• 9.377.648 stemmen

Der Untergang (2004)

Historisch / Oorlog | 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Genre: Historisch / Oorlog

Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Downfall / The Downfall

Oorsprong: Duitsland / Italië / Oostenrijk

Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel

Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch

Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch

Releasedatum: 4 november 2004

Plot Der Untergang

"April 1945, a nation awaits its... Downfall"

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Adolf Hitler

Reichsführer SS Heinrich Himmler

Gerda Christian

avatar van gimli f

gimli f

Zal wel een belangwekkende film worden.

Groots opgezette film van Hirschbiegel (Das Experiment) en producer Eichinger en met Bruno Ganz (Der Himmel über Berlin). Bedoeld is om alles zo authentiek neer te zetten.

Zal wel weer de nodige tongen doen losbranden in en buiten Duitsland.

De film is vooral het persoonlijke droomproject van de producer, Bernd Eichinger (o.a. Resident Evil, Nirgendwo in Afrika, Christiane F.- Wir Kinder vom Bahnhof Zoo, Der Name der Rose en Die Unendliche Geschichte). Hij heeft meer dan twintig jaar met het idee voor deze film rondgelopen.

Het schijnt dat Bruno Ganz in het begin nogal moeite had om Hitler te spelen. Hij was ook bevreesd dat deze rol zijn acteerwerk zou “brandmerken”, dat dit de rol was waar hij later om bekend zou staan…

Pas op 16 september 2004 in Duitsland in de bioscoop te zien. En (waarschijnlijk) pas in 2005 buiten Duitsland- precies zestig jaar na dato.

Der Untergang- Hitler und das Ende des 3. Reichs is zowel als bioscoopfilm en als TV-film (in twee delen van 90 minuten) te zien.

avatar van rik_kubrick02

rik_kubrick02

is die foto echt van Hitler?

avatar van as

as

rik_kubrick02 schreef:

is die foto echt van Hitler?

Nee! Dat is Bruno Ganz.

avatar van AHWA

AHWA

Het lijkt me erg interessant om het eens vanuit een Duits standpunt te bekijken.

Robert Carlyle heeft ook ooit Hitler gespeeld en hij had er geloof ik ook veel moeite mee.

avatar van pascal83

pascal83

Rumoer over nieuwe Hitler-film

Uitgegeven: 24 augustus 2004 20:57

BERLIJN - Half september gaat in Duitsland een nieuwe film in première over de laatste dagen van de dictator Adolf Hitler (1889-1945), der Untergang. In Duitse media wordt alvast uitvoerig gediscussieerd over de film, waarin Hitler niet meer zoals gebruikelijk een Engels sprekend monster is, maar een Beiers ratelende oude man, wiens wereld letterlijk ineenstort.

Joachim Fest, gerenommeerd Hitler-expert en adviseur bij de totstandkoming van de film, zei over de hoofdrolspeler Bruno Ganz: "Dit ís werkelijk Hitler, als je hem ziet, begin je te bevriezen. Elke nuance wordt verbeeld. Het is een ijzingwekkend nauwkeurig portret, van een klasse die ik nog nooit eerder op film heb aanschouwd."

Trekjes

De 63-jarige Zwitser Bruno Ganz speelt volgens mediaberichten zijn rol zo goed dat sommigen vrezen dat het publiek straks menselijke en sympathieke trekjes ontwaart in de man die verantwoordelijk is voor de dood van tientallen miljoen mensen.

Filmmaker Bernd Eichinger baseerde zijn film op het historisch werk van Fest en op talrijke ooggetuigenverslagen. Het in 2002 gepubliceerde relaas van een secretaresse van Hitler, Traudl Junge, was een belangrijke houvast voor de filmmaker. Een van de getuigen die destijds kind aan huis was in de bunker, baron Freytag von Loringhoven, was verrast over de nauwkeurigheid waarmee Eichinger de bunker voor de opnames heeft nagebootst.

Bunker

De film heeft duidelijk de ambitie de laatste dagen in de bunker van Hitler zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. Daarmee heeft de film meer oog voor de motieven van de mensen die in kleine ruimtes onder de grond de uitzichtloze en bloedige oorlog zo lang mogelijk gaande hielden. De oorlog zelf en de wreedheden die er werden gepleegd, zijn betrekkelijk ver weg vanuit de bunker bezien en derhalve ook in de film niet prominent gevisualiseerd.

Sommige critici vinden het daarom een beetje te veel van het goede. Ganz' spel en zijn moeiteloze immitatie van Hitlers Zuid-Duitse uitspraak geven Hitler weer als een boosaardige maar tragische figuur. Hij is niet het monsterlijk personage zoals het publiek dat van hem in andere films gewend is.

Ik begin nog toch wel er uit te kijken naar deze film, zeker ook naar het zien van de trailer.

Trailers: http://www.moviegod.de/trailer...

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Hmmm, interessant, maar na het zien van de trailer vind ik het iets minder. Bruno Ganz lijkt helemaal niet zo heel erg op Hitler. Tenminste niet op dat manneke uit die documentaires. Misschien dat hij het door imitatie en mimiek nog kan compenseren, maar in trailer komt hij niet goed uit de verf.

We wachten af

avatar van ThEiZ

ThEiZ

Dit gaat een toppertje worden, en eind september ga ik zeker naar Duitsland om hem te bekijken! Hopelijk, en erg waarschijnlijk volgens de diverse verhalen, waarheidsgetrouwer als de CBS productie 'Hitler; The Rise of Evil'.

... het lijkt erop dat je niet heel veel weet over Hitler en hoe hij was in de laatste dagen van zijn leven (in bunker). Als je de diverse interviews en documentaires had bekeken, en de nodige literatuur had geraadpleegd had je vermoedelijk een beter onderbouwde mening kunnen geven. Jammer

avatar van pascal83

pascal83

De meeste mensen kennen hem ook alleen maar als de charismatische aanjager van het volk, met opheffende stem en grote, haast hypnotiserende, ogen. Niet als verslagen man.

avatar van Wolverine

Wolverine

AMSTERDAM (ANP) - Distributeur A-Film heeft de omstreden Duitse film Der Untergang, die vertelt over de laatste dagen van Adolf Hitler, aangekocht. Dat heeft directeur San Fu Maltha woensdag bekendgemaakt.

Het is zijn bedoeling de film snel na de Duitse première eind september in de Nederlandse bioscopen uit te brengen.

avatar van Diesel

Diesel

Hmm, lijkt me een zeer boeiende film dit.

avatar van davidov

davidov

http://www.untergang.film.de/ voor de duitse trailer.

Film is behoorlijk duister en onheilspellend (komt ook door de muziek) in de trailer...maarja dat is ook niet zo heel moeilijk met veel knip en plakwerk...

toch kijk ik best wel uit naar deze film, heb het altijd wel (en niet op een foute manier) fascinered gevonden de grootsheid van de 2e wereldoorlog en dan vooral wat er dus in die laatste dagen rondom de fuhrer hemzelf is gebeurd...

komt volgende maand uit in duitsland.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Hmmm...

Van deze film stond al een vermelding, maar die is verdwenen lees ik op het forum...

Klopt. Jordy zal nog even de verloren berichten terugzetten.

avatar van Jordy

Jordy

Bij deze

avatar van Freud

Freud

In de trailer lijkt de film helemaal niet zo gefixeerd op de persoon van Hitler, dat vind ik een beetje een gemiste kans (als we van de trailer kunnen uitgaan natuurlijk) Maar de ultieme Hitler-film waarin hij als mens wordt getoond, zal toch nooit van Duitse makelij kunnen zijn. Maar ik ben wel erg benieuwd naar deze.

avatar van FisherKing

FisherKing

Freud schreef:

? Waarom?

avatar van Freud

Freud

Volgens mij gaat die toch nog steeds met argusogen bekeken worden, hoewel de Duitsers absoluut best geplaatst zijn om hem te maken. Maar vooral in Duitsland zelf (met name de Duitse media) zijn ze nog steeds erg benauwd dat anderen kunnen denken dat ze Hitler niet genoeg verafschuwen, vandaar. Dus als zo'n film gemaakt zou worden, vrees ik dat daar op voorhand zo'n hetze rond zou worden gemaakt dat de film toch nooit tot zijn recht zou komen.

avatar van chiquita

chiquita

Ik ben erg benieuwd naar deze film, vooral omdat dit waarschijnlijk de eerste vertoning/profilering van Hitler zal zijn als 'mens'. Ik vraag me werkelijk af wat voor een man het was, een politicus die simpelweg als crisis-manager heeft gefaald of een feitelijke psycho?

avatar van Ravenheer

Ravenheer

De recensies en de media in Duitsland spreken van de ''eerste realistische Hitler-film na 59 jaar''.

Dus dat belooft een topperte worden

Ruim 100.000 mensen zijn donderdag in Duitsland naar de bioscoop getogen om de Hitlerfilm Der Untergang te zien. Thomas Friedl,woordvoerder van AG Film, sprak van een 'sensationele' toeloop.

De film van Bernd Eichinger en Oliver Hirschbiegel is gebaseerd op talloze ooggetuigenverslagen over het leven dat Hitler vanaf februari 1945 leidde in zijn bunker in Berlijn.

Bioscoopgangers,waaronder zeer veel jongeren, noemden de film "schokkend". Ook merkten ze op dat ze bijzonder weinig nieuws hadden geleerd over de Tweede Wereldoorlog en het nazisme.

bron: NOS tt 424

avatar van neo

neo

Wolverine schreef:

Ik ben benieuwd hoe ze dit gaan spelen. Stel deze komt ergens in oktober in Nederland uit, dan zal deze zeker nog met de kerst draaien, dit zal waarschijnlijk wel een succes worden. Er zijn dus mensen die daar tegen opzien zo met de kerst. Misschien dan maar met de kerst gewoon twee dagen niet draaien en daarna weer wel, hoe stompzinnig het ook klinkt.

avatar van sydney

sydney

Ik ging zeer kritisch de film tegemoet. Het is nogal gedurfd om de laatste dagen van het leven van Hitler zo dichtbij te volgen. Dit kan alleen maar slagen als het personage ook sprekend Hitler is, omdat deze man (Het is nu eenmaal niet anders) in het geheugen gegrift staat van vele mensen. Dus vol met spanning zat iedereen in de zaal te wachten op de eerste beelden van Hitler... Net of er een schok door de zaal heen ging, op het moment dat hij de hoek om kwam van zijn werkkamer naar de "wachtzaal" waar meisjes stonden te wachten om te soliciteren op de baan van secretaresse voor Hitler. Ja... het is niet normaal meer hoe veel Bruno Ganz op deze man lijkt... In zijn uiterlijk en zijn gedragingen. Als Ganz op deze manier door de straten zou lopen, zou er niet veel van hem over blijven...

In het begin vond ik dat Hitler té sympathiek gebracht werd, maar dat werd in de loop van de film teniet gedaan. Hij werd neergezet als een man die geen tegenspraak tolereerde, die tot het uiterste ging als hij wel tegenspraak kreeg (Bevel ist Bevel) en koste wat het kost niet wil tornen aan zijn principes. Het komt er op neer dat hij (volgens de makers) ervan overtuigd was dat als Duitsland zou vallen, er ook helemaal niemand meer van het volk zou moeten overleven. "Naturgesetz" oftewel de wet van de natuur.

Driekwart van de film ging over de laatste dagen van Hitler in de bunker en veelal vanuit de blik van zijn secretaresse. Maar er is ook een groot gedeelte van de film gereserveerd voor het gevecht dat zich afspeelt in Berlijn. Ook worden mensen zoals Eva Braun en Frau Goebels en een aantal hoge SS officieren gevolgd die zich eveneens ophouden in de Bunker.

Het is nog nooit gebeurd dat ik na een film kon zeggen dat ik op het grote scherm Hitler gezien heb. Deze film is dat wel gelukt. Als je hem dan zo dichtbij kunt volgen dan komen er allerlei vragen in je op, waar je eveneens nooit een antwoord op zal krijgen. Ook door deze film niet. Maar het is wel belangrijk dat het aanzet tot denken. Dat is wel een beetje de kracht van de film.

Indrukwekkend! 4,5*

avatar van Art

Art

Daniel Brühl speelt toch niet mee in deze film of ben ik nou zo abuis?

avatar van sydney

sydney

Ik heb geen Daniel Brühl gezien. Een beetje vreemd dat hij genoemd staat bij de cast. Ik heb inmiddels op de corrigeerknop geduwd.

Ik heb even bij A-film geinformeerd wanneer deze film in NL uit zal komen:

"Het is nog niet duidelijk wanneer de film precies uitgaat: waarschijnlijk 28 oktober of 4 november."

avatar van Redlop

Redlop

sydney schreef:

Bruno Ganz vertelde in een interview ook medelijden met zijn personage gehad te hebben. Juist interessant te zien wat er achter de haat schuilgaat.

Huiskamervraag: van wie is het onderstaande gedicht?

Neem mij maar mee naar de raadselachtige wegen

Neem mij stiekem weg van de wereld en de mensen,

Naar de goddelijke betovering en de stilte.

Richt je zweep van regenstralen op mijn rug,

Vlecht mijn heimwee vanuit de natte draden

En de tranen, koetsier herfst, suis maar ruis maar

Voort je liedjes, die nog op geen podium gezongen zijn.

Maak je een naaiwerk van het ontwerp van de nacht,

Ver van lawaai, aan de onzichtbare kust...

avatar van Redlop

Redlop

Huiskamerantwoord:

Osama Bin Laden

avatar van Zavo

Zavo

AMSTERDAM - Der Untergang, de omstreden film over de laatste dagen van Adolf Hitler, gaat op 4 november in Nederland in première. Dat heeft distributeur A-Film dinsdag bekendgemaakt. De film gaat in eerste instantie in vijftien bioscopen draaien. "Maar als het animo net zo overdonderend is als in Duitsland, laten we uiteraard kopieën bijmaken", stelt een zegsvrouw.

bron: www.nu.nl

Bedankt. Ik heb de datum ingevoerd.

avatar van Rujar

Rujar

Ben zeer benieuwd. Trailer zag er toch veelbelovend uit.

Ik ben met name benieuwd hoe ze de laaste minuten van Hitler in beeld gaan brengen, aangezien Hitler nooit meer is gezien/gevonden.