schreef:

met name de Duitse stupiditeiten die het derde rijk ten val hebben gebracht..

Inderdaad : een grandioze stupiditeit om het grote rusland te gaan binnen vallen. Over zelfoverschatting gesproken. Maar dan nog : de sovjets gingen daarna veel verder dan de nazi's alleen maar uit hun eigen imperium te verdrijven. Die zagen dus in dan nazis een constant gevaar vormden voor hun eigen veiligheid en dus in de kern geraakt moesten worden.

Stephan schreef:

Een hele hoop, maar ik vermoed dat jij er nog nooit bij stil hebt gestaan, bij al die naamloze graven van die miljoenen russen - soldaten en burgers die omgekomen zijn.

Stephan schreef:

De duitsers waren zeker over zee niet superieur zoals je zelf al zegt.

Stephan schreef:

Er moest over land een beslissende slag geplaatst worden. Daartoe waren alleen de russen in staat. Nu kun je dit bagetelliseren door dit -als groot strateeg- een partijtje risk te gaan noemen. Feit is en blijft dat de sovjets dus de helden waren en de meeste offers hebben gebracht, wat je gelukkig inmiddels zelf ook hebt toegegeven.

Stephan

De duitsers hebben de oorlog verloren, toen ze de vliegtuigen niet meer konden produceren. Toen hun staal fabrieken uitgeschakeld werden. Toen ze zowel in de lucht als ter zee de grote slagen stuk voor stuk verloren. met of zonder een miljoen land soldaten had het hetzelfde resultaat gegeven. De Russen hebben een hoop slachtoffers gemaakt en de vechtkracht van de Duitsers verzwakt, maar de dolkstoten kwamen uit het westen. Zo simpel is het.

wait_here

De sovjets hebben het hart van de nazis -Berlijn- eruit gerukt. Daar kun je niet onderuit komen. Vanaf dat moment was het echt afgelopen met de oorlog.

Stephan schreef:

De duitsers hebben de oorlog verloren, toen ze de vliegtuigen niet meer konden produceren. Toen hun staal fabrieken uitgeschakeld werden. Toen ze zowel in de lucht als ter zee de grote slagen stuk voor stuk verloren. met of zonder een miljoen land soldaten had het hetzelfde resultaat gegeven. .

Vooral toen ze Stalingrad niet konden veroveren (en het achterliggende oliegebied in wat nu Tsjetsjenië heet).

Deze film gaat niet over wie de grootste helden waren, ook niet over wie de kleinere helden waren (die dokter in de film was bijvoorbeeld een *held*), maar over wie geen helden waren. En wie moet er nou een held zijn om zo'n ellende te overleven.

De grootste held uit de film was voor mij uiteindelijk Hitler zelf. Nee, ga me niet van sympathieën verdenken, want die heb ik helemaal niet in die richting, maar hij was voor mij de enige in de film die trouw bleef aan zijn idealen en zijn opvattingen, ook al was het dan voor de geschiedenis een bijzonder onwelkom persoon.

kijkert schreef:

Dat was een tegenvaller voor de nazis in hun veroveringstocht (de creatie van hun 'Lebensraum') maar niet van doorslaggevend belang in de uitschakeling van het nazi-regime zelf.

kijkert schreef:
,,,maar hij was voor mij de enige in de film die trouw bleef aan zijn idealen en zijn opvattingen, ook al was het dan voor de geschiedenis een bijzonder onwelkom persoon.

Hij was niet de enige die trouw bleef aan de "Nazi-leer", zoals b.v. ook Goebbels er trouw aan bleef en nog andere nazis van wie de helft eigenlijk ook niets beters wist te doen dan zelfmoord te plegen bij gebrek aan alternatieven.

wait_here schreef:

Ik heb het over de film, en in de film vond ik Goebbels meer een hielenlikker die geen hielen meer voor handen had om te likken, en dus maar uitstapte. De hele rest van de Nazitop zag ik neergezet als mensen die niet meer in het 'ideaal' geloofden. Himmler voorop.
Overigens is Goebbels wel een twijfelgeval.

Nogmaals: ik zet Hitler niet neer als 'held' van de film omdat ik sympathie voor zijn ideeën had, maar omdat ik niet anders kan bedenken wat een held is dan 'iemand die zijn idealen trouw blijft'.
(Maar zoveel 'gewone' mensen behoren ook tot die (voor hen in oorlogstijd gevaarlijke) categorie.)

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

kijkert schreef:

Ik zet Hitler niet neer als 'held' van de film omdat ik sympathie voor zijn ideeën had, maar omdat ik niet anders kan bedenken wat een held is dan 'iemand die zijn idealen trouw blijft'.

Sorry, maar dit zal je echt even nader toe moeten lichten.

Stephan

Hitler is in "Der Untergang" eigenlijk meer een antiheld.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

wait_here schreef:

...maar dat hun hele bolsjewikische systeem een clash veroorzaakt heeft met het nazi-systeem -om het eens wat cryptischer te omschrijven. (...) Je probeert het stoppen van de tweede wereldoorlog ten onrechte als verdienste te zien van de "vrije" westerse wereld.

Wellicht toch een beetje beter verdiepen in de geschiedenis... Het ging niet zo zeer om een clash tussen twee ideologische systemen. Zowel Stalin als Hitler waren beidde megalomane dictators ieder uit op absolute wereldmacht. Ook ome Stalin had er een handje van over om politieke tegenstanders, andersdenkende vakkundig en systematisch naar de andere wereld te helpen. Stalin heeft het zelfs over "De grote zuivering" een uitspraak die net zo goed van een zekere A Hitler afkomstig zou kunnen zijn.

Dat beidde regimes hier nogal ver in gingen blijkt wel uit het zgn Molotov-Ribbetrop verdrag, een niet aanvals verdrag tussen beidde landen wat nog een stapje verder ging ook. Alles ten oosten van de poolse rivier "Bug" was bestemd voor de Sovjets. De Russen veroverden met harde hand de Baltische staten en Finland en brachten tenslotte ook Polen samen met de nazis de genadeslag toe.

Dat dit verdrag slechts van korte duur zou zijn was glashelder, de confrontatie Duitsland / Sovjet-Unie moest er komen omdat beidde aasten op heerschappij van de Noordzee tot aan de Oeral. Hitler dacht met zijn aanval op de sovjets zo de eerste klap te kunnen uitdelen, echter het oorlog voeren op twee fronten werd zijn ondergang...

Ben overigens maar heel gelukkig dat het de "vrije westerse geallieerde" waren die ons kouwe kikkerlandje van de nazis bevrijd hebben. De Sovjets hebben na WOII de landen van het voormalige Warshau-pact (de zogenaamd door de sovjets "bevrijdde" landen dus) met harde hand ingelijft en vervolgens tientallen jaren onderdrukt (de Praagse lente laat misschien wel een belletje rinkellen). Een lot wat anders ook de westerse landen had kunnen treffen, Nederland als afvoersloot van het grote Sovjet-rijk... Nee bedankt!

Stephan

Ach... volgens wait_here was mijn eerste alinea allemaal onzin.

Wacht... ik quote mezelf nog even:

Selectieve geschiedenisleer...

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Selectieve geschiedenisleer...

Of de befaamde oerdegelijke Russische propaganda, zelfs bijna 70 jaar na dato nog uiterst effectief

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Mooie film. In de meeste oorlogfilms word alleen maar geschoten, maar deze niet. Je ziet de 2e wereldoorlog vanuit een andere hoek.

avatar van Comanchero

Comanchero

I beg your pardon?! Hoe krijg je het voor elkaar om in één zin heel D-Day, heel Market Garden en heel het Ardennenoffensief van de kaart te vegen als slechts speldenprikken? Mag ik me namens al mijn Amerikaanse veteranen heel erg beledigd voelen?

En als we het toch hebben over het verschil Russen/Amerikanen: door wie had jij het liefst bevrijd willen worden. Zeg eens heel eerlijk?

Theatertje

Deze film is een geweldige reconstructie van de feiten zoals ze echt gebeurd zijn, en verdient alleen daarvoor al 5 sterren. De beelden zijn goed gereconstrueerd, de acteurs spelen zoals de personen echt geweest zijn (met Goebbels als hoogtepunt van acteren, die kerel zou ik niet graag tegenkomen in een donker steegje), het geluid is exact zoals het waarschijnlijk geweest is in die tijd. Ik kan alleen maar lof spreken over deze film! En om in te gaan op Comanchero hier voor mij: uiteraard ben ik blij dat wij door de Amerikanen gered zijn, of wij zouden nu allemaal anders leven.

avatar van brymj

brymj

mooie film, 4,5

avatar van vanholst

vanholst

Ik vond deze film eigenlijk best saai, ik heb de film twee keer gezien omdat ik dacht dat ik misschien dingen over het hoofd zag, maar ook de tweede keer vond ik het moeilijk om de film uit te kijken.

Wel vond ik het erg leuk om naar Hitler te kijken als hij weer in het Duits liep te schelden en je zag gelukkig ook menselijke trekjes in Hitler wat je bijvoorbeeld niet in de film Hitler: rise of evil zag. daarom geef ik de film drie sterren

Theatertje

Vreemd... Ik heb de film al meer dan drie maal gezien, en het steekt mij nog niet tegen

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Theatertje schreef:

Probeer dan eens die andere Duitse top-WO-II film, Die Brücke.

Theatertje

Die zou ik dolgraag zien, maar ik weet niet hoe ik eraan kan geraken

avatar van Quentin

Quentin

Comanchero schreef:

Toch is een veelvoud aan 'Russen' gestorven in de strijd tegen Nazi-Duitsland, als de Sovjet Unie niet zo vroeg in de oorlog tegenstand had geleverd hadden 'de Amerikanen' helemaal geen kans gemaakt.

Theatertje

Dus uit die conclusie moeten wij de Russen dankbaar zijn? Is het dat wat je zegt???